Răcelile verii

Gilda Fildan
- Exact acum, când mercurul din termometre se pregătește să treacă de 30 de grade, a explodat sezonul gripelor estivale. Frisoane, nas înfundat, dureri în gât și în membre. Cu o excepție: dumneavoastră, pentru că vă vom arăta cum să vă protejați de infecțiile virale -

Virușii iubesc căldura și "societatea"
"Gripa estivală" nu este o gripă "veritabilă", ci o infecție virală cu o evoluție mai blândă. Dacă la o gri­pă ne simțim de la o clipă la alta grav bolnavi, in­fecția virală debutează de obicei cu o ușoară jenă în gât sau cu un guturai. Încet-încet, pot apărea însă și febra, frisoanele, durerile de membre, cap și urechi, până când ne vom simți complet epuizați și va trebui să ne întindem pe pat, în vreme ce afară toată lumea se bu­cură de farmecul verii și mănâncă înghețată.
Germenii patogeni ai gripei estivale se deosebesc de cei din lunile de iarnă. Virușii care declanșează aces­te răceli vara supraviețuiesc foarte bine în con­diții de umiditate crescută și temperaturi ridicate. Există mai mult de 200 de tipuri diferite de viruși ce pot provoca gripă și infecții virale ale căilor respi­ratorii superioare. Vara sunt activi mai ales entero­virușii, coronavirușii și adenovirușii.
Germenii gripei estivale se transmit prin interme­diul picăturilor de salivă. Bolnavul împrăștie virușii în aer în momentul când vorbește, strănută sau tu­șește. Un risc sporit de conta­giune îl prezintă îndeo­sebi locurile unde se află adunate un mare număr de persoane: ștrandurile, petrecerile la un grătar în grădină, spectacolele în aer liber sau mijloacele de transport în comun. Dar și un pasager care își suflă nasul zgo­motos ori trage salve de strănuturi pe un scaun înveci­nat cu dvs., în avionul ce vă poartă către o minunată desti­na­ție de concediu, împroașcă mi­croorganisme în aer.
Am fi apărați dacă am evita aglomerația. Dar, pentru că ne hotărâm cu greu să ne lipsim de lucru­rile care ne fac plăcere, specialiștii ne îndeamnă: "Țineți-vă la distanță de persoanele care strănută sau tușesc. Iar bolnavii ar trebui să aibă ei înșiși înțelepciunea de a nu sta în imediata apropiere a celor sănătoși, pentru a nu-i contamina". În auto­buz sau în avion, batista ținută ca o mască la nas și la gură vă poate proteja precum un mic scut. Întrucât virușii se transmit și prin contact direct (strângerea mâinilor, atingerea clanțe­lor, a balustradelor), aveți posibilitatea de a reduce pericolul de contagiune, spălându-vă des pe mâini.
În general, un rol important în lupta împotriva con­taminării îl joacă predispoziția, respectiv capa­cita­tea de rezistență a propriului sis­tem imunitar. Iar aceasta, din păcate, nu este totdeauna optimă în lunile de vară.

