Cafea pe stradă și muzică la castel

Dana Ene
Se apropie cu pași repezi și ultima lună din această vară, în care ploile au uitat să mai plece de pe la noi.

Dar, cu tot excesul de apă și viituri, pe plan cultural a fost și este, încă, o vară extrem de bogată. Avem festivaluri cu zecile, iar concerte, cu sutele. Un lucru bun, pentru că, pe lângă oferta bogată de muzică și distracții, concurența creată a făcut să crească la nivelul de "inundații" cota valorică a spectacolelor. O altă veste bună este aceea a reluării, în ultimii ani, a unor tradiții orășenești, cum sunt târgurile, bâlciurile și iarmaroacele, organizate în ograda muzeelor sau pe străzile ce mai poartă parfumul vechiului București.

Festivalul Strada Armenească

După festivalul turcesc și cel italienesc din He­răstrău, iată că a venit și rândul Comunității Armene să-și organizeze propria sărbătoare în Capitală, între 2 și 4 august a.c.
Festivalul Strada Armenească se află la cea de-a doua ediție și are ca scenă de desfășurare curtea interioa­ră a Bisericii Armenești, Centrul Cultural Armean, aflat în aceeași locație, precum și bătrâna Stradă Ar­menească, atât de dragă bucureș­tenilor get-beget. La înce­putul lui Gustar, această celebră stradă bucu­reșteană, atestată do­cu­mentar încă din secolul al XVII-lea, va prinde din nou viață. Între pereții caselor vechi vor ră­suna acordurile muzicii arme­nești, asfaltul va vibra sub pașii de dans ai ansamblului "Varta­var", iar înserarea de vară va fi parfumată cu mireasma îmbietoare a cafelei la nisip. Nu vor lipsi nici atelierele de caligra­fie, dans și creație. Bucureștenii pot vizita Ca­te­drala Armenească, dar și expoziția cu ima­gini din Armenia, realizată de Miko Baghda­sarian și Hrant Jaghinyan.
Și, pentru că este o sărbătoare a tradițiilor, vor fi oferite spre desfătare și rafinatele buca­te tradiționale armenești, însoțite de delica­tesuri de tot felul. Dar surpriza supremă o reprezintă, cu siguranță, bazarul organizat pe Strada Armenească, unde veți fi ispitiți cu bijuterii, ceramică și țesături armenești, vin de rodie, cărți, icoane sau ilustrații rare cu motive armenești.
Cei mici sunt invitați să participe la ate­lie­re­le organizate de Mark Twain Interna­tional School, unde vor avea parte de multe surprize pentru gustul și vârsta lor.
(Festivalul se va desfășura vineri, 1 august, între orele 16-22, sâmbătă, 2 august, între 10-22, și dumi­nică, 3 august, între 10-22. Accesul este gratuit. Mai multe detalii pe: stradaarmeneasca.ro)

Backyard Weekend

Tot în primul weekend din luna august, pe 2 și pe 3, la Complexul Studențesc Tei din București, sunteți invitați să petreceți un "Sfârșit de săptămână în curtea din spatele casei", la cea de-a patra ediție Backyard Weekend.
Și anul acesta, organizatorii au programat un ade­vărat maraton, cu peste 36 de ore de muzică în aer liber, la piscină. Pentru antren, au fost invitați artiști internaționali iubiți de fanii muzicii electro­nice. Capete de afiș sunt: chilianul Matias Aguayo (41 de ani), școlit ca DJ prin cluburile germane, cizelat la Buenos Aires și Paris, și muzicianul american Osun­lade (45 de ani), născut în St. Louis, Missouri, care a îmbrățișat religia strămoșilor lui nigerieni - yoruba, al cărei preot este și a cărei filosofie se reflectă în multe din melodiile lui. Vor mai cânta și Perseus, Chez Damier, Livio & Roby, Khidja, Cristi Cons, Vlad Caia, Cap, Fouchat, Giuser, Ada Kaleh Româ­nia, Victor Stancov, Snygg, Borac și Bask.
Este un eveniment așteptat de mulți tineri iubitori ai genului electronic, un festival ce promite antren, înot în piscină și dans pe malul lacului, sub cerul lumi­nat de stele (doar vremea să țină cu noi...).
(Biletele se găsesc la intrare, la prețul de 25 de lei pe zi, respectiv 40 de lei pe weekend. Accesul este interzis persoanelor sub 18 ani.)

Muzica Palatelor

Nici iubitorii muzicii clasice nu au fost uitați. Un eveniment deosebit, cultural-turistic, se va desfășura în perioada 9-16 august. Este vorba de ediția a treia a turneului extraordinar Muzica Palatelor României, care vă propune o călătorie la Mogoșoaia, Peleș sau la Palatul Marincu, din Calafat. O muzică de cea mai bună calitate, compusă de Mauro Giuliani, Manuel de Falla, Dušan Bogdanovic, Jean-Philippe Rameau și Astor Piazzolla, va răsuna în saloanele celor trei palate impregnate de nostalgia vremurilor trecute.
Duo Kitharsis este formația câștigătoare a celei mai recente ediții (cea de-a V-a) a concursului Drumul spre Celebritate. Alcătuit din Alexandra Petrișor și Dragoș Horghidan, acest duo de chi­tariști, a absolvit Universita­tea Națională de Muzică din București. Și-au continuat stu­diile de Master la Staat­liche Hochschule für Musik und Darstellende Kunst din Stuttgart. Din 2013, Duo Kitharsis, cei doi artiști, care vor fi și ghizii turneului, stu­diază la Conservatoire de Strasbourg, la clasa profe­sorilor Alexis Muzu­rakis și Susana Prieto. Aceștia din urmă formează unul dintre cele mai importante duo-uri de chitară din lume - "Duo Me­lis".
Duo Kitharsis a câștigat nu­meroase premii la competiții importante: Premiul I la Festi­valul Internațional de Chitară Transilvania, ediția a IX-a, Cluj-Napoca în 2011, Premiul II la Concursul European de Chitară Clasică "Enrico Mercatali", ediția a X-a, Gorizia (Ita­lia) în 2013, Premiul "Champagne Mailliard", la Concursul European de Muzică de Cameră, ediția 28, Paris (Franța) în 2014, Premiul I, la Concursul "Drumul spre Cele­britate", ediția a V-a, București în 2014, Premiul I la "Concorso di Esecu­zione Musicale Citta di Piove di Sacco", ediția a VII-a, Padova (Italia) în 2014 și Premiul I la "Concorso Inter­nazionale di Esecuzione Musicale", ediția a II-a, Castel Ritaldi din Perugia (Italia) în 2014.
Cei doi români au susținut concerte alături de artiști internaționali de renume, în diverse festivaluri de chitară din România, Germania, Franța și Italia. Alexandra și Dragoș cântă la instrumente realizate de lutierul român Alexandru Marian, el însuși un artist renumit și pentru că își construiește chitarele în stilul tradițional spaniol. (Concertele lor se vor desfășura astfel: Palatul Mogoșoaia - Sala Scoarțelor (sâmbătă 9 august, ora 12), Castelul Peleș - Sala de Muzică - (duminică 10 august, ora 16) și Palatul Marincu din Calafat - (sâmbătă 16 august, ora 18).