Autosugestia

Redactia
Este cunoscută și ca "Metoda Coué", de la numele farmacistului și psihotera­peutului fran­cez Emile Coué (1857-1926) care a elaborat-o la sfârșitul secolului al XIX-lea.

Metoda Coué se bazea­ză pe o formă de meditație care urmărește golirea minții de toa­te gândurile care o străbat, prin repetarea celebrei fraze "În fiecare zi mă simt din ce în ce mai bine, din toate punctele de vedere". Savantul era convins că, repetând-o în mod regulat, această frază se înti­părea în imaginația subiectului, având o in­flu­ență pozitivă asupra proceselor inconștiente ale cor­pului și spiri­tului.
Indicații: persoanele care practică autosugestia o fac, îndeobște, pentru a-și îmbunătăți starea generală. Dar autosugestia poate, de asemenea, să favorizeze vin­decarea, contribuind la ușurarea suferințelor și durerilor provocate de bolile fizice și mentale.
Autosugestia dă rezultate bune și în caz de an­xietate, de frică și de fobii, de dependență față de medicamente, alcool, droguri și fumat, având o ac­țiu­ne benefică, deși mai lentă, asupra astmului, a aler­giilor și a bolilor psihosomatice.
Autosugestia permite, de asemenea, controlul du­rerii și al fricii, în timpul nașterii, de exemplu, sau al maladiilor în fază terminală.

Sfaturi pentru aplicarea metodei

Învățarea autosugestiei nu implică nimic altceva decât antrenamentul regulat. Pentru asta, alegeți un moment, dimineața și seara, în care sunteți relaxați: dimineața, de exemplu, imediat după trezire, și seara, înainte de-a adormi.
* "Curățați-vă" min­tea cu formula lui Coué (pome­nită mai sus, repetând-o con­ti­­nuu, în ritmul care vă convine, cu voce tare sau în minte, de 20 de ori).
* Dacă nu este practicată în fiecare dimineață și seară, me­toda își pierde din eficiență.
* Coué credea că formula sa dă rezul­tate în toate împre­jurările, dar succesorii săi au simțit nevoia de a pune la punct o serie de fraze adecvate la situațiile date.
Așa că vă puteți inventa singuri propriile formule. Nu uitați doar că autosugestiile trebuie formulate într-un mod pozitiv. O frază ca, de pildă: "Nu sunt de­primat" va da rezultate mai puțin bune ca formula "Sunt fericit". Dacă vreți, de exemplu, să vă lăsați de fumat, repetați cât mai des: "Nu mai fumez. Fu­matul ucide".
Coué considera că voința de a trăi și de a te vin­deca nu servește la nimic, dacă bolnavul se gândește cu frică la boală și la viață. Or, autosugestia te ajută să ai încredere în puterile tale, să crezi că te poți vindeca.
Toate îndemnurile psihologiei moderne, de tipul "gândește pozitiv!", pleacă de la autosugestia lui Coué. Din păcate, ele sunt uneori aplicate mecanicist (tre­buie) și rezultatul este contrariu. Binele nu poate fi poruncit din afară, el trebuie să crească din interior, din încrederea că organismul are capacitatea să se vindece singur, dacă e ajutat. "Împrieteniți-vă cu cor­pul vostru", spunea Coué. "El nu este un vehicul care ne poartă prin viață la întâmplare. Noi trebuie să fim la cârmă, să imprimăm direcția de mers și viteza. Dar, pentru asta, e nevoie să ne cunoaștem. Să alun­găm gândurile și să ne facem liniște în cap. Cineva aflat în adâncul subconștientului nostru așteaptă să-i dăm comenzi. Acolo se află sănătatea și binele".
Psihiatria modernă a dezvoltat mult tehnicile de autosugestie, adăugându-le meditația, vizualizarea și respirația. De un succes aparte s-a bucurat medicul american Joseph Murphy, care a legat toate aceste practici, de rugăciune. Formula e simplă: "Mă simt bine, mă simt tot mai bine, cu ajutorul lui Dumne­zeu". "Vindecările miraculoase despre care se vor­bește atât", spune el, "se datorează imaginației și credinței care acționează asupra subconștientului, eliberând forța vindecătoare. Fiecare boală începe în spirit și tot acolo se vindecă".