"Nașul" imunității scăzute: ZINCUL BIOLOGIC

Ilie Tudor
- Doar trei grame, atât zinc conține organismul nostru. Însă, conform studiilor recente, de multe ori aceste trei grame valorează cât o... viață -

Zincul are o influență uriașă asupra sănătății noastre, dintr-un motiv simplu: este impli­cat în tot ceea ce înseamnă diviziune celu­lară. Regenerarea organismului, înnoirea țesuturilor depind de acest mineral, la fel ca și producerea a nu mai puțin de 300 de enzime, implicate prac­tic în toate procesele vitale din ființa noastră. Echilibrul hormo­nal, imu­nitatea, capacitatea noastră de a gândi și de a simți sunt extrem de dependente de zinc, motiv pen­tru care savanții i-au acor­dat o atenție cu totul aparte în ulti­mul deceniu. Ei au administrat zinc în formă biologică diverselor catego­rii de bolnavi, iar vindecă­rile au fost de-a dreptul miraculoase. În același timp, cercetătorii au des­coperit că o carență, chiar mică, din acest oligoelement poate afecta grav sănătatea.

Deficiența de zinc în organism

Conform celor mai recente statistici ale Organi­zației Mondiale a Sănătății (OMS), aproape 50% din­tre locuitorii planetei suferă de deficiența de zinc. De ce? În primul rând, pentru că alimentele super-pro­ce­sate și rafinate ale zilelor noastre sunt foarte să­race în acest element în stare naturală. Iar simptomul cel mai frecvent al deficienței de zinc este creșterea vul­nerabilității la infecții și la bolile tumorale, adică scă­derea imunității. Când deficiența de zinc se cro­nici­zează, apar oboseala generalizată, problemele ocu­lare, infertilitatea, rănile se vindecă mai greu, iar or­ga­nismul îmbătrânește accelerat. În fine, în cazurile de carență gravă de zinc, se produce căderea genera­li­zată a părului, apar tulburările digestive, osteopo­roza, insuficiența renală, diabetul, tulburările cardiace grave, decesul.

Modul de administrare a zincului

Zincul biologic din alimente
Sursele excelente de zinc din hrana noastră cea de toate zilele sunt germenii de cereale, în special cei de grâu, ovăz și orz, semințele de dovleac, nucile și caju-ul. Totuși, pe primul loc se află așa-numitele fruc­te de mare, în special scoicile, crabii, apoi icrele, care conțin cantități impresionante din acest oligoele­ment. De exemplu, o sută de grame de stridii (campi­oane ab­solute în domeniu) conțin 400% din cantitatea de zinc necesară zilnic organismului. Cantități semni­fi­ca­tive de zinc mai întâlnim în lactatele ecologice (în special iaurtul și cașcavalul), în ouăle ecologice, pre­cum și în unele leguminoase (fasole, mazăre, năut, linte), în ciocolata neagră (cu peste 70% cacao). La polul opus se situează alimentele rafinate, foarte bo­gate în zaharuri și care nu doar că nu conțin deloc zinc, dar chiar obligă organismul să consume mari cantități din acest oligoelement. Astfel, zahărul, făina albă, amidonul modificat, orezul decorticat, precum și alimentele care le conțin au nevoie pentru a fi meta­bolizate de consumarea unor cantități importante de zinc. Din aceste motive, este foarte necesară supli­men­tarea acestuia.

