CĂTĂLIN CRIȘAN

Bogdana Tihon Buliga
- De aproape 30 de ani, Cătălin Crișan nu încetează să-și farmece publicul. E suficient ca numele lui să apară pe vreun afiș, și biletele la spectacol se vând singure. Admirat mai ales de femei, apreciat pentru șlagărele lui vanilate, îl iubesc și colegii pentru simțul umorului și prietenia de care dă dovadă -

Cabina actorilor

- Dragă Cătălin, hai să începem discuția noas­tră cu prezentul, care te găsește activând într-un do­meniu despre care puțini știu cât îți este de drag: tea­­trul. Ai scris o piesă, în care ți-ai rezervat și un rol. Povestește-ne despre această poveste de dra­gos­te dintre tine și scenă.

- În 2004, obțineam diploma de actor la Institutul de Teatru și Film, clasa profesorului Florin Zamfi­rescu, cu piesa "Adunarea femeilor" de Aristofan, în regia aceluiași mare profesor și actor. Cum a-nceput? În copilărie eram un tip destul de timid - timid, nu com­plexat. Un prieten mi-a spus că singura ocupație care te poate scăpa de timiditate este actoria și i-am ur­mat sfatul. A avut dreptate. Actoria te scapă de ti­mi­ditate și, în opinia mea, mai face ceva: atunci când joci, te face să uiți de absolut totul din viața ta. Când îl joci cu dedicație, rolul pe care îl interpretezi te trans­­pune definitiv. Problemele personajului devin și problemele tale, lumea lui devine a ta. Țin minte că în anul al II-lea de facultate, profesorul ne-a pus să jucăm roluri cu care, în mod sigur, nu ne vom întâlni ni­ciodată în viața reală. Profesor pe atunci ne era regretatul Florian Pittiș. Pe mine m-a pus să joc Othello și condiția era să fiu cre­dibil. Am luat notă mare, deci m-a crezut. Anii au trecut, iar actoria m-a cucerit tot mai mult, ba m-a și ajutat foarte mult în viață - am devenit mai dezinvolt, mai stăpân pe mi­ne, mai liber în exprimare și gândire. Din păcate, după termi­narea facultății, muzica mi-a luat tot tim­pul din lume și am renunțat la actorie, nedorind să încurc lu­cru­rile. Teatrul înseamnă muncă în echipă, iar atunci nu eram pre­gă­tit pentru așa ceva. Apoi mi-a părut rău, aș fi putut juca în pa­ra­lel, dar foarte repede mi-am dat sea­ma că nu este timpul trecut și, ca dovadă, am scris o piesă de tea­tru, "Cabina ac­torilor", care s-a jucat deja în avanpremieră în Bu­cu­­rești. Succesul a fost uriaș și reacția spectatorilor mi-a dat cu­raj. Joc, într-adevăr, și eu în spec­tacol, și am marea bucurie și onoa­re să fiu pe scenă alături de actori mari ai teatrului românesc: Olga Delia Ma­tees­cu, Tudorel Fi­li­mon și o actriță tânără, Alexandra Săl­ceanu, o fată cu un talent ieșit din comun. În plus, avem norocul să ne conducă un regizor tânăr, ta­len­tat, serios și cu mul­tă imaginație, Felix Crainicu. Îmi place ceea ce fac și mă bucur că n-am uitat ce-am învățat în facul­tate.

Părinți și bunici

- Pasiunile tale artistice au rădăcini în co­pi­lărie?

