Vă place tenul de porțelan?

Iulia Vlad
Majoritatea femeilor se dau în vânt după pielea bronzată, semn de energie și prietenie cu soarele.

Există însă doamne și domnișoare care visează un ten ca petala de crin și care nu se despart de umbreluța de soa­re. Ce să mai vorbim de pete sau de pis­trui! Dar o piele fără cusur este rară, și puține dintre noi o avem fără îngrijiri cosmetice speciale. În comerț există creme și loțiuni care uniformizează cu­loarea pielii, o albesc, "șterg" petele ma­­ronii și pistruii. De asemenea, pu­teți apela cu același succes și la prepa­ratele naturiste, care pe lângă faptul că sunt făcute acasă, din ingrediente de cali­tate, feresc pielea și de nedoritele efec­te secundare (uscare excesivă, in­fla­mații, reacții alergice) pe care unele din­tre produsele comerciale le au. Tot ce vă trebuie este o tură printr-o piață, ca să vă cumpărați trufandale pentru obraz.

Pentru albirea tenului închis la culoare:

Loțiune cu lămâie și castravete

Ingrediente: suc proaspăt de lă­mâie, suc proaspăt de castravete.
Amestecați în părți egale sucul de lămâie cu sucul de castravete și loțio­nați tenul proaspăt spălat, dimineața și seara. Lăsați să acționeze 10 minute, clătiți, apoi aplicați cremele obișnuite. Tratamentul se face zi de zi, cel puțin două săptămâni.

Mască cu pudră de amla

(Emblica Officinalis - se găsește la magazinele naturiste)
Ingrediente: 2 linguri pudră de am­la, apă caldă.
Se amestecă pudra de amla cu apă caldă, până se transformă într-o pastă groasă, se întinde pe față și se lasă să acționeze 15 minute. Se spală și se lo­ționează tenul cu ceai de mușețel con­cen­trat. Aplicați de două ori pe săptă­mână.

Mască cu aspirină

Ingrediente: 4 pastile de aspirină (netamponată), un sfert de pahar de apă.
Se dizolvă aspirinele pisate în apă, apoi se înmoaie un tampon de vată în preparat. Se șterge fața, prin masaj ușor. Se lasă 15-20 de minute, după care se spală.

Mască cu tărâțe, lămâie și miere

Ingrediente: două lingurițe de tă­râțe de grâu, două lingurițe de miere, două lingurițe suc proaspăt de lămâie.
Amestecați ingredientele și întin­de­ți-le pe față. Lăsați o jumătate de oră, apoi clătiți cu apă rece.

Mască cu drojdie, gălbenuș și portocală

Ingrediente: o lingură drojdie de be­re, un gălbenuș, o lingură suc de por­to­cală.
Amestecați ingredientele și aplica­ți-le pe față. După 25-30 de minute clătiți.

Contra pistruilor:

Loțiune cu lămâie, apă de trandafiri și alaun

Ingrediente: 10 ml suc proaspăt de lămâie, 250 ml apă de trandafiri, 10 g pudră de alaun (se găsește la magazine naturiste).
Amestecați ingredientele și loțio­nați zonele cu pistrui dimineața și sea­ra. Efectele se obțin după cel puțin două săptămâni de tratament.

Loțiune cu ceapă, oțet de mere și apă minerală

Ingrediente: o lingură suc proaspăt de ceapă, o lingură oțet de mere de ca­li­tate (preparat acasă sau bio), o lin­gură apă minerală.
Amestecați sucul de ceapă cu oțetul de mere și apa minerală și loționați zo­nele cu pistrui de 2-3 ori pe zi, timp de cel puțin două săptămâni. Loțiunea se folosește doar proaspătă, se face pentru o zi.