Tenul și vara

Iulia Vlad
În timpul verii, pielea feței are de suferit din cauza căldurii, care ac­centuează secreția de grăsime și trans­pirația, dând tenului un aspect lucios, uleios, ca să nu mai vorbim despre coșuri și pete, și despre faptul că razele puternice ale soarelui au ca efect o accelerare a for­mării ridurilor, chiar și la persoanele ti­nere. Și cum în iulie se anunță zile de foc, e cazul să ne înarmăm cu măsuri de protecție.

* Folosiți creme cu o textură cât mai lejeră, chiar lichidă, potrivite tipului de ten pe care îl aveți (uscat, gras, sensibil sau mixt), care să conțină factor de protecție solară (SPF). Potri­vit medicilor dermatologi, pe timpul verii, factorul de protecție conținut în creme trebuie să fie mai mare de 30. De asemenea, aplicați crema cu cel puțin o jumătate de oră înainte de a ieși din casă. Dacă folosiți fond de ten sau pudră, îngrijiți-vă ca și acestea să con­țină SPF.
* Pentru hidratare și tonifiere, ștergeți-vă zilnic fața cu o infuzie de plante (tei și mușețel pentru ten uscat, salvie, cimbru și mentă pentru ten gras sau mixt).
* O dată pe săptămână aplicați măști din pulpă de fructe de sezon, pentru vitaminizare și mineralizare.
* La 2-3 zile loționați tenul, ma­sându-l ușor, cu suc proaspăt de castra­veți sau de pepene verde sau galben. Lăsați-l o jumătate de oră pe față, apoi clătiți. Întinde și catifelează orice tip de ten.
* Pentru a preveni deshidratarea și ridarea, aplicați de două ori pe săptă­mână, timp de 15-20 de minute, com­­prese cu de­coc­turi sau in­fuzii de plan­te:
- Pentru te­nul uscat, ofilit, îm­bătrânit, aplicați la câteva zile com­prese (timp de 15-20 de minute) cu decoct de nalbă: fierbeți 3 linguri de rădăcină de nalbă, în două căni de apă, timp de 20 de minute. Lă­sați acoperit vasul până se răcește, stre­curați și adăugați o lingură de miere.
- Pentru tenul gras și cel mixt apli­cați comprese cu decoct de mărar și levănțică: fierbeți două linguri de mă­rar și două linguri de levănțică, timp de 3-4 minute, într-o cană de apă. Lă­sați acoperit vasul până se răcește li­chidul, apoi strecurați.

Măști de vară

Aplicate cu regularitate, o dată sau de 2 ori pe săptămână, aceste măști vă ajută să aveți vara un ten de invidiat.

Mască pentru ten gras, cu pori dilatați, și pentru ten mixt
Ingrediente: 2 linguri de iaurt, 2 linguri de argilă, 1 linguriță suc de lă­mâie proaspăt, câteva picături de tinc­tură de propolis.
Amestecați ingredientele, întindeți masca pe față și lăsați-o să acționeze o jumătate de oră. Clătiți cu apă rece. Mai ales pe vreme călduroasă, această mască are proprietatea de a matifia tenul și de a închide porii.

Mască pentru ten uscat sau normal
Ingrediente: o lingură de frișcă proas­pătă, o jumătate de piersică sau caisă bine coaptă transformată în piure, o linguriță de făină de ovăz sau de migdale (se găsesc la magazine naturiste).
Amestecați piersica sau caisa trans­formate în piure cu frișca, apoi adău­gați făina, amestecând bine. Întindeți masca pe față și lăsați-o să acționeze 30 de minute, apoi spălați-vă cu apă rece. Lasă pielea fină și strălucitoare.