ZODIACUL LUNII SEPTEMBRIE

Tana Rosca
- Acțiune și energie sunt cuvintele-cheie pentru prima lună de toamnă și ele se aplică, în primul rând, semnelor de foc: Berbec, Leu și Săgetător. Toate aceste trei zodii sunt energizate de planete. Uranus continuă să traverseze Berbecul, Venus (până pe 5) și Jupiter se află în Leu, iar Marte intră pe 14 în Săgetător. Aspectele formate între aceste planete în cea de-a doua parte a lunii ne fortifică, ne fac să avem mai multă încredere în capacitățile noastre și să trecem cu ușurință la fapte. Luna plină din Pești, care se petrece pe data de 9, ne face mai sensibili ca de obicei la sedative, băuturi alcoolice, orice substanțe de natură să ne schimbe starea de conștiință, deci ar trebui să ne ferim cu strictețe de ele. În schimb, putem avea vise cu semnificație profundă sau trăiri spirituale intense. Venus în Fecioară, între 5 și 30, ne îndeamnă să ne examinăm stilul de viață și să vedem dacă ne îngrijim cum se cuvine. Ne va inspira și să facem schimbările potrivite. Finalul de lună ne poate aduce în viață pe cineva care să ne dea motive să facem mai mult, să ne realizăm într-o măsură mai mare potențialul, să ne încredem în visurile noastre. Pluton revine în mișcare directă pe 23 și ne vom putea folosi mai bine de resursele care ne stau la dispoziție -

BERBEC
În relief


Faceți-vă timp pentru copiii dvs. și puneți-vă la mintea lor - s-ar putea să vă distrați cel puțin la fel de bine ca ei, dacă nu cumva și mai bine. Amintirile vor rămâne proaspete multă vreme, consolidând relația afec­tivă dintre voi. Dacă nu sunteți părinți, dar vă doriți să fiți, dorința dvs. s-ar putea îndeplini. Șansele sunt semni­fi­cative în ultima parte a lunii. Pe par­cursul călătoriilor lungi, vi se poate oferi posibilitatea de-a vă pune în va­loare calitățile: intuiția, curajul, cu­noș­­tințele. Aceia dintre voi care au de dat examene se pot face remarcați până și de cei mai exigenți dintre pro­fesori. Alți Berbeci pot ieși în evidență prin forța și generozitatea ideilor sau a ta­lentului lor.
BANI: În prima jumătate a lunii sunt de luat hotărâri și de avut ini­țiative. Redactarea și semnarea unor contracte care să consfințească aces­te decizii ar fi bine să fie pro­gramate pentru ultimele zile ale lunii.
CARIERĂ: Fiți atenți la relațiile profesionale cu femei­le, pentru că Luna plină din Pești, de pe 9, poate coincide cu o mișcare or­ches­trată împotriva dvs. de către o ina­mică pe care nu o bănuiți. Cu șefii însă vă înțelegeți mai bine după 24.
DRAGOSTE: Cu toate că vreți să faceți în continuare to­tul după capul dvs., o faceți într-o manieră mai puțin deranjantă pentru partener. Noi iubiri pot începe pe neaș­­teptate, în a doua jumătate a lunii.
SĂNĂTATE: Somnul și stomacul pot suferi tulburări în preajma Lunii pline din 9. E o lună po­tri­vită pentru a adopta un stil de viață mai sănătos, mai ales de către car­diaci.

