"Copăcel, copăcel, te iubesc de mititel..."

Ion Longin Popescu
E sezonul fructelor românești!

Medicii nu­triționiști spun că e cel mai bine să mă­nânci fructele din locul în care trăiești. Din păcate, livezile în România sunt tot mai puține. De la 313.380 de hectare în 1990, suprafața lor a scăzut la 135.000 de hectare în prezent! Cireșii, vișinii, nucii, gutuii, pru­nii și caișii din curțile caselor au îmbătrânit și ei; ca niște câini credincioși care își dau su­fletul pe mormintele stăpânilor, s-au uscat pe picioare, după dispariția bătrânilor care i-au plantat. Chiar dacă și-ar propune cineva să refacă plantațiile, ar întâmpina mari gre­utăți, deoarece au dispărut pepinierele. Nu­mai în jurul Bucureștiului au dispărut câ­teva sute de hectare. Față de un necesar anual de aproximativ 10 milioane de puieți, producția de astăzi, realizată de pepinierele care au mai rămas, este de abia de 1,5 - 2 milioane de pomișori. Pe de altă parte, nu mai sunt prea mulți plantatori de vârstă tânără prin sate. În ultimii 25 de ani, au dispărut nu nu­mai pomii, vacile și oile cu milioanele; au dispărut și profesorii de horticultură din șco­lile generale, "cercurile" de meserii, altoi­to­rii de pomi sălbatici, cismarii, croitorii, opin­carii și toate profesiile care animau sa­tul româ­nesc. Pentru un tradiționalist ca mi­ne, aceas­ta este o imagine apocaliptică, de sfârșit de lume. Cineva mi-a trimis însă o știre care mi-a înseninat fruntea. Un domn din Gorj, din zona Oltețului, pe nume Ionuț Părău­șanu, militant ecologist și fondatorul re­vis­tei online "EcoMagazine", a lansat un mesaj plin de încurajare celor care mai au un petec de pământ în jurul casei: "Haideți să facem o școală de puieți" - o pepinieră de pomi fructiferi, unde pomii iau naștere direct din sâm­buri. Detaliile se pot găsi pe www. scoaladepuieti.ro Ideea mi se pare admi­ra­bilă: imaginați-vă că un milion din cele 4 milioane de țărani români vor pune la iarnă, în păhărele de plastic, semințe de cireșe, de caise și de toate fructele din ogra­dă. Vor avea milioane de puieți. Urmăriți-l pe d-l Pă­răușanu pe site-ul citat și veți vedea cum merg lucrurile. El spune că acum e mo­mentul oportun pentru a trece la treabă, căci primele fructe autohtone s-au copt. "În ur­mătorii 6 ani", spune, "veți avea posibi­li­tatea de a dezvolta această pasiune într-o afacere durabilă". Totodată, se adresează și celor care stau deoparte pentru că nu au bani: "Încă o dată spun: dacă nu vă trage ini­ma să faceți ceva în domeniul ăsta, pen­tru că nu aveți bani sau pentru că nu vreți să aveți de a face cu birocrația care înconjoară proiectele de finanțare europeană, înseam­nă că abordați greșit problema. Trebuie mai întâi s-o faceți din plăcere, fără complexe de inferioritate față de cei care au poate mai mulți bani sau mai multe cunoștințe. Toate vin în timp. Vă invit să mă contactați, ca să spunem aici, pe scoaladepuieti.ro, povestea voastră despre cum ați început sau cum veți începe. Vă urez să mâncați și voi fructe cu spor, iar dacă v-ați gândit cumva la ideea de a cultiva pomi fructiferi, nu uitați să opriți semințele și să le păstrați la loc uscat și răcoros până la iarnă, când vor trebui puse la stratificat, pentru germinare". Eco­lo­gistul nostru a întocmit și un formular de înscriere (îl găsiți pe site), pentru că își do­rește să comunice cât mai mult cu per­soanele interesate. "Putem învăța unii de la alții", spune. "În plus, dacă știți un pom cu roade bune și sunteți dispuși să oferiți se­mințe și/sau altoi din el, ca să îi răspândim neamul și prin colțurile astea de lume (Po­di­șul Getic, Platforma Oltețului), vă rog să folosiți același formular". Veți vedea pe site cum au crescut într-o lună copăceii/ po­mi­șorii "școlarizați" de Ionuț Părăușanu. Și poa­te veți fredona, emoționați, cântecelul ace­la pentru copii: "Copăcel, copăcel, te iu­besc de mititel"...