Corectitudinea serviciilor secrete și incorectitudinea premierului față de pretențiile UDMR

Rodica Culcer
- Într-un interviu acordat cotidianului "Adevărul", Laura Codruța Kovesi, șeful Direcției Naționale Anti-corupție, apreciază buna colaborare a instituției pe care o conduce, cu SRI-ul. Ce garanții există că informațiile ofe­rite de serviciile secrete sunt corecte, curate și neinflu­ențate politic, de la nivel înalt?

- Problema pe care o ridicați este spinoasă, delicată și relevantă pentru relativitatea și reversibilitatea tuturor aranjamentelor politice și echilibrelor instituționale din țara noastră. Nefiind infailibili, nu putem aspira decât la un nivel de corectitudine pe măsura capacității actorilor scenei publice de a îndeplini porunca "să nu minți!". Garanțiile pe care le pretindeți - pe bună dreptate - de la serviciile de in­formații, depind nu numai de funcționarea corectă a acestor servicii, ci și de fermitatea angajamentului statului român față de valorile democrației și ale statului de drept, și față de interesele de securitate ale României, ca membru al lumii civilizate. Garantul acestui angajament în privința activității SRI și SIE este președintele țării. Odată cu intrarea noastră în NATO, cele două instituții au fost reformate astfel încât să devină parteneri ai serviciilor de informații din cadrul Alianței. Chiar dacă nu a eliminat din start (ci doar treptat) cadrele provenite din serviciile comuniste, această reformă este acum cea mai importantă garanție că SRI și SIE lucrează în slujba cetățenilor, nu a unui grup de profitori moșteniți de la fostul regim. Nu putem compara serviciile conduse de George Maior și, respectiv, Teodor Meleșcanu (după Mihai Răzvan Ungureanu) cu cele conduse în trecut de Radu Timofte și Gheorghe Fulga. Dar înlocuirea aces­tora din urmă a fost posibilă doar după alegerea lui Traian Băsescu în fruntea țării, în 2004, lucru pe care nu ar trebui să-l uităm în acest an electoral, când se "schimbă garda" la Co­troceni.
Sigur că lumea serviciilor secrete, prin natura ei, nu este transparentă, dar este limpede că aceste două servicii nu se mai implică, cel puțin nu vizibil, în scandaluri politice, cum se întâmpla până la schimbarea directorilor lor. În plus, SRI tratează corupția ca pe o amenințare la adresa securității naționale, ceea ce și este, drept pentru care are datoria să susțină combaterea ei, fiind și singura instituție abilitată prin lege și dotată tehnic pentru efectuarea interceptărilor telefonice sau ambientale. Totodată, combaterea corupției este monitorizată de UE și de NATO, deci nu se desfășoară după bunul plac al autorităților de pe Dâmbovița. Iată de ce este important să ne amintim că, începând din această iarnă, alt om politic va fi responsabil pentru activitatea acestor servicii. Mă îngrozesc la gândul că acest om ar putea fi Victor Ponta, pentru că am văzut cum și-a subordonat DGIPI, serviciul de informații al MAI. Nu putem fi siguri că Victor Ponta va fi la fel de receptiv la exigențele impuse de NATO și UE, nici că va rezista presiunilor venite din partea Kremlinului - sau a propriilor baroni anchetați de DNA. Să sperăm însă că mersul istoriei și fermitatea aliaților occidentali vor fi mai puternice decât PSD și aliații săi, din interiorul și din afara României, și că fragilul echilibru instituțional, obținut cu atâta greutate, va rezista.

- În calitatea pe care o are, de prim-ministru al Ro­mâniei, Victor Ponta pare tot mai iresponsabil în relația sa cu UDMR-ul. Exact în momentul când forma­țiu­nea maghiară organizează un referendum pentru auto­nomia "Ținutului Secuiesc", premierul schimbă prefectul român de Covasna și face glumițe cât se poate de proaste despre drapelul și imnul național. Credeți că ar fi cazul ca actuala conducere a țării să fie școlarizată pe tema istoriei Transilvaniei, un ținut care o enervează vizibil, cu proble­mele lui etnice?


- Cine a debutat în carieră printr-un act de necinste, cum este plagiatul, nu prezintă garanții de corectitudine nici în exercitarea funcției publice, nici în relația cu poporul său, iar Victor Ponta este un exemplu de manual în această pri­vință. Să nu uităm însă că, în privința relațiilor cu UDMR, vorbim de fățărnicie la nivelul întregului PSD: când se află în opoziție, PSD ridică tricolorul și apelează la retorica naționalistă, atacându-i pe maghiari, și atunci când nu este cazul; când se află la putere, în schimb, le satisface toate doleanțele. Este adevărat însă că niciodată nu a ajuns să schimbe propriul prefect la cererea UDMR, cum a fost schimbat prefectul de Covasna, mișelește, tocmai când se afla în concediu. În plus, nu numai că se organizează un refe­ren­dum pentru autonomia "Ținutului Secuiesc", cum spuneți, ci se pregătește chiar o lege în acest sens, după cum a anun­țat președintele UDMR, Kelemen Hunor, care a precizat că apli­carea acestui proiect va necesita modificarea Cons­tituției. Potrivit deputatului Antal Arpad, citat de Hotnews, proiectul prevede delegarea unor atribuții ale statului român către autoritățile regionale și locale: limbile oficiale din regiune, asigurarea proporționalității etnice în instituțiile publice, autonomia fiscală și drepturile româ­nilor din zonă. Iată, deci, că se vorbește despre drepturi ale românilor acor­date de legislatori maghiari și despre un statut privilegiat al contribuabililor maghiari față de con­tribuabilii români! Mă întreb dacă autorii proiectului au pre­văzut ca guvernul central să nu le mai finanțeze deloc de la buget "regiunea autonomă Ținutul Secuiesc", în schim­bul "autonomiei fis­cale". Mă îndoiesc însă că vor fi fost atât de corecți. Cum proiectul va intra în dezbatere publică în această lună, bine ar fi ca Victor Ponta să fie supus unui duș rece din partea opiniei publice din România, dar din nou mă îndoiesc că vom reuși să ne mobilizăm și să facem front comun în fața unei inițiative care amenință integritatea statului și chiar pacea în regiune, căci nu-i văd pe românii din Transilvania acceptând, umili, pretențiile UDMR.
Ca soluție pe termen scurt și mediu, nu cred că în pri­vința PSD și a lui Victor Ponta ar funcționa "școlarizarea" pe tema istoriei, în primul rând pentru că premierul și ba­ronii săi nu sunt oameni ai școlii și ai cărții, iar istoria în­tregii Românii, nu numai a Transilvaniei, le este absolut indiferentă. Cât de puțin contează românii, cu limba și cul­tura lor, pentru Victor Ponta, s-a văzut și din nominalizarea pentru Ministerul Culturii a Rozaliei Biro, vice-primărița din Oradea care crede că "biped" înseamnă "handicapat" - adică nici nu cunoaște sensul cuvintelor în limba culturii ro­mânești. Este greu de imaginat o insultă mai mare la adresa poporului, limbii și culturii pe care este chemat să le apere prim-ministrul guvernului României! Iată încă un argument, că orice fel de școlarizare a lui Victor Ponta în ches­tiuni de istorie, cultură, interes național și corectitudine, este tardivă și inoperantă. Am o soluție mai bună și la în­de­mână: votul. Așadar, stimați concetățeni, gândiți-vă bine îna­­­inte să votați, căci nici nu știți ce pierdeți!