Microbii care salvează lumea

Andrei Cheran
Un tsunami japonez

- Se spune că un panaceu universal provenit din Japonia ar vindeca oamenii, animalele și mediul. Deși a cucerit toată lumea, substanța este controversată -

Mixtura miraculoasă

E un lichid maroniu, cu o aromă dulceagă, de me­lasă și malț, și se spune că este substanța de bază pen­tru salvarea planetei: o zeamă tulbure, numită "mi­cro-organisme active", EM. Aceasta este denumirea co­mercială dată de firma japoneză "EM Research Organisation Inc." misteriosului preparat fluid, pe care creatorii săi îl prezintă drept o combinație de optzeci de tipuri diferite de bacterii și fungi. Se pre­tinde că aceștia ar transforma solurile aride în câmpii roditoare, ar da vigoare plantelor, ar neutraliza mi­rosurile neplă­cute, ar reface flora intestinală și să­nă­tatea pielii, ar salva mediul înconjurător. Și, nu în ul­ti­mul rând, ar restabili armonia vibrațiilor dintre apă și om și ar oferi protecție împotriva smogului elec­tromagnetic.
Mixtura a fost inventată cu trei decenii în urmă, de agronomul japonez Teruo Higa, de la Uni­ver­sitatea Ryukyu, din insula Okinawa. Cercetătorul împarte microbii în trei categorii: cea dintâi stimu­lează creș­terea și dezvoltarea, a doua provoacă degra­darea și descompunerea, iar a treia constă din "opor­tuniști", dispuși oricând să colaboreze cu gruparea cea mai puternică. Conform teoriei sale, putem avea creștere și regenerare, sau disoluție, distrugere și boală, în funcție de tipul de germeni care prevalează la un moment dat. Dacă predomină bacteriile "bune", oamenii, animalele și mediul se vor însănătoși, afir­mă Higa.

Cu lumea la picioare

Neîncrezătoare, comunitatea științifică internațio­nală nu susține însă tezele îndrăznețe ale lui Teruo Higa. O serie de studii desfășurate pe parcursul mai mul­tor ani, arată că în agricultură, de exemplu, cos­tisitoarea mixtură microbiană din Japonia n-a dat re­zultatele promise. Iar medicii consideră periculoasă ten­dința de ultimă oră a adepților EM de a o con­suma ca băutură tonică sau de a o aplica pe piele, sub formă de tinctură. Nu­meroși specialiști cri­ti­că vânza­rea pe scară largă a preparatelor EM, neîn­grădită de niciun fel de reglementări, expri­mân­du-și nemul­țu­mirea față de lipsa de reacție a insti­tu­țiilor de sănătate publi­că.
Căci, în pofida ab­sen­ței dovezilor științifice, Higa a reușit să răs­pân­dească pe tot globul arma lui secretă pentru salvarea omenirii. A înființat fun­dația EMRO (EM Research Organisation), care oferă licențe și exportă licoarea sa pretutindeni în lume. În­tre timp, "supa de microbi" s-a revărsat peste 120 de țări, din Mon­golia până în Mexic. Ambițiosul salva­tor al pla­netei pare să-și fi organizat o rețea comer­cială fără fi­sură, pornită să cucerească mapamondul cu agresi­vi­tatea riguroasă a unei armate: există aso­cia­ții regionale EM, site-uri pe internet, bloguri, fo­ruri de dezbateri conduse de moderatori, care sunt ade­sea și autorii unor cărți de popularizare a pro­duselor sau directori ai aso­ciațiilor EM. Să nu uitam nici "Jurnalul EM", editat de "Societatea de promovare a micro­orga­nismelor regeneratoare EM".
Mesajul reformatorului care ține morțiș să facă lumea mai bună are, într-adevăr, mare succes, astfel încât sortimentul de produse EM s-a diversificat și s-a ex­tins rapid în ultimii ani. Pe lângă substanțe desti­nate ameliorării și îngrășării solului, păstrării ce­rea­lelor în silozuri, hrănirii animalelor, ca și curățării grajdurilor, acvariilor și lacurilor, au apărut, cu bine­cuvântarea și sub licența acordată de profesorul Higa, și formule speciale pentru menaj și sănătate, printre care: detergenți, suplimente nutriționale, băuturi toni­ce, articole cosmetice, aditivi pentru vopsele, paste de dinți sau ceramică stomatologică.

