TVR: "perle"de BAC, la materia Fotbal

Ciprian Rus
Cine nu și-a dorit să ajungă, mă­car o dată în viață, prin America de Sud, să vadă frumusețea sălbatică a Bra­ziliei, să tresară în ritmurile Co­pa­ca­banei, să se contamineze de zâm­betul sutelor de Ronaldinhos?

Cine nu și-a dorit să ajungă, mă­car o dată în viață, la un mare eve­ni­ment planetar, Jocurile Olimpice sau Campionatul Mondial de Fotbal, să trepideze la hit-uri sau imnuri cân­tate de zeci de mii de fani, să trăiască acolo, pe viu, momente de neuitat ca­re devin, apoi, istorie?
Dar cine nu și-ar dori să prindă la pachet Brazilia și Cupa Mondială, să-i vadă pe viu pe Messi, pe Van Persie, pe Neymar, pe Müller și pe James Rodriguez, ba încă pe banii firmei, și nu scoțând din buzunar mii de euro din economiile personale (ci­ne le are)?
Mai adăugați la toate cele de mai sus "amănuntul"că banii de depla­sare, de hotel și de diurnă nu sunt ba­nii vreunei mari companii private sau prima unui patron mărinimos pentru meritele avute, în ultima vre­me, în performanțele profesio­nale și fi­nan­ciare ale firmei tale. Dim­po­trivă, sunt bani publici, banii pe care fiecare din­tre noi îi pompăm în groapa fără fund numită Televi­ziu­nea Română. Mai adăugăm și "amă­nuntul"că drep­turile de retransmisie a unei com­petiții, pre­cum Cupa Mon­dială de Fotbal, Bra­zilia 2014, sunt foarte ridi­cate, atât de ridicate, că doar TVR-ul și le poate per­mite, câtă vre­me, se vede treaba, nu inte­re­sea­ză pe nimeni ce pierderi acu­mu­lează.
Acum, imaginați-vă că sunteți comentator sportiv la postul public de televiziune și că, în ciuda tuturor "amă­nuntelor"de mai sus, aveți șan­sa de a petrece o lună în America de Sud, timp în care tot ce vi se cere, ab­solut rezonabil, de către publicul te­lespectator, e să fiți la înălțimea com­petiției, la înălțimea emoțiilor și pa­siunilor din jurul dreptunghiului ma­gic de iarbă verde, să justificați in­vestiția făcută de o Românie în­treagă pentru a putea fi parte la acest gran­dios spectacol mondial, de care Na­țio­nala lui Pițurcă, Mircea Sandu și compania ne privează, oricum, de mai bine de 10 ani.
Ce ne propun, însă, comentatorii TVR, în schimbul excelenței și pro­fesionalismului? O listă de perle, care bat producțiile de zilele acestea ale elevilor de la Bacalaureat. Gafe antologice, precum "întunericul boc­nă"din Brazilia, cele "opt con­ti­nen­te"pe care a antrenat selecțio­nerul Angliei, sau "schismele"din apă­ra­rea Algeriei. Nu mai vorbim de in­for­mații complet eronate despre ju­cători, despre evocarea acestora în mijlocul unor faze de joc, deși ei au fost de mult timp schimbați, nu mai vorbim de confundarea jucătorilor pe criterii penibile, precum cel al fri­zurii, când ei joacă pe posturi atât de diferite, că se întâlnesc unul cu altul doar pe tunelul ce duce la vestiar...
Partea bună e, în cazul TVR, că îi auzim doar noi pe comentatorii spor­tivi. Barem nu se îngrozește o lume întreagă! Imaginați-vă, însă, că, precum bugetarii de la TVR, sute de alți oficiali ministeriali bat, săptă­mâ­nal, lumea în lung și în lat. Cu ce-or fi, cei mai mulți dintre ei, mai breji de­cât comentatorii TVR? Ce "perle"or lăsa ei pe acolo, pe unde se duc? Și-apoi, ne mirăm că imaginea Ro­mâ­niei stă doar în Hagi, în Simona Halep, în Prințul Charles și în încă o mână de profesioniști care trebuie să repare boacănele făcute de alții, pe bani publici!