Din rețetele domnului farmacist Bobaru: Plante aromatice - ROINIȚA (lămâița, iarba stuparilor)

Redactia
Modestă la înfățișare, cu floricele mici, pitite între frunze, care nu atrag atenția asupra lor, Roinița a fost în schimb dăruită cu o mireasmă dulce, de lămâiță, care hipnotizează insectele ce nu-și pot refuza o aseme­nea ofertă "erotică". În felul acesta, planta își asigură polenizarea. Drept răsplată, albinele și bondarii sunt ospă­tați din belșug cu nectar și polen. Dar "bal­samurile" răspândite de Roiniță atrag și oaspeți nedoriți, ca fluturii, de exem­plu, care își depun ouăle sub frun­ze. Imediat ce larvele ies la viață, încep să atace planta cu lăcomie. Arma de apărare o reprezintă uleiurile aromate, care pun pe fugă dăunătorii. Dar ceea ce le îngrozește pe insecte oame­nilor le face bine, așa încât Roinița de­vine un leac de sănătate neprețuit.

Descrierea plantei

Înaltă de 50-80 de cm, are frunze ovale, cu flori de culoare albă sau albăs­trie, așe­zate la nodurile de pe tulpină. Este foarte iubitoare de lumină, umbra afectând atât dezvoltarea plantei, cât și cantitatea de ulei volatil. Întreaga plantă are miros suav și gust aromat, plăcut, de lămâie. Pentru că în timpul înfloririi atrage albinele (melisa, în greacă, înseamnă albină), este folosită de apicultori pentru capturarea roiurilor de albine. Se nu­mește, de altfel, și iarba stu­parilor.

Recoltare și uscare

Se folosesc ca materie primă frunzele (Folium melissae). Recoltarea se face la începutul înfloririi, chiar și de trei ori pe an. Se culege întreaga parte aeriană, la 3-5 cm de la sol, separându-se apoi frun­zele de tulpină. Pentru că se înne­gresc ușor după culegere, se pun repede la uscat, la umbră, în strat subțire, pe rame de lemn, coli de hârtie sau rogo­jini, în spa­ții aerisite și bine ventilate (poduri, ve­rande, balcoane) în care temperatura nu trebuie să depășească 35 de grade, altfel pierderea în uleiul volatil este mare. Randamentul la uscare este de 4:1, adi­că din 100 g plantă proaspătă se obțin aproximativ 25 g plantă uscată.
După uscare, se conservă în borcane de sticlă bine închise sau în pungi confecționate din hârtie pergamentată. Se păstrează frunza întreagă, o mă­run­țire groscioară realizându-se înaintea utilizării.

Compoziția chimică

Frunzele de melisă conțin în prin­cipal un ulei volatil compus din citral, citronelol, geraniol, linalol acești com­puși aromați găsindu-se și în coaja de lămâie, de unde și numele de lămâiță al Roiniței.

Preparate din Roiniță

Pulberea
Frunzele de Roiniță uscate se macină foarte fin, într-o râșniță de măcinat cafeaua. Se folosește pul­berea ca atare, câte un vârf de linguriță, de 2 ori pe zi, cu puțină miere, sirop sau suc natural, în special în afecțiunile aparatului digestiv.

Infuzia
Este forma farmaceutică cea mai indicată de obținere a unui ceai de roiniță. Prin macerare nu se face o extracție completă, iar fierberea este prea dură, pierzându-se ușor uleiul volatil.
Mod de preparare: 2 lingurițe de frunze de Roi­niță uscate și mărunțite groscior se opă­resc cu 250 ml de apă fiartă, se lasă 30 de minute, după care se fil­trează. Se îndulcește după gust, cu zahăr sau miere.

