Sărățele cu chimen

Bogdan Lupescu
Ora 02:54. Un magazin luminat în noapte, în mij­locul orașului pustiu. Și intri obosit, cu capul în pă­mânt, să-ți cumperi ceva de mâncare.

Poate că știți sta­rea asta: amâni să ieși din casă, doar îți tragi niște pan­taloni pe tine și cobori pentru câteva minute, do­rind parcă să nu existe drumul, să vii cât mai repede înapoi. Mi-e lene și să comand ceva, să privesc pro­du­sele de pe rafturi, aceleași mereu, în orice "bu­tic non-stop" românesc, toate chips-urile și ciocola­tele "bounty-snikers-mars", înghesuite de-a valma pe rafturi. Nici nu poți să te decizi și n-ai răbdare să aș­tepți vân­ză­toa­rea corpolentă, ce adormise încrun­tată, cu tâmpla în palmă. Ai lua orice, doar să plătești și să pleci cât mai repede. Un televizor mic zbârnâie încet, undeva foarte sus, sub tavan. Îmi întind gâtul puțin, dar nu reușesc să-l văd. Când mă întorc, vânzătoarea e fix în fața mea. Mare, cu ochii înroșiți de somn, in­dis­pusă. "Aș vrea, ăăă...." Se uită direct la mine, ne­cruțătoare. "Aș vrea niș­te biscuiței din aceștia" și arăt spre un raft de plas­tic transparent, îndesat ca-ntr-un fel de acvariu cu bis­cuiți, alune, napolitane, covrigei, în care ar putea foarte bine să fie și hamsteri. "Bis­cui­ței Ardealul. Cât să fie?..." Nu ști­am cât să fie, ni­cio­dată nu m-am pri­ceput la cantități. Simt că o enervez iarăși. Îi zic să pună așa, până ce spun stop. Dar uit să mai spun stop. Doamna ră­mâne cu lopățica de plastic în aer, plină de biscuiți, ne­știind ce să facă. Pentru că, în cadrul ușii, deodată, apăruse o fată cu părul lung, castaniu, cu brațele în șold, și pri­vind zâmbitoare spre noi: "A zis cineva biscuiței Ardealul?!...", spune ve­sel, și se apro­pie c-un mers voi­nicesc, ridicând amân­două palmele lateral, de parcă ar fi vrut să spună: "Ce? De ce vă uitați la mi­ne?..."
Atât îmi amintesc: zâmbetul acela mare, cu toată fața și ochii înguști, ca două dungi în care între­ză­ream un fel de scânteieri de înflăcărare. Cuprindea ma­ga­zi­nul întreg în zâmbetul ei. "Sunt tare buni bis­cuiții Ar­dealul vărsați, nu-i așa?... " Îmi dau seama că, de fapt, pe mine mă întreba. Ridic din umeri, și-i în­tind punga. "Mmm", zice, închizând ochii a satis­facție și ridicând capul, lăsând parcă gustul să alu­ne­ce încet prin gâtul ei lung, încordat, cu clavicule proe­minente, ca de atletă. "Sunt tare gustoși. Îmi pu­neți și mie 150 de grame, vă rog?..." Pentru prima dată, vânzătoarea cea grasă a zâmbit. Nu știa ce să facă, să pună? Fata vorbea serios. "Da, da, puneți mai mult. Și, dacă se poate, tot într-o punguță ca asta a lui. Transparentă. Nea­părat trans­pa­rentă! Îmi plac foar­te mult". "Trans­parența". Simte că mi-a plăcut cum a rostit cuvântul ăsta, cât de co­pilărește a sunat în gura ei, și se întoarce spre mine: "Deci, aicea erai..." ca și cum mă căutase de zor până atunci, dar nu fiindcă ar fi avut nevoie de mine, ci doar așa. Îi spun zâmbind că da, aicea eram, mestecând bis­cui­țelul acela "Ardealul", des­pre care nu mă gân­disem vreodată până atunci c-ar putea fi "bun" sau "rău". "Da, aicea eram."
