Necazurile verii: Cum scăpăm de transpirația în exces

Elena Josan
În trecutul nu prea îndepărtat, se credea că pro­cesul natural de eliminare a apei din organism prin transpi­rație este un semn de sănătate bună.

În Rusia secolului 19, de pildă, o nuntă într-o familie nobilă se organiza numai după o verificare riguroasă a miresei. Rudele feminine din partea mirelui o du­ceau în saună, unde se îmbăiau împreună, observând două lucruri esen­țiale: dacă fata nu are defecte fizice și dacă trans­piră normal. Se con­sidera că femeile care nu transpiră nu sunt în stare să nască copii sănătoși. Dar nici trans­pirația în exces nu e bună. Pielea este cel mai mare organ al corpului, care ne protejează de invazia facto­rilor patogeni din mediul înconjurător, de aceea tre­buie să avem grijă ca să nu fie nici deshi­dratată, nici prea umezită. Lupta cu hi­perhidroza - transpirația abundentă - este de lungă du­rată, deoarece este strâns legată de bolile ce o provoacă: afecțiuni hormo­nale, tuberculoză, diabet, sifilis, cheratodermie, picior plat, reumatism, supra­pon­deralitate, neuras­tenie, dezechilibre ale sistemului neuro­vegetativ. Dacă încă n-ați stabilit cauza transpirației cu care vă con­fruntați, deși proble­ma vă deranjează și devine insu­portabilă, încercați s-o rezolvați, măcar parțial, cu me­tode naturiste.

Rețete din bătrâni

Respirația pe o singură nară
Vara, în zilele cu temperaturi ridicate, se reco­mandă să folosim respirația pe o singură nară. Respi­rația prin nara stângă răcește puțin organismul, iar prin cea dreaptă, îl încălzește. Putem să astupăm nara dreap­tă cu un tampon de vată și să inspirăm aer lent pe cea stângă, expirând pe gură prin buzele lipite, cu un mic efort, ca să antrenăm diafragma și tot sistemul respi­rator. Organismul astfel răcorit nu mai transpiră abundent.

Pastă de dovleac
Bătrânii cunoșteau încă o metodă naturistă. Toate zo­nele ce transpiră abundent se ung cu pastă din do­vleac, care se lasă 30-45 de minute, apoi se spală cu apă rece.

Loțiune cu rostopască
Toată planta proaspăt culeasă, cu flori și rădăcini, se curăță de părțile uscate, se taie bucățele potrivite și se stoarce sucul. Într-un borcan cu filet, sucul se com­bină cu reziduul rămas după stoarcere, iar deasupra se toarnă țuică, cât să-l acopere cam cu trei degete. Bor­canul închis ermetic se pune la macerat la întuneric, 5-7 zile. Locurile care transpiră excesiv se frea­că cu un burete îmbibat cu loțiune.

Tinctură din muguri de mesteacăn
Pentru toate zonele corpului care transpiră abun­dent se folosesc tamponări cu tinctură din muguri de mesteacăn. Dacă nu reușiți s-o procurați din farmacie, macerați timp de 7 zile o lingură plină-vârf de muguri, în 250-300 ml de țuică de 70 de grade. Maceratul nu se strecoară. După folosirea a 3/4 din preparat, se mai adaugă 150 ml de țuică.

Argila verde
Conține toate microelementele necesare pentru sănătatea noastră, are un potențial energetic imens, ce îi conferă și calități de vindecare extraordinare. Se freacă bine tălpile, palmele sau subsuorile, înainte de culcare, cu pulbere de argilă sau aceasta se vâră în șosete sau mănuși de bumbac, timp de 10 zile. Dacă este necesar, procedurile se repetă lunar.

