Întrebați-ne, vă răspundem

Redactia
"Îmi crește barbă. Ce pot să fac?"

Sunt îngrozită de faptul că-mi creș­te barbă. La început, nu a fost de­cât un fir. N-am avut de lucru și l-am smuls cu penseta. După aceea, am aflat că nu e bine. Acum mi-au ieșit mai multe. Le-am lăsat, sperând că vor dispărea cumva. Dar începuse să se cunoască urât și le-am pensat din nou. Acum, îmi cresc fire multe și mărunte, ca după ras. E dizgrațios și-mi dă o stare de disconfort. Ce să fac? Există vreun tra­tament?
Francesca - București

Dacă asta te consolează, tot mai multe femei se confruntă în ziua de astăzi cu excese de păr pe față și pe corp. Din fericire, cosmetica și derma­tologia modernă rezolvă aceste neplă­ceri. Mai întâi, ar trebui să afli cauzele care duc la pilozitate. De cele mai mul­te ori, la baza procesului se află dere­glări hormonale, adică un plus de hor­moni masculini. Ca să te liniș­tești în privința aceasta, consultă un medic en­do­crinolog sau, și mai bine, un medic homeopat. Sfaturile lor te vor ajuta. Din punct de vedere cosmetic, iată câteva sugestii demne de urmat: nu-ți mai smulge firele de păr cu pen­seta, nu folosi creme depilatoare! În afara even­tualelor medicamente pe care ți le va recomanda medicul, ape­lea­ză la epila­rea cu ceară caldă sau la epilarea defi­nitivă, cu laser, care se execută în cabi­nete spe­cializate.

"Problema mea sunt pistruii"

Sunt o adolescentă aproape de ma­tu­ri­zare. Viața este superbă la această vârstă, însă anumite defecte fac soa­rele să intre în nori. Problema care mă întristează pe mine sunt pistruii. Iarna, ei se atenuează, însă, odată cu venirea căldurii, se văd foarte tare. Care este soluția pentru a scăpa de ei? Am folo­sit diverse rețete, dar fără niciun efect.
Maria - Argeș

În treacăt fie spus, multe actrițe americane sunt pistruiate (majoritatea anglo-saxonilor sunt "decorați" cu pis­trui), dar ele consideră micile picățele de pe față o calitate și, adesea, când nu le au, își desenează pistrui cu ajutorul dermatografului. Iată câteva remedii contra lor: * Încă din primăvară, por­nește un tratament preliminar, folosind produse cosmetice care să conțină filtre UV. * Protejează-ți fața cu fond de ten sau pudră pulbere care să con­țină, la o cutie, un gram de chinină (scrie pe ea). * Dimineața sau seara, șter­ge-ți fața cu o infuzie dintr-una din următoarele plante: frunze de viță-de-vie de struguri negri, frunze de afin, coada-șoricelului, decoct de mărar sau suc de aguridă (strugure verde, ne­copt). Evită folosirea cremelor decolo­rante, ce conțin un precipitat alb de mercur și bismut, care, pentru moment, decolorează, dar pe urmă pătează pie­lea și mai rău. Sub control medical der­matologic, se pot folosi acid retinolic și acid glicolic, în concentrație de 70%.

"Mi-au apărut riduri pe gât și pe decolteu"

De scurtă vreme, am observat că m-am umplut de riduri fine pe gât și pe decolteu. Cum majoritatea rochiilor și a bluzelor mele de vară sunt decoltate, v-aș ruga să-mi recomandați un reme­diu pentru refacerea pielii. Vă mulțu­mesc,
Raluca - Pitești

Pentru aceste zone extrem de fine ale pielii, se recomandă câteva remedii de bază: * Efectuarea săptămânală a unui peeling, fie cu ajutorul unui pro­dus procurat din comerț, fie cu mălai înmuiat în apă călduță. Se freacă ușor locurile atinse de riduri, apoi se clă­tește pielea din abundență. * Masea­ză-ți zilnic locurile cu pricina, folosind o perie moale și udă (se efectuează mișcări de rotație). * Dimineața și seara se aplică o cremă grasă, care se masea­ză ca să se absoarbă complet. * Cul­că-te pe spate, niciodată pe burtă! * Evi­tă îmbrăcămintea care freacă pielea sau o zgârie.