UN VIS PE GHEAȚĂ

Otilia Teposu
- Numele și prenumele din actul de naștere sunt lungi și cu sonoritate nobiliară: Romana Maria Popp de Lemeny și Cozla. După căsătorie, la bogata "carte de vizită" s-a adăugat și numele soțului: Dâmboianu. În vârstă, azi, de 95 de ani, doamna Romana a fost printre primele campioane la patinaj artistic din România, urmașă demnă a mamei sale, Maria Lemeny, altă celebră patinatoare, care la vârsta de 53 de ani, a participat la Olimpiadă. Anul trecut, Romana Popp Dâmboianu a fost aleasă să poarte flacăra olimpică, la deschiderea Festivalului Olimpic al Tineretului European -

Mama: Maria Victoria

Mama Romanei, Maria Victoria, s-a născut într-o casă impunătoare, aflată pe una din străzile ce urcă din Prundul Brașovului către Poiana și Postăvaru, în­tr-o familie cu ră­dăcini puter­nice și adânci, ce co­boară în urmă cu șase veacuri. A făcut studii în particular și a fost singura fată din Brașov care, în anul 1909, s-a pre­zentat, ca exter­nă, la liceul ger­man Honterus, pentru examenul de bacalaureat. Maria Victoria era foarte iubită de tatăl ei, pentru că semăna cu un strămoș, Oprea Circa, sau Țârca sau Tirca, așa cum apare în tot felul de acte, un macedo-român bogat, mare cres­cător de oi și de cai. Acest Oprea Circa a studiat dreptul, a avut nouă copii, șapte băieți și două fete, cea mai mică dintre ele, Sta­na Ștefania, fiind soția lui Ioan Ca­valer de Pușcariu, al cărui neam bogat și întins cu­prinde cele mai școlite familii din Ardeal. Nu e de mirare, așa­dar, că Maria Vic­toria a fost trimisă și ea la Viena, la Aca­demia Tere­ziană, unde a studiat Filologia Romanică, pe care a încheiat-o cu un doctorat. Primul doctorat al unei fe­mei din Brașov. Ca studentă, a primit o bursă la Sor­bona. Dar nici Parisul, cu luminile lui orbitoare, și nici Viena, cu valsurile ei plutind peste Dunăre, n-au reușit să-i alunge Mariei Victoria visul secret, născut în co­pilărie, în ziua când a poposit pentru prima oară pe malul unui lac înghețat. În fața luciului său de cleș­tar, a simțit, dintr-odată, dorința să plutească pe ghea­ță, să zboare, să îmblânzească tăria încremenită a ge­rului, prin mișcările armonioase ale dansului pe pati­ne. Ce-a urmat a fost o pasiune pentru toată viața. Ma­ria Vic­toria iubea patinajul mai presus de limbile ro­ma­nice pe care le studia. "Miti de Lemeny din Brașov e o patinatoare distinsă, română, care a obținut pri­mul premiu la un miting de patinaj din Viena", scriau ziarele despre ea, când era încă studentă.
"Uite aici o fotografie de atunci!", îmi spune doam­­na Romana Popp, gazda mea atât de amabilă, care alege cu grijă, dintre zecile de fotografii împrăș­tiate pe masă, pe cele mai expresive. Una dintre ele în­fățișează silueta delicată a mamei sale, făcând acro­bații pe patine. Îmbrăcată într-o rochie garnisită cu blană, poartă pe cap o pălărioară discretă și ține în mână un buchețel de flori.