O persoană din cinci se îmbolnăvește în concediu
Pentru mulți oameni, perioada de dinaintea vacanței este una dintre cele mai stresante - și, după cum se știe, stresul slăbește sistemul imunitar: vrem să rezolvăm repede ultimele lucrări la birou, ne facem pregătirile de concediu, aranjăm geamantanele, lăsăm pisica în grija unor prieteni. După ce am dus la bun sfârșit toate acestea, călătoria în alte părți ale globului ne obligă, în primul rând, să ne adaptăm la schim­barea de fus orar și la condițiile climaterice, ca și la o alimentație exotică - o provocare în plus pentru sistemul nostru imunitar.
Ne bucurăm tot anul, visând la deliciile vacanței: la băile de soare, la zilele petrecute la piscină ori pe marginea ei, pe șezlong, la lecțiile de scufundări sau la plimbările cu bicicleta pe munte. Dar, expunerea continuă la o temperatură ridicată, mai ales conco­mitent cu sportul, ne solicită enorm organismul. După eforturi mari, depuse la 30°C sau mai mult, timp de peste 60 de minute, el va avea nevoie de 6 până la 27 de ore pentru a se reface. Însă cine e dis­pus să acorde corpului său răgazul necesar de odih­nă, când poate să-și încheie ziua într-un mod atât de plăcut, cu un cocktail în față, într-un bar sau pe ringul de dans?...
Și scăderile de temperatură, vara, constituie un considerabil risc de îmbolnăvire. "Capa­citatea natu­ra­lă de apărare a organismului se reduce, când unele re­giuni ale corpului se răcesc", atrag atenția specia­liștii. "De exemplu, atunci când suntem transpirați și ne retragem la umbră. Acolo, evaporarea trans­pi­rației ne răcorește brusc. Și insta­lațiile de aer condi­țio­nat ne răcesc cor­pul". Totodată, ele usucă, aseme­nea canicu­lei sau cu­ren­tului (lângă ferestrele deschise ori într-o mașină de­capotabilă), mucoasele nasului și ale cavi­tății bu­cale, ceea ce anihilează funcția lor de barieră de pro­tecție.

Risc de pneumonii
Dacă vă apare, deodată, o jenă în gât, și mem­brele în­cep să vă doară, băgați-vă în pat fără întâr­ziere, oricât v-ar tenta să mergeți la plajă sau într-o excursie. Organismul dvs. are urgentă nevoie de odih­nă și de un aport crescut de lichide, între doi și trei litri pe zi. Vă va consola fap­tul că o gripă esti­vală nu durează, de regulă, mai mult de trei-patru zile, așa­dar, trece considerabil mai repede decât o răceală din timpul iernii. Dacă boala depășește o săp­tă­mână, dacă apar în plus și tulburări cardio­vas­culare, dacă simptomele se agravează ori febra trece de 39°C, luați imediat legătura cu un medic. În spe­cial la copii, bătrâni, ca și la persoanele cu un sistem imunitar deficitar, se poate produce o suprainfectare bacteriană, de pildă sub forma unei pneumonii. Medicul vă va prescrie antibioticul corespunzător. Antibioticele nu acțio­nează însă asupra virușilor ce au declanșat gripa.

Atenție, boala revine!
Nici cei care și-au petrecut ultimul concediu ză­când în patul din camera lor de hotel nu sunt scutiți de o nouă îmbolnăvire. Căci virușii estivali nu sunt diferiți doar de la o zonă geografică la alta. Specia­liștii ne explică: "Dacă ne-am infecta cu un anumit virus într-o vară, aceasta nu ne protejează, din pă­cate, de o nouă contaminare în anul următor. Virușii sunt extrem de rafinați și mobili, ei își schimbă in­formația genetică și ne atacă iarăși, ca microor­ga­nisme modificate. De aceea, este imposibil să pre­vedem câți oameni se vor îmbolnăvi în vara aceas­ta".
Dacă ați avut frecvent asemenea infecții virale, discutați cu medicul dvs. de familie sau cu un inter­nist despre un vaccin antigripal. Acesta vă oferă protecție pentru șase până la douăsprezece luni. Deoarece se administrează de regulă în lunile sep­tem­­brie-octombrie, adică înainte de începutul sezo­nu­lui de gripe din toamnă, el acoperă în mod normal și vara anului următor. Trebuie să rețineți însă că vaccinul vă apără doar de virușii gripali, nu și de micro­organismele responsabile pentru simple răceli. To­tuși, epidemiologii recomandă folosirea vaccinu­lui antigripal în fiecare an.
Europenii au, în medie, o dată sau de două ori pe an infecții virale ale căilor respiratorii superioare. Însă aceasta nu trebuie să se întâmple în mod obliga­toriu vara. În proporție de 90%, gripa estivală se con­sideră a fi autoprovocată. Dar cine ar putea să ne-o ia în nume de rău nouă, celor dornici de soare, după o iarnă atât de lungă? Seduși de vară, ne îm­brăcăm prea subțire, ne delectăm cu băuturi de la gheață și dăm aerul condiționat din mașină la ma­ximum.

