Despre internet

Cititor Formula AS
Bună dimineața,

Am 26 de ani și citesc revista dvs. de când am descoperit literele. Săptămâna trecută am citit ar­ticolul despre părțile negative ale internetului. Cred că ar trebui să dăm și un drept la replică efectelor pozitive. Sunt de părere că tinerii care au murit la revoluție au dat românilor libertate. Un cuvânt mare, dar prost înțeles. Libertatea de a alege este mai pre­sus de orice.
Internetul este cel mai ieftin mijloc de a da ma­selor acces spre cultură: să ai un mare compozitor, un mare scriitor, un mare pictor, doar la un click distanță mi se pare un mare pas înainte. Să ai acces la informație, neprețuit. Se spune că informația este putere, tinerii stau pe o mină de aur și preferă să piardă timpul. Este adevărat că la nivel mondial se practică o "toxiinfecție informațională", dar să ai posibilitatea și libertatea să descoperi atâtea lucruri bune... Peste tot se întâmplă și fapte rușinoase, trebuie să ni le asumăm, singurii de vină că pierdem vremea, pe internet sau în afara lui, suntem chiar noi.
Google Earth oferă posibilitatea vizualizării ora­șelor, la nivel stradal, poți vizita muzee în varianta 3D, marile catedrale ale lumii sunt și ele acolo. Multe lucruri frumoase așteaptă să fie descoperite. Numai că, ce este frumos se lasă așteptat. Oamenii preferă lucrurile facile, cu satisfacerea imediată a plăcerii, care pe termen lung se dovedesc a fi găunoase. Pe youtube am găsit un teatru radiofonic din arhivă, concerte de operă. Pot citi liniștit "Le Figaro", "New York Times". Pot urmări bursa. Pe airpano.com pot vedea panoramele a numeroase orașe. Înainte, pentru a accesa o carte, pierdeam ore. Acum, dacă citesc o carte (de exemplu "Pendulul lui Foucault"), pot căuta pe google referințele autorului.
Nu înțeleg de ce tinerii își doresc ca, după ce au avut un eșec, să fi fost constrânși. "Trebuia să mă fi bătut, ca să te ascult". Păi, și libertatea asta... Nu zice nimeni că nu există și libertatea de a o da în bară...
Sunt conștient că multă lume urmează calea cea bună și nu cred că trebuie să promovăm atât de mult metode de pierdere a timpului (ex. Facebook).
Mulțumesc! O săptămână minunată!

ADRIAN STĂNCULESCU - e-mail: stanculescuadrian@yahoo.com

P.S. Ar fi o idee minunată să aveți în revistă și o rubrică despre internet. De exemplu: Pastila de net, în care să prezentați în fiecare săptămână un site util.

(Într-adevăr, minunată idee! Iar ca minunea să se împlinească, îți facem ție invitația să ții această ru­brică în "Formula AS". Articolul tău e o dovadă de competență pe care ne-am bucura să o pro­movăm. Contactează-ne. "Formula AS")