Cosmetică dulce: ZMEURA

Elena Josan
Pe lângă faptul că sunt gustoase, aromate și bune pentru sănătate, fructele de zmeură ne fac mai frumoa­se și mai tinere.

Sucul lor hrănește te­nul, oprește îmbătrânire pielii, scade ni­velul de grăsime prin reglarea acti­vității glandelor sebacee, favori­zează micșorarea porilor. Iată câteva rețete ra­pide.


Mască pentru ten uscat și normal
Un ou se bate spumă, se amestecă cu 2 lingurițe de fructe de zmeură pi­sa­te și se aplică pe față pentru 20 de mi­­nute. Pentru piele sensibilă, putem a­dă­uga o linguriță de smântână sau brân­­­ză de vaci. Se spală cu apă rece.

Mască de zmeură cu lapte
Se amestecă suc stors din 100 g fructe de zmeură, cu 2 lin­guri de lapte proaspăt. Masca se aplică pe față și pe gât, se lasă 15 minute și se spală cu apă rece.

Loțiune demachiantă
O lingură de fructe se pisează cu o lingură de lemn și se amestecă cu 300 ml țui­că. Se macerează 10 zile la în­tuneric, la temperatura ca­me­rei, în vas în­chis ermetic, a­poi se strecoară. Îna­in­te de folosire, o lingură de lo­țiu­ne se di­luează cu 2-3 lin­guri de apă și se curăță pielea cu un tampon de vată.

Mix cosmetic
Se amestecă în părți egale (câte o lin­gură) frunze de zmeur, mesteacăn, flori de trifoi și mușețel, se opăresc cu un litru de apă clocotită, se infuzează o oră în termos. Cu lichidul strecurat se spală fața. Folosirea zilnică curăță pielea, o face elastică, cu un aspect mai tânăr.

Acnee
Se taie mărunt 5-7 frunze proas­pete de zmeur, se pisează în piuliță sau se mixează ca să obținem o pastă. Ma­sa verde se aplică pe locurile afec­ta­te, pentru 15-20 de minute. Se spală cu apă caldă, apoi se usucă tenul cu lovi­turi ușoare, cu palma peste față. Efec­tul bactericid ucide microorga­nismele patogene și usucă coșurile. Alternativ, se poate aplica masca din zmeură pi­sată, dacă pielea este grasă.