Ceaiuri și alte remedii
Specialiștii ne sfătuiesc să evităm, în orice si­tuații, temperaturile prea scăzute, să nu rămânem mult timp în costumul ud după baie și să ne schim­băm cât mai repede hainele îmbibate de transpirație, după un tur de oraș la 40°C sau un meci de tenis jucat în arșița amiezii. Transpirația formează pe piele o peliculă sub­țire de umezeală, prin care corpul se răcorește mai repede.
* Când ne aflăm în raza de acțiune a unei insta­la­ții de aer condiționat setată la o temperatură prea joasă, mai ales în avion, ne pot fi de ajutor un șal sau un pulo­ver.
* Băuturile calde combat răcirea tractului diges­tiv, care duce la o creștere a vulnerabilității față de afecțiunile gastrointestinale în perioada concediu­lui. În țările sudice, de pildă în Turcia sau Maroc, oamenii beau tocmai pe caniculă băuturi fierbinți, de preferință ceai aromat adus din Ceylon sau ceai preparat din mentă marocană, îndulcit cu zahăr din belșug. O tradiție chibzuită, întrucât ceaiul fierbinte dă organismului semnalul de a-și reduce producția de căldură, compensând prin răcorire căldura tu­bu­lui digestiv.

Scăpați de stres!
Încercați, îndeosebi în perioada premergătoare concediului, să vă gospodăriți rațional rezervele de energie. Scăderea nivelului de stres reprezintă cel mai bun scut împotriva oricărui tip de gripă. Nu amânați până în ultimul moment achiziționarea cos­tumului de baie și a cremei de protecție solară sau răspunsul la întrebarea unde vă veți caza de această dată animalul de companie? Și, înainte de a vă lua zborul spre para­disul mult visatei vacanțe, nu este neapărat necesar să vă debarasați biroul de toate do­sarele aflate în lu­cru, ca și când n-ați avea intenția să vă mai întoarceți vreodată din concediu.
* Sistemul imunitar vi-l puteți întări prin practi­carea regulată a unui sport, mișcare în aer liber și o alimentație bogată în vitamina C, de exemplu: mere, kiwi, grepfrut și ardei.
* În același scop, medicina ayurvedică reco­mandă, pe lângă suficiente ore de somn, câte o cană de apă cu lămâie, luată în fiecare dimineață, pe par­cursul întregului an: apa se dă într-un clocot, apoi se lasă la răcit și, când temperatura ei a coborât la cir­ca 40°C, se amestecă în ea zeama stoarsă de la jumă­tate de lămâie și o linguriță de miere.
* O altă variantă, la fel de eficientă, este ceaiul de ghimbir: cinci rondele tăiate dintr-o rădăcină de ghim­­bir se fierb într-un litru de apă, timp de cinci mi­­­nute. Ceaiul se bea cu înghițituri mici, pe durata întregii zile.
* Administrarea zincului (neapărat orga­nic) poate fi, de asemenea, utilă, fiindcă o carență de zinc vă ex­pune la infecții. Discutați, însă, în prealabil, cu me­­dicul dvs. de familie, deoarece administrarea pe termen lung poate duce, pe de altă parte, la un deficit de cupru, provocând dezechilibre în zona gastro­intestinală.
Astfel întăriți, n-ar trebui să mai aveți probleme. Noi vă dorim o vară sănătoasă și netulburată, să pu­teți fredona surâzând refrenul unei cunoscute me­lodii de jazz: "Summertime, and the livin' is easy..." ("E vară și viața e ușoară...").

Cum vă ajutați cel mai bine
- Leacuri tradiționale și alte remedii pentru combaterea gripei estivale -

Dureri de cap și membre
* Infuzia din flori de mușețel și cea de salvie au efect dezinflamator (3-4 căni pe zi).
* Remediul homeopatic Aconitum atenuează du­re­rile de cap și de membre și stimulează activi­ta­tea sistemului imunitar.

