Sănătate în întrebări și răspunsuri

Rodica Demian
Între ploaie și arșiță

- Când circulația sângelui o ia razna -

Tot al treilea cetățean al lumii contemporane se simte terminat din cauza vremii. Și să nu uităm instalațiile de aer condiționat. Iată cum puteți să rămâneți sănătoși, indiferent de bule­tinele meteo.

De ce circulă sângele așa de greu când e cald afară?
Din cauza căldurii, vasele se dilată. Aceasta pro­voacă o scădere a tensiunii și vă simțiți obosiți. În același timp, însă, inima trebuie să pompeze mai mult pentru a menține sângele în circulație. Acest lucru o solicită în plus.

O schimbare bruscă a vremii poate provoca un infarct?
Da, este posibil. Presiunea unui front atmosferic poate cauza închiderea completă a vaselor coro­nariene printr-o trombo­ză. Rezulta­tul ar fi un infarct.

Să zicem că vreau să-mi petrec vacanța într-o țară din sud. Ce pot face împotriva unui șoc climateric?
Înainte de plecare - cam cu 4 săptămâni - începeți să vă pregătiți. Mergeți de 3 ori pe săptămână la sau­­nă și antrenați-vă să transpirați. Într-o lună veți putea crește secreția de transpirație cu 50%. În felul acesta, v-ați putea pregăti bine organismul pentru temperaturile tropicale. Altfel, riscați un co­laps de circulație a sângelui.

Pot să suport căldura, dar umezeala din aer, care se lipește de tot corpul, mă sleiește de puteri. Ce ajută?
Beți multe lichide, de preferință apă minerală sau ceaiuri. Consumați doar mâncăruri ușor digerabile. Căci o digestie bună întărește sistemul nervos vege­tativ.

Când vremea este caldă (sufocantă și apăsătoare), nu mai pot să dorm. Din ce cauză?
Din timpuri străvechi, organismul nostru s-a obiș­nuit ca, noaptea, temperatura să fie mai scăzută decât ziua. Când căldura este apăsătoare, este cald și noap­tea. Corpul este agitat, nu se poate acomoda, practic, este treaz.

De ce beau mai puțin alcool atunci când este cald?
Căldura dilată venele, irigarea cu sânge e mai bu­nă. În felul acesta, alcoolul ajunge prin mucoasa sto­ma­cală mai repede în sânge, efectul lui fiind mai puternic.

De ce sunt oamenii - în general - sensibili la vreme?
Viața oamenilor moderni este mar­cată de o lipsă extremă de stimuli na­turali. Noi trăim și muncim în încăperi încălzite sau climatizate. Aproape ni­meni nu mai face acasă dușuri reci. Du­cem o viață prea comodă. Organismul nostru nu mai este obișnuit să se adap­teze la temperaturi schimbătoare, la di­fe­rențe de presiune și umiditate. Sis­te­mul nostru vegetativ nu mai poate în­deplini cu-adevărat rolul de regulator. De aceea, foarte mulți oameni sunt sensibili la schimbările de vreme sau la vremea neobișnuită.

Vremea poate provoca o boală serioasă?
Vremea, în sine, nu provoacă boli. Dar poate de­clanșa boli grave dacă predispoziția există deja. De multe ori, pacienții nici nu știu că au asemenea pre­dispoziții.

Care sunt bolile tipice care pot fi declanșate sub influența vremii?
Este vorba, în special, de boli de inimă și de cir­culație, hiper sau hipotensiune, dureri de cap, mi­grene, reumatism, tromboze, astm, infecții.

Sunt predispus(ă) la varice. Doctorul spune că temperaturile ridicate ar fi o otravă pentru ele. De ce?
Pentru că venele se dilată la căldură, iar sângele curge mai lent și pericolul trombozei crește. De aceea, persoanele cu varice trebuie să poarte chiar și pe căldură ciorapi spe­ciali (de compresie), oricât ar fi de neplăcut.

Ne-am putea apăra în vreun fel de necazurile provocate de vreme?
Da. Trebuie să vă întăriți trupul. Trebuie ca prin antrenament el să devină capabil să se adapteze mai repede și mai bine la schimbările de vreme. Cele mai eficiente sunt: saună (1-2 ori pe săptămână) și un an­tre­nament ușor de rezistență, compus din mișcare în aer liber.

Luna plină ne îmbolnăvește?
Pe lună plină se produc mai multe accidente, se nasc mai mulți copii, apar dureri de cap, depresii sau ne simțim bolnavi. Cu toate că stările sunt reale, do­vezi pentru aceste fenomene nu există. Rea­litatea este că luna dirijează fluxul și refluxul și că omul este compus din 65% apă. Oare trăim în propriul corp fluxul și refluxul? Până în pre­zent, doar supoziții.