Alimente-medicament

Rodica Demian
- Studii recente, realizate în Suedia, dovedesc că anumite alimente au efecte deosebit de puternice pentru sănătate. Fructele și legumele pătrund tot mai hotărât pe lista medicamentelor. Bogate în antioxidanți, în vitamine sau în Omega 3, ele contribuie la buna funcționare a organismului nostru și stopează apariția și evoluția unor afecțiuni. Vă prezentăm o listă cu grupe de alimente recomandate în bolile canceroase, infecțioase și în afecțiunile vârstei a treia -

1. Aliații anti-cancer

Alimentația este un element-cheie în prevenirea acestei boli și din acest punct de vedere putem conta pe 5 aliați serioși.

Varza și suratele ei
Companioni detoxifianți


Binefaceri: Principalul lor atu este bogăția în compuși sulfuroși și, în special, în glu­co­zinolați. În timpul digestiei, aceștia se trans­formă în izotiocianați, molecule ce activează sistemul de detoxifiere și accelerează eliminarea substanțelor cancerigene, împiedicându-le să pro­voace "daune" materialului ge­netic al celulelor.
Recomandări: De cel puțin două ori pe săptămână. Nu puse la fiert direct în apă clocotită, deoarece compușii sulfu­roși se pierd în apă, și nici fierte prea mult, pentru a păstra en­zi­mele care permit trans­forma­rea gluco­zino­laților.

Ceaiul verde
Antioxidantul-rege


Binefaceri: Frunzele sale sunt foarte bo­gate în catehine (o treime din greutatea lor), mo­lecule cu o mare putere antioxidantă. Acestea blochează angiogeneza, adică formarea rețelei sangvine necesare dezvoltării celulelor precan­ceroase și facilitează apoptoza (moartea celulară programată) acestora din urmă.
Recomandări: Studiile au arătat o redu­cere cu 50% a riscului de cancer la marii băutori de ceai. Dar și doar două cești de ceai pe zi prezintă binefaceri. Preferați ceaiul verde japo­nez și in­fuzați-l suficient de mult pentru o bună pro­pa­gare a catehinelor și pentru o reducere a efec­te­lor stimulante ale teinei (importantă, dacă ceaiul este băut seara).

Curcuma
Vedeta anti-inflamatorilor


Binefaceri: Conține curcumină, una din moleculele cele mai antiinflamatorii din regnul vegetal. Or, inflamația joacă un rol important în apariția a numeroase afec­țiuni. Împiedicând producerea de molecule inflamatorii de către celulele precan­ce­roa­se, curcumina previne transfor­marea aces­tora în cancer.
Recomandări: Un vârf de cuțit de curcuma în fiecare zi este doza optimă. Dar și încorporarea ei regulată în diverse feluri de mâncare este suficientă! Curcuma e bine să fie consumată împreună cu o materie grasă, precum uleiul, pentru a ușura ab­sorbția ei intestinală și trebuie asociată cu piperul, a cărui piperină potențează efec­tele.

Roșia
Prietena prostatei


Binefaceri: Incidența cancerului de prostată este mai redusă în țările mari consumatoare de roșii (Italia, Spania, Mexic). Această protecție se datorează cantității mari de licopen, un pigment an­tioxidant și antiinflamator, care îi conferă culoarea roșie.
Recomandări: Mâncați roșii pe să­turate, atât vara, cât și în celelalte ano­timpuri. Și nu evitați sosul de roșii: prin fierbere, conținutul în licopen crește, iar asimilarea acestuia se face mai ușor în combinație cu o materie grasă precum uleiul.

Usturoiul
Atuul digestiei


Binefaceri: Legumele din familia alia­ceelor (usturoiul, ceapa, prazul) conțin com­puși sulfuroși care accelerează eliminarea substanțelor can­cerigene. Consumul regulat de usturoi reduce riscul apariției cancerului, mai ales al celui di­ges­tiv (de sto­mac, de intestin, de colon).
Recomandări: 14 căței de usturoi crud pe săptămână. Adăugați-l în salate sau în mâncăruri la sfâr­șitul fiertului, pentru că una din enzimele sale benefice pentru sănătate se dezactivează prin căldură.