Tinctura
Mod de preparare: 10 g (2 lin­gurițe) de frunze de Roiniță uscate și mărunțite groscior se pun la macerat în 100 ml alcool alimentar sau alt produs distilat obținut în gospodărie, timp de 10 zile, agitându-se de 3-4 ori pe zi. Se filtrează prin tifon, după care se lasă la decantat în frigider, timp de alte 6 zile, pentru o de­plină limpezire. Se trece ușor partea limpede într-un alt flacon, îndepărtându-se eventualul reziduu care s-a depus pe fundul vasului. Se păstrează în sticluțe de sticlă sau plastic, prevăzute cu dop picurător. Termenul de valabilitate este de 2 ani de la data pre­pa­rării. Dacă se observă depuneri pe perioada păs­trării, se agită flaconul înainte de utilizare.

Vinul terapeutic
Mod de preparare: 20 g (4 lingurițe) frunze de lămâiță uscate și mărunțite groscior se pun la macerat într-un litru de vin alb, timp de 10 zile, agitându-se de 2-3 ori pe zi. După 10 zile, vinul se filtrează, fără stoarcerea reziduului, și apoi se lasă la decantat alte 6 zile, separându-se partea limpede de reziduul depus la fundul vasului. Se va completa cu vin, până la 1 litru. Se pune la păstrat în flacoane, de preferat de 200 sau 250 ml. Termenul de valabilitate este de un an de zile, ținut la temperatura camerei (dacă vinul folosit la preparare are concentrația alcoolică de cel puțin 11 grade). În cazul concentrației alcoolice a vinului mai mică de 11 grade, vinul medicinal se va păstra la fri­gider.
Din cauza conținutului în alcool al tincturii și al vinului, acesta nu se recomandă conducătorilor auto sau celor cu intoleranță la alcool.

Uleiul volatil
(Aetheroleum melissae)
Uleiul eteric de Roiniță se obține ca și uleiul de lavandă, rozmarin, cimbru, prin procesul de distilare cu vapori de apă, greu de obținut în gospodărie, dar se poate procura din magazinele naturiste sau din far­maciile care promovează aromoterapia. Se folosește în concentrație de 1-2%, mai ales în spirturi, loțiuni, mixturi sau pudre.

Oțetul medicinal
Mod de preparare: 20 g (4 lingurițe) frunze de Roiniță se țin la macerat timp de 10 zile în 500 ml oțet, de preferat obținut din vin. Urmează apoi filtrarea și păstrarea în flacoane brune. Se utilizează extern, în diferite boli (prezentate mai jos).

Uleiul terapeutic
Mod de preparare: 10 g (2 lingurițe) frunze de Roiniță uscate se fierb împreună cu 100 ml ulei de floarea-soarelui, câteva minute, pe baie de aburi, în flacoane de sti­clă. Se lasă în repaus timp de 2 zile, după care se filtrează. Se folosește extern, mai ales în bolile dermatologice sau alergice.

Tratamente interne

* Boli ale aparatului digestiv - tulburări de motilitate gastrică (diaree sau constipație, colici), meteorism, flatulență, balonări, nevroze stomacale și intestinale, colon iritabil
Notă: Bolile aparatului digestiv (sto­macului, duodenului sau colonului) sunt printre cele mai frecvente afecțiuni de care suferă omul zilelor noastre. Cau­zele sunt multiple, începând cu alimen­tația neregulată și deficitară, viața stre­santă și, nu în ultimul rând, aditivii ali­mentari de natură sintetică, care sunt nelipsiți din materiile prime de natură vegetală sau animală, dar mai ales din alimentele procesate.
Infuzia: se administrează câte 3 căni pe zi, îndulcite după gust, cu zahăr sau miere.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de gălbenele sau volbură.
Vinul: se administrează 3 linguri, de 2 ori pe zi, toate acestea după masă.
(Farmacia Faltis prepară un Sirop antispastic pentru afecțiunile aparatului digestiv și ale căilor biliare, în care Apa de melisă, obținută din ulei vo­latil de melisă este prezentă alături de Apa de mentă și siropul de beladonă. Pentru tratarea colonului iritabil cu componentă diareică sau constipantă și balonări, preparăm un Praf colonic, în care folosim uleiul volatil de Roiniță.)

* Boli biliare - colecistite, litiază biliară, colici biliare
Infuzia: se administrează câte 3 căni pe zi, în­dulcite după gust, cu zahăr sau miere.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de păpădie.
Vinul: se administrează 3 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.