Băi cu bere
Pentru reducerea transpirației se folosesc din moși-strămoși băi locale (sau pentru tot corpul) în care se adau­gă bere. În cada umplută pe jumătate se toarnă un litru de bere, iar pentru palme sau tălpi se fac băi de picioare în lighean cu un pahar de bere. Ca să ob­ținem un efect terapeutic rapid, se face o cură de băi zilnice, timp de 14 zile.
Cei ce suferă de transpirație abundentă trebuie să aibă în trusa lor medicală permanganat de potasiu, cris­tale sau soluție concentrată, ca să-l adauge în infu­ziile din plante folosite pentru băi locale.

Hiperhidroza palmelor

Peroxid de hidrogen
Este o metodă pe cât de simplă, pe atât de eficientă în lupta cu transpirația abundentă. De 3-4 ori pe zi, se freacă suprafață afectată (palmele, tălpile, fața) cu o linguriță de apă oxigenată.

Băi cu apă sărată
În 2 litri de apă fierbinte se dizolvă 6 linguri de sare de mare sau de bucătărie, sau le puteți amesteca în proporții egale. Se scufundă palmele în apa fier­bin­te și se țin acolo cel puțin 40 de minute. Ca să păstrați temperatura apei, pregătiți un vas cu apă foarte fier­binte, ca s-o adăugați în vasul pentru baie. Procedura se face de 2 ori pe zi, timp de 14 zile. După baie, spă­lați-vă bine palmele și aplicați o cremă pentru mâini.

Băi cu ceai negru și mesteacăn
Se opăresc cu un litru de apă 5 linguri de ceai ne­gru chinezesc și un pahar de frunze de mesteacăn tăia­te mărunt cu foarfecele, și se infuzează 30 de minute. Se încălzește din nou infuzia strecurată, se adaugă per­manganat de potasiu și se țin palmele în lichid timp de 15 minute, apoi se usucă la aer, fără a se șterge. Re­zul­tatele pozitive apar după 10 proceduri. Pentru a-l folosi de mai multe ori, preparatul se păstrează la fri­gider.

Băi cu coada-calului și gălbenele
O rețetă din bătrâni ne sfătuiește să amestecăm 12 linguri cu flori de gălbenele cu 23 de lingurițe de coa­da-calului. Amestecul se pu­ne pe foc într-o cratiță emai­lată, cu 750 ml apă rece, se aduce până la fierbere, se aco­peră cu capac și se lasă pe un foc mic, încă 15 mi­nute. După răcire, se stoarce prin presare, se adaugă 41 de linguri de al­cool dublu rafinat și se păs­trează în frigider, în sti­cluțe de culoare închisă. Timp de 10 zile, agitați sticluța o dată pe zi. Acum începeți tratamen­tul. Timp de 3 săptămâni, îna­inte de culcare, se fac băi locale cu un litru de apă caldă, în care se adaugă 5-7 linguri de loțiune. Durata procedurii este de cel puțin 15 minute.

Loțiune cu suc de lămâie și glicerină
Palmele se ung cu un ames­tec preparat din 2 linguri de gli­cerină farmaceutică, o lingură suc de lămâie și una de alcool dublu rafinat. Înainte de aplicarea loțiunii, mâinile se spală bine cu săpun.
În cazuri grave, când palmele se umezesc exagerat, se prepară o rețetă mai complexă, cu preparate de la farmacie. Se amestecă 5 g acid boric, câte 15 g acid salicilic și borax, câte 70 ml glicerină și alcool dublu rafinat. Amestecul se păstrează închis ermetic în frigi­der. Palmele se șterg cu un tampon îmbibat cu loțiune, de 3 ori pe zi. După procedură, mâinile nu se spală cel puțin o oră. În trei zile, situația se îmbunătățește, dar tratamentul nu se întrerupe încă două săptămâni.

Cremă cu plante și miere de albine

Se amestecă părți egale de frunze de urzică, păt­lagină, păpădie și flori de gălbenele, apoi se dau prin mași­na de tocat. Peste două linguri de plante se toarnă 150 ml apă clo­cotită și se infuzează acoperit 40 de minute. Două linguri de infuzie se amestecă cu o lin­gură de miere de albine, cu 50 g de osânză topită sau untură de gâscă și două linguri ulei de ricin. Palmele curate se ung cu cremă de două ori pe zi.