Capsulele cu zinc de sinteză
Le găsim în farmacii, cu diverse denumiri, even­tual asociate cu alte vitamine și minerale, obținute de asemenea artificial. Cel mai frecvent găsim în capsule următoarele forme de zinc:
* sulfatul de zinc - este folosit în industria tipa­rului și a lemnului, dar este introdus și în capsule, deși asimilarea sa e slabă și produce tulburări digestive.
* gluconatul de zinc - este un zinc procesat cu acid gluconic (folosit foarte mult în industria deter­gen­ților), fiind ceva mai ușor de asimilat, dar poate deveni toxic pentru rinichi.
* lactatul de zinc - se mai numește și zincspar, fiind utilizat în industria cauciucului. Administrat ca me­dicament, prezintă aceleași caracteristici ca glu­co­natul.
* zincul chelatat - este o formă ceva mai avan­sată de prelucrare, prin care zincul este legat de ami­no­acizi, devenind mai asimilabil și mai prietenos cu orga­nismul. Din păcate, deși producerea sa este con­si­derabil mai ieftină decât extra­gerea zin­cu­lui biolo­gic, și această formă de admi­nistrare are o eficiență limitată.
Pe ansamblu, efectele terapeutice ale zincului de sinteză sunt mult reduse în raport cu efectele celui biologic, din două motive: 1. Este mult mai greu asimilabil. 2. În ab­sența așa-numiților co-factori (nu­trienți prezenți alături de acest mine­ral în alimente), eficiența sa e mult redusă.

Capsulele cu zinc biologic
Sunt obținute din specia care, probabil, are cea mai mare adaptabilitate din lume: drojdia de bere. Au fost selecționate varietăți de drojdie de bere capabile să metabolizeze cantități uriașe de zinc. În drojdie, zincul se găsește alături de aminoacizi, vitamine din complexul B, seleniu biologic și mulți alți nutrienți care fac acest oligoelement asimilabil și îi dau ma­ximum de eficiență terapeutică.
Doza de zinc biologic recomandată este de 10 mi­li­­grame, administrate zilnic. Ea este valabilă atât în ca­zul copiilor, cât și al adulți­lor, iar suplimentele de ultimă gene­rație conțin întreaga doză zil­nică de zinc biologic într-o sin­gură capsulă.
Cura cu zinc biologic va fi ținută vreme de trei luni, timp în care se va administra câte o capsulă pe zi, urmată de 15-30 de zile de pauză, după care se poate relua.
În perioada infecțiilor acu­te (gripe, cistite, pneu­monii, viroze digestive etc.), doza va fi mărită până la 20-40 mg pe zi, la fel ca și în tim­pul alăp­tării, după inter­venții chirur­gicale sau în peri­oadele cu stres intens. Totuși, unii spe­cialiști recomandă ca o doză mai mare de 20 mg de zinc pe zi să nu fie administrată mai mult de două (maximum pa­tru) săptămâni.

Zincul biologic și imunitatea

Acest oligoelement concurează cu titlul de cel mai puternic ajutor pentru imunitate cunoscut. La persoa­nele răcite, de exemplu, rezervele de zinc din orga­nism scad într-un ritm rapid, consumul crescând de 3-4 ori față de normal, ceea ce indică folosirea intensă a acestui mineral pentru procesele de apărare. Mai mult, atunci când se administrează acest oligoele­ment în timpul infecției, capacitatea de apărare a or­ga­nis­mului crește rapid. Cercetări făcute la institutul ame­rican "Linus Pauling" arată că 10-20 mg de zinc, ad­ministrate zilnic, reduc perioada de vindecare a infec­țiilor virale (gripale, herpetice, cu rotavirusuri etc.). În combinație cu vitamina C, efec­tele imunostimu­la­toare ale zincului sunt și mai puter­nice, recoman­dându-l pentru creșterea eficienței tra­ta­mentelor cu antibiotice și antivirale, dar și pentru tra­tarea unor boli grave, cum ar fi infecția cu HIV, hepatitele virale, infecțiile cu bacterii rezistente la antibiotice. În țările lumii a treia, unde infecțiile di­gestive conduc la moar­tea a milioane de copii cu vâr­sta sub 5 ani, sim­pla suplimentare a zincului a condus la salvarea vieților a aproape jumătate dintre micii pacienți luați în tra­tament. De altfel, copiii au o relație cu totul specială cu acest mineral, așa cum vom vedea.

