Solidaritate pe asfalt

Dana Ene
- A venit vacanța cea mare, însă nu toată lumea s-a îmbarcat pe corabia ei. Pe mulți dintre noi, munca ne ține încă legați de țărm, obligându-ne să ne înarmăm cu răbdare. Din fericire, nu suntem chiar... singurei. Solidari cu oropsiții rămași acasă, un număr apreciabil de actori și de muzicieni și-au amânat, și ei, visele cu mări însorite, oferind momente de bucurie și de respiro, în orașele cu miros de asfalt încins -

Zilele Teatrului "UnTeatru"

Chiar dacă în Capitală marile săli de spectacole s-au închis, în perioada 25 iulie - 3 august, la UnTeatru (str. Ilfov nr.1, în spatele CEC-ului de pe Calea Vic­toriei) este mare sărbătoare mare. Ușile sunt larg des­chise, pentru că se împlinesc patru ani de la înfiin­țarea instituției. Iar pentru iubitorii spectacolelor avan­gardiste, aceasta este o adresă care trebuie me­mo­rată. Aproape toate muzele își dau întâlnire în acest loc, timp de 10 zile, cu ocazia "Zilelor Teatrului UnTeatru". Va fi o sărbătoare a cul­turii, unde spectacolele teatrale, mu­zi­ca și multe alte surprize se vor îm­pleti pentru a vă face cât mai plăcută șederea, atât în curtea, cât și în in­cinta propriu-zisă a teatrului.
Printre invitații la aniversare se numără și trupa britanică de teatru BEZNA, Theatre London, care pre­zin­tă în premieră în București, în zi­lele de 29, 30, 31 iulie și 1, 2, 3 au­gust, de la ora 20.00, spec­tacolul "Crime" (un "răspuns" la "Crimă și pedeapsă" de F. M. Dostoievski). Scriitor și regizor al acestei piese este Nico Vaccari, iar consultant literar și producător Sînziana Koenig. "Crime" este o piesă cu structură epi­că, "ce ex­pune legătura directă dintre etapele capi­talis­mului și sporirea pros­tituției, alcoolismului, vio­len­ței și omuciderii" (cum sună recoman­darea pe in­ter­net!). Spectacolul nu li se recomandă celor sub 16 ani.
O altă surpriză a Stagiunii Estivale 2014 o repre­zintă reluarea, din 19 iulie, a spectacolului "Trei fe­mei înalte", după Edward Albee cu: Cristina Casian, Florina Gleznea și Nicoleta Lefter. Este o piesă de teatru bine apreciată de critici, care a primit până acum: Marele premiu "Fringe Festival din Iași" și "Premiul pentru cea mai bună actriță" (Nicoleta Lefter) la Maratonul Teatrului Independent în 2012.
Mai puteți vedea și "Ce zile frumoase!", de Samuel Beckett, cu Sabrina Iașchevici și Io­nuț Vișan, o altă piesă multi-premiată, regi­zată de tânăra Sânziana Stoican. "Ce zile fru­moa­se!" a primit trei premii la Festivalul Na­țio­nal de Teatru Independent în 2013, pentru: "Cea mai bună regie", "Cea mai bună sceno­grafie" (Valentin Vârlan) și "Cea mai bună ac­triță" (Sabrina Iașchevici); dar și Marele Pre­miu "Ștefan Iordache", pentru Cea mai bună actriță (la Gala Hop Mangalia din 2012).
De la întâlnire, nu va lipsi, desigur, nici muzica. Vineri, pe 25 iulie, de la orele 21.30, AG Weinberger va susține un concert, intitulat "GringoLada Teatra­lă". A pregătit o adevă­rată călătorie în atmosfera și poveștile temelor muzicale teatrale din anii '20 - '30 și până as­tăzi, de la Atlantic și până la Pacific.
Pe 26 iulie, de la ora 17, puteți face o călătorie mu­zicală în însorita Andaluzie, în ritmuri de flamen­co. Pilar Diaz Romero și Tiberiu Gogoanță sunt "ghizii" concertului "Tacon Flamenco". Chiar dacă este de origine catalană, Pilar Diaz Romero (37 ani) s-a născut într-o familie de artiști flamenco. Ea cântă și dansează încă din copilărie și s-a făcut repede remarcată în cafenelele tablao (dedicate muzicii și dansului flamenco), din Madrid și Barcelona natală. Pilar cola­borează de ani buni cu Tiberiu Gogoanță, muzicianul român ce s-a spe­cializat în arta chitarei flamenco alături de Paco Pe?a și Manuel Gra­nados.
În aceeași zi, de la ora 21.30, Maria Răducanu și Maxim Belciug vor ademenii lumea cu un con­cert plasat undeva în­tre clasic și tradițional și parfumat cu ritmuri de jazz. Titlul: "Când noap­tea-i cu lună...".
Iar ca să împace mai toate gusturile muzicale, din șirul de spectacole aniversare de la "UnTea­tru", nu va lipsi nici muzica rock. E vorba de rock-ul alter­nativ/ progresiv, al celor de la Byron, care vor cânta pe 27 iulie, de la ora 21.30. Îndrăgita trupă bucu­reșteană și-a lansat în această pri­măvară, ultimul album - "Melancolic". Discul conține melodiile de pe coloana sonoră a serialului original HBO, "Ră­mâi cu mine".
Nu au fost uitați nici iubitorii de poe­zie. Sâmbătă, pe 26 iulie, de la ora 14, este programat spectacolul "Poezia vi­su­lui" un spectacol de Miriam Rădu­ca­nu, a cărui scenografie este semnată de Vladimir Turturică. Actorul Lari Gior­gescu va recita poezii de Emil Botta.
Programul integral al evenimentelor, prețul bile­telor și rezervările se fac online la adresa unteatru.ro.

"Povestea Naiului"

Pe 30 iulie, Piața Mare din Sibiu va fi gazda celei de-a doua ediții a unuia din cele mai interesante proiecte muzicale din ultimii ani: "Simply The Best - Povestea Naiului". Alături de Radu Nechifor vor cânta Direcția 5, Ioan Bocșa, Ozana Barabancea și corul Acapella.
Fost elev al lui Gheorghe Zamfir, Radu Nechifor (29 ani) își va arăta măiestria, alăturându-și naiul la cinci genuri muzicale diferite: jazz, folclor, pop-rock, clasic și clubbing.
Alături de Ozana Barabancea, el va interpreta jazz. Ei au mai cântat împreună și în ediția de anul trecut, spre deliciul publicului. Piața Mare va răsuna în ritmuri de pop-rock pe melodiile celor de la Di­recția 5, iar folclorul va fi reprezentat de în­dră­gitul Ioan Bocșa. Anul acesta, Radu Ne­chifor își încearcă norocul și cu alte două stiluri muzicale. El va alătura sunetele de nai muzicii de club, mixate de DJ-ul sibian MT-Jay, și va cânta mu­zică clasică alături de Corul Acapella.
Pe lângă artiștii menționați mai sus, pe scenă vor urca mulți alți muzicieni și in­strumentiști îndrăgiți, atât din Sibiu, cât și din alte orașe ale țării, precum: Marius Preda, Cezar Cazanoi, Decebal Bădilă sau Ovidiu Barteș.
Intrarea la concert va fi liberă.