Bucureștii lui Caragiale

Dana Ene
"La Bulivar, birjar! La Bulivar!"

Dacă pașii te poartă, din întâmplare, pe stră­duțele vechiul București, pe Lipscani, Șe­lari, Franceză, pe Moșilor sau pe la Foișo­rul de Foc, cu puțină imagi­nație, îți poți închipui cum arăta vechea urbe a lui Bucur, în vremea lui Cara­giale. Poți vedea cu ochii minții atât mahala­lele colo­rate, cât și locurile de promenadă de pe Calea Victo­riei, domnii și doam­nele îmbrăcate în ultima modă de la Paris, magazinele pline de trufandale, cafe­nelele și bodegile pline de muș­terii. Nici moralitatea nu s-a schimbat foarte mult în ultima sută de ani, cât despre politică... ce să mai zicem?!...
Purtați de inspirație, organi­za­torii Festivalului "Bucureștii lui Caragiale" au transformat acest eve­ni­ment într-o nouă tradiție a Capitalei, folosind, cu talent, ca­drul generos pe care îl oferă zonele salvate de la pieire ale Bucureștiului de-altădată, com­pli­mentat, mai târziu, drept "Micul Paris". Și-uite așa, cu per­severență și dăruire, Festivalul "Bucureștii lui Caragiale" a ajuns la ediția a III-a, una dintre cele mai îmbelșugate de până acum, cu 31 de spectacole dife­ri­te - comedii și drame, boeme și variété, cabaret și stand-up, iluzionism și acrobații, circ și concerte, fan­fare și dansuri - adică 139 de reprezentații în total!
Festivalul a început la finalul lunii iunie, pe 28, dar se află acum în plin apogeu și-o va ține așa până pe 14 septembrie. Și fiindcă o distracție precum asta e păcat să fie ratată, vă sfătuim să strigați, îm­preună cu Caragiale: "La Bulivar, birjar! La Buli­var!...", pentru a prinde un loc la una din­tre comediile pregă­tite în stilul marelui Conu' Iancu.
O mare parte din spectacole se desfășoară pe sce­na aflată în Piața Festivalului, din Centrul Istoric al Ca­pitalei - intersecția stră­zii Franceză cu strada Poș­tei.

2, 21, și 29 august - piesa "Matrimo­niale", a Tea­trului "Nottara", o poveste modernă despre iubi­rea căutată în lumea rece și rațională a internetului. Piesa e scrisă de Lia Bugnar, iar spectacolului îi dau viață actorii: Ada Navrot (Eva), Crenguța Hariton (Mira), Lucian Ghimiși (Tibi) și Mihai Marinescu (Zaharia).

6 și 26 august. "Comedie de modă veche", alt spec­tacol al Teatrului "Nottara", după piesa dramatur­gului moscovit Alexei Arbuzov, o comedie dulce-amară, plină de suspine sentimentale, asezonate din belșug cu muzică rusească. Regia este semnată de Va­sile Toma, care-l interpretează și pe Rodion Nico­laevici (personaj principal), iar parteneră de scenă îi este Ada Navrot, în rolul Lidiei Vasilievna.

10 august. Tot pe scena din Centrul Istoric vă puteți întâlni și cu Charlie Chaplin. Circul "Glo­bus&Variété" a creat în mod special pentru acest festival un nou spectacol, intitulat "Charlie Chaplin și magazinul buclucaș". Și de data aceasta, amorul îl vâră în bucluc pe Charlie Chaplin (Bogdan An­dreescu Lazăr), care se va îndrăgosti de-o o țigăn­cușă autohtonă cu vino-ncoace (interpretată de Vero­nica Rapa). În piesă își găsesc locul (doar în cauză este circul!) echilibristica, jon­gleria, hula hoop-ul și chiar dresura de animale. Scena­riul a fost scris de Brîndușa Novac, decorul îi aparține Gabrielei Turturea, iar mu­zica, extrem de modernă, este semnată de Animal X și K1.

24 și 31 august. Și dacă tot e vorba de gră­di­nile de vară de pe vremea halbelor de bere "cu guler", muzica nu putea să lip­seas­că de la petrecere. Invitat să cânte și să încânte publicul este Ansamblul "Lie Cio­câr­lie", o formație ce a apă­­­rut din dorința nos­tal­gică a unor muzicieni, în ma­re parte specializați în muzica cla­sică, de a pre­lu­cra și valorifica un pic mai altfel filo­nul folcloric ro­mâ­nesc, din diferite zone ale țării. Ansamblul s-a for­mat în jurul sopranei Ana Ce­bo­tari, care este și iniția­toarea proiectului. Ală­turi de ea, pe scenă vor mai ur­ca: Ana Ungu­rea­nu - vi­oa­ră, mem­bră a Or­ches­trei Naționale Ra­dio; Călin Gri­­goriu - un chi­tarist vir­tuoz și sen­sibil, absol­vent al Uni­­ver­sită­ții Na­ționale de Muzică Bucu­rești, secția chitară cla­sică; Cezar Kni­hin­schi - bass, mem­bru al Or­ches­trei Na­țio­nale Ra­dio; Ionuț Tănase - tobe, un percuționist ta­lentat și energic, arhicunoscut în peisajul trupelor de jazz și pop/rock bucureștean; și, nu în ultimul rând, Ni­colae Io­niță - acordeon, membru al tarafului "Clean­te", care aduce cu el un bagaj de tra­diție muzi­cală au­tentică. În­tregul proiect muzical este condus de diri­jorul Daniel Jinga.

28 și 31 august. Și pen­tru că este festival Ca­ra­giale, din repertoriu nu putea să lipsească și o piesă a marelui dramaturg. Anul acesta, ale­gerea a căzut pe "O noapte furtunoasă", o reprezentație originală a Teatrului MASCA, pusă în scenă cu statui vivante. De regia spec­tacolului s-a ocu­pat nimeni altul, decât în­drăgitul actor și regizor Mi­hai Mălaimare, iar sce­no­grafia îi aparține San­dei Mitrache. Aceeași echipă de regizor-sce­na­rist a lu­crat și la punerea în scenă a specta­colului "Pierrot Lu­natecul", o piesă ce adu­ce în atenția publicului româ­nesc o tehnică inedită, di­ficil de stăpânit, dar ex­trem de fermecătoare: pan­to­mi­ma albă.

Dar cireașa de pe tortul Festivalului Caragiale va fi întâlnirea, pe 5 și 14 au­gust, cu marea actri­ță Maia Morgenstern. Ea va ajunge în Centrul Istoric cu piesa "Mazl Tov... And Justice For All" a Teatrului Evre­iesc de Stat (scenariul, re­gia și scenografia sunt sem­­nate de Andrei Mun­tea­­nu). Este o piesă ce abun­dă în umor și cântece tradi­țio­na­le evreiești, pline de voio­șie. Și... surpriză... ală­turi de Maia, în această piesă joacă și fiica ei, Ca­bi­ria Mor­genstern.
Programul integral al festivalului îl găsiți online pe festivalcaragiale.ro.