- Am avut o copilărie "ocupată", prin care părinții mei, economiști de profesie, m-au condus cu mare grație. Au încercat să-mi ocupe tot timpul, pentru a nu avea vreme de prostii. Am studiat pianul clasic ani și ani, limbi străine, am făcut tenis de performanță, înot, schi, patinaj. Când eram mic, m-au obligat să citesc și, of Doamne, ce bine mi-a prins mai târziu... Când nu învățam sau nu făceam sport, mă duceau la spectacole de balet, teatru, concerte de pian, operă. Copilăria mea a fost foarte plină și frumoasă, m-ar bate Dumnezeu să spun altceva. N-am mâncat bătaie decât de două ori, și atunci au fost, așa, câteva "mân­gâieri" peste fund. Părinții mei au încercat prin toate aceste activități să mă ferească de un anturaj vicios și cred că au reușit din plin. Eram prea obosit ca să-mi mai pierd vremea vorbind banalități în fața blocului, să fumez sau să practic cine știe ce curio-zități din acestea, pe care orice copil le are. Așadar, părinții au fost influența majoră a copilăriei mele. Dar și ce bunici minunați am avut!... Din nefericire, niciunul dintre ei nu mai este printre noi. Bunicul din par­tea mamei era profesor de matematică și îmi aduc aminte cu mare plăcere și bucurie de sutele de ore de mate­matică pe care le-am făcut amândoi. Un om ex­trem de cerebral, calm, cu tact și multă sensi­bili­tate. Nu ridica tonul niciodată, dar avea un fel de a se impune ieșit din comun. Nu trebuia decât să te privească și te făceai mic de rușine. Matematica învă­țată cu el m-a dus la unul dintre cele mai bune licee din București și din țară, Liceul Mihai Viteazul. Celă­lalt bunic, din partea tatălui, era un tip mare, și la propriu, și la figurat. A fost o pe­rioa­dă cel mai bun prie­ten al meu. Puteam să-i cer orice, el nu spunea "nu". Țin minte că pe la doisprezece ani, m-am dus la el și i-am spus că vreau să fumez. El a zis: "Sigur că da, așteaptă puțin...". Mi-aduc aminte de parcă a fost ieri. A luat un Carpați fără fil­tru, l-a frecat timp îndelungat între palme, după care mi-a întins țigara și mi-a spus cu o voce foarte seri­oa­să: "Trage cât poți de tare!". Așa am făcut și de atunci până acum câțiva ani nu am mai pus ți­ga­ra în gură. Doamne, ce rău mi-a fost, dar a fost o lecție pe viață.

Amintiri, amintiri...

- Bucureștean get-beget, mai regăsești în Bucu­reștiul de azi frânturi din orașul adolescenței tale, creatoare de amintiri?

- În general, parcurile țin vie mireasma acelor ani, Ateneul Ro­mân, Teatrul Tănase, străzi pe care am co­pi­lărit și care în mare nu s-au schimbat prea mult. Pentru mine, însă, oamenii înseamnă mai mult decât locu­rile, iar unii dintre acești oameni încă mai există și prin ei îmi aduc aminte și de Bucureștiul de altă­dată. Nu-i voi pomeni acum, în schimb, voi vorbi pu­țin despre un prieten foarte drag, plecat dintre noi, din păcate. Unul dintre cei mai valoroși și dragi prieteni ai mei a fost, și nici acum nu-mi vine să cred că fo­losesc verbul la trecut, Geor­ge Pruteanu. Acest om a în­semnat și înseamnă foarte mult pentru mine. Onoa­rea pe care mi-a făcut-o, aceea de a fi prietenul meu, m-a influențat să văd altfel lucru­rile, oamenii, viața. Pe vremea când a început prietenia noastră, prezen­tam o emisiune de televiziune și alta la Radio România Actualități. Era un fidel privitor și ascultă­tor al aces­tor emisiuni și, de fiecare dată, după înche­ie­rea lor, mă suna și, cu vocea lui blândă și sigură, îmi spunea ce-am greșit, îmi explica ca un adevărat profesor - ceea ce de altfel era -, ce era bine și ce era rău în exprimare, în con­duită... Țin minte că, într-un an, eram în criză de inspi­rație la un text pentru o melodie a lui Andrei Ke­restely, care era gata, dar că­reia îi lipseau versurile. L-am sunat într-o dimineață pe Geor­ge și i-am spus că am mare nevoie de o idee pen­tru versuri și chiar de un titlu. Mi-a răspuns în șoaptă, căci era în Senatul României, dar mi-a promis că se va gândi. După ju­mătate de oră, m-a sunat și mi-a spus: "Scrie despre o inimă care rabdă și tace". Așa am făcut, și astfel s-a născut o melodie frumoasă, care se numește "Rab­dă inimă și taci". Cu aceeași nostalgie îmi amin­tesc când George venea la mine și mă ruga să-i cânt la pian Chopin. Mi-e tare dor de el, așa cum sunt sigur că mulți dintre români și-ar mai dori să vadă și să asculte emisiunea lui, "Doar o vorbă să-ți mai spun".

- Să mai hălăduim o vreme pe străzile capitalei, așa de dăruită în vara asta, cu soare și ploi. Unde ai fost ultima dată la plimbare în București?

