Telepatia din vis

Redactia
Telepatia poate să fie activă și în timp ce visăm.

Fazele de somn în care apar visele se caracte­rizează printr-o activitate electrică specifică a cre­ierului și prin mișcări rapide ale ochilor. În timpul experi­mentelor, aceste activități sunt măsurate prin fixarea unor electrozi pe capul persoanelor aflate în stare de somn. Dacă ele sunt trezite în faza REM (mișcarea rapidă a ochilor) se obțin, fără excepție, relatări extrem de vii și concrete ale viselor, care lipsesc atunci când trezirea se face în altă perioadă de somn. Fazele REM apar pe parcursul unei nopți de somn, de 4-5 ori. Durata lor - la început de 20-25 de minute - crește atunci când visăm. Prin aceas­tă descoperire a devenit posibil ca o persoană aflată în faza REM să fie trezită și pusă să povestească în detaliu ce a visat. Relatările au fost imprimate de spe­cia­liști și sistema­ti­zate în scenarii. În cadrul unui ex­pe­riment la care par­ticipă și o persoană "emițător", în clipa când pe aparatul de înregistrare apare semnalul de declanșare al unei noi faze REM, "emițătorul", aflat într-o altă încăpere, începe să se concentreze asupra unei anumite imagini pe care i-o transmite, mental, celui care doarme. În mod de-a dreptul uluitor, când acesta este trezit, poves­tește un vis care seamănă până la îngemănare cu imaginile ce i-au fost induse, când se afla în faza REM.

Experimentele lui Upton Sinclair

Celebrul prozator american Upton Sinclair (1878-1968) a fost un mare pasionat al te­lepatiei, publicându-și experi­mentele și o­piniile în­tr-o carte de mare suc­ces în epo­că, in­titulată "MEN­TAL RA­DIO". Do­ta­tă cu o sensibilitate sen­zo­rială deosebită, soția sa, Craig, s-a oferit voluntar, pen­tru toate problemele inventate de soțul ei. După de­butul mo­dest, în care i s-a transmis să vi­zualizeze o sapă, apoi o căpiță de fân, Craig Sinclair a ajuns la per­for­manța uluitoare de a-i relata consortului ei con­ținu­tul capitolului pe care tocmai îl terminase de scris, în biroul său, aflat într-o altă aripă a reșe­din­ței. Din pă­cate, celebritatea l-a împiedicat pe auto­rul ame­rican să accepte expertize asupra experi­men­telor telepatice, motiv pentru care și-a atras multe critici și ironii.

Mona Lisa

O colaboratoare a celebrului parapsiholog ger­man Hans Bender nota, pe 12 aprilie 1951, în jur­na­lul ei de vise: "Pe perete atârnă tabloul Mona Lisei, iar în față stă un bărbat înalt, cu părul că­runt. Brusc, se întoarce către mine și spune sur­prins: «Dvs. sun­teți Mo­na Lisa sau aceea din tablou?»". Două zile mai târziu, per­soana în cauză a primit o scrisoare de la Paris. Pro­venea de la un bărbat pe care îl cunoscuse în urmă cu câțiva ani și care îi scria că într-o vizită recentă la Luvru, unde o admirase pe Mona Lisa, îi sărise în ochi cât de mult semăna cu ea.