Tonifierea naturală a feței

Iulia Vlad
Sfaturile care urmează li se adre­sează doamnelor ce vor să ră­mâ­nă tinere și frumoase, dar fără a ape­­la la chirurgia estetică. Dacă pe lân­gă un tratament corect și constant, cu demachiante și creme, vor recurge și la tehnici bine țintite de gimnastică fa­cială și de masaje, visul le va fi împli­nit.

Masaj tonifiant

Chiar după primul masaj, pielea de­vine proaspătă, mai elastică și întine­rită, și este tonifiată în mod natural, iar acest efect va crește cu timpul. De ase­menea, conturul feței este mai ferm, pielea căzută își revine, iar acumularea de lichid limfatic - în special în jurul ochilor - dispare. Efecte remarcabile obțineți dacă faceți masajul de 2-3 ori pe săptămână.
Înainte de începerea masajului, cu­ră­țați tenul și gâtul cu lapte demachiant și cu tonic, apoi aplicați un ulei pe toată fața și pe gât. Pentru ten uscat sau nor­mal, folosiți ulei de măsline sau de migdale, pentru ten gras sau mixt, ulei de sâmburi de struguri sau de jojoba.
Desfășurare
* Faceți mișcări de netezire ușoare cu palmele de jos în sus, începând de la baza decolteului, pe gât și pe fiecare obraz în parte.
* Cu degetul mare și arătătorul fiecărei mâini, faceți mici ciupituri, în­cepând de la bărbie și urcând spre po­meți. Nu trageți, doar ciupiți.
* Închideți ușor pumnii și, cu falangele mijlocii ale degetelor, rulați de la bărbie spre tâmple. Astfel, stimu­lați ciculația sanguină locală.
* În jurul ochilor faceți mișcări de netezire circulare, de la interior către exterior, cu vârfurile degetelor.
* Faceți mișcări de netezire, cer­culețe mici pe frunte, pe tâmple, între ochi și în jurul buzelor, cu vârfurile degetelor, apoi ciupituri ușoare.

Gimnastică facială

Efectuată zilnic, timp de câteva mi­nute, are un rol important în men­ți­nerea tinereții tenului. Repetați de 10-15 ori fiecare exercițiu.
* Ridicați sprâncenele la maxi­mum și lăsați-le în jos, forțat.
* Lărgiți forțat nările și colțurile gurii, după care țuguiați buzele.
* Stați cu capul pe spate, cu buzele țuguiate, apoi faceți mișcări din gură ca și cum ați mesteca. Acest exercițiu este foarte eficient pentru întinderea pielii din partea inferioară a feței și pentru prevenirea bărbiei duble.
* Bărbia dublă dispare și dacă puneți sub ea ambele degete mari și din această poziție încercați să deschideți gura. Mâinile trebuie să opună maxi­mum de rezistență, fortificând astfel musculatura părții de sus a gâtului.
* Rotiți bine capul de trei ori spre dreapta și de trei ori spre stânga.

Tratament facial tonifiant

Aplicat săptămânal, tratamentul "șter­ge" ridurile, reface structura pielii și îi redă elasticitatea.

Curățați și înmuiați
Ingrediente: 1 lingură sare grun­joasă, 1 linguriță ulei de măsline.
Amestecați uleiul cu sarea până se transformă într-o pastă, aplicați-o pe față și masați timp de câteva minute. Clătiți cu apă călduță. Sarea curăță, iar uleiul hidratează.

Tonifiați
Ingrediente: o jumătate ceașcă de ceai de mentă concentrat, 1 linguriță suc de lămâie proaspăt stors, 1 lingu­riță apă de hamamelis (se găsește la Plafar sau la magazine naturiste), 4-5 picături ulei de migdale.
Amestecați bine ingredientele, apoi, cu ajutorul unui tampon de vată, apli­cați loțiunea pe față și lăsați până se usucă. Clătiți.

Hidratați
Ingrediente: 3 linguri de cremă hi­dratantă, 1 albuș, 1 lingură de miere, 2-3 picături de ulei esențial de ghimbir (se găsește la Plafar sau la magazine naturiste).
Amestecați ingredientele până se formează o pastă. Aplicați-o pe față, evitând ochii, și lăsați să acționeze 20-25 de minute. Clătiți cu apă călduță. Albușul are efect astringent, iar mierea și uleiul de ghimbir stimulează produ­cerea colagenului, esențial pentru o pie­le fermă.