O explicație trebuie să existe. Venise, probabil, de la o petrecere. Era binedispusă și oprise în drum să ia ceva anume, țigări poate. Afară, într-un taxi cu lu­mi­nile aprinse, o așteptau doi bărbați, ce discutau aprins între ei. Dar ea nu părea prea preocupată de aș­teptarea lor. Era un spectacol în sine, doar să o privești. Toate purtările sale păreau atât de fi­rești, curgeau logic, cum­va, una dintr-alta, cu un anume respect cro­nologic față de toate fap­tele și lucrurile pe care le ve­dea, toate fleacu­rile, toate crănțănelele și acadelele alea ieftine, însuflețind parcă fiecare "Eugenia", fie­care biscuit "Măgura", fiecare ciocolățică cu rom sau alte nimicuri, cărora le aducea elogii. Iar vânzătoarea îi ținea isonul, ca între femei, apreciindu-i fiecare alegere. "Dar sărățele din acestea ai încercat?...", mă iscodește fata, și-mi arată un raft, dintre cele multe. Îi zic că nu, deși, probabil tre' să fie foarte bune. "Pfaaai, n-ai gus­tat sărățele cu chimen?!", izbucnește, și-și lasă bra­țele în jos a neputință, ca și cum, dacă n-am gustat sărățelele astea, degeaba am trăit până azi. Bonomă ca o bunică din povești, vânzătoarea îmi întinde, în vârfurile degetelor, o sărățea. "Păi, se poate să nu fi gustat? Vă rog..." Iau biscuitul, ca într-un ceremonial, cu solemnitate chiar. Și, pe cuvân­tul meu, mi s-a pă­rut chiar bun la gust. Se topea în gură, îmi amin­tea de copilărie, de ceva ce dă­du­sem de mult uită­rii, îmi amintea, parcă, de însăși starea pe care o tră­iam acolo, în prăvălie, și pe care o mai simțisem poa­te, cândva, dincolo de orice granițe ale înțelegerii și memoriei. O at­mos­feră ca de "acasă" se năștea încet, în încă­perea aceea luminată din mijlocul orașului imens, întunecat și pustiu. Între mărfurile colorate, totul se animă, prinde parcă un fel de viață. Doamna ne "prezintă" pe rând produsele pe care le cerem, fără să-i mai pese dacă le vinde sau nu, iar noi pornim prin magazin, pășind ca printr-un muzeu vrăjit, pri­vind vitrinele încărcate, apropiindu-ne tot mai mult unul de altul, în timp ce contemplăm micile miracole de doi lei. "Ia uite... Cum se nu­meș­te?", zice, și-și apro­pie chipul de al meu, ca într-un fel de com­pli­citate, cuprinzându-mă cu brațul peste umăr. Îi simt respirația, părul lung atin­gându-mi obrazul, mirosul acela "de ea însăși", cum aveam să-i zic mai târziu, care aproape m-a făcut să leșin, ducându-mă deja de­plin în altă realitate, în care era numai ea și par­fumul acesta al ei, care devenea parcă mai mult decât un miros, o adevărată stare de spirit. E prea frumoasă pentru mine, îmi repet mereu, gândindu-mă la cum arăt, nespălat, îmbrăcat cu hai­ne­le alea "de casă", galben la față, abia ieșit dintr-o boală lungă, după luni și luni de zile de stat în spital. Iar acum, într-un ma­ga­zin luminat, cu femeia asta fru­moasă pe umărul meu... Hm, mă gândesc, ce miracol!
"Cred că se cheamă... compot", spun, și-mi vine să iz­bucnesc în râs, doar la rostirea acestui cuvânt. "Daaa, compot! Așa, așa!...", își amintește și ea, iar timp de o secundă, își ascunde capul la pieptul meu, râzând. Îmi vine să o cuprind pe după umeri, însă doar întind puțin mâna spre mâna ei, și ea îmi răspunde în aceeași clipă, ținându-mă strâns, timp de o altă se­cundă, înainte de a se desprinde. Nu știu cum să explic, dar mișcările acestea mi-au părut totuși... fi­rești, fa­miliare cumva, fără nicio jenă sau stân­gă­cie, ca și cum așa "obișnuiam" să facem mereu, în asemenea situații. Vânzătoarea ne privește deja aproa­pe cu drag, ca pe un fel de prieteni. Ne întreabă dacă locuim aici, în cartier, și nu știm să-i răspundem la în­ceput, privind mirați în jur. "Daaa, aici!", ră­buf­nim amândoi deodată, arătând fiecare în altă di­rec­ție. "Da, aicea stăm, în Drumul Taberei!...", ex­plicăm, dar ne­maiavând putere să dăm toate amă­nun­tele, deși am vrea. "Știți, de fapt, noi venim în fiecare noapte, cam la ora asta, la maga­zi­nul dumneavostră. Dar poate nu ne-ați remarcat, căci nu venim nicio­dată îm­pre­ună", spune ea, privindu-mă în ochi, iar eu încuviințez supus, chiar crezând de-adevărat că așa ar putea fi. "Da, da, cam pe la ora trei dimi­nea­ța...". Vânzătoarea râde, consimțind că nici nu mai contează de fapt, și ne zice un: "Păi, să mai treceți pe la noi", de toată frumusețea. Între timp, în magazin intrase și o fată blondă și foarte tânără, cu părul drept și dinții foarte mari, albi, ca o veveriță simpatică. Nici ea nu se grăbea să comande ceva. Doar stătea și se uita la noi, urmărindu-ne fiecare gest, amuzată. "Nu știu ce ați băut, dar vă stă foarte bine împreună", zi­ce într-un târziu. "Da' chiar așa, voi sunteți îm­preună?..." Drept răspuns, îi întind punga de sărățele cu chimen. Fata ia una și o ronțăie atentă, cu dinții ei mari, închizând și ea ochii, în timp ce mestecă. "Mhm, foarte bune". "Ana, haaai odată! Sunt sigur c-ai uitat de țigări, nu-i așa?..." Unul dintre bărbați ieșise deja din mașină, pierzându-și răb­da­rea. Suntem amândoi în fața maga­zi­nu­lui luminos, în răcoarea nopții, cu mâinile pline de punguțe transparente. Mă uit la această fată pe care o cheamă Ana, iar ea își co­boară ochii, zâmbind cumva ruși­na­tă, apoi mă atinge pe umăr și-mi face "pa", cu toată mâna și de­getele răsfirate. Mai stă o clipă întoarsă, de parcă ar mai vrea să zi­că ceva. Apoi urcă în mașină și rămâne pe bancheta din spate, privindu-mă.