Fiica: Romana Maria

"Mama m-a pus pe gheață la Târgu Mureș, când aveam doar trei ani. Nu-mi aduc aminte chiar ziua aceea, dar știu antrenamentele de mai târziu, după ce ne-am mutat la Brașov, unde tata a fost Președintele Curții de Apel. Pe-atunci exista Societatea de patinaj din Brașov, unde mama era înscrisă și unde m-a în­scris și pe mine. Între anii 1925-1931, mama a obținut de cinci ori titlul de campioană națională la patinaj «cu figuri», adică la patinaj artistic. Pe măsură ce creșteam, a avut grijă să fac dans, schi și alpinism, călărie și înot. Asta, pentru ca să mă dezvolt armonios, dar și pentru un psi­hic sănătos, după cum spunea ea. Înotam în bazinul aflat în spatele Liceului Șaguna, pentru călărie mergeam pe strada Lungă, la un club, unde maestru era un fost ofițer din armata imperială austro-ungară. Co­boram din Poiană cu schiurile sau cu să­niuța până în fața casei. Vară și iarnă, tot timpul aveam program sportiv, nu stăteam degeaba nicio­dată, dar viața activă pe care o duceam mi-a plăcut, n-am resimțit-o niciodată ca pe o povară. Sigur că atenția era mai mare la patinaj, unde mama era deja maestră. Iar­na, mă ducea la Viena, la domnul Weisz, un antrenor foarte bun, pe care-l cunoștea de când patina ea acolo. Era un antrenor mai în vârstă, foarte atent la toate mișcările și figurile. Mama l-a cunoscut cât a fost membră a "Wiener Eislaufverein", socie­ta­tea de patinaj care mai există și azi, în centrul Vienei. Am fost acum câțiva ani ca să revăd acele locuri și m-am emoționat când am ajuns în garderoba rezervată pentru doamne, pe care o știam foarte bine. După săptămânile petrecute la Viena, mergeam la Londra, unde ne înscriam la an­trenamente la un alt renumit an­trenor, domnul Howard Nickhol­son, care era maestru în stiliza­rea mișcărilor de dans".

O familie pe patine


Drumul mamei și-al fiicei a fost multă vreme același. Se antrenau îm­preună, ori de câte ori aveau ocazia. În anul 1932, Romana participă la un concurs la Brașov și devine campi­oa­nă națională la juniori. Avea doispre­zece ani și s-a prezentat singură la patinoar, pentru că în aceeași zi, ma­ma ei, Maria Victoria, lua premiul întâi la un concurs organizat la Cluj. Așadar, mamă și fiică dominau pati­najul feminin românesc și, în scurtă vreme, au devenit adevărate simboluri ale vieții sportive brașovene. Erau de nelipsit la toate progra­mele și acțiu­nile elitei românești din orașul de sub Tâmpa. Premiile se adu­nau, diplome­le, la fel. În vreme ce fiica era din ce în ce mai stăpână pe figurile și exerci­țiile impuse, mama desăvârșea cu gra­ție mișcările de dans pe gheață. În anul 1936, la 53 de ani, mama Roma­nei, Maria Victoria Popp de Lemeny, reprezenta România la a patra ediție a Olimpiadei de iarnă de la Garmisch Partenkirchen, din Ger­mania. N-a luat niciun premiu, dar asta n-a descu­rajat-o. A continuat să patineze și și-a ținut promisiunea de-a abandona pati­najul doar în mo­mentul în care fiica ei îi va lua locul. Asta s-a întâm­plat doi ani mai târziu, în 1938, când s-au pre­zentat amândouă la ace­lași concurs național, la Lacul Ro­șu. Competiția dintre mamă și fiică a luat sfârșit. Ro­mana a primit de la cinci arbitri nota maxi­mă, și a luat locul întâi, în vreme ce mama ei a ter­minat concursul pe penultimul loc. Dar Maria Victoria s-a retras din via­ța sportivă fără regrete, cu bucuria că ștafeta fami­liei fusese predată și că visul pe gheață continua.

