O oră de plajă

Ilie Tudor
Nici vorbă să ne despărțim de soare!

- Lumina soarelui are un spectru unic, imposibil de reprodus de vreun dispozitiv artificial. În interacțiune cu pielea umană, această lumină extrem de complexă are efecte de excepție asupra sănătății, a dispoziției noastre lăuntrice și chiar a performanțelor intelectuale. Cu toate avertismentele, nu putem renunța total la statul la soare. Totul e să nu exagerăm -

Expunerea la soare, adică plaja, nu mai este considerată de medici un lux, ci o necesitate. Iar pentru a face plajă nu este neapărat ne­voie să avem un șezlong pe mal de mare și o zi întrea­gă la dispoziție. În realitate, expunerile la soare de mai scurtă durată (de aproximativ 60 de minute) și mai frecvente sunt mult mai de folos pentru organism de­cât ședințele lungi de stat la soare, făcute zi de zi, în timpul concediului. Și dacă acum zece-cincisprezece ani, lumea era cuprinsă de o adevărată isterie legată de radiațiile ultraviolete, incriminate pentru acțiunea lor cancerigenă, acum specialiștii au o părere mult mai nuanțată. Cu condiția ca ședințele de plajă să fie făcute corect, ele nu doar că sunt indicate, dar în absența lor, riscurile de îmbolnăvire cresc foarte mult.

Regulile unei ședințe sănătoase de plajă

* Evitați expunerea la soare între orele 11-15 - în această perioadă are loc un adevărat bom­bar­dament cu radiații ultraviolete puternice, ce pot pro­du­ce mutații celulare și diverse boli. În schimb, dimi­neața și după amiaza, lumina soarelui este mult mai blândă și prietenoasă cu organismul.
* Măriți durata ședințelor de plajă gradat - dacă nu suntem deloc bronzați, atunci este total con­traindicat să rămânem "uitați" la soare, câte o zi în­treagă. Este necesar să dăm pielii timp să se adapteze la radiația solară, expunându-ne în ședințe de maxi­mum 60 de minute, făcute dimineața și după amiaza.
* Cât mai puține creme anti-UV - mai ales cremele cu factor de protecție mare împiedică pielea să beneficieze de efectele terapeutice ale soarelui. Mai sănătoasă decât cremele este expunerea la soare în intervale de timp adecvate și purtarea unor haine cu țesătură densă, atunci când trebuie să ieșim afară în perioada de maximă insolație.
* Ochelari de soare doar la nevoie - plaja făcută dimineața și după amiaza nu pune în pericol sănătatea ochilor și, ca atare, ochelarii de soare nu sunt absolut necesari. Mai mult, studiile arată că lumina naturală aflată în contact direct cu retina, fără filtrul fu­muriu al ochelarilor, are efecte puternic anti-depre­sive, mărește puterea de concentrare și atenția.
* Faceți efort fizic - plaja nu înseamnă zăcutul la soare. Din contră, mișcarea moderată (cum ar fi plimbarea pe malul mării, sporturile ușoare) amplifică efectele benefice ale soarelui asupra sănătății.
* Soluții "după plajă" 100% naturale - adi­că ulei de sunătoare, ulei de cătină, unguent de gălbe­nele sau tătăneasă. Aceste remedii naturale aplicate pe pie­le după expunerea la soare calmează eventuala usturi­me, împiedică îmbătrânirea pielii și o protejează de efectele mutagene ale radiațiilor. Sunt contra­indi­cate soluțiile cu parabeni, cu diverse parfumuri și sub­stanțe de colorare, care vor fi absorbite rapid de pielea stimu­lată de soare și vor ajunge apoi în sânge, exer­citând efecte nocive.

Efectele vindecătoare ale expunerii la soare


Plaja și bolile de piele

Cercetătorii au remarcat faptul că o parte din spec­trul emis de soare, mai exact ultravioletele, în doze moderate, vindecă afecțiuni altfel foarte greu de tratat, radiațiile ultraviolete având un efect anti­inflamator, antiinfecțios și stimulator al troficității pielii. Cele mai receptive afecțiuni dermatologice la terapia cu soare în doze moderate sunt: acneea, psoriazisul, tulburările de pigmentație (vitiligo), tuberculoza cutanată. Efectul este de lungă durată, deoarece pielea activată de lumina soarelui începe să elibereze substanțe antiinflamatoare, substanțe care distrug bacteriile și care vindecă leziunile. Singurul secret este ca expunerea la soare să se facă dimineața și după amiaza, iar ședințele de plajă să nu fie prea lungi, ci făcute în etape.

Plaja, problemele osoase și articulare

Atunci când radiațiile luminoase și ultraviolete ale soarelui ajung în contact cu pielea, anumite celule fotosensibile de la nivelul epidermei transmit mesaje creierului pentru a produce așa-nu­mitele "substanțe anti-durere", niște calmante naturale, care reduc infla­ma­ția și durerea la nivelul articu­lațiilor și al coloanei vertebrale. Mai mult, se pare ca lumina soarelui sto­pează anumite procese degenerative de la nivelul articulațiilor și ajută la reconstruirea acestora. Apoi, canti­tatea suplimentară de vitamina D, produsă de expunerea la radiația so­lară, precum și stimularea generală a organismului în timpul expunerii la lumină, ajută la o mai bună asimilare a calciului, corelată cu îmbunătățirea densității și a rezistenței osoase.

