THIRTY SECONDS TO MARS - Trupa americană a actorului JARED LETO aterizează la București

Dana Ene
- Sâmbătă, 5 iulie, pe scena de la Romexpo începe invazia hollywoodiană a trupei Thirty Seconds To Mars. În fruntea muzicienilor americani se află nimeni altul decât Jared Leto, proaspătul câștigător al Premiilor Grammy și Oscar pentru "Cel mai bun actor într-un rol secundar". Fercheșul june vine în România nu ca să-și promoveze cel mai nou film, ci ultimul album muzical: "LOVE LUST FAITH + DREAMS ", pe care l-a scos anul trecut, alături de Shannon Leto (fratele său) și Tomo Milicevic, colegii lui din trupa Thirty Seconds To Mars -

"Treizeci de secunde până la Marte"

Thirty Seconds To Mars a fost înființată la Los An­geles, în 1998, de frații Leto: Jared (azi în vârstă de 42 de ani - voce și chitară) și Shannon (cu doi ani mai mare - tobe). Cei doi cântă împreună încă din copi­lărie. Numele formației l-au ales chiar frații Leto. "«Trei­zeci de secunde până la Marte» e o traducere grosolană dintr-un manuscris rar, medieval, intitulat «Argus Apocraphex»... Mi s-a părut o idee interesan­tă, o metaforă a viitorului. În plus, Marte e și numele zeului războiului...", spunea Jared într-un interviu din 2005. "Ne doream un titlu plin de semnificații pentru trupa noastră... Aveam de ales între numele ăsta, «Trei­zeci de secunde până la Marte», și «Fiert tare» (Boiled Hard)", continua el, plin de umor. Deși au scotocit ani de zile, fanii formației nu au dat până azi de urma "misteriosului" manuscris medieval.
Trupa de rock alternativ Thirty Seconds To Mars a început să-și caute drumul prin universul muzical în cluburi. Majoritatea melodiilor pe care le cântau erau compuse de Jared. Ele se vor regăsi pe albumul lor de debut, intitulat chiar "30 Seconds to Mars", lansat în 2002, sub egida "Immortal Records". Discul s-a bucurat de un succes limitat. În 2003, chitaristul Solon Bixler va fi înlocuit de Tomo Milicevic (azi în vârstă de 34 de ani - chitară și clape). În pre­zent, după mai multe schimbări, trupa are trei com­ponenți de bază: frații Leto și Tomo, un ameri­can cu origini croate din fosta Iugoslavie.

În drum spre Marte, escală pe covorul roșu

Chiar dacă și-a descoperit dragostea de actorie încă din timpul școlii (a studiat mai întâi pictura, la Universitatea de Artă din Philadelphia, pentru ca mai apoi să se mute la Școala de Arte Vizuale din New York), tânărul Jared Leto s-a mutat abia în 1992 la Los Angeles, hotărât să urmeze o carie­ră muzicală. "Mama noastră, Constance, a fost în­drăgostită de mișcarea hippie, pe care a și îmbră­țișat-o. Așa că, la un moment dat, am crescut încon­jurat de tot felul de artiști: muzicieni, foto­grafi, pictori și actori. M-a fascinat tot ce făceau ei", spu­nea el, într-un interviu recent.
Dar aici, în Orașul Îngerilor, tentația de-a juca cel puțin într-un film s-a dovedit irezistibilă. Așa că își face debutul în televiziune în 1994, în serialul TV "My So-Called Life", înainte ca visul lui muzical să prindă măcar contur. După ce a simțit gustul gloriei micului ecran, a hotărât să urmeze două cariere, una muzicală și una actoricească. A obținut mai multe roluri secundare în filme de succes, precum: "Legen­dele orașului" ("Urban Legend", 1998), "Tinerețe fu­rată" ("Girl, Interrupted", 1999) sau "Sala de lupte" ("Fight Club", 1999) etc. Talentul i-a fost re­cu­­noscut cu adevărat în anul 2000, când a jucat rolul principal în filmul "Requiem pentru un vis", în regia lui Darren Aronofsky. Se remarcă și pentru motivația lui, nu doar pentru talent. Ca să-și joace personajul din film, un de­pendent de heroină, a slăbit 13 kg și a trăit pe străzile din New York, ca un vaga­bond. Dar, deși începuse să devină un personaj cunos­cut la Hol­ly­wood, Jared nu a profitat de faima lui actoricească în promovarea propriei carie­re muzicale. Ba mai mult, a încercat să-și țină cele două pasiuni artistice sepa­rate.
În 2005, cel de-al doi­lea album al trupei, "A Beautiful Lie", reușește să intre în topurile ameri­cane și europene, dar abia cel de-al treilea disc al lor - "This Is War" (2009) avea să-i propulseze pe orbita mu­zicală internațională. Al­bu­mul a fost produs într-o perioadă destul de tul­bure pentru trupă. Vechiul lor contract cu "Immortal Records" (de acum falimen­tată) fusese preluat de "Virgin Records" (EMI), ai că­rei boși au decis că tru­pa nu și-a respectat contractul inițial și nu a produs numărul de albume stipulate. Așa că i-au dat în ju­de­cată pentru daune de 30 de milioane de dolari. După lungi procese, avocați și tribunal, cele două părți au ajuns la un consens. Ur­mă­toarele două albume pro­duse de ei aveau să apară sub pălăria EMI. "Am mun­cit doi ani de zile la «This Is War» («Asta înseamnă război»). Eram noi împo­triva tuturor. Au fost clipe copleșitoare, iar realitatea era brutală. Albumul e un act de supraviețuire", de­clara Jared, care a fost direct res­ponsabil de succe­sul acestuia. Videoclipurile melodiilor "Kings and Queens", "Hur­ri­cane", "Clo­­ser to the Edge", pre­miate toate, au fost regi­zate chiar de el, uneori sub pseu­do­nim. Turneul pentru acest album a intrat în Guin­ness World Record drept "Cel mai lung realizat vreodată de o trupă rock pentru un al­bum". Ei au cântat 311 con­certe, în 60 de țări. Jared a făcut și un documentar legat de întâm­plarea lor neplăcută prin hă­țișul contractelor mu­zicale, in­titulat "Artifact", ca­re a câș­tigat, în 2012, la Fes­ti­valul Inter­național de Film de la Toronto, "Premiul publicului pentru cel mai bun docu­mentar".
Anul trecut, steaua noro­coasă a lui Jared a început să strălucească precum o super­novă. Rolul trans-sexualului Rayon, din "Dallas Buyers Club", i-a adus, până acum, nu mai puțin de 38 de premii, în timp ce albumul "LOVE LUST FAITH + DREAMS" a înregistrat cel mai mare suc­ces muzical din istoria trupei, clasându-se pe primele locuri în topurile mondiale. Turneul de promovare a discului este, după spusele actorului: "Cel mai mare și mai provocator de până acum... Vom cânta în concert atât piese de pe cel mai recent album, cât și de pe cele precedente. Vă așteaptă o seară nebună, plină de surprize și spectacol!"
(Bilete mai găsiți în rețeaua Eventim cu prețuri cuprinse între 161 și 257 lei.)