Rochia cu tricolor

Dar pe cât era mama de delicată și de grațioasă în piruetele făcute pe gheață, pe-atât era de fermă în ceea ce privea educația și formarea fiicei sale, care trebuia să rămână în amintirile și în "istoria" orașului. Și a rămas: "Toată lumea făcea mișcare în Brașov. Vreau să spun că brașovenii trăiau mai spor­tiv în vremea de demult, poate mai mult decât acum. Când era vreme bună, toți erau pe munte, puțini rămâ­neau în oraș. De fapt, singurul loc de plimbare din oraș era atunci în Piața Sfatului, între strada Porții și strada Vămii, adică pe «Corzo», cum ziceam noi. Par­cul încă nu era amenajat, era acolo doar un maidan unde ve­nea cir­cul. Eu nu prea ieșeam la plimbare, n-aveam timp liber, eram mereu la antrenamente, iarna, la patinaj, pe terenul de sub Tâmpa, care avea o gheață foarte bună, ce ținea din noiembrie până în aprilie. Mergeam în Poiană la schi și săniuș. Vara, jucam tenis ori mergeam la înot. Să urc Postăvarul, mi se părea o joa­că de copii. Într-o zi, dimineața, am urcat Pos­tăvarul, după masă Piatra Mare, și seara am dan­sat împreună cu prietenii mei, până dimineața. Îmi plăcea enorm să dansez. Simțeam că dansul îmi dă aripi, că mă înalță. Dansul mă ajuta și la patinaj, la legarea figurilor impuse pe care le prezentam în con­cursuri. Erau ade­vărate figuri geometrice, pe care le «desenam» pe ghea­ță, «opturile pe un picior, înainte», piruetele, joase sau înalte, săriturile Axel simple, de-o rotație și jumătate doar, nu de patru, ca acum, când sunt mult mai complicate, mersul cu spa­tele, sinuos, pe toate acestea le repetam de zeci și zeci de ori la un antre­nament, până când ieșeau bine".
Fotografiile se adună în fața mea. Doamna Roma­na îmi povestește în vorbe pline de însuflețire despre copi­lăria patinajului românesc. Îmi spune că patinele se cumpărau de la Viena și că erau foarte scumpe, du­pă cum la fel de scumpe erau și lecțiile cu antrenorii străini, din Austria și Anglia. Îmi povestește, apoi, că și costumația patinatoarelor era o mare problemă în vremea aceea. Se patina în rochii din stofă sau din lână, nu se găseau ușor ciorapi subțiri, care tre­buiau fie tricotați, fie aduși din străinătate. Îmi arată o foto­grafie a mamei, îmbrăcată într-o "rochiță verde pan", din catifea subțire, cu bordură de blăniță bej la mâneci, la gât și la pălărioară și-mi pune apoi în față o foto­grafie în care este ea, surprinsă într-un exercițiu pe gheață, îmbrăcată într-o "rochiță cu tricolor." "După Unirea din 1918, în anii care au urmat, era o mare plăcere și mândrie, mai ales pentru românii ardeleni, să poarte la evenimentele mai importante ale orașului sau ale familiei, costumul popular, care se chema pe atunci, foarte frumos, «cos­tum național». Am multe foto­grafii cu mama în costum național. Ea a și fost aleasă să întruchipeze imaginea României la o defi­lare de 10 Mai, în Brașov. Ar fi fost greu să port costumul național pe gheață, de aceea mi-am făcut o rochiță care avea niște cercuri tricolore brodate, ce se vedeau foarte bine când rochița se miș­ca în timpul exercițiilor. A fost și acesta un semn că sunt mândră de neamul din care am pornit în lume".