- În Herăstrău. Dar dacă m-ai întreba unde îmi place cel mai mult să mă plimb, ți-aș răspunde fără nicio ezitare că pe malul mării. Pe mine marea mă face cel mai fericit om din lume. Dacă astăzi mă lași pe malul marii, mă găsești la anul tot acolo. Îmi plac valurile, glasul lor care nu este niciodată același, forța pe care o degajă, misterul din adâncuri. Dacă aș avea destui bani, mi-aș cumpăra undeva, departe, pe o pla­jă pustie, o căsuță mică, doar cu ceea ce îi este ne­ce­sar. Este un vis pe care îl am de copil. Poate, cine știe, într-o zi...

Aplauze

- Cătălin, ai mai bine de douăzeci și cinci de ani de carieră muzicală. Îi resimți?

- Am împlinit douăzeci și șase de ani de carieră, iar răspunsul la întrebarea ta este: și da, și nu. Da, pen­tru că la patruzeci și șase de ani începi să simți că anii trec, realizezi că puteai face mai mult și mai re­pede unele lucruri, dar am norocul că sunt din fire un ins luptător, optimist, și întotdeauna am încercat să văd partea plină a paharului, atât cât m-au dus și pe mine "balamalele"; nu, pentru că încercând să deru­lez înapoi filmul vieții mele, am senzația că el, fil­mul, arată ca unul de scurt metraj, ceea ce îmi dă cu­raj și speranță. Mai am destulă peliculă de consumat. Și mai este ceva: de-a lungul anilor am acumulat experiență, răbdare și, poate, puțină înțelepciune.

- Ai fost totdeauna iubit de public. Durează afec­­țiunea? Ai concerte?

- Nu vreau să par lipsit de modestie, dar, îi mul­țu­mesc lui Dumnezeu, spectacolele sunt multe, și ceea ce mă fericește peste toate e că sunt și de bună calitate. Oamenii se bucură să dea mâna cu mine, să-și construiască amintiri prin intermediul pozelor sau filmulețelor, zâmbesc atunci când mă văd. Ce satis­facție mai mare poți trăi, decât atunci când vezi o sală în picioare, cântând cu tine și aplaudând mi­nute în șir?! Știi ce înseamnă acest lucru? Că nu am trăit de­geaba! Întotdeauna am spus că dacă măcar pe un singur om l-am făcut fericit înseamnă că mi-am atins scopul în viață. Și vreau să cred că în ultimul timp numărul lor s-a mărit.

- La un moment dat, ai fost implicat în viața politică a țării (consilier la primărie), ceea ce îți dă cu atât mai mult dreptul la o opinie. Cum vezi tu azi Ro­mânia și pe români?

- Rolul meu în politică a fost aproape egal cu ze­ro. Mi-am dat seama foarte repede că nu am ce căuta aco­lo și am plecat. Până la urmă, cred că România va ajunge unde îi este locul, dar cu unele condiții (nu generalizez): să fim mai respectuoși unii față de cei­lalți, mai educați, mai culți, mai îngăduitori, mai mo­dești, mai puțin încruntați, mai puțin invidioși, mai dornici să învățăm unii de la alții și de la cei mai deștepți decât noi, să fim profesioniști în ceea ce fa­cem, mai buni, mai atenți la cei pe care-i alegem să ne conducă.

- Știu că ești foarte discret în legătură cu viața ta personală și am bătut palma la începutul dis­cuției noastre că voi respecta acest lucru. Te întreb doar atât: ești fericit?

- Și da, și nu.

- Ce îi trebuie unui bărbat precum Cătălin Crișan ca să se simtă fericit și împlinit?

- Să se simtă iubit. Atât.

- Îți poți imagina o lume fără iubire?

- Nu cred că ar mai exista oameni pe pământ dacă nu ar mai exista iubire. Cel mai frumos dar pe care ni l-a dat Dumnezeu este sufletul, bucuria de a desco­peri în tine iubirea, bucuria de a descoperi în celălalt faptul că poate iubi.

- Cătălin, unde poți fi întâlnit de fanii tăi?

- Concertele sunt anunțate din timp de afișe. Cât despre teatru, în viitorul apropiat "Cabina actorilor" se va juca pe 19 iunie la Buzău, iar pe 4 și 6 iulie la Bu­cu­rești. Vă așteptăm cu mare, mare drag!