Concertele verii

Dana Ene
Luna lui Cuptor începe să scoată văpăi, ultimele examene au luat sfârșit, așa că e momentul pentru aventură și vacanță. Unde să fugiți de acasă? "În adânc de codru verde", desi­gur, dar mai ales acolo unde natura e însoțită și de armonii mu­zicale. Și aveți de unde alege. În ultimii ani s-au organizat din ce în ce mai multe festivaluri în aer liber, iar unele dintre ele se desfășoară cât mai de­parte de zgomotul obositor al orașelor. Așadar, puteți să ascultați cele mai la modă trupe, în aerul rece al munților sau în adierile brizei marine. Ale­gerea vă aparține.

"In Transylvania"

Dacă aveți bagajele gata făcute, puteți sări în tren sau în mașină chiar mâine, ca să dați o fugă, destul de lungă, până în satele Sâmbăta și Drăguș din Țara Făgărașului. Aici, între 10 și 13 iulie a.c., se desfășoară festi­valul "In Transylvania". În cele patru zile de armonii mu­zicale, vor urca pe scenă trupe străine, precum Kiril Djai­kovski ft. TK Wonder (Mace­donia), Dubioza Kolektiv (Bos­nia), Operenzia (Ungaria), Iva Nova (Rusia), Nico de Transil­vania (Anglia), dar și trupe românești și basarabene ca: Șuie Paparude, Subcarpați, Lu­na Amară, Domino, Jak DC, Toulouse Lautrec sau Alterno­sfera și Zdob și Zdub.
Din program nu lip­sește nici teatrul, jucat în decor natural, și nici alte activități menite să vă furnizeze serotonină. Pu­teți face alpinism, ti­ro­liană, puteți participa la workshop-uri de isto­ria armelor, unde veți în­văța să trageți cu arcul sau pușca și să aruncați cu sulița. Există și posi­bilitatea de-a închiria bi­ciclete pentru circuite prin împrejurimi, ca să admirați pur și simplu splendoarea maiestuoasă a Munților Fă­gă­raș, sau să vizitați unul dintre numeroasele obiec­tive și atracții turistice: Ce­ta­tea Făgărașului, Mânăs­tirea "Sâm­băta", Her­ghelia Sâmbăta, Transfăgă­ră­șanul, Lacul Bâlea, Cas­telul Brukenthal, Cârțișoara și Mu­zeul Badea Cîrțan, păstrăvăriile de pe Valea Sâm­betei și o mulțime de trasee montane.
Festivalul se desfășoară la o distanță (cu mașina) de 3 ore și jumătate de București, o oră de Sibiu și o oră de Brașov (Fă­­gărașul se află exact la gra­nița dintre cele două județe), iar în zonă se găsesc peste 2000 de locuri de cazare. Celor care preferă să stea la cort li s-a pregătit un camping în mij­locul unei poieni, chiar lângă zona desfășurării evenimen­te­lor.
(Accesul se face pe baza abonamentului sau biletului de o zi. Prețul unui abonament este de 70 de lei, iar prețul biletelor de o zi variază în­tre 10 și 35 de lei și pot fi procurate direct la in­tra­re. Mai mul­te infor­mații găsiți pe www.intransylvania.ro.)

Out of Doors Fest

Dacă vă este dor de nisipul fier­binte și de marea cea mare și ajun­geți la Mamaia zilele astea, pe 11-12 iulie, veți avea parte de un festin muzical chiar pe plajă. Out of Doors Fest se află la cea de-a doua ediție și este organizat de clubul con­stăn­țean Doors, pe plaja situată în Mamaia Nord (zona Ha­nul Piraților, între Mamaia și Năvodari). Au fost convo­ca­te câteva dintre cele mai bune trupe românești. Capete de afiș sunt Vița de Vie și Cargo, alături de care vor mai urca pe scenă: Omul cu Șobolani, Robin and the Backstabbers, The Rock, Alternosfera, Byron, EMIL și Maddriven.
(Prețul unui bilet este de 30 lei pe zi, iar un abo­nament costă 50 lei. Atât biletele cât și abonamentele le puteți cumpăra chiar de la sediul Clubului Doors, din strada Traian, nr. 68A, Constanța.)

Padina Fest

Ajuns la cea de a cincea ediție, Padina Fest (23-27 iulie) are deja fani fideli, ce ajung an de an în Bucegi, pe podișul Padina, la 1500 m altitu­di­ne, pentru a se bucura de aerul tare al mun­ților și de muzică bună. Băieții de la Șuie Pa­parude sunt "pe val" și bat munții pe la festi­valuri. Ei au urcat în fiecare an pe scena de la Padina Fest și nu vor lipsi de acolo nici acum. Alături de ei, în cele cinci seri de festival, con­certează atât trupe ro­mâ­nești cât și inter­na­ționale: Implant Pentru Re­fuz, Grimus, ROA, Valerinne, The Case, Țapi­narii, Vrelo (Ser­bia) și Wordly Savages (Canada, Serbia, Anglia), Lola Marsh (Israel) etc.
Și dacă faceți efortul să urcați sus la munte, ar fi păcat să nu vă bucurați de "intimitățile" lui: cățărări pe stâncă, rapel, tiroliene și megatiroliene, competiții sportive de alergare și ciclism, toate răsplătite cu pre­mii. "Maratonul Bucegilor" este organizat pentru al patrulea an consecutiv și se adresează atât amato­rilor entuziaști, cât și competitorilor experimentați.
Iar dacă sunteți certați cu sportul, și prieteni cu lenea, vă puteți "lăfăi" pe terasele Zen cu hamace, iar pe seară, puteți viziona în tihnă o piesă de teatru. Pen­tru că este un festival de promovare a munților Bu­cegi și a turismului la mare altitudine, nu vor lipsi, bi­neînțeles, nici evenimentele dedicate ecologiei și con­servării patrimoniului natural.
(Prețul unui abonament este de 50 de lei, iar al bi­le­telor de o zi - 15-30 de lei. Ele sunt disponibile în re­țea­ua myticket.ro și pe iabilet.ro sau la intrarea în festival.)

ROUTE68 SUMMERFEST

Tot în ultimul week-end din luna iulie, pe 25 și 26, la Gurasada Park, în județul Hunedoara, se desfă­șoa­ră ROUTE68 SUMMERFEST, un eveniment aflat și el, de acum, la ediția a IV-a. Festivalul de la poalele Hăl­magiului și-a propus să fie 100% românesc și are ca invitați peste 30 de trupe și DJ-ei, numai de pe scena muzicală autohtonă. Timp de două zile, puteți asculta trupe ca: Zdob si Zdub, Cargo, Vița de Vie, Alternosfera, Robin & the Backstabbers, Gojira & Planet H, Blazzaj, Bucovina, Implant Pentru Refuz sau Infected Rain.
Gurasada Park este cel mai mare parc de esca­la­dă, ciclism și sporturi extreme din vestul României. A fost creat pe locul unui fost complex militar, transfor­mat azi într-un inedit spațiu de agrement, sporturi și evenimente, dotat cu pensiune, restaurant, dar și cu o generoasă zonă de camping. Parcul se află de-a lungul arterei rutiere E68, șoseaua națională Sibiu-Sebeș-Deva-Arad.
(Prețul unui abonament la acest festival este de 90 lei, dar puteți cumpăra bilete și pentru o zi, cu 50 de lei, de pe MyTicket.ro sau StudPass.ro.)