Și de asemenea...
Cacao (flavonoide), vinul roșu (resvera­trol), soia (isoflavone, fito-estrogeni), ghim­birul (gingerol), algele (fucoxantine), ci­tricele (mo­no-terpene și flavonoide, vita­mina C), semințele de in (lignare) etc.


2. Partenerii anti-infecții

Sistemul nostru imunitar, cu "armata" lui de globule albe, ne protejează de bacterii, de virusuri și de paraziți. Următoarele alimente îl pot ajuta să-și îndeplinească misiunea.

Mierea
Sprijin anti-microbian


Binefaceri: Cicatrizant recunoscut, mierea are nu­me­roase proprietăți ce variază în funcție de plantele din care este ex­trasă. Cerce­tă­torii sunt deo­sebit de inte­resați de mierea de Manuka, din Noua Zeelandă: bogată în metyl­glyoxal, un anti-bacte­rian, aceasta pare a fi extrem de eficientă îm­po­triva sinuzi­telor, anginelor și bron­și­telor.
Recomandări: O lin­gură pe zi, iarna, pentru întărirea sistemului imu­nitar.

Stridiile
Reginele cicatrizării


Binefaceri: Conțin o cantitate-record de zinc (1-2 stridii acoperă necesarul nostru cotidian). Zincul contribuie mai ales la buna funcționare a sistemului imunitar, protejează celulele de oxidare și favorizează procesul de vindecare și cicatrizare.
Recomandări: Stridiile sunt un produs sezonier și "festiv" și nu pot face obiectul unei alimentații cotidiene. Dar nu trebuie neglijate, mai ales pentru că în afară de bogăția lor în substanțe minerale, stridiile au și un aport de calorii foarte redus.

Ciuperca shiitake
Specialistă în imunitate


Binefaceri: Ciupercile asiatice (shiitake, mai­take, reishi) conțin polizaharide, molecule care stimulează sistemul imunitar. Studiile au arătat că folosirea acestora în alimentație sporește numărul și activitatea globulelor albe.
Recomandări: Fiind puțin digeste crude, este mai bine ca ciupercile să fie gătite - în supe, în omlete, în paste... Se găsesc proaspete sau uscate, în magazinele bio și asiatice.

Merișoarele
Zânele anti-cistită


Binefaceri: Sunt bogate în antioxi­danți (proantocianidine), iar studiile au demonstrat puternica lor acțiune anti­bac­teriană. Protejează de ulcerele diges­tive, datorate helicobacter pylori dar și de infecțiile urinare, împiedicând ade­rența bacteriilor E.coli.
Recomandări: Persoanelor ce su­feră de infecții urinare recidivante li se reco­mandă 1 pahar de suc de merișoare pe zi. De preferință, fără adaos de zahăr. Aceste fructe acide originare din Ame­rica de Nord se găsesc și uscate.

Laptele fermentat
Aliatul florei intestinale


Binefaceri: Conține miliarde de probiotice (lac­to­bacili, bacterii bifidus), adică bacteriile "bune", care au grijă de flora intestinală, punând, astfel, o barieră în calea microbilor și participând, de ase­menea, la producerea anticorpilor.
Recomandări: 1 pahar pe zi, dacă vreți să bene­ficiați - pe durată lungă - de binefacerile lui, pentru că probioticele nu rămân în intestin și efectul lor se sfârșește atunci când încetăm să le mai con­sumăm.

Lămâia
Campioana anti radicali liberi


Binefaceri: Principalul ei atu este cantitatea mare de vitamină C pe care o conține. Antioxidantă, lămâia protejează celulele de radicali liberi, care, în cantitate prea mare, slăbesc organismul, făcându-l mai vulnerabil la infecții.
Recomandări: Zilnic, un firicel de zeamă de lămâie peste crudități sau salate de fructe reprezintă o bună posi­bili­tate de a ne acoperi necesarul de vitamină C. Folosită în in­fuzii, împreună cu mierea, este un remediu eficient împotriva micilor indispoziții zilnice.