TAUR
Creativitate sporită


Mulți dintre dvs. sunt înzestrați cu talente ar­tis­tice, iar aceștia se pot bucura de o pe­rioa­dă de creativitate sporită, sub oblă­duirea lui Venus, între 6 și 29. Timpul petrecut în familie vă priește întreaga lună, dar dacă ne referim la familia extinsă, care cu­prinde și prietenii de su­flet, vă reco­mandăm să le deschideți por­țile casei și ale inimii, în primele cinci zile ale lunii. V-am sfătui să nu puneți la inimă in­si­nuările pe care o femeie le-ar pu­tea pune în circulație pe seama dvs., în cercul dvs. de prie­teni. Da­că aceștia vă sunt prieteni ade­vărați, vor ști cum să se poziționeze.
BANI: Energicului Marte i se da­torează oportunitățile de afaceri ori investiții de care puteți avea parte începând din 14. Trebuie doar să dați dovadă de un strop de ini­țiativă pentru a atrage sprijinul moral și mate­rial de care aveți nevoie.
CARIERĂ: Cei mai mulți dintre dvs. sunt relaxați cu pri­vire la devenirea profesională. Mai de­grabă sunteți preocupați de relațiile cu colaboratorii dvs., căci unele dintre reacțiile acestora vă pun pe gânduri, îndeosebi pe final de lună.
DRAGOSTE: Începutul de toamnă se anunță romantic pen­­tru Taurii în căutarea unei relații noi, din moment ce însăși patroana zo­diei dvs. Venus are grijă să vă scoată în cale per­soane compatibile.
SĂNĂTATE: Supravegheați starea plămânilor și a rini­chi­­lor dvs. După 23, sunt posibile pal­pi­tații.

GEMENI
Jocuri erotice


Încep să se aglomereze proble­me­le casnice, iar dacă este vorba des­pre reparații, cel mai eficient le rezolvați în primele două zile ale lu­nii. În schimb, dacă aveți de făcut amena­jări sau doriți să vindeți ori să cum­pă­rați un imobil, perioada cea mai potri­vită e 6-29. Unora dintre dvs. le este destinat să devină luna aceasta părinți, altora să descopere că odraslele lor sunt dăruite cu un talent în care merită să investească. Poate fi vorba despre un talent pe care l-au moștenit de la dvs., dar pe care dvs. înșivă, dintr-un motiv sau altul, nu l-ați putut fructifica. În drumurile dvs. zilnice vă puteți inter­secta cu prieteni dragi sau puteți lega prietenii noi, în special până pe 5.
BANI: Se poate ca cei din familie să vă ajute cu bani, fie ca să puteți face o in­vestiție, fie ca să scăpați de o datorie. Aceia din­tre dvs. care do­resc să schim­be ter­menii unui împru­mut bancar au posibili­tatea s-o facă du­pă 23, dacă au fost buni platnici până acum.
CARIERĂ: Relațiile de muncă sunt cu dus și întors pâ­nă pe 23, iar în preajma Lunii pline din 9, șefii dvs. ar putea să cadă sub in­fluența acelora dintre colegii dvs. care încearcă să vă submineze.
DRAGOSTE: Guvernatorul zodiei dvs., Mercur, e pus pe șotii în septembrie, deci veți fi în­clinați să prindeți mai multe per­soane în mre­jele dvs. Nu vă lăsați furați de jocuri, pentru că ați putea rata o si­tuație pre­destinată. Fiți atenți la sem­ne, mai ales pe 22!
SĂNĂTATE: După 14, crizele le­gate de oase, dinți și piele de mai liniștesc. Nici migre­nele nu mai sunt la fel de dese.

