Toamna muzicală vine fără melancolii

Dana Ene
- Cu atâta amestecătură de soare și ploi, nici n-am băgat de seamă că vara se duce și lasă toamna în locul ei. Cu toate astea, șirul festivalurilor în aer liber nu s-a sfârșit. Dimpotrivă, ai zice că abia acum începe, dacă te iei după anunțurile difuzate în presă și pe internet. În septembrie, muzica va inunda, la fel de zglobie, zările albastre, spulberând, fără urmă, melancoliile. Două locuri: Timișoara și Bucureștiul se întrec în alămuri și tropotit -

PLAI
Cultură la iarbă verde


La Timișoara, între 12 și 14 septembrie, în incinta Muzeului Satului Bănățean, are loc cea de-a IX-a ediție a Festivalului PLAI. Este unul dintre cele mai mari festivaluri de "world mu­sic" (muzica lumii) din Eu­ropa, organizat numai de vo­luntari. Timp de trei zile, timișorenii și amatorii de muzici și dansuri în aer liber sunt invitați printre căsuțele țărănești din curtea muzeului, la iarbă verde, într-un loc unde cultura ur­bană și folclorul se ames­tecă armonios.
La PLAI, pe scena mare, puteți vedea concerte de world music, jazz și fusion, în timp ce pe scena 2 (introdusă ca o noutate anul acesta), vor avea loc spectacole de dans, teatru-dans și workshop-uri.
Tito Paris, unul dintre invitații de vază de anul acesta, vine pe scena festivalului timișorean tocmai din insulele Capului Verde. Are 51 de ani, s-a născut în Sao Vicente și este unul dintre cei mai importanți ambasadori de azi ai muzicii locului său natal. Până acum, în cei peste 30 de ani de carieră, Tito și-a lansat nu mai puțin de șapte albume proprii, dar a devenit cunoscut în întreaga lume mai ales în urma compo­zițiilor sale, cântate, printre alții, de inegalabila Ce­saria Evora, vecina lui de cântec și insulă.
Într-o călătorie muzicală prin lume vă va purta și Carminho (Maria do Carmo Carvalho Rebelo de An­drade). Are 30 de ani, s-a născut la Lisabona și este fiica unei cântărețe portugheze de fado. Nu este deci de mirare că i-a călcat acesteia pe urme, ba chiar a și întrecut-o. Până acum a obținut un disc de platină în Portugalia și un contract cu EMI, fiind impresariată de aceeași persoană care a lansat-o pe orbită și pe cea­laltă conațională a ei, Maritza. Carminho pare a fi una dintre cele mai talentate și inovatoare artiste de fado din generația sa, după cum spun criticii și numă­rul de discuri vândute. Pe lângă "stratul" de folclor portu­ghez partiturile ei muzicale sunt adesea presă­rate și cu un strop de jazz, pop sau rock. Primul ei al­bum, "Time Out Lisboa" (2009), a fost con­side­rat de critica por­tugheză drept "cea mai mare revelație a ultimului deceniu", în timp ce al doi­lea disc al artistei, "Alma", lansat în 2012, a ajuns direct pe prima poziție a topurilor por­tugheze.
Nici Spania nu este uitată la această ediție. Ea va fi reprezentată de Duquende (Juan Rafael Cortes Santiago). Are 49 de ani și este cel mai im­portant interpret de flamenco în viață. Talen­tul i-a fost descoperit de mic, iar la vârsta de 9 ani era prezentat pe scenă de însuși Camaron de la Isla, artistul ce a influențat decisiv acest gen mu­zical. Duquende a făcut parte și din sextetul lui Paco de Lucia, și este primul cantaor (cântă­reț de flamen­co), invitat să-și interpreteze melo­diile pe scena Teatrului Champs Elysées din Paris.
O altă invitată de marcă a festivalului timișorean este și trupa britanică de muzică electronică Asian Dub Foun­dation, una dintre cele mai cunoscute formații de pe scena muzicii dub (o varia­țiune a stilului reggae).
La PLAI veți putea asculta și trupa BaLaKo (Bal­kan La­tin Kollective), alcătuită în mare parte din instrumentiștii formației ro­mânești Mandin­ga, ce com­bi­nă jazzul cu folclorul cu­banez, românesc, mexican, unguresc și slovac. Alături de Valentin Zachar (saxofon/ caval), Chu­pi (tobe/vioară/ voce), Tony (trombon), Omar (pian) și Nino (congas/ timbales), Leo­nard Vasile (clape/acordeon), Seby Yoo (bas) și Sebastian Burneci (trompetă), pe scena de la Ti­mi­șoara va urca și Elena Ionescu, în calitate de invitat.
La același festival de pe malurile înverzite ale Begăi, vor mai cânta și Light in Babylon (o formație mul­ticultu­rală, ce a luat naștere pe străzile din Istan­bul), ca și și trupele românești Țapi­narii și Subcarpați (aceștia din urmă vor urca pe scenă alături de o or­ches­tră).
(Până pe 1 septembrie, puteți achizi­ționa abona­mente pentru festival la prețul de 90 de lei, iar după această dată, un abonament va costa 110 lei. Abo­na­mentele sunt disponibile în rețeaua Eventim. Pro­gramul complet al evenimentelor îl găsiți pe plai.ro.)