Zincul biologic și copiii

Pe lângă efectul său imunostimulator, la copii, acest oligoelement este un excelent preventiv pentru multe alte boli. El preîntâmpină afecțiunile digestive (în special diareea și sindromul de malabsorbție), pneumonia, protejează împotriva periculosului diabet juvenil, tratează întârzierile de creștere și contribuie la buna dezvoltare a creierului. De asemenea, admi­nis­trarea zincului biologic este foarte necesară pentru maturizarea sexuală armonioasă, atât a băieților, cât și a fetelor. El previne apariția ulterioară a inferti­lității, dar și apariția pubertății precoce sau a tulbu­rărilor hormonale care pot veni odată cu pubertatea. De departe, însă, cel mai important rol îl are zincul în dezvoltarea intelectuală și emoțională a micuților. El ajută la dezvoltarea memoriei și a atenției, previne apariția hiper-emotivității și a hiper-activității. Un studiu tulburător, făcut în Croația, pe 400 de copii cu sindrom de hiper-activitate (ADHD), a arătat îmbună­tățiri extraordinare ale gradului de atenție, ale capa­cității de socializare și ale comportamentului pe an­samblu, după administrarea acestui mineral, zilnic, vreme de trei luni.

Zincul biologic și creierul

Studiile făcute pe animale și pe pacienți umani arată că suplimentarea zincului în dietă conduce la o îmbunătățire a perfor­man­țelor intelectuale, atât ale adulților cât și ale copiilor. Administrarea acestui mi­ne­ral îmbună­tățește memoria de scurtă și de medie durată, ajută la o mai bu­nă coordonare motorie și crește capa­ci­ta­tea de efort intelectual. Per­soa­nele care trebuie să înve­țe ori să realizeze acti­vități intelectuale cum ar fi proiectarea, progra­ma­rea, calculul matema­tic vor beneficia de acest mi­neral, care ajută la îm­bu­nă­tățirea stabilității atenției. Mai mult decât atât, cu­rele cu zinc biolo­gic ajută la îmbunătățirea stării emo­ționale, fiind o armă foarte eficientă con­­tra depresiei. Nu în ul­ti­mul rând, zincul bio­logic este folositor per­soa­nelor de vârsta a treia, deoarece contribuie la frâ­na­rea și stoparea pro­ceselor degenerative de la nivelul cre­ie­rului. Combinația de zinc și vitamine din com­plexul B este, între altele, una din cele mai bune solu­ții de prevenire a maladiei Alzheimer.

Zincul biologic și pielea

La adolescenți, administrarea zincului biologic aju­tă la ameliorarea acneei și la reglarea secreției de se­buum. Apoi, acest mineral s-a dovedit foarte util con­tra psoriazisului, dermatitelor alergice, infecțiilor her­petice, dar și pentru accelerarea vitezei de vinde­care a rănilor. Mai trebuie adăugat că zincul biologic (mai ales în combinație cu siliciul biologic) este un extra­or­dinar întineritor al pielii. Și, în contextul verii, este bine să știm că o cură de zinc biologic ajută la preve­nirea melanomului malign.
Zincul, potența și prostata
Ar fi total greșit să considerăm zincul biologic un re­mediu exclusiv masculin, dar trebuie să recunoaș­tem că organismul bărbaților are nevoie stringent de acest oligoelement. Studiile medicale au arătat că ad­mi­nistrarea lui îmbunătățește potența, previne insta­larea andropauzei premature, normalizează apetitul sexual. Mai mult decât atât, adenomul de prostată este prevenit și tratat eficient cu acest oligoelement, la fel ca și cancerul de prostată. Nu în ultimul rând, zincul ajută în cazul deficitului de hormoni masculini (testosteron), dar și în cazul infertilității.