RAC
Luna cu prieteni


Influența micului benefic Venus se face simțită în ieșirile cu ami­cii, rudele sau vizitele prin vecini, aproape toată luna, mai precis între 6 și 29. Vă simțiți agreați de anturaj și vă vine ușor să legați noi prietenii. La fel de plă­cută se anunță parti­ci­parea la evenimente cul­turale, tot în compania prie­tenilor dvs. Pe 9 și pe 10 v-am sfătui să nu con­du­ceți. Sunt zile în care nu vă gă­siți locul, n-ați sta nici acasă, dar parcă nici să ieșiți nu vă vine. În­cercați să nu vă ambalați în discuții, pen­tru că memoria vă poate juca feste și e posi­bil să vă enervați. În schimb, pu­teți da peste o carte care să vă prindă sau puteți descoperi un film captivant.
BANI: Cei doi benefici care sunt și planetele prospe­ri­tății, Venus și Jupiter, vă înlesnesc câș­tigul de bani, doar până pe 5, dar nu sunt motive să vă neliniștiți, căci marele benefic Jupiter rămâne alături de dvs. până în august, anul viitor.
CARIERĂ: Puteți să vă im­pre­sio­nați șefii cu solu­ți­ile ori­ginale și îndrăznețe pe care le pro­puneți. Există o șansă destul de mare să faceți un salt în carieră către sfârșitul acestei luni, cu con­di­ția să nu fiți agre­sivi cu colegii, pe 22.
DRAGOSTE: Viața dvs. amo­roa­să poate să sca­dă în inten­sitate în cea de-a doua parte a lunii, dar acest lucru vă bu­cură, pentru că aveți nevoie de puțină liniște. Și cuplurile stabile se liniștesc odată cu revenirea lui Pluton în miș­care directă, din 23.
SĂNĂTATE: Energie vă crește din 14, dar apare riscul du­rerilor de cap și al creșterii tensiunii in­traoculare.

LEU
Buzunare pline


E cazul să savurați primele cinci zile ale lunii, cât timp ambii benefici se găsesc în zodia dvs., înainte ca Venus să-și facă ie­șirea și să rămâneți doar cu Ju­piter. Dacă pu­teți, luați-vă zile libere, căci energia reunită a celor doi în­deamnă la dis­tracție și relaxare, nicidecum la hărni­cie. Un mic efort ar fi to­tuși indicat, res­pectiv să vă no­tați ideile crea­tive, care pot fi va­loroase, și ar fi păcat să rămână doar la stadiul de reverii.
În prima parte a lunii aveți multă energie pentru treburile casnice dar pu­țină răbdare, când vine vorba despre lua­­rea deciziilor. Sunteți gata să vă cion­dăniți cu oricine vă contestă deci­ziile dar cel mai tare vă deranjează discuțiile în contradictoriu cu vârstnicii din familie.
BANI: Posibilitatea ca salariul ori alt tip de venit direct să vă crească este dată de Venus, patroana ba­nilor. Între 6 și 29 și nici măcar nu tre­buie să vă străduiți prea tare. După Luna nouă de pe data de 9 se poate fruc­tifica o investiție.
CARIERĂ: Relațiile de muncă cu unii dintre colabaoratorii dvs. cam lasă de dorit, dar puteți lăsa în urmă tensiunile (și pune astfel capăt și bârfelor), dacă faceți un pas în direcția împăcării, în jurul datei de 15. Rezultatele se vor vedea după 23.
DRAGOSTE: Marte cel pa­sio­nal vă poate deter­mina să vă aruncați cu capul (pe care tot el îl gu­vernează) înainte, într-o relație care poate deveni serioasă, într-un timp re­lativ scurt.
SĂNĂTATE: Pericolul de infecții scade și sistemul imun se fortifică mai ușor după 23.