Plaja și imunitatea


Cercetările arată că expunerea rit­mică, zilnică, la lumina soarelui, va mări, în timp, imunitatea. Soa­rele, în contact cu pielea, va determina producerea unui nu­măr mai mare de celule ale sis­te­mului imunitar, iar pe cele exis­tente le va face mai active. Ex­pu­nerea încăperilor și a pielii la soare este un foarte bun mijloc de pre­venire a infecțiilor, deoa­rece ultravioletele distrug un mare număr de bacterii, fungi și vi­ruși, ușurând astfel sarcina sis­temului imunitar. Dar studiile ara­tă și că imunitatea este am­pli­ficată în contact cu lumina solară doar la persoanele cu o alimentație sănătoasă, cu multe cereale integrale, legume și fruc­te proaspete. În schimb, la per­soanele cu o dietă cu multe gră­simi și proteine animale, cu uleiuri hidrogenate, zahăr și făină albă, expunerea la soare poa­te deprima imunitatea. În caz de ali­men­tație nesănătoasă, în contact cu soarele, pielea, care este și un organ de excreție, va pune în circulație în organism așa-numiții radicali liberi, care atacă celulele sănă­toa­se și le îmbătrânesc prematur, scăzând rezistența la infecții și crescând riscul de cancer.

Plaja și sănătatea copiilor

O oră de plajă, la care este expus un copil, sti­mu­lează organismul să sintetizeze vitamina D sufi­cientă pentru o săptămână. Această vitamină ajută la asi­milarea calciului și fosforului, întărește oasele și dantura, stimulează dezvoltarea sistemului ner­vos, previne deficiențele imunitare. Începând de la doi ani, copiii ar trebui să facă sistematic băi de lumină solară, pentru ca organismul lor să sinte­tizeze suficientă vitamină D. Studii de medicină experimentală arată că sub acțiunea soarelui crește producția de eritrocite (globule roșii) a organis­mului, împiedicând anemierea copiilor. Totuși, ex­punerea la radiația solară nu trebuie să fie excesivă, caz în care apare o suprastimulare și o dereglare a producției de elemente figurate ale sân­gelui.
Și periculoasa obezitate infantilă poate fi prevenită și ameliorată foarte mult de expunerea la lumină. Co­piii care fac o baie de lumină cu o durata de o oră, în fiecare zi, sunt mult mai dispuși să își corecteze com­portamentul alimentar și au o voință mai mare. Expu­nerea la lumină puternică reduce treptat apetitul ali­men­tar nocturn, combate stările de agitație psiho-mo­torie, asociate cu apetit alimentar excesiv, care închid într-un adevărat cerc vicios copiii cu probleme de greutate.

Plaja și sănătatea emoțională

O "baie zilnică" de lumină de după amiază are darul de a regla acti­vitatea sistemului nervos și de a ne ajuta să ne controlăm mai ușor emoțiile. În timpul băii de lumină, care va dura măcar 60 de minute, este important să privim cerul (nu direct soarele), așa încât ochii noștri să primească maximum de lumină, dar fară a fi lezați. Lumina puternică a după-amiezii este necesară pentru menținerea tonusului psihic, pentru amplificarea atenției și a capacității de concentrare, dar și pentru reglarea ritmului circadian al organismului (ritm biologic intern, cu o durată de circa 24 ore), care controlează nu­me­roase funcții, de la nivelul de hormoni, până la ciclul de tre­zire-culcare. Persoa­nele care sea­ra și noaptea nu au somn, fiind foarte active, iar dimineața se trezesc foarte greu, este foar­te posibil să aibă o expunere prea redusă la lumina puter­nică din timpul zilei. Plaja de mini­mum 60 de minute le va ajuta or­ganismul să intre spontan în­tr-un ritm de viață sănătos, eli­minând insomniile și îmbună­tă­țindu-le somnul și re­laxarea. Apoi, plaja ameliorează simp­tomele în aproximativ trei din patru cazuri de me­teosensibilitate.
Cel mai spectaculos este însă efectul antidepresiv al expunerii la lumina solară și al privitului cerului lu­­minos. Lumina este transformată de către ochi în im­pulsuri electri­ce, care călătoresc prin nervul optic până la creier, ce va elibera serotonină și alți "mesa­geri chi­mici" pozitivi, responsabili cu schim­barea stărilor de spirit. Cer­ce­tătorii afirmă că, practic, atunci când lumina strălucitoare vă intră în ochi, ea are efecte similare ad­mi­nistrării medicamentelor anti­depresive, producând modificări în activitatea chimică din anu­mite zone ale creierului. S-au remarcat ameliorări semnificative ale simptomelor, nu doar în depresiile ușoare sau sezoniere, ci și în tulburările depresive majore, în depresia post-partum (după naștere), în de­presiile bipolare.

Contraindicații la expunerea la soare

Expunerea la lumina puternică a soarelui este con­traindicată celor care suferă de boli febrile, de hi­per­tiroidie sau de boli autoimune, unde este speci­ficată clar interdicția de expunere la ultraviolete. Totuși, și în aceste cazuri este benefică baia de lumină făcută câ­teva minute, dimineața, când cantitatea de ultraviolete este redusă.