Balkanik Festival
Bâlci, muzică îndrăcită și ospețe


Tot în perioada 12-14 septembrie, de data aceasta la București, în Grădina Uranus, are loc cea de-a IV-a ediție Balka­nik Festival. Și acesta este un eveniment care încearcă să surprindă muzica lumii, însă pe o scară puțin mai redusă, care se rezumă la zona Bal­canilor. Ghizi în această aventură muzicală, ce com­bină ritmurile balcanice cu cele electronice sau psihe­delice vă vor fi: Shantel & Bukovina Club Orkestar (Germania), Kiril Dzaj­kovsky feat. TK Wonder & Ghetto Priest (Macedonia, SUA, UK), Kottarashky & The Rain Dogs (Bul­ga­ria), Caci Vor­ba (Polonia), Django Lassi (Germania) și, nu în ulti­mul rând, Ma­hala Rai Ban­da și Bal­kan Taksim - am­bele din Romania.
Capete de afiș sunt Shantel & Bukovina Club Orkestar și Kiril Dzaj­kovsky feat. TK Wonder & Ghetto Priest.
Shantel (Stefan Hantel - 46 ani) este un cunoscut producător și DJ german, ai cărui bunici, pe linie maternă, erau români din Bucovina. El își cultivă azi originile, alături de Bukovina Club Orkestar, punând în muzică toată pasiunea și creativitatea sa.
Kiril Dzajkovsky este unul dintre cei mai apreciați compozitori și producători de muzică electronică din Balcani. A compus și foarte multă muzică de film și de teatru.
Un alt concert pe care nu ar trebui să-l ratați este cel al formației Mahala Rai Banda. Trupa are în jur de 80 de concerte pe an, numai în Occident. În 2009, imediat după ce și-a lansat cel de-al doilea album, intitulat "Ghetto Blasters", un cronicar al ziarului bri­ta­nic "The Independent" scria: "Excelenta muzică țigănească românească a renăscut, plecând din două sate: Clejani, care a trimis în lume «Taraful Haidu­cilor» și satul Zece Prăjini, de unde a răsărit fanfara «Ciocârlia». Mahala Rai Banda este o fuziune între cele două sate, cu riffuri minunate de trompetă, sa­xo­fon, trombon și voci sălbatice". Nu vă rămâne de­cât să vă puneți în­călțări comode și să vă dezlănțuiți în dans.
La Balkanik Festi­val a fost programat anul acesta și un bâlci urban, unde veți găsi mâncăruri tradiționale românești și balcanice, tocmai pentru ca muzica să meargă mai bine la casa sufletului.
(Un abonament la fes­tival costă 130 lei și poa­te fi cumpărat din re­țeaua Eventim sau online, de pe balkanikfestival.ro)