FECIOARĂ
Un plus benefic de diplomație


Aplombul cu care vă înzestrea­ză Mercur, prezent în semnul dvs. până pe 2, vă face deosebit de con­­vingători. Dar nu e cazul să-i de­plân­geți rapida plecare, fiindcă micul be­nefic Venus se va grăbi să-i ia lo­cul și să vă înfrumusețeze existența între 6 și 29, perioadă în care simțul dvs. critic va fi atenuat de diplomația și amabilita­tea venusiană, spre binele tuturor re­la­țiilor dvs. Aveți nevoie de acest gen de sprijin, care dacă n-ar fi, unele relații cu rudele sau vecinii ar putea deveni conflictuale, până la mij­locul lunii. În felul acesta, chiar dacă se mai ivesc ciondăneli, veți ști să fiți împăciuitori. Doar până pe 6 trebuie să vă impuneți să fiți calmi și cu anturajul, și în trafic. Marte vă dă ghes să vă ocupați cu tre­buri casnice, dar fiți foarte atenți dacă aveți de mânuit obiecte metalice ascu­țite sau aveți de-a face cu focul.
BANI: Intervalul 3-27 e propice pentru negocie­rea și sem­narea contrac­telor, dar și pentru a obține ter­menii pe care-i doriți, la un interviu de angajare. Destinul joacă un rol important cu privire la finanțele dvs., pe 17 și 18.
CARIERĂ: Alianțele dvs. secrete funcționează excelent, până pe 5. Aveți toate informațiile și pârghiile necesare, pentru a vă re­marca.
DRAGOSTE: Acordați atenție pă­re­rilor celor din anturajul dvs., cu privire la o poveste de amor, în care sunteți implicați, pen­tru a putea face schimbările ne­cesare, după data de 23.
SĂNĂTATE: Metabolismul lasă de dorit și pofta de mân­care (mai ales de dulciuri) poate fi co­ple­șitoare, până pe 5.

BALANȚĂ
Vorbitul vă ajută


Planeta comunicării, Mercur, vă traversează zodia între 3 și 27, interval în care găsiți cu ușu­rință cuvintele potrivite și vă faceți lesne înțeleși. Doar între 10 și 13 lucrurile pot sta altfel, în sensul că cei din familie se pot face că nu înțeleg ce vreți să le spuneți în timp ce partenerul dvs. de cuplu sau de asociere e pur și simplu absent și din această cauză nu percutează la vorbele dvs. Pe 17 și 18, în schimb, cuvintele pe care le rostiți vă pot schimba, la propriu, destinul. Cân­tă­riți-le, deci, cu grijă și fiți atenți la situațiile noi, care se ivesc în viața dvs. Viața dvs. socială rămâne foarte aglomerată, până pe 5, dar după aceea ar fi cazul să trasați niște limite.
BANI: Deciziile de fond ar trebui să fie luate până la mijlocul lunii, apoi trebuie doar să vă respectați planul, dar nu cu prea multă rigiditate.
CARIERĂ: Simpatia unora dintre colegi ar putea fi falsă, după cum vă veți da seama dacă aflați, la început de lună, ce se spune pe seama dvs. Din 6, însă, vor exista și persoane care să vă ia apărarea.
DRAGOSTE: Mercur vă permite să vă exprimați cu claritate gândurile în cuplu, între 3 și 27. Doar pe 10, și apoi pe 13 discuțiile nu ies du­pă cum ați dori, dar, cel mai probabil, vina nu e a dvs.
SĂNĂTATE: La începutul lunii puteți fi agitați, iar intestinele dvs. pot fi iritabile. Dacă vă odihniți ca lumea, începând din 6, aceste pro­bleme pot să dispară, iar riscul palpitațiilor, existent până pe 23, scade de asemenea.

SCORPION
Nu vă reprimați energia


Puteți face mari progrese dacă reușiți să con­trolați energia năvalnică pe care vi-o pun la dispoziție Marte împreună cu Saturn, până pe 13. Dacă o orientați către un obiectiv clar, puteți munci ore lungi, fără să vă pierdeți con­centrarea. Dacă n-o puneți dvs. la treabă, veți putea avea ieșiri impul­sive. Se poate și ca alții, simțind energia dvs. re­primată, să vă facă ținta comporta­men­tului lor agre­siv. Dacă ați optat pentru prima variantă și ați pornit un proiect ambi­țios, pe termen lung, nu va trebui decât să fiți consecvenți și să nu pierdeți din ochi țelul propus. Timpul petrecut ală­turi de prieteni poate fi foarte plăcut luna aceas­ta, mai ales în inter­valul 6-29, când grație energiei venusiene puteți pune la cale frumoase acțiuni de grup. Doar pe 10 și pe 18, inițiativele dvs. pot întâm­pina opoziție.
BANI: Începând cu data de 14, vă concentrați asupra găsirii unor noi surse de venituri cu toată forța pe care vi-o conferă Marte. Acesta vă dă și capacitatea de-a lua hotărâri clare, mai puțin în jurul datei de 22.
CARIERĂ: Primele cinci zile ale lunii sunt opti­me pentru a vă pune în valoare ca­li­tățile. Dar chiar și în cazul în care nu vi se dă ocazia să vă faceți remarcați în mod deosebit, șefii rămân binevoitori față de dvs.
DRAGOSTE: În cuplu puteți avea, mai ales la începutul lunii, tendința de-a vă im­pune cu tot dinadinsul.
SĂNĂTATE: Pe 13 ar fi cazul să vă abțineți de la condimente și băuturi reci. Pot apă­rea și insomnii.

