Sulemeneli țărănești (I)

Iulia Vlad
Cine crede că fardurile și îngri­jirile cosmetice aparțin doar femeilor de la oraș se înșeală.

Și în sate există oglinzi! De-a lungul timpului, vestite pentru frumusețea lor, țărăncile noastre s-au străduit să-și păstreze și să-și sporească "boiul", frumusețea dăruită de natură. Ele se "sulemeneau" cu tot felul de "rețete" originale: funin­gine de pe oale pentru înnegrirea pleoa­pelor și sprâncenelor, frunze roșii de răchită, creasta-cocoșului, sfeclă și alte plante pentru înroșirea obrajilor și a buzelor.
De asemenea, ca să fie frumoase la chip și la trup, ele își aplicau "trata­men­te" cu ce găseau prin gospodărie, dar asta doar când bărbații erau depar­te, la munca câmpului. Ingredientele lor erau simple dar naturale, și de aceea valoroase prin efectele lor, multe dintre ele comparabile cu ale cremelor și loțiunilor scumpe de astăzi.
Iată câteva rețete de frumusețe, a căror vechime se pierde în negura vre­murilor, culese din sate și adunate într-un almanah de la începutul seco­lului trecut.
* Pentru a preveni zbârciturile, femeile se ungeau pe față cu gălbenuș de ou abia ouat sau cu spuma laptelui proaspăt muls. Își făceau astfel o "mas­că".
* Pentru a-și păstra pielea tânără și părul mătăsos, apa de ploaie era strânsă cu grijă și folosită pentru îm­băierea trupului și spăla­rea părului.
* Pentru înviora­rea și regenerarea pie­lii, fe­meile de la țară se spălau periodic cu ceai de mușe­țel, măghiran sau izmă.

Apa de busuioc

Pentru a-și împros­păta și curăța obrazul, mai ales fetele tinere pre­parau zi de zi apă de busuioc.
Rețeta: 3 lingurițe de flori și frun­ze de busuioc bine mărunțite se lasă la macerat în jumătate de cană de apă, de seara până dimineața, când se filtrează. Se loționează fața și gâtul, dimineața și seara, după demachiere. Se pot face comprese din tifon înmuiate în apă de busuioc, care se aplică pe față și se lasă 10-15 minute. Este un elixir de tine­rețe pentru piele, un regenerator.

Zerul

Pentru frăgezirea pielii, femeile de la țară foloseau zerul obținut în gos­podării. Acasă, zerul se poate obține ușor, dacă puneți lapte bătut să se scur­gă printr-un tifon pus în patru, într-un castron, la temperatura camerei, timp de 12-24 de ore. Se poate păstra la fri­gider timp de 1-2 săptămâni. Este o sursă naturală de proteine și vita­mine, unul dintre cele mai bune trata­mente pentru piele. Zerul poate fi folo­sit pe post de tonic facial și cremă hi­dra­tantă. Se masează ușor pe pielea proaspăt spălată. Are acțiune emolientă și anti­microbiană, ajută la vindecarea acneei, precum și la estomparea pete­lor de pe piele.

Untul

Pe vremuri, femeile utilizau untul de casă și pe post de cremă de față, și nu greșeau deloc. Este un preparat cos­metic desăvârșit, care conține grăsime și apă în proporțiile unei creme de bu­nă calitate. Se masează ușor pe pielea proaspăt spălată, se șterge surplusul cu un șervețel. Lasă pielea fragedă și cati­felată. (Căutați la piață unt de la ță­rani.)

Flori de fân

La vremea cositului, florile de fân, adică scuturătura plantelor cosite - semințe, flori, frun­ze, tulpini, dintr-o diversi­ta­te de ierburi - erau adu­nate cu grijă de țărani, pen­tru a fi folosite pe parcursul anului ca leacuri, dar și pen­tru înfrumusețare. Fete­le de la țară foloseau infu­zia de flori de fân pentru a avea păr bogat și lucios.
Rețetă
Ingrediente:
3 mâini de flori de fân (se găsesc la plafar sau magazine naturiste), apă.
Mod de preparare și folosire: O oală cu un litru de apă se pune pe foc și când clocotește, se adaugă florile de fân, se lasă să fiarbă la foc mic 1-2 mi­nute. Se acoperă și se lasă până se răcește, apoi se strecoară. Cu această infuzie se clătește părul după ultima spălare.