Toată această întâmplare a durat apro­ximativ șapte minute. De când am intrat în magazin și până la plecarea taxiului. Nu mai mult. Îmbrățișarea și cele două atingeri - șase secunde. Șapte minute și șase se­cunde pot prețui, uneori, mai mult decât ani întregi din viața unui om. Chiar cred asta. De aceea m-am străduit să le las să existe "în sine", nestricate de imaginație, fără să cer de la ele nimic mai mult. Exact ceea ce s-a întâmplat și-am simțit. De obicei, când mă întorc acasă, prima dată mă spăl pe mâini. Așa m-am obișnuit de prin spitale, așa mi s-a poruncit. Acum, însă, prima pornire a fost să nu mă mai spăl pe mâna mea dreaptă. Să dorm, măcar în noaptea asta, cu palma aceea sub obraz. Apoi am stat puțin și-am ho­tărât să le spăl pe amândouă. Iar a doua zi, nu m-am mai gândit deloc la întâmplarea din magazin. Doar o păstram așa, inconștient, ca pe o stare de bine, refuzând s-o mai analizez sau să-mi fac vreo spe­ranță. Abia spre seară, în timp ce lucram la calcu­lator, au început să-mi răsune în minte propriile mele cu­vin­te de atunci: "Așa venim noi, pe la trei di­mi­­nea­ța..." "Da, da, cam pe la trei. Așa venim ..." Dar, de data asta, eram prea obosit. M-am așezat în pat, apoi m-am gândit puțin: și totuși, dacă... Și iar m-am mai chinuit să mai lucrez. Nu mergea. În plus, nu aveam nici destulă apă plată în casă... Oh, uitasem, îmi tre­bu­ie și chibrituri. Da, și niște mâncare pentru motanul meu gri, ce doarme non-stop pe fotoliu... M-am îm­bră­cat cu ceva mai îngrijit de data asta, recu­nosc. "Ar fi chiar prea de tot", îmi zic, și închid ușa pe din a­fa­ră. "Da, ar fi chiar prea de tot", îmi repet me­reu, mer­gând prin noapte, mai întâi în gând, apoi din ce în ce mai șoptit, aproape cu voce tare. "Ar fi chiar prea de tot..."
Ieșind dintre blocuri, ca să ajungi la magazin, trebuie să treci un bulevard larg, numit Com­po­zi­to­ri­lor. Neavând semafoare, pe timpul zilei poți aș­tepta chiar și minute întregi mulțimile de mașini, ca să îl poți traversa. Dar acum, la ora trei noaptea, era pustiu. Și totuși, am mai stat puțin.
N-am văzut-o de la început, căci nu era chiar în fața magazinului, ci puțin mai în stânga, șezând pe o bor­dură, cu picioarele ei lungi întinse în față, anali­zân­du-și atentă vârfurile ghetelor roșii. M-am dus chiar în dreptul ei, vis-à-vis, și am rămas acolo. Da, se uita la ghetele ei roșii. Apoi și-a ridicat privirea încet, bănuind ceva. Când m-a văzut, a scuturat din cap zâmbind, învolburându-și pletele castanii, apoi și-a lăsat capul în jos, până pe genunchi, mișcându-l într-o parte și alta, ca și cum ar nega că o asemenea ne­bunie chiar poate să se întâmple. Stătea acolo, pe bor­dură, și râdea din adânc, cu toată ființa. Părul cas­taniu atingea pământul.

(Reproduceri după picturi de FELIX AFTENE)