SĂGETĂTOR
Dor de aventuri


E posibil să aveți de-a face cu persoane mai neprietenoase până pe 13 și să nu vă dați seama din cauză se comportă așa cu dvs. Atitu­dinea lor se poate explica prin bârfele puse în circuit de persoane care doresc să vă submineze. Purtați-vă însă ca și până acum, pentru că, în a doua parte a lunii, lucrurile ascunse ies la iveală. Marte intră în semnul dvs., accentuându-vă dorința de-a călători, de-a studia sau de-a vă pune în valoare cunoștințele. Vă exprimați cu și mai mult curaj și franchețe ca de obicei. În schimb, vă poate predis­pune să vă asumați riscuri mari. Ignorați-vă pornirile aventuroase, mai ales pe 22. Categoric n-o să petre­ceți mult timp acasă, luna aceasta, sociabilul Mercur vă leagă de grupul de prieteni, cu care aveți multe de vorbit și de făcut. Această tendință de intensifică și mai mult din 23.
BANI: Trei planete vă îndeamnă luna asta să vă ocupați de chestiuni bănești. În primele două zile ale lunii, Mercur vă ajută să punți punctul pe "i" în eventualele negocieri salariale sau sem­nă­tura pe un contract. 4 este din nou o zi foarte bună, dar cel mai ofertant e intervalul 6-29, când micul benefic Venus vă ușurează strădaniile.
CARIERĂ: Faptul că șefii vă pun la muncă mai mult decât pe alții e un semn bun. Încercați să nu vă enervați pe 10 și pe 19.
DRAGOSTE: Pasiunile se pot aprinde într-o cli­pită, luna aceasta, după 13.
SĂNĂTATE: Durerile de cap pot să apară până pe 13 chiar și în timpul nopții.

CAPRICORN
Zâmbiți, vă rog!


Planetele care trec luna a­ceas­­ta prin Fecioară vă priesc, vă îmbunătățesc starea de spirit și vă fac să deveniți mai des­tinși, să mai ieșiți din sobrietatea care vă ca­rac­terizează. Mai ales în intervalul 6-29 sunteți expuși energiei micului benefic Venus. E bine să vă faceți timp pentru distrac­ție și, dacă aveți copii, să vă faceți program împreună cu ei. Capricornii care-și doresc copii ar putea fi bi­ne­cuvântați cu îndeplinirea acestei dorințe de către aceeași Venus. Relațiile fami­liale se pot detensiona trep­­tat luna aceasta, ajungând ca, pe finalul ei, să ajungeți la pace și cu aceia dintre membrii familiei dvs. cu care ați fost certați de o vreme încoace.
BANI: Investițiile dvs. vă pot aduce profit con­cret mai mare decât anticipați, până pe 5, dar și în restul lunii pot să apară ocazii bune pentru afaceri.
CARIERĂ: Dacă reușiți să evitați orice discuții cu șefii, în jurul datei de 13 (ceea ce n-ar trebui să fie prea greu, pentru că e o zi de sâmbătă), puteți să faceți un salt profesional neaș­teptat, dat fiind că vă pot veni idei inspirate. Dar acestea pot trezi și invidia unora, după 13.
DRAGOSTE: Prietenia pare să fie mai importantă pentru dvs., luna aceasta, decât dra­gos­tea. Dar asta nu înseamnă că în ultimele zile ale lunii nu puteți flirta cu o persoană nou-apărută în cer­cul dvs. social, iar revenirea lui Pluton în mișcare directă, pe 23, vă ajută să fiți mai deschiși emoțional.
SĂNĂTATE: Ficatul și nervul sciatic vă pot creea pro­ble­me, începând cu data de 14.

