Sindromul oboselii cronice

Cititor Formula AS
Aș vrea să deschid în paginile revistei "Formula AS", o discuție despre o boală grea: encefalomielita mialgică.

M-am hotărât destul de greu să scriu pe tema asta, pentru că nu sunt autorizată, decât ca autodidact, dar cred că "Formula AS" este singura revistă serioasă care s-ar ocupa de așa ceva. Am să fac o introducere destul de lungă, dar cred că nu vă va plictisi, pentru că subiectul este interesant și, cred eu, important.
Encefalomielita mialgică este o boală provocată de virusul Epstein Barr și care atacă grav sistemul imuni­tar al persoanei infectate. Despre felul în care se ma­nifestă boala vorbește cel mai bine denumirea ei "popu­lară": Sindromul imunodeficitar al oboselii cro­nice. Nu știu dacă revista a publicat până acum ceva pe această temă, la fel cum nu am cunoștință ca în Ro­mânia să existe vreun centru de diagnostic și tratament al acestei boli. Eu am fost diagnosticată cu această boa­lă în străinătate. Pentru înce­put, am să specific că încă nu se știe ce anume cau­zează apariția ei (se bă­nuieș­te că este de natură genetico-infec­țioasă) și încă nu există un tratament pentru ea: se fac numai încer­cări. Eu am făcut chimioterapie, care s-a dove­dit a fi o uriașă greșeală, iar acum încerc să mă mențin cu ajutorul terapiei naturiste. Mo­­tivul pentru care v-am scris este că din ce infor­mații am, deduc că peste 80% din persoanele care su­feră de această boală nu au fost diagnosticate corect și se tratează pentru afecțiuni separate. Aș dori din suflet ca lumea care nu a avut șansa unui diagnostic în străi­nătate, așa ca mine, să afle mai mult despre această boală, în cazul în care ar putea să fie chiar afecțiunea pe care o au. Boala este foarte perfidă și atacă întregul organism, fiecare organ în parte și, în special, sistemul nervos. De aceea, cred că este important ca lumea să știe mai multe. În ce mă privește, m-am documentat foarte serios, pentru că sufăr de 10 ani de această boa­lă, am ajuns într-un stadiu destul de avansat și trebuie să depun eforturi deosebite pentru a duce o viață nor­mală. Am să vă rog mult, dacă decideți să investigați acest subiect sau să publicați scrisoarea mea, să evitați menționarea numelui meu (să folosiți eventual un pseudonim). Nu îmi place sistemul de ano­nimat, dar am să-mi explic motivele. Encefalo­mie­lita nu este o boală contagioasă, deci îmi pot lua libertatea să o ascund. Lucrez în presă și în domeniul internetului, care sunt foarte solicitante și în care oamenii nu au timp de sensibilități. Sunt studentă la Publicitate, unde colegii mei sunt dinamici și foarte competitivi. Am o familie foarte iubitoare, care se îngrijorează la cea mai mică durere a mea de cap. Deși trăiesc separat de părinții mei, nu am relații deosebite cu colegii, și soțul meu este singurul care îmi cunoaște boala. Iată de ce aș vrea să păstrez o aparență de viață normală în fața celor din jurul meu. Nici nu vreau să mă gândesc cât de repede m-ar pune în paranteză aceas­tă lume competitivă, dacă m-ar simți diferită ca resurse de să­nătate. Vă mulțumesc mult pentru răb­dare și înțele­gere și, în continuarea scri­sorii, voi atașa tot ce știu despre această boală.
Cu respect,

JANINA DOBRE

CFS (Chronic Fatigue Imunno Defficiency Syn­drome) cunoscut și sub denumirea științifică de En­cefalomielită Mialgică, a fost definită prin diagnos­ticare abia în 1994, în Statele Unite ale Americii. Atunci s-au stabilit următoarele:
* CFS este o boală complexă, caracterizată prin oboseala deosebită a întregului organism, care nu se în­­dreaptă prin odihnă și care se agravează prin activi­ta­tea mentală și psihică. Persoanele afectate devin in­capabile de a mai susține activitățile pe care le des­fă­șurau cu succes înaintea instalării bolii.
* Pacienții suferă de slăbiciune, dureri musculare, pierderi serioase și bruște de memorie, lipsa puterii de con­centrare, insomnie și lipsa capacității de a des­fă­șura orice activitate (care poate dura mai mult de 24 de ore).
* CFS poate dura ani de zile. Cauzele nu sunt identificate. Nu s-a descoperit decât anul trecut un sis­tem sigur de diagnosticare.
* Alte simptome: dureri abdominale, intoleranță la alcool, dureri în piept, diaree, mucoase uscate, du­reri în fălci, atacuri de panică și probleme psihologice.
* CFS atacă toate organele, deci apar îmbolnăviri ale acestora. Pacienții cu CFS pot suferi de inimă și de rinichi, în principal. Deoarece pielea e cel mai mare or­gan, ea este și cea mai afectată. Apar ulcerații, infec­ții, rănile nu se închid.
Am găsit mai multe site-uri de internet care conțin informații, dar cel mai concis, în care informațiile de bază sunt prezentate pe scurt și care are link-uri către altele, mai documentate, este următorul http:// www.cdc.gov/ncidod/diseases/cfs/info.htm
Vă mulțumesc pentru atenție și sper ca informațiile mele să fie de folos.