* Boli ale aparatului cardio-vascular - nevroză cardiacă, angină pectorală, aritmii
Infuzia: se administrează câte 3 căni pe zi, îndul­cite după gust, cu zahăr sau miere.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai din frunze de ginkgo biloba sau de saschiu.
Vinul: se administrează 3 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.
Pentru afecțiunile inimii se recomandă folosirea preparatelor din Roiniță în asociere cu cele de pă­ducel.

* Boli ale aparatului respirator - traheite, bronșite, astm bronșic
Infuzia: se administrează câte 3 căni pe zi, în­dulcite după gust, cu zahăr sau miere.
Tinctura: se iau câte de 30 picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de tei.
Vinul: se administrează 3 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.

* Boli de nutriție - lipsa poftei de mâncare
Apetitul poate fi de­clan­șat folosind cu 30 de minute înainte de masă tinc­tura sau vinul de Roi­niță.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o ceașcă de ceai de pelin.
Vinul: se administrează o ceșcuță, înainte de masă.

* Boli ale aparatului uro-genital - cistite, colici renale
Infuzia: se adminis­trea­ză câte 3 căni pe zi, îndul­cite după gust cu zahăr sau miere.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de gălbenele.
Vinul: se administrează 3 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.

* Bolile sistemului nervos central - anxietate, nervozitate, depresie
Infuzia: se administrează câte 3 căni pe zi, îndul­cite după gust cu zahăr sau miere.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de tei.
Vinul: se administrează 3 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.
(Farmacia Faltis prepară o tinctură compusă, fo­losită pentru combaterea anxietății, care conține, pe lângă odolean, păducel, portocală, lavandă, și tinc­tură de Roiniță.)

* Tulburări de somn - insomnie
A adormi greu, a dormi puțin și a avea un somn neodihnitor este ceva obișnuit în epo­ca modernă, aproape fiecare individ simțind, oca­zional, "pe pro­pria pie­le", acest discon­fort. Dacă însă insomnia se cronicizează, este o mare problemă, având în ve­dere că somnul este ne­cesar pentru supravie­țui­re. Insomnia poate fi o boală provocată de cau­ze externe, stres, neca­zuri și nemulțumiri în familie, neînțelegeri la serviciu, griji cotidiene, dar și un simptom al unei boli psihice. În a­ceastă situație, tratamen­tul ei este exclusiv de com­petența medicilor spe­cialiști.
Pentru insomnia pro­vocată de cauze externe, Farmacia Faltis prepară un Sirop hipnagogic, în compoziția căruia intră și apa de melisă. Pre­paratul are marele avan­taj că nu produce depen­dență, cum se întâmplă cu medicamentele alo­pate.

* Boli endocrine - hipertiroidie
Infuzia: se administrează câte 3 căni pe zi, îndulcite după gust, cu zahăr sau miere.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de teci de fasole.
Vinul: se adminis­trea­­ză 3 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.

* Bolile pielii - dermatoze, dermatită seboreică
Infuzia: se adminis­trea­ză câte 3 căni pe zi, îndul­cite după gust, cu za­hăr sau miere.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de trei-frați-pătați.
Vinul: se administrează 3 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.

* Hiperhidroză (transpirații abundente)
Infuzia: se administrea­ză câte 3 căni pe zi, îndul­cite după gust, cu zahăr sau miere.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de salvie.

* Afecțiuni alergice - urticarie, prurit, eriteme
Infuzia: se administrea­ză câte 3 căni pe zi, îndul­cite după gust, cu zahăr sau miere.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de trei-frați-pătați.
Vinul: se administrează 3 linguri, de 2 ori pe zi, du­pă masă.

* Boli neurologice - cefalee, migrenă, distonii neurovegetative
Infuzia: se administrează câte 3 căni pe zi, îndul­cite după gust, cu zahăr sau miere.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de tei.
Vinul: se administrează 3 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.