VĂRSĂTOR
Ieșiți la larg


Este posibil să porniți pe ne­aș­teptate, dar cu voie-bună, la drum, undeva între 3 și 27, în special dacă ați comunicat mai mult cu amicii dvs. din străinătate. Poate fi însă vorba și despre o călătorie de studii. În cazul în care nu plecați la drum, vă sfătuim să ieșiți la teatru, la concerte, să participați la evenimente care vă pot deschide ori­zontul. Mergeți împreună cu amicii dvs. mai comu­nicativi, căci și discuțiile de după aceste ieșiri se pot dovedi interesante. Unele dintre relațiile cu cei din anturajul dvs., care au fost destul de problematice, în ultima vreme, se pot corecta, îndeosebi în perioada ultimelor zile ale acestei luni, când puteți lega și noi prietenii. Doar în jurul datei de 22 ați putea avea un comportament cam autoritar față de amici.
BANI: 8 și 22 sunt zilele în care ar fi mai bine să nu luați decizii privitoare la bani, nici să nu încercați să duceți tratative privitoare la remune­rația dvs., și nici să vă puneți semnătura pe vreun contract.
CARIERĂ: Eforturile dvs. de până acum pot da primele roade pe final de lună.
DRAGOSTE: Cele mai frumoase pot fi primele cinci zile ale lunii, când partenerul pare hotărât să vă demonstreze întreaga sa afecțiune, dar întreaga lună arată bine pe plan afectiv.
SĂNĂTATE: Sistemul imun începe să se fortifice după data de 23, dar până atunci ar fi bine să faceți și dvs. ceva în acest sens, de exemplu o cură cu vitamina C.

PEȘTI
Sub obida trecutului


Stările dvs. se spirit sunt tare schimbătoare, o dată pentru că, atât Neptun, cât și as­teroidul Chiron, care vă traver­sează zodia, sunt în miș­care retrogradă, iar trecutul se poate năpusti asupra dvs., trezindu-vă emoții pe care le-ați crezut uitate, mai ales pe 8, 11, 18 și 22. Să încercați să le reprimați n-ar fi bine și nici să vă lăsați pradă lor. Atunci, cum să procedați? Să le lăsați să ia­să la su­prafață, conștientinzând faptul că ele au rămas as­cunse în subconștientul dvs., pentru că, la vremea res­pectivă, nu v-ați permis să le trăiți. Probabil ar fi fost prea dureros. Gândiți-vă că ele au ieșit la supra­față ca să plece și, în felul acesta, vă veți liniști.
BANI: Pregătiți-vă pentru niște soluții neaș­teptate, care pot să apară mai ales către sfârșitul lunii și care să vă ajute să vă umpleți niște goluri apărute la fel de neașteptat, cu câteva luni în urmă.
CARIERĂ: Marte vă umple de ambiție, începând cu data de 14, însă, dacă vreți să evitați rivalități inutile, e bine să nu lucrați în echipă, ci să vă alegeți proiecte de care să fiți responsabili dvs., de la cap la coadă. O zi cu un potențial mai mare de con­flict e cea de 22.
DRAGOSTE: Micul benefic Venus vă promite o perioadă de tandrețe și bună înțe­legere în cuplu, între 6 și 28. Partenerul dvs. dorește să întreprindeți cât mai multe împreună, mai ales până pe 23, și ar fi bine dacă i-ați accepta pro­punerile.
SĂNĂTATE: Tendința de îngrășare începe să se reducă din 6, dar ficatul trebuie pro­tejat în continuare.