Accidentul

Nu împlinise încă 23 de ani. Era tânără, era fru­moasă, era renumită, cunoscută de toți brașovenii, sti­mată și admirată pentru performanțele ei: era deja mul­tiplă campioană națională la patinaj artistic... Dar într-o dimineață de august din anul 1942, a urcat în Bucegi. Nu era pentru prima oară, aproape că se sim­țea ca acasă, în munții pe care-i cunoștea în amănunt: urcușul, cucerirea crestelor acoperite de omăt, senza­ția de fericire și împlinire, câștigată acolo sus, pe pere­tele abrupt, când te simți ușor ca o pasăre care zboară în aerul rar și tare de pe înălțimi. "Bucuriile acestea nu pot fi comparate cu nimic. Urcam pe munți de când eram copilă, de când mă știam, și în dimineața aceea am vrut să facem ascensiune la Colții Morarului. Dar bu­cata de stâncă în care mi-am găsit «priză» s-a des­prins, am căzut, și stânca s-a prăbușit peste piciorul meu drept, pe care l-a făcut praf. După primele minute de stupoare, mi-am dat seama că singura șansă pe care o am este să-i organizez repede pe cei doi prie­teni cu care eram. Pe unul l-am trimis jos, în vale, după aju­toare și după o targă. Din cămașa celuilalt mi-am fă­cut un garou cu care am legat piciorul foarte strâns, ca să nu pierd mult sânge. Eram pe un perete de mun­te, nu pe potecă, așa că orice mișcare trebuia făcută cu mare atenție. Am ajuns jos după multe ore. Acci­dentul se petrecuse cam la ora 11, și numai seara am ajuns la spital. Am încercat să-mi mișc degetele de la picior, dar nu s-a putut, erau zdrobite, și atunci m-am gândit că s-a terminat definitiv cu patinajul".
Jos, în Poiana Morarilor, s-au adunat mulți oameni care auziseră de accident. Romana era bine cunoscută și iubită de alpiniștii brașoveni care așteptau, neliniș­tiți, coborârea ei din munte. "Când am ieșit din pă­dure, era deja seară, nu mai aveam puteri, am mai simțit-o doar pe mama, care s-a aplecat asupra mea, l-am zărit și pe tata în mulțime și am leșinat. Ultima amintire de atunci e că zburam în întuneric, fără să mă pot opri. Scârțâitul ascuțit al roților de salvare pe pietrișul drumului a fost ultimul zgomot pe care-l mai rețin".
Din cauza situației grave, Romana a fost oprită la un spi­­tal din Bușteni, unde o aș­tep­tau deja, aduși de urgență din Brașov, celebrul doc­tor orto­ped Sitterli și ma­rele chirurg Cărpinișan. "În­tre timp, m-au desfăcut și au vă­zut rana. Eu eram incon­știen­tă, mi-au pus o sticlă cu apă caldă și, după ce tata mi-a donat sânge, m-am tre­­zit. Eram așa apati­că, slă­bită, nu mai sim­țeam nimica. Bănuiam că situația e gravă, și cum făcusem cursuri de crucea roșie, mă gân­deam că dacă va fi vorba de am­putarea picio­rului, doctorul va trebui să vină și să-mi cea­­ră voie, căci așa era pro­toco­lul atunci în astfel de si­tuații. Am sperat că nu va fi așa, dar am înțe­les ce ur­mează să se întâmple în momentul în care doctorul Sitter­li a intrat în sa­lon. N-a avut putere să mă în­trebe, s-a uitat doar la mine. L-am întrebat eu, în nemțește, da­că e musai să-mi taie pi­cio­rul și el a dat afirmativ din cap. A fost înfiorător mo­men­­tul acela. Fără cuvinte. Au trecut 72 de ani de atunci și nu pot uita cât de grea a fost tăcerea aceea a lui, du­pă cum nu mă pot obișnui cu gân­dul că încă mă doare ce­va ce nu mai am. Picio­rul drept."

