Muzica bate ploaia

Dana Ene
- Chiar dacă vara asta, ploile nu mai par să se oprească, încercând, parcă, să ne spele păcatele, organizatorii de spectacole în aer liber nu vor să-și transforme programele în apă de ploaie și îi invită pe cei curajoși să-și ia pelerinele și umbrelele și să meargă la festival, chiar în parcul de lângă casă -

Festitalia

Dacă luna trecută, Herăstrăul a fost invadat pentru trei zile de ieniceri, cadâne și derviși (la festivalul tur­cesc), luna aceasta, începând din 25 iunie, parcul bu­cu­reștean găzduiește, timp de o săptămână, o mare pe­trecere câmpenească... importată din Bella Italia.
Festitalia (un pic de Italia în București) se află la cea de-a doua ediție, anul trecut bucurându-se de ma­re succes. Așa că în ciuda avertizărilor de ploaie, ro­mânii și italienii deopotrivă sunt așteptați cu mic cu mare să ia cu asalt aleile parcului Herăstrău și să guste pe îndelete atât delicatesele culinare, cât și cele cultu­rale, venite din Peninsula Apenină. Seria de specta­cole de anul acesta va marca și începutul semestrului de președinție italiană a Consiliului Europei.
Pe scena de la "Roaba de Cultură" (zona res­tau­rantului Pescăruș), în acest weekend vor urca: câști­gătorii Concursului Internațional DocMusiContest de la Rieti, ediția 2014, trupa de jazz Il Magnetofono, grupul urban folk Sestomarelli din Milano, Alessan­dra Drusian și Fabio Ricci - care alcătuiesc duetul Jalisse, dar și Laura Kibel, care prezintă o formă originală și fascinantă de teatru de marionete pentru copii.
(Grupul Il Magnetofono, un trio de muzicieni din Vicenza, poate fi ascultat atât sâmbătă cât și duminică, în jurul orei 20, în timp ce milanezii de la Sestomarelli vor încânta auditoriul dumi­nică și luni, în jurul orelor 20-21.)
Tot duminică și luni, de la orele 20-21, puteți asculta concertul oferit de duetul Jalisse, alcătuit din Alessandra Drusian (45 ani) și Fabio Ricci (49 ani), care cântă împreună de mai bine de 14 ani și alcătuiesc un cuplu atât pe scenă, cât și în viața reală. Ei sunt foști câștigători ai festiva­lului Sanremo. Au obținut râvnitul premiu în 1997, cu melodia "Fiumi di parole" (Râuri de cu­vinte), și în același an și-au reprezentat țara la Eurovision, unde s-au clasat pe locul al IV-lea.
Bineînțeles că de la festival nu vor lipsi nici muzicienii autohtoni. Cvartetul Passione (for­mat din patru tinere absolvente ale Uni­versității de Muzică București: Diana Jipa, Cristina De­nise Pașa, Violeta Dumitru și Mă­dălina Penciu) cântă tot pe seară, vineri 27 și luni 30 iunie. În ace­leași zile mai puteți să-l as­cultați și pe a­cor­­deonistul Geor­ge Romanu. Fai­mo­sul naist Nico­lae Voiculeț urcă pe scena de la "Roaba de Cul­­tură" luni, de la ora 20.
În prima zi a săptă­mânii viitoare puteți par­ti­cipa și la ECO FEST, o zi dedicată ecologiei și pro­tecției mediului în­con­­­ju­rător, avându-l ca di­rector artistic pe Alfredo Tisocco.
Marți, 1 iulie, ultima seară din șirul evenimen­telor, va fi dedicată Greciei și grandioasei sale cul­turi, deoarece Italia preia de la Grecia ștacheta și președinția rotativă a Consiliului Europei.
Pe toată durata manifestării, vor fi des­chise chioș­curi cu produse și spe­cia­lități gastronomice italie­nești, iar intrarea va fi liberă la toate spectacolele.

Jazz in the Park

Nici clujenii nu se lasă mai prejos și organizează în acest miez de vară cea de-a doua edi­ție a festivalului Jazz in the Park. Între 4 și 6 iulie, Parcul Central, Opera Maghiară și Iulius Parc din Cluj-Napoca vor deveni noua "casă" a jazziș­ti­lor. Sunt așteptați la eveniment mii de iu­bitori ai acestui gen muzical. Vor fi trei zile de festival pline de savoare și culoare.
Primul concert va fi susținut vineri, 4 iulie, de către Luz Azul, trupă de bossa nova din Belgrad, Serbia, urmat de îndrăgitul duet Teodora Enache și Lars Danielsson. Seara va fi încheiată de concertul clujenilor de la Jazzybirds.
Sâmbătă, 5 iulie, îi puteți asculta pe tinerii de la Youvenis, câștigătorii com­petiției "Rock Your High­school", pe timi­șo­renii de la Jazzybit, și, nu în ultimul pe rând, pe bucureștenii de la Moonlight Breakfast, pentru care Les Ateliers Nomad vor realiza un spec­tacol cu efecte vizuale speciale, care le va îmbogăți re­prezentația muzicală.
Duminică, în ultima zi a festivalului, pe 6 iulie, organizatorii au pregătit o serie de concerte deosebite: Loungerie II, Mara & Kult Studio Artists, precum și un inedit proiect acustic, reali­zat de Les Ele­phants Bi­zarres. Tot duminică are loc și singurul eveniment desfă­șurat în interior al festiva­lului - concertul extraor­dinar susținut de Melanie Pain, la Opera Maghiară. (În timp ce la toate concertele din Parcul Central accesul este liber, intrarea la evenimentul de la Opera Maghiară se realizează pe bază de bilet (50 de lei, disponibil la casa de bilete a acesteia, la Iulius Mall și pe biletmaster.ro).
Pe întreaga perioadă a festivalului, în Parcul Central, peste o sută de expozanți vă așteaptă la "Târgul Jazz in the Park", cu cărți bune și obiecte vechi de artă, rochii vaporoase, bijuterii și alte obiecte lucrate de mâini iscusite. Copiii se pot de­lecta cu jocuri de toate felurile, în zona dedicată lor, iar în zona de relaxare puteți găsi hamace și pături, gustări savuroase și locuri numai bune pentru citit. Veți putea căuta și comori, iar sâmbătă puteți asista la demonstrații de tango, ba chiar puteți învăța să dansați.
Anul acesta, festivalul se extinde și în Iulius Parc, unde se va desfășura "Open Stage Con­test", compe­tiție destinată amatorilor. Jazz-iștii amatori care doresc să se afirme se pot înscrie în competiție până în 30 iunie, iar cei selectați vor cânta în fața publicu­lui, pe scena special amenajată, sâmbătă, 5 iulie, și duminică, 6 iulie. Juriul va de­semna cea mai bună trupă, care va câștiga premii în valoare de 1.000 euro și șansa de a deschide ediția a III-a festivalului "Jazz in the Park".
Programul detaliat al festivalului este disponibil pe www.jazzinthepark.ro