Rețete cu ierburi și flori: Sunătoarea

Iulia Vlad
Plantă de leac, greu de înlocuit, sunătoarea cea aurie are, pe lângă proprietăți tămăduitoare miracu­loase, și un efect de înfrumusețare ra­pid. În loc să dați bani pe cosmetice scumpe, mai bine duceți-vă în grădină sau pe o pajiște înflorită și adunați mă­nunchiuri de sunătoare. Veți fi "câști­gate" de două ori: o dată la preț și a doua oară la frumusețea obrazului, pe care sunătoarea îl va face să strălu­ceas­că. La fel de bună este și cea uscată, de la plafar.

Comprese cu infuzie concentrată de sunătoare

Preparați infuzia astfel: o cană de apă clocotită se toarnă peste 3 linguri de flori de sunătoare, se acoperă și se lasă să stea 15 minute, apoi se strecoa­ră. Compresele înmuiate în infuzie se aplică pe față și se țin 15-20 de minute. Fac minuni în cazul tenurilor sensibile, uscate, ridate și îmbătrânite, activează circulația periferică, înmoaie și cati­felează pielea.

Remediu contra cearcănelor și a ochilor umflați

După ce ați făcut ceai de sunătoare, puneți pliculețele la congelator. Când s-au răcit bine, aplicați-le pe ochi și lăsați-le timp de 15 minute. Se pot folosi și comprese înmuiate în ceai de sunătoare ținut la congelator până s-a răcit. Repetați câteva zile la rând, după care veți vedea rezultatele.

Mască de argilă și de sunătoare

Două linguri de infuzie con­centrată de sunătoare se a­mes­tecă bine cu două lin­guri de argilă cosme­tică. Pasta obți­nută se întinde pe fața proaspăt spălată. După 25-30 de minute, se îndepărtează cu apă călduță, apoi rece. Are afect as­tringent și antiseptic, fiind potri­vită tenului gras și acneic.

Mască cu ulei de sunătoare, miere și gălbenuș

Ingrediente: 1 linguriță ulei de su­nă­­toare, 1 gălbenuș, 1 lingură de miere.
Amestecați uleiul cu gălbenușul (ca maioneza), apoi adăugați mierea. Lă­sați masca pe față o jumătate de oră, apoi clătiți. Hrănește, înviorează, cură­ță și dă luminozitate. Folosită în mod re­gulat, redă elasticitatea pielii, întine­rește.

Loțiune tonică cu sunătoare, mentă și lămâie

Ingrediente: 1 lingură flori de su­nă­toare, 1 lingură frunze de mentă, câteva picături de lămâie, 200 ml apă.
Puneți apa pe foc și când cloco­tește turnați-o peste amestecul de men­tă și sunătoare. Lăsați vasul aco­perit 20 de minute, apoi strecurați. Când lichidul se răcește, adăugați pică­turile de lă­mâie. Puteți păstra loțiunea la frigider, într-un borcănel de sticlă, dar nu mai mult de 3-4 zile. Aplicați-o pe fața proaspăt curățată, dimineața și seara, cu ajutorul unui tampon de vată sau pulverizator. Are efect maxim dacă e folosită rece. Este ideală pentru vre­mea călduroasă. Vă ajută să aveți zi de zi un ten proas­păt și odihnit.

Ulei de sunătoare

Ingrediente: flori de sunătoare, ulei de măsline.
Introduceți într-un borcan flori de sunătoare, până la gât, fără să le înde­sați, apoi turnați ulei de măsline până le acoperă. Închideți ermetic și așezați borcanul câteva săptămâni la soare sau în apropierea unei surse de căldură. Du­pă câtva timp, uleiul va deveni ro­șiatic. Filtrați-l printr-o bucată de tifon și stoarceți bine resturile, apoi depo­zitați lichidul într-o sticlă de culoare închisă, în loc rece.
Uleiul de sunătoare are asupra pielii efect tonifiant, regenerant, calmant, anti­inflamator și cicatrizant. De ase­me­nea, vindecă arsurile solare și pielea iritată, estompează cicatricele. Îl puteți folosi simplu sau în diverse ames­te­curi.

Cremă cu sunătoare

Ingrediente: 2 linguri de cremă de corp, 1 linguriță ulei de sunătoare.
Amestecați ingredientele și masați corpul după baie cu această cremă. Sti­mulează refacerea pielii și o menține fermă, estompează cicatricele.
În zilele în care folosiți preparate cu sunătoare, evitați să vă expuneți la soare.