Gheață din suc de castraveți
Pe timp de vară, se pot șterge suprafețele ce trans­piră abundent, cu felii de castraveți proaspeți, iar pen­tru restul timpului, se fac cubulețe de gheață din suc de castraveți, care se păstrează în pungi de plastic la congelator. Palmele, fața sau tălpile se freacă cu ghea­ță de 2-3 ori pe zi.

Unguent cu miere de albine și bicarbonat de sodiu
Amestecați o lingură de miere cu o linguriță de bicarbonat de sodiu, lăsați să se pătrundă 7-10 minute, după care ungeți-vă palmele cu pasta obținută. Deasu­pra aplicați o folie de polietilenă, și apoi mănuși de bumbac. Stați așa 40 de minute, pe urmă spălați-vă cu apă rece. Procedura se face zilnic, cel puțin o lună. Pri­mele 10 zile efectul nu se observă, dar peste o lună, situația se îmbunătățește. Efectul pozitiv al tratamen­tu­lui poate dura 5-6 luni.

Hiperhidroza tălpilor

Pudră pentru tălpi
De dimineață, tălpile se pudrează cu amidon de cartofi sau cu pulbere fină din scoarță de stejar. Se poate prepara și o pudră combinată din amidon, scoar­ță, bicarbonat de sodiu și talc pentru bebeluși, ameste­cate în proporții egale. Puteți să vă pudrați palmele cu fiecare ingredient în parte sau în amestec.

Băi cu paie de ovăz și frunze de nuc
Se infuzează timp de o oră 5 linguri pline de paie sau iarbă verde de ovăz și 4 linguri de frunze de nuc, într-un litru de apă fierbinte. Se încălzește din nou, până la o temperatură suportabilă, dar nu se strecoară. Se adaugă 2-3 lingurițe de amoniac din farmacie (care se folosește în caz de leșin) și se țin tălpile în lichid 20 de minute. Folosiți infuzia de 3-4 ori (dacă nu capătă miros neplăcut), adăugând de fie­care dată câte o linguriță de amoniac, care se evaporă în timpul procedurii.

Unguent cu ou și ulei
Înainte de culcare, tălpile se ung cu un amestec din ou bătut spumă și o lingură de orice ulei nerafinat. Se lasă în aer liber până se usucă par­țial, se încalță cu șosete de bum­bac, ca să nu se mur­dărească lenjeriile de pat. Dimineața, se spală cu apă fier­binte, se clă­tesc cu apă rece. Primele re­zultate - atenuarea mirosului urât - apar la 3 zile, dar o cură terapeutică completă cu­prinde 10-14 proceduri.

Comprese cu mentă și salcie
Dacă tălpile vă transpiră abundent de mai mulți ani, încercați remediul cu salcie. Puneți într-un ter­mos 3 linguri de scoarță de salcie și 2 linguri de frunze de mentă, opăriți-le cu apă clo­cotită și lăsați-le să infuzeze 24 de ore. După strecu­rare, se amestecă cu sucul de la o lămâie și se păs­trea­ză în frigider, nu mai mult de 7 zile. Înainte de culcare, se face o baie fierbinte cu sare, timp de 25 de minute. Șosetele de bum­bac se îmbibă cu remediul preparat din plante, se încalță și se țin pe picioare o oră. Deasu­pra se pun pungi de plastic. Periodic, șosetele se stro­pesc cu infuzie, în zona tălpilor. O cură durează 14 zile, chiar dacă situația se îmbunătățește mai repede.

Bicarbonat de sodiu
De două ori pe zi, se clătesc tălpile cu soluție de bicar­bonat (o linguriță la un pahar de apă caldă). Îna­inte de culcare, se îmbibă cu soluție smocuri mici, confecționate din vată și se așează între degete. E po­si­bil să simțiți o senzație slabă de usturime, care dis­pare repede. Tratamentul durează o lună și poate fi repetat ori de câte ori este nevoie.