Zincul biologic și fertilitatea

Acest oligoelement le este necesar atât femeilor, cât și bărbaților cu probleme de fertilitate. La bărbați, curele cu zinc biologic determină creșterea concen­trației de spermatozoizi, ajutând la dezvoltarea lor nor­mală (din punct de vedere morfologic și func­țio­nal). Mai mult, administrarea acestui mineral contri­buie și la o bună motilitate a spermatozoizilor, cres­când astfel șansele de procreere.
La femei, cura cu zinc biologic previne apariția așa-numitelor menstre anovulatorii (fără eliminarea ovulelor), dar ajută și la maturizarea completă a ovulului, așa încât acesta să fie apt de procreare în timpul ovulației. Este important de știut și că zincul biologic este un bun remediu contra frigidității și a menopauzei premature. Apoi, constituirea unor re­zer­ve de zinc în organism este extrem de utilă în tim­pul sarcinii, ajutând la dezvoltarea normală a fetu­sului.

Zincul biologic și cancerul

Studii de ultimă oră arată că zincul biologic este un important factor de prevenție și tratament în boala canceroasă. Echipa profesorului doctor A.S. Prasad (o somitate mondială în domeniul oligoelementelor) a demonstrat că dezvoltarea tumorilor maligne în organism este precedată și însoțită de o scădere a nivelului de zinc. Mai mult decât atât, în momentul în care zincul este administrat sistematic, procesul de vascularizare a tumorilor este frânat, la fel și divi­ziunea celulelor maligne. Aceasta, în timp ce sistemul imunitar devine mai agresiv față de majoritatea for­melor de cancer. Zincul se află, în prezent, pe lista medicamentelor propuse pentru chimio-prevenția și chimio-terapia cancerului. Iar până acum s-au obținut cu zincul biologic rezultate bune contra cancerului de prostată, la sân, la colon, ovarian, la plămâni, de piele (inclusiv melanom), precum și în leucemie.

Zincul biologic și vârsta a treia

Alături de vitamina C, zincul biologic este pro­babil cel mai puternic agent anti-îmbătrânire. Admi­nistrarea sa previne menopauza și andropauza prema­tură, previne degradarea pielii și a altor țesuturi elas­tice, previne problemele cardiace, precum și pro­lapsul diferitelor organe.
Un rol foarte important are acest mineral în profi­laxia și tratarea bolilor oculare care apar cu vârsta, în special degenerescența maculară și cataracta. Apoi, acest oligoelement ajută la menținerea intactă a capa­cităților cognitive ale creierului până la vârste foarte înaintate. El s-a dovedit de un real ajutor în profilaxia maladiilor Alzheimer, Parkinson, precum și a unor for­me de demență senilă. Merită amintit în acest context și faptul că zincul biologic este un excelent tonic psihic pentru persoanele în vârstă, menținân­du-le la cote ridicate moralul și inducându-le o stare de opti­mism.

Precauții

Principala grijă, atunci când luați suplimente cu zinc, este să vă asigurați de calitatea lor. Uneori, su­plimentele cu zinc de sinteză sunt contaminate cu cadmiu - un metal foarte toxic și care adesea este le­gat de zinc. Mai mult, suplimentele cu zinc de sin­teză sunt mai greu asimilate, pot produce tulburări di­ges­tive și renale grave. Așadar, evitați capsulele cu dife­rite forme de zinc ne-biologic (sulfat, picolinat, chela­tat, gluconat, citrat etc.). De asemenea, sub nicio for­mă nu consumați suplimente cu zinc pe al căror am­balaj nu scrie proveniența lui. Deși legislația ro­mână interzice acest lucru, unii producători scriu simplu pe ambalaj: "zinc", fără nicio altă precizare, deși zincul pur nu poate fi și nici nu ar fi deloc recomandat să fie încapsulat sau pus în tablete.

Contraindicații

În doze normale, adică de 10-40 mg administrate zilnic, acest oligoelement în formă naturală nu are niciun fel de contraindicații sau efecte adverse.


Capsulele cu zinc biologic sunt produse la noi de firma românească "DVR Pharm", specializată în producerea de minerale și oligoelemente naturale. Le găsiți în farmaciile sau în magazinele naturiste ori puteți să le comandați direct la tel. 0736/27.09.98 ori pe internet, la www.dvrpharm.ro.