Portret în oglindă

Înainte de Crăciunul din acel an, Romana a ieșit din spi­tal. Părinții au dus-o la Vie­na, la un prieten al doctorului Sitterli, tot ortoped. Aces­ta i-a făcut "o pro­teză vacuumatică, fără harna­șamente", adică fă­ră centură, o proteză ușoară. "Doctorul acela avea un sa­lon mare cu oglinzi, acolo am învățat să merg cu proteză, să pășesc, să nu calc urât, să nu șchiopătez. În apele acelor oglinzi am învățat să țin iar capul sus. Dar când am ajuns la el, la Viena, trecu­sem deja peste ce-a fost mai greu. În­tr-o dimi­neață, acasă la Bra­șov, când am vrut să mă duc la fereastră, să văd cum venea primăvara (păsările cântau atât de minunat!), am uitat cu totul de situația în care mă aflam. M-am ridicat în pat, am vrut să pășesc, dar mi-am dat seama, brusc, că nu am cu ce. Până la fereas­tră erau numai trei pași, dincolo de perdeaua albă, miș­cată de vântul ju­căuș, erau soarele, primăvara, păsă­rile, iar eu eram prizo­nieră în pat. Atunci a fost cel mai greu".
Dar Romana nu era făcută să piardă. Fata care altădată zburda în miș­cări gra­țioase pe gheață a învățat să-și strunească tru­pul, să se miște cu aceeași grație dina­inte. La nunta celei mai bu­ne prietene, Lia Moga, a putut să dan­seze. Nu pes­te multă vreme a ve­nit și ziua în care, susți­nută, a reușit să pati­neze din nou. În iarna aceea a și schiat. Cu prietenii de la București, mari iubitori ai mun­telui, petrecea multe zile la cabanele din Bucegi, fie vară, fie iarnă. La schi, l-a cunoscut pe a­via­torul Valeriu Dâmboianu, cu care s-a căsăto­rit în ziua în care a împlinit 25 de ani. Când a cu­noscut-o, când a văzut-o cobo­rând cu schiurile pe pârtia de la Di­ham, nici mă­car nu și-a dat sea­ma că fata care avea să-i de­vină soție poar­tă proteză.

Sania zburătoare

"M-am căsătorit în 18 no­iem­brie 1944. Am trei băieți și patru nepoți. După accident, nu m-am lăsat, nu m-am resemnat. Tocmai auzisem de un tânăr ca­re-și pierduse un picior și n-a mai ieșit din casă. Eu am zis că nu vreau să trăiesc așa. Am în­vățat iar să merg, să patinez, să dansez. N-am vrut să cedez! Am urcat Bucegii, am ajuns la Cru­cea de pe Caraiman, la Vârful cu dor. Coboram cu sania cu o viteză ne­bună, care mă ducea până în Prund. Mer­geam cu copiii mei pe sanie și ei îmi țineau pro­teza, să nu se agațe în ză­padă. Când trebuia să virăm la stânga, vi­ram eu, când era vorba de virat la dreapta, puneau ei piciorușele jos. Eram o echipă mi­nunată și sania noas­tră parcă zbura prin zăpada spul­berată".
N-a cedat și nu s-a lăsat învinsă doam­na Romana nici mai târziu, când soțul i-a fost trimis la Canal, șase ani, și nici atunci când, ca ne­vastă de "duș­man al poporului", a ajuns să cum­pere alimente pe car­telă. N-a dis­perat nici atunci când casa le-a fost umplută de chiriași și când toată familia a trebuit să se retragă într-o sin­gură încăpere. Și nici atunci când îl vedea pe tatăl ei suferind că pensia de magistrat îi fusese oprită, deși nu făcuse ni­cio­dată politică. A lup­tat toată viața ca să-și păstreze demnitatea și-a ajuns, până la urmă, arbitră internațio­nală de patinaj.
"Nu regret nimic din viața mea. Am făcut mereu ceea ce mi-a plăcut, fără să-i supăr pe cei de lângă mine. Am călătorit în toată lumea, am amintiri și prie­teni peste tot. Nu m-am lăsat niciodată învinsă de oa­meni și împrejurări. Când am împlinit 84 de ani, mi-a fost dor să înot și-am înotat la Mamaia. Acum mă duc zilnic la plimbare și revăd locurile frumoase din Bra­șov. Ploaia și vremea urâtă nu mă pot opri. Am învățat că împlinirea oricărui vis ține doar de mine".