3. Jokerii anti-vârstă

Pentru a ne feri de îmbătrânire, ar fi bine să mizăm pe aceste alimente bogate în antioxidanți și în grăsimi sănătoase.

Uleiul de măsline
Secretul regimului mediteranean


Binefaceri: Este bogat în grăsimi bune mono-nesaturate și în fenoli antioxidanți și antiinflamatori. Uleiul de măsline ne per­mite să luptăm împotriva uscării pielii și împotriva efectelor nefaste ale radicalilor liberi asupra structurii fibrelor acesteia.
Recomandări: Uleiul trebuie folosit în fiecare zi. Pentru asezonarea salatelor, poate fi asociat cu uleiul de rapiță, bogat în Omega 3.

Fructele roșii
Seniorii super-vitaminizării


Binefaceri: Zmeura, murele, afinele, frăgu­țele etc. sunt foarte bogate în polifenoli, cu o putere antioxidantă deosebită. Ele conțin o cantitate importantă de vitamina C, antioxidantă, care participă la sinteza colagenului, o componentă a dermei, ce-i conferă acesteia atât rezistență, cât și suplețe.
Recomandări: Introduceți-le cât mai des și în mod regulat în deserturile dvs. (iaurt, compot, salată). Iar iarna, optați pentru amestecurile congelate.

Rodia
"Bomba" anti-îmbătrânire


Binefaceri: Este bogată în antocianine și în tani­nuri, iar activitatea ei anti­oxidantă este de trei ori mai intensă decât cea a vi­nu­lui roșu sau a ceaiului verde! Ro­diile se opun efectului nefast al ra­di­calilor liberi, al moleculelor agre­sive care ne afectează celulele și a căror pro­ducție este inten­sifi­ca­­tă de tutun, po­luare, raze UV, stres...
Recomandări: Dacă nu găsiți rodii proas­pete, luați suc de rodii. Dar optați pen­tru sucurile naturale, fără adaos de apă sau zahăr.

Peștele gras
În topul Omega 3


Binefaceri: Este una din principalele surse alimentare de Omega 3, care joacă un rol important în structura celulelor, în protecția vederii și în menținerea func­țiilor cognitive.
Recomandări: De 2 ori pe săptă­mâ­nă, preferând peștii mici (sardine, ma­crouri, heringi). Situați la începutul lan­țului trofic, peștii acumulează în mod firesc, un număr mai redus de compuși toxici.

Fructe oleaginoase
Marii maeștri ai protecției solare


Binefaceri: În afară de grăsimile lor bune, polinesaturate, nucile, alunele și mig­dalele conțin vitamina E, care, stocată în pe­reții celulelor, ne protejează de razele nocive ale soarelui. Fructele oleaginoase conțin, de asemenea, substanțe minerale: seleniu (anti­oxidant) sau zinc (care intervine în procesul de cicatrizare).
Recomandări: Un pumn de fructe, în fiecare zi. Sunt foarte nutritive, dar și calo­rice, așa că nu trebuie să faceți abuz!

Spanacul
Protectorul vederii


Binefaceri: Conține două carotenoide de "marcă" - luteina și zeaxantina, care protejează celulele de oxidare - mai ales pe cele ale retinei - frânând, astfel, îmbătrânirea ochilor.
Recomandări: În alternanță cu alte legume verzi, n-ar trebui să lipsească din meniul zilnic. Căci, în afară de bogăția lui în carotenoide, spanacul are un aport important de nutrienți importanți (fibre, vitamine, minerale), față de aportul caloric foarte redus.

Și de asemenea...
Germenii de grâu (vitamina E), fructele de goji (anti­oxidante), morcovul (carote­noi­de), sfecla roșie (anto­cianine)...