Nordul în festival

Dana Ene
- Mai greuț decât în zonele sudice ale țării, unde sângele și distracția se aprind repede, nordul Româ­niei a prins și el gust de petreceri cu muzici și bere și organizează festivaluri mărețe, cu câteva zile înainte ca vara să-și ia rămas bun. La Cârțișoara, sub poalele Făgărașilor, în Sătmar și în Țara Lăpușului, amatorii de cân­tece și de dansuri sunt așteptați cu zâmbetul pe obraz -

"Mara Fest"

În cazul când nu ați vizitat încă frumoasa Țară a Lăpușului, aflată dincoace de Munții Gutâi, e mo­mentul s-o faceți acum, pe ultima sută de metri a lunii august, când între 18 și 24, în zona lacului Lighet, la Târgu Lăpuș, se desfășoară prima ediție "Mara Fest".
Este un festival complex, în cadrul căruia muzica, dansul, filmul, teatrul, fotografia și activitățile spor­tive își dau întâlnire și se con­cu­rează armonios. Și pentru că producătorii acestui festival încearcă să sur­prindă spiritul au­ten­tic al locului, au pregătit ateliere în care arta populară poate fi învățată concret: sculp­tură în lemn, cusut, mărgelit, pictat, și, desigur, dans.
Orășenii poposiți la festival trebuie să-și schimbe obiceiul de somn, măcar pentru o zi, căci vineri, 22 august, în zori, la ora 7, are loc o lecție de... cosit. Cui îi plac "cocăturile" și "beutul" poate învăța să facă plăcinte crețe și să meargă la ho­rincie, ca să asiste, pe văzute și degustate, la fierberea pălincii în cazan.
Și dacă tot e sărbătoare, musai e și a hori. Invitați pen­tru concertele de la finalul festivalului "Mara Fest" sunt: Marinel Petreuș (fiul regretatului Ion Pe­treuș) și Gheorghe Pârja; Nicolae Pițiș marele țâpu­ri­tor din Lăpușul Românesc și Maria Casandra Hauși, din Baia Mare; Maria Răducanu din Bucu­rești; Nucu Pandrea din Cluj-Napoca (care va susține un recital la frunză și muzicuță cu pahar); grupurile "Cânt și dor" și "Dacii liberi" din Libotin; Grupul de Horitoare din Ungureni, dar și trupele Domino din Sibiu, Blazzaj din Timișoara, Partizan din Bucu­rești, Mushroom Story din Cluj-Napoca și Subcar­pați din București.
Și pentru că ne aflăm în Țara Lăpușului, nu putea să lipsească de la acest prim eveniment "Mara Fest" unul dintre fiii iubiți și vestiți ai zonei: Grigore Leșe. El va hori duminică, pe 24 august, în ultima zi de festival, și tot atunci își va lansa și cartea "Acum știu cine sunt".
Un târg cu produse tradi­țio­­nale, ținut în fiecare zi, le va desfăta gurmanzilor cerul gu­rii, cu bunătăți gătite ca-n Ma­ramureș.
(Accesul la "Mara Fest" este gratuit, rămânând ca vi­zi­­tatorii să-și achite doar ca­zarea în camping, dacă nu și-au re­zer­vat deja un loc la gazdele primitoare din zonă.)


"Plopstock"

Puțin mai la nord-vest, la Satu-Mare, are loc, în peri­oa­da 21-23 august, "Plopstock", un festival mu­zical aflat la cea de-a cincea ediție.
În centrul orașului, la "um­bra" a doi plopi, în veci­nă­tatea res­tau­rantului "Fân­tâ­na cu Bere", ti­neri vo­lun­tari au ridicat o scenă ce va ră­suna, timp de trei zile, în ritmuri de rock, reggae, funk sau electro. Iar dacă edițiile ante­rioare au fost de mai mică anver­gu­ră, anul acesta, orga­ni­zatorii și-au pro­pus să pună nu­­mele aces­tui fes­tival pe har­ta eve­nimentelor cul­tu­rale de marcă ale ve­rii. De aceea, și invi­tații sunt unul și unul: Vița de Vie, Sub­car­pați, Basska, Riddim Colony (Ungaria), Rehab Nation, Dirty Shirt și mulți alții.
* La "Plopstock" nu sunt invitați să cânte doar artiști consacrați. Va exista și o scenă se­cundară, unde vor susține con­certe tineri muzicieni aflați la debut.
* Ca să-și ademenească oaspeți și din alte ora­șe, sătmărenii au realizat și Plop­stock Village, o zonă ce oferă posibilitatea de cam­pare.
* Pe lângă muzică, în cadrul acestui festival se va strecura și puțin sport, dar de natură... urbană. Iubi­torilor de adrenalină, pose­sori de biciclete, role sau skateboard, li s-a pregătit un mic skate park unde să se antreneze, să concu­reze și să-și arate talentul. De asemenea, va exista și un teren de streetball (baschet pe asfalt).
(Intrarea la aceste con­certe este liberă. Abona­mentul de camping costă 30 de lei și include accesul la toate cele trei petreceri organizate după concerte, până-n zori de zi.)

Festivalul CUCA

Între 29 și 31 august, la Cârțișoara, satul celebrului Badea Cârțan, ia naștere un nou festival - CUCA, or­ga­nizat de Fundația Dala și Centrul Cultural Cârți­șoa­ra. Este un eveniment la care sunt invitați artiști de tot felul: arhitecți, peisa­giști, restauratori, muzi­cieni, antropologi, mește­șu­gari, studenți, dar și iubitori de frumos și sim­pli privitori.
Aici, la poalele Mun­ților Făgăraș, va putea fi as­cul­tată atât muzică de fanfară țărănească (Fan­fara Cio­cârlia sau Tulni­că­resele din Apuseni), cât și expe­rimentele sonore psihedelice ale celor de la Nu & Apa Neagră, sau jazz-ul Mariei Ră­du­canu. Dar în afară de muzici și de cântări, merită să vă desfă­tați și cu priveliștea Munților Făgăraș, cu aerul "unic" care se poate respira doar sub culmile lor, precum și cu sa­tele fă­gă­rășene, neîntrecute prin mândria și frumu­sețea lor.
(Și pentru că trăim în epoca internetului, detalii complete despre eveniment puteți găsi pe Facebook - facebook.com/ FestivalCUCA.)