* Hipogalacție - secreție scăzută de lapte matern
Mamele care alăptează, pentru stimularea lacta­ției, pot folosi infuzia de Roiniță, câte o cană, de trei ori pe zi.

* Medicină pediatrică - diaree, flatulență, colici
Ceaiul de Roiniță, alături de ceaiul de mentă se uti­lizează frecvent, în tulburările digestive postpran­diale (după masă) la sugari sau copii. Se individua­lizează dozajul, în funcție de vârstă: o linguriță de 3 ori pe zi la sugar 1-6 luni, o lingură de 3 ori pe zi pen­tru vârste cuprinse între 6 luni și 1 an, 2 linguri de 3 ori pe zi, la copii de 1-2 ani, o ceșcuță la copii mai mari de 2 ani.

Tratamente externe

(Farmacia Faltis prepară o Apă cosmetică ce are în compoziție apă de melisă, folosită pentru cură­țarea și degresarea feței, înainte de aplicarea unor creme cosmetice, preparate tot în laboratorul farma­ciei, adecvate fiecărui tip de ten: uscat, normal, mixt sau gras, a cremelor dermatocosmetice contra îmbă­trânirii sau antirid.)

* Transpirație abundentă - se recomandă, seara, o baie obținută prin adăugarea în cada cu apă călduță a 20 de picături de ulei volatil sau o linguriță de tinctură de melisă.
(Farmacia Faltis prepară un spray pe bază de apă de melisă, contra transpirației la subraț (axilă).)

* Urticarii, înțepături de insecte, alergii cu­tanate de natură alimentară sau medicamen­toasă - se fac tamponări locale cu ulei volatil de me­lisă, încorporat în soluții alcoolice, creme, efectul observându-se rapid.

* Băi vaginale - Roinița, alături de florile de la­vandă, se recomandă pentru obținerea unor infuzii uti­li­zate ca spălături vaginale aromatice, pentru toale­tarea vaginului, înainte de folosirea unor creme și ovule cu efect topic.

* Gargarisme pentru bolile cavității bucale - afte, gingivite, stomatite, halenă (miros urât al gurii), abcese dentare. Sunt indicate infuziile din plante aromatice, deci și din Roiniță.
(Farmacia Faltis prepară o apă de gură pe bază de apă de melisă recomandată în afecțiunile mențio­nate mai sus.)

* Pensulații, în afecțiunile pielii și în bolile alergice, sub formă de tinctură, oțet sau ulei, în aplicații locale, seara.

* Îndepărtarea țânțarilor. Se face masaj local, pe piele, cu frunze proaspete de Roiniță. Se asigură o protecție contra ciupiturilor de țânțari, timp de câteva ore. Această metodă este folosită de pescari, pentru a îndepărta țânțarii, când sunt la pescuit.

* O metodă eficientă de îndepărtare a țânțarilor o reprezintă așezarea unui ghiveci cu Roiniță, pe balcon sau pervazul ferestrelor. Periodic, se strivesc câteva frunze din tufa de Roiniță.

* Țânțarii sunt ținuți departe, în grădina casei, acolo unde există o tufă de Roiniță și de lavandă.

Notă. La Farmacia Faltis din Brăila, în grădina cu plante medicinale și în laborator, mulți studenți de la facultățile de farmacie din țară fac practică, pe tim­pul verii, pentru a-și îmbogăți cunoștințele cu privire la cultivarea, îngrijirea, recoltarea și proce­sarea plantelor medicinale (a se vedea fotografia atașată).

Pentru informații despre procesarea plantelor me­dicinale sau despre alte preparate produse în labora­torul propriu, farmacistul Ion Bobaru poate fi găsit la Farmacia Faltis din Brăila, Calea Galați nr. 29, tel. 0239/61.59.31, e-mail: farmaciafaltis@ yahoo.com Pre­paratele farmaceutice proprii pot fi vizualizate pe site-ul farmaciei www.farmaciafaltis.ro
Farmacia sa deține "Certificat de bună practică far­­maceutică pentru prepararea medicamentelor" acordat de Colegiul Farmaciștilor din România.