"Vrem capul lui Moțoc!"

Rodica Culcer
- Adrian Năstase a ieșit din pușcărie triumfător ca un zmeu și cu mesaje politice zbârnâitoare, care arată că e gata să tragă, măcar sforile, dacă funcții publice nu mai are dreptul să ocupe. Mai există vreo șansă să influențeze politica PSD?

- Aș spune, înainte de toate, că organizarea unei conferințe de presă în ușa penitenciarului a fost de un prost-gust desăvârșit și reflectă frustrarea extremă a unui personaj politic trist, plin de resentimente și lipsit de umor și de spirit, căruia camerele de televiziune par să-i fi lipsit mai mult în perioada detenției, decât propria familie. Ce a rămas după acest teatru ieftin, jucat de un fost actor politic? Fostul premier și "lider maximo" al PSD a lansat o serie de amenințări voalate și provocări, în speranța că ele îl vor readuce indirect în prim-planul vieții politice, la care nu mai poate participa direct în următorii nouă ani. A propus alegeri anticipate, după o nouă Lege Electorală și adoptarea Legii Grațierii. Am­bele proiecte sunt un frumos cântec de sirenă pentru baronii locali, disperați de incapacitatea premierului Victor Ponta de a-i apăra de brațul lung și viguros al legii - căci nu pentru deținuții de drept comun dorește Adrian Năstase o nouă lege a grațierii, ci pentru foștii dem­nitari, baroni și moguli care ispășesc acum pedepse privative de libertate, de care se crezuseră apărați. Fos­tul lor lider încearcă să le amintească de "vremurile bune", când un procuror - ca Alexandru Lele - care în­drăz­nea să aresteze un finanțator dubios al PSD, ca Adri­an Tarău, plătea cu propria carieră această îndrăz­nea­lă, iar altul, precum Cristian Panait, care nu a dorit să execute ordinele mârșave ale superiorilor săi, se arun­ca de la etaj. Este trist pentru jurnalismul din Ro­mâ­nia, că niciuna din televiziunile care l-au glorificat pe Adrian Năstase la ieșirea din penitenciar nu și-a amintit de acest episod. Faptul că intenția lui Adrian Năstase este de a stimula nemulțumirea baronilor PSD, pentru a-l ține în șah pe Victor Ponta, este confirmată și de vi­zibila lipsă de entuziasm a premierului față de eliberarea men­torului său politic - totodată conducător al lucrării de doctorat plagiate. Oferindu-și serviciile (neso­licitate de nimeni) de consultant și analist politic, dom­nul Năstase a încercat să-i amenințe destul de trans­parent pe "boierii care au trădat" - evo­cați printr-o indecent sugerată analogie cu istoria lui Constantin Brâncoveanu - că le poate face multe dificultăți, fie prin dezvăluiri, fie prin critici publice la adresa politicilor lor. Domnul Năstase speră, probabil, să provoace di­viziuni în interiorul PSD și să manipuleze diferitele facțiuni, pentru a-și asigura o poziție de forță. Este îndoielnic însă că va reuși, căci nu mai deține niciuna din pârghiile puterii, deci nu mai poate oferi nimănui ni­mic, iar Victor Ponta controlează aproape integral mass media, direct sau indirect, și poate astfel controla accesul fostului premier la studiourile de televiziune. Cum însuși Adrian Năstase a stabilit regulile acestui joc politic cinic și dur, mă mir că nu înțelege că a pier­dut din start orice partidă cu actuala putere.

- Tăriceanu, capul de berbec al PSD în poarta lui Băsescu, agită, din nou, istovita idee de suspendare a președintelui țării, ca un vrednic reporter de la An­tena 3. Cui folosește? Mai există un electorat nedecis care poate fi convins, cu asemenea ațâțări, să-l voteze, la toamnă, pe Ponta? Psihologic vorbind, nu credeți că în opinia publică s-a creat o saturație și un feno­men de respingere, față de ticăloșizarea în exces a ac­tua­lului președinte, care s-ar putea întoarce îm­potriva "ațâțătorilor la război"? Psihologia colectivă nu e în­rolată în PSD.

- Atât Victor Ponta, cât și Călin Popescu-Tăriceanu, contează pe voturile celor care-l detestă pe Traian Bă­sescu pentru măsurile de austeritate din 2010, pe de o parte, și pentru independența acordată justiției, pe de altă parte. Este vorba, în primul rând, de publicul An­tenei 3, care cere sânge și "capul lui Moțoc". Așa că dom­nii Ponta și Tăriceanu se comportă asemenea crainicilor de pe stadioanele echipelor de fotbal, care își îndeamnă galeriile la ură împotriva adversarului. În plus, actuala putere, căreia domnul Tăriceanu i s-a subordonat fără re­zerve, ca o adevărată coadă de topor, nici nu are argu­mente pentru un mesaj pozitiv: econo­mia merge prost, investițiile au dispărut, iar acordul cu FMI a intrat în impas. Banii publici sunt din nou folosiți pentru clien­tela politică și pentru plata funcționărimii neproductive, iar nota de plată va sosi în curând. Tocmai de aceea este nevoie de concentrarea atenției electo­ratului, leneș în gândire, asupra "dușmanului". Acest discurs electoral vizează clar mobilizarea electoratului fidel, nicidecum a celui indecis, care nu vede o alter­nativă credibilă la Victor Ponta și care nu este alcătuit, în totalitate, din simpatizanți ai actualului președinte. Pentru acesta este pregătită o strategie mai subtilă, la care indirect, dar cu bună știință, participă însuși Traian Băsescu: fărâ­mi­țarea votului anti-PSD în primul tur într-o asemenea mă­sură, încât Călin Popescu-Tăriceanu să intre în al doilea tur al alegerilor prezidențiale. Nu este deci im­portant pentru Victor Ponta să-i mobilizeze pe neho­tărâți în folosul său în primul tur, ci în folosul domnului Tăriceanu, singurul său adversar care nu riscă să-l învingă în final, pentru simplul motiv că știe că nu are voie să o facă. Strategia a fost bine explicată de Cristian Pre­da, europarlamentar și profesor de științe politice, care a adăugat că intrarea în cursa prezidențială a Elenei Udrea face parte din această strategie și că PSD i-ar putea ceda o cotă din voturi supusului "liberal" Tări­ceanu, după modelul aplicat în 2000, când Corneliu Va­dim Tudor ar fi intrat în al doilea tur de scrutin, cu spri­jinul PSD, după ce votul de dreapta fusese rupt în două de concurența pe care candidatura lui Mugur Isărescu i-a făcut-o lui Theodor Stolojan. Este imposibil ca Tra­ian Băsescu să nu știe că susținerea candidaturii Elenei Udrea contri­buie la fărâmițarea votului de dreap­ta în primul tur de scrutin și este regretabil că se pre­tează la acest joc, al cărui succes poate duce la anu­larea reali­zărilor man­datului său. Îi revine însă electo­ratului rațio­nal și res­ponsabil, sarcina de a nu-l lăsa pe Traian Băses­cu să distrugă ceea ce a reușit să facă pen­tru Ro­mâ­nia în ulti­mii zece ani.