Octombrie - Jazz, jazz, jazz

Dana Ene
- În luna octombrie, la Sala Radio din Capitală, jazzul va fi rege. Încoronarea se face prin trei concerte de rang înalt. Bucureștenii sunt invitați, de pe-acum să-și rezerve locuri în sala de spectacol -

Miles Davis Kind of Blue

Primul dintre concerte se va desfășura pe 9 octom­brie, la ora 20, și va fi un concert-omagiu, dedicat memoriei unui artist uriaș: Miles Davis. Alături de Louis Armstrong, Duke Ellington, Charlie Parker, John Coltrane, Miles Davis (26 mai 1926 - 28 sep­tembrie 1991) este unul dintre numele mari din în­trea­ga evoluție, de mai bine de un secol, a artei jazz-ului. Trompetist, compozitor, șef de formație, el a avut o contribuție remarcabilă în afirmarea jazz-ului modern din a doua jumătate a veacului trecut.
Pe 2 martie și 22 aprilie 1959, în numai două zile, marele trompetist și iluștri săi coechipieri de atunci: John Coltrane - saxofon tenor, Julian Cannonball Adderley - saxofon alto, Bill Evans și alternativ Wyn­ton Kelly - la pian, Paul Chambers - la contrabas și bateristul Jimmy Cobb, înregistrau, în stu­dioul newyorkez al Casei de discuri Colum­bia, un album ce avea să devină de referință, "Kind of Blue". Discul cuprindea cinci piese, toate compoziții ale lui Miles Davis (două dintre ele avîndu-l drept coautor pe pianistul Bill Evans) și este considerat, și azi, o capo­doperă a genului.
La împlinirea a 55 de ani de la realizarea și lansarea celebrului album "Kind of Blue", alți șase instrumentiști (de data asta, ai zilelor noastre), dintre care patru americani - trom­petistul Ryan Carniaux, alto-saxofonistul Plume, contrabasistul Chris Dahlgren, bate­ristul Drori Mondlak, dar și doi români - pia­nistul Mircea Tiberian și saxofonistul Nicolas Simion - vor evolua sub genericul "Jazz Syndicate Live Sessions" într-un spec­tacol prezentat de cel mai mare specialist român în jazz, Florian Lungu. Cei șase instrumentiști se vor stră­dui să atingă magnificența, așa cum merită mu­zica magică pe care o interpretează, de pe albumul "Kind of Blue".
(Un bilet pentru acest concert costă între 85 și 145 de lei și are loc la Sala Radio, București.)

Roots Revival România - Colors of Maria

Tot pe scena bucureșteană, de data aceasta timp de două zile, pe 11 și 12 octombrie, va putea fi ur­mă­rit spectacolul Roots Revival Romania - Colors of Maria. El face parte dintr-un turneu național, pro­gra­mat în 10 orașe. Și acesta este un spectacol-omagiu, dedicat de data aceasta unei mari artiste autohtone Maria Tănase. Pentru realizarea acestui proiect mu­zical s-au reunit artiști din șapte țări, într-un amestec unic de culturi și inter­pretări: Mehdi Aminian (Iran), Mehmet Polat (Turcia), Leila Renault (Franța), Emmanuel Hohvan­nisyan (Armenia), Hristina Beleva (Bulgaria) și Aleix Tobias Sabater (Spa­nia) - vor îmbina compoziții originale, jazz și teme folclorice din țările lor de proveniență, cu muzica Mariei Tănase. Ei vor fi acompaniați vocal de două românce: Mo­nica Mădaș (București) și Maria Casandra Hauși (Baia Mare).
Inițiatorul acestui concert este ar­tistul iranian Mehdi Aminian care s-a îndrăgostit iremediabil de comorile noastre muzicale. "Sper ca românii să poată vedea prin ochii mei ce bogăție au aici. Uneori, un străin poate aborda lucrurile mai proaspăt. Și poate, câteodată, ai nevoie să vezi că altcineva apreciază ceea ce ai, ca să-i poți determina adevărata valoare", spunea el.
Acest turneu promovează volumul doi din albu­mul "Colors of Maria", înregistrat live, la Sala Ra­dio, în primăvara acestui an. Concertele debutează la Craiova, pe 23 septembrie, la Teatrul "Marin So­rescu", și vor continua astfel: Timișoara, 25 sep­tembrie - Teatrul Național, Oradea, 26 sep­tembrie - Casa Sindicatelor, Cluj-Napoca, 28 septembrie - Filarmonica Transilvania, Sibiu, 29 septembrie - Casa Sindicatelor, Brașov, 1 octombrie - Centrul Re­duta, Iași, 3 octombrie - Teatrul Luceafărul, Galați, 4 octombrie - Casa Studenților, Constanța, 6 oc­tombrie - Casa Sindicatelor și se va sfârși la Bucu­rești, cu două concerte, pe 11 și respectiv 12 oc­tombrie, la Sala Radio.
(Biletele pentru turneul "Colors of Ma­ria" pot fi achiziționate prin rețeaua Eventim și au prețuri cuprinse între 40 și 60 de lei în țară și între 40 si 80 de lei în București, în funcție de categorii.)

Youn Sun Nah Duo // Paolo Fresu Devil Quartet

Pe 14 octombrie, tot la Sala Radio, de la ora 19.30, sunteți invitați la un cocktail jazz-istic. Nu veți participa la un singur concert, ci la două, ambele în premieră absolută. Își dau întâlnire, în premieră, un cuplu exotic, format din trompetistul italian, Paolo Fresu, și sud-coreeana Youn Sun Nah.
La 45 de ani, ea nu arată și nici nu cântă precum o cântăreață de jazz. Se află undeva la limita acestui gen, având o voce pe care o folosește aproape ca pe un instrument muzical. Publicația franceză "Le Monde" o descrie ca pe un "OZN care intră în contact cu universul jazz-ului". S-a lansat inițial ca actriță de musical, în țara natală, dar din 1995, locuiește la Paris. Guvernul Francez i-a acor­dat deja ordinul "Cavaler al Artelor și Literelor", pen­tru meritele ei deosebite. Pe scena Radio, Youn Sun Nah cântă împreună cu chitaristul Ulf Wake­nius - cunoscut pentru colaborările sale cu Oscar Pe­ter­son, Niels-Henning Oersted Pedersen și Ray Brown.
De la ora 21, ei vor fi urmați de Paolo Fresu Devil Quartet. Italianul Paolo Fresu (53 de ani) e recunoscut de toată suflarea jazz-ului mondial, după sunetul distinct al trompetei sale. Extrem de activ, apreciatul muzician susține aproape 200 de concerte pe an, compune muzică de film și pentru spectacole de balet, susține cursuri de tehnică instrumentală și este director artistic la două festi­valuri internațio­nale de jazz (Time in Jazz și Nuoro Jazz). Are un număr record de înre­gistrări, care se întind de-a lungul a 30 de ani de carieră, și numeroase premii.
Fresu vine la București însoțit de: Bebo Ferra - chitară; Paollino Dala Porta - bas și Stefano Bagnoli - tobe. Împreună, cei patru muzicieni alcă­tu­iesc Paolo Fresu Devil Quartet.
(Biletele la concertul lor au pre­țuri cuprinse între 85 și 145 lei.)