Ba da, ba nu

Fermierul austriac Johann Brantsch, care în­gri­jește porci, e con­­vins că a găsit în micro­or­ga­nismele japo­neze un ajutor de nă­dejde. De opt ani, el pul­ve­ri­zează neobosit cu soluția res­pec­tivă, furajele, grajdul și rănile mi­nore ale animalelor. Rezul­tatul: "Porcii sunt mai puternici și mai sănătoși. Foarte rar mai suferă de in­fla­mații purulente." Și calitatea căr­nii s-a îmbunătățit, afir­mă cu tărie țăra­nul.
Euforia lui Brantsch este con­trazisă însă de conclu­zii­le mai multor studii de lungă durată. Ce-i drept, unele expe­rimente efec­tuate în legumicultură și cultivarea ce­realelor atestă o ușoară creștere a re­coltei, dar altele nu au evidențiat nicio influență asupra dezvoltării plantelor sau a fertilității solului. Dar, oricât de temeinice ar fi asemenea cercetări, ele par să nu poată stăvili entuziasmul declanșat de mixtura lui Teruo Higa. Utilizarea ei nu se mai limitează la grădină, grajd și ogor. Deoarece lichidul conține și lactobacili sau drojdii, a căror acțiune pozitivă asupra sănătății orga­nis­mului uman este cunoscută, nenumărați adepți ai filozofiei EM nu ezită să bea aceeași soluție folosită pentru creșterea recoltei de legume din grădină, tra­tându-și cu ea problemele intestinale sau, să o aplice pe piele, ca lo­țiune contra herpesului, a micozelor cu­tanate și a co­șu­rilor.
Aceste autotratamente sunt asiduu încurajate de Higa și de colaboratorii săi. Profesorul de agronomie pre­zintă pe site-ul EMRO cazurile unor pacienți, la care substanța pentru ameliorarea solului, devenită ulterior o băutură fermentată, a produs însănătoșiri ului­toare, de pildă în artrita reumatoidă, maladia Par­kinson, degenerescența maculară sau chisturile re­nale congenitale. Ca dovezi ale acestor efecte mira­culoase, el menționează culturi celulare făcute de el în labo­ra­tor sau teste pe animale. Nu se cunosc însă studii cli­nice independente, demne de încredere.
Cu toate acestea, sunt și doctori cu expe­riență care cred în ingeniosul guru al micro­bilor. Medicul sto­matolog Marie Pierrat (Bel­gia) nu se îndoiește câtuși de puțin de acțiunea providențială a microor­ga­nis­melor japoneze, ca remediu împotriva cariilor și a parodontozei. Dentista consumă ea însăși băutura fermentată, ba o folosește și la spălatul pe dinți. "De atunci, nu mi-au mai apărut carii", de­clară ea. Lichidul își găsește întrebuințare și în gura pa­cienților săi, însă "numai cu condiția că ei să-și ex­pri­me dorința". Este un tratament ce nu figurează în niciun protocol stomatologic, însă Pierrat crede ne­stră­mutat în șansele de succes ale acestei terapii ne­convenționale. Ea relatea­ză că, după o pensulare cu soluția bacteriană a cavităților dentare curățate cu freza, dinții se cariază mai rar, iar la unii pacienți, pa­ro­dontoza se vindecă în câteva zile.
Nu se știe cu certitudine care germeni acțio­nează în lichidul EM. Despre compoziția mi­crobiană, fir­ma nu dezvăluie prea multe. Con­form docu­mentului de înregistrare a pa­tentului, obținut de Higa în anul 1997, în combi­nația bre­ve­tată se regăsesc drojdii și bacterii ino­fensive, prezente de obicei în iaurt, dar și un germen tipic din flora intestinală (Streptococcus faecalis), tulpini speciale de streptomicete, care pro­duc în mod natural antibiotice extrem de eficiente, pre­cum și ciuperci de mucegai, ca Mucor hiemalis, care la om pot da naștere unor in­fecții fungice.
În prezent, medicii și autoritățile sanitare din Co­mu­nitatea Europeană se preocupă ("cu o oarecare în­târziere", ripostează specialiștii) de posibilele riscuri ale mixturii de microbi.
Și OMS și-a exprimat recent îngrijorarea, cu privire la potențialele pericole biologice care ar decurge din folosirea re­gulată a produselor EM: "Avem rezerve, în special în ceea ce privește între­bu­ințarea acestor produse ca suplimente nutri­țio­nale."