Guturai
* Picăturile pentru nas cu acțiune antiinfla­ma­toare pot fi întrebuințate de 3 ori pe zi, însă nu mai mult de 10 zile.
* La orice tip de guturai sunt de mare ajutor pică­­turile sau spray-urile cu apă de mare (ex. Hu­mex). Ele întrețin umiditatea mucoaselor, facili­tând astfel desprinderea și eliminarea mucozi­tăților vâscoase ori solidificate.
* Cineolul (un ingredient activ, conținut de uleiul de eucalipt) ajută la degajarea sinusurilor și bronhiilor încărcate cu mucozități.

Dureri în gât
* Tablete cu substanțe antiinflamatoare și anal­gezice (ex. Mucosolvan).
* Gargară cu salvie: turnați apă clocotită pes­te 5 frunze de salvie, infuzați 10 minute, strecurați. Faceți gargară de mai multe ori pe zi.
* Ceaiul de sânziene atenuează inflamațiile farin­gelui și laringelui, ameliorând durerile de gât.

Tuse

* Extractul de cimbru are efect expectorant.
* Extractul de iederă acționează antispastic, ușu­rând respirația.
* Extractul de mușcată ameliorează bronșita.
* Siropurile "Favisan" și "Daciaplant" au efect emolient și dezinfectant și un gust foarte plăcut.

Febră
* Compresele reci scad febra: înmuiați două șer­vete în apă rece, înfășurați-le în jurul gambelor, aco­pe­rindu-le cu câte un prosop uscat și țineți-le 15 minute. Procedura se repetă de 3 ori.
* Sudorație: beți 1-2 căni de ceai fierbinte, pre­­parat din flori de tei sau soc, apoi băgați-vă în pat și înveliți-vă bine.

Prevenție activă

3 sugestii profilactice
* Făcând multă mișcare în aer liber (minimum 30 de minute zil­nic), vă asigurați rezervele necesare de vitamina D.
* Limitați consumul de alcool și de țigări. (Și mai bine, renunțați cu totul la ele.)
* Dușuri alternative: diminea­ța, țineți picioarele sub duș, alter­nând apa caldă cu cea rece, la inter­vale de 3 minute.

3 sfaturi de igienă
* Spălați-vă mâinile regulat, de exemplu, după ce ați atins clanțe, ba­lustrade, întrerupătoare electrice, butoane de la lift sau de la banco­mate.
* Salutați fără să dați mâna.
* Nu vă apropiați de persoa­nele bolnave și evitați aglomerațiile.

PRIMUL AJUTOR

Ce măsuri luați la debutul unei gripe

* Beți multe lichide, pentru a elimina din orga­nism germenii patogeni (2-3 litri de băuturi calde pe zi).
* Inhalațiile cu eucalipt sau mentol cal­mează căile respiratorii.
* Baia cu camfor ameliorează simptomele gri­pei și eliberează căile respiratorii. Aten­­ție: e contraindicată dacă aveți febră!
* Remediile homeopatice luate încă din sta­diul in­cipient pot împiedica apariția simp­to­melor. Când boala s-a declanșat deja, ele ajută, prin­tre altele, la combaterea fri­soa­­nelor și a du­rerilor din membre.

Cum să vă feriți de gripa estivală

* Nu vă odihniți la umbră, purtând costumul de baie ud.
* Schimbați imediat îmbrăcămintea în care ați trans­pirat, făcând sport.
* Nu stați în curent. Un șal vă va fi tot­deauna de folos.
* În avionul care vă duce spre desti­nația de vacanță, purtați o eșarfă sau un pulover.
* Nu setați aparatul de aer condiționat la o tempe­ratură prea joasă. Când intrați într-un spațiu pre­văzut cu instalație de climatizare, îmbrăcați-vă cu o jachetă.
* Nu consumați băuturi reci în canti­tate mare (peste 0,5 litri).
* Nu stați în soare mai mult de 2-3 ore.
* După o oră de sport în condiții de caniculă (peste 30°C), permiteți corpului dvs. un răstimp de odihnă de minimum 6 ore.