Răspuns pentru OANA PANDELE - București, F. AS nr. 1130 - "Vreau să-mi salvez mama, operată de cancer la stomac"

Redactia
Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară și reflexoterapie - Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: mirceapeia@yahoo.com

Exact ca în situația mamei dvs., în 85% dintre ca­zuri, cancerul gastric se prezintă sub forma unui adeno­car­cinom format, cel mai frecvent, pe le­ziuni precanceroase induse de gastrite cronice atrofiante, polipi adenomatoși, ulcer gastric de­terminat de infecția cu Helicobacter Pylori, boala Bierner, maladia Me­netrier etc., sau prin ac­țiunea factorilor carcinogeni alimentari, în prin­cipal nitrozaminele.
Deși este dificil de tratat, în cazul în care este localizat doar la nivelul stomacului, șansele pentru ca tratamentul să aibă succes sunt relativ bune. Nu același lucru se poate spune despre cazurile în care cancerul gastric s-a extins sau a metastazat în organe, cel mai probabil la nivel hepatic, osos și ganglionar (extensia limfatică și metastatică este rapidă).
Concret, în cazul mamei dvs., extirparea chirur­gicală a stomacului se impunea, atât pentru faptul că stadializarea (T3N2M0) corespundea unei forme medii-evoluate de boală neo­plazică, cât și pentru faptul că gastrec­tomia totală, asociată întotdeauna cu evidarea ganglionară, oferă cea mai bună șansă pentru tratamentul cancerului gas­tric. Probabilitatea de a avea succes în tratarea cancerului gastric depinde aproa­pe în exclusivitate de apariția (sau nu) a metastazelor. În cazul în care cancerul este depistat precoce și tratamentul chirurgical poate îndepărta toate zonele afectate, recuperarea este posibilă. Chiar și în cazul în care tratamentul chirurgical poate să nu aibă un efect curativ con­cludent, chimioterapia (și radioterapia este eficientă), bazată în special pe 5-Fluorouracil și Adriamicină, permite o ameliorare a situației bolnavului.
Tratamentul naturist al adenocar­cinomlui gastric este complex și sunt prea multe lucruri de spus, pen­tru a putea epuiza toate mijloacele terapeutice în câ­teva rânduri. În principiu, căile de urmat și abordarea terapeutică trebuie să includă obligatoriu următoarele coordonate:
* Furnizarea de suficiente enzime de tip pan­crea­tic și digestiv.
* Furnizarea de suficientă vitamina B17 către organism.
* Consumul de mari cantități de alimente bogate în minerale, agenți antiinflamatori și antioxidanți naturali.
* Menținerea unui sistem imunitar sănătos și competent.
* Echilibrarea (alcalinizarea) pH-ului din orga­nism.
Sigur, toată această conduită terapeutică trebuie să țină cont de o serie de factori specifici persoanei în cauză și, de aceea, individualizarea tratamentului trebuie discutată în particular.
Pentru lămuriri, contactați-mă telefonic!
Să auzim numai de bine!

Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE - medic primar dermatolog, acupunctor și homeopat - București. Tel. 0752/30.45.36, 0746/01.76.60, e-mail: chukwudi.nwabudike@live.com

"De câțiva ani mă confrunt cu ejaculare precoce"
(Răspuns pentru CRISTIAN - Italia, F. AS nr. 1022)


Stimate domn,
Citind întrebarea dumneavoastră, aș spune că nu descrieți o stare de impotență, ci de ejaculare pre­coce. Impotența are de a face cu incapacitatea totală de a susține o erecție suficientă pentru o activitate se­xuală, iar ejacularea precoce este, așa cum arată și numele, un act sexual finalizat prea devreme pentru a satisface pe unul sau pe ambii parteneri (definiția eja­culării precoce include o ejaculare în mai puțin de 1-2 minute, după începutul contactului intravaginal). Ejacularea precoce este considerată a fi o problemă importantă la bărbați (fenomenul privește până la 30-70% din bărbații sub 40 de ani) dar din păcate, senzația de jenă îi împiedică pe mulți dintre ei să o discute, chiar cu medicul lor.
Nu sunteți prea bătrân pentru a avea o viață se­xuală satisfacătoare. De asemenea, nu este cazul să vă rușinați.
Unii împart această problemă în două - cei cu ejaculare precoce de o viață și cei cu ejaculare pre­coce dobândită (care pare să fie cazul dvs.). Nu se știu exact cauzele, deși s-a pus accent pe tulburări psihice ori hormonale. La unii oamenii, se bănuiește și o hipersensibilitate la stimularea sexuală.
Personal, sunt de părere că o cauză importantă a ejaculării precoce este, de fapt, accentul pus în exces pe actul sexual, în societatea noastră actuală. Sexul este greșit înțeles azi. Se consumă exclusiv în plan fizic, iar dragostea și sexul ajung să se confunde. Ac­tul se­xual nu este totuna cu dragostea. El ar trebui să fie consecința unei trăiri sufletești precedente, a unui sentiment de iubire. În condițiile unei stări sufletești armonioase, ce tinde spre completarea mutuală a păr­ții active și pasive, actul sexual are, în primul rând, funcția de schimb energetic între ambele sexe, un act care energizează și împrospătează celulele.
Considerat un simplu gest mecanic, actul sexual, așa cum se practică astăzi de către cei mai mulți, contribuie foarte mult la une­le dintre tulburările sexuale de care suferă oamenii în zilele noas­tre.
Abordările posibile includ:
* A privi sexul din punct de vedere al unei tendințe/năzuințe spirituale (cel puțin din partea dumneavoastră) spre armonie cu partenera. Acest lucru face posibil să se nască în dumneavoastră dorința de a dărui, de a oferi, mai mult decât de a primi, ceea ce vă va ajuta să depășiți problema cu care vă confruntați.
* Evitați sexul "de ocazie", care cere doar "performanță". Nu vă oferă nimic mai mult decât, cel mult, o plăcere fizică trecătoare. În plus, cu cât practicați astfel de rela­ții, cu atât riscați să aveți probleme sexuale, ceea ce vă va diminua încrederea în persoana și în abili­tățile dumneavoastră.
* Limitați-vă la o parteneră, o persoană dragă, căci atunci puteți avea mai multă siguranță că nu așteaptă de la dvs. doar "performanță", ci că este inte­resată de persoana dvs. Acest lucru reduce anxietatea.
* Unele exerciții, inclusiv exercițiile Kegel, pot să ajute la menținerea unei erecții, deși ele au fost ela­borate ca să ajute la incontinență urinară. (Le gă­siți detaliate pe internet.)
* Tehnica actului sexual este și ea importantă. Atunci când bărbatul se grăbește, stimulul erotic, cu­plat cu anxietatea, poate duce la o ejaculare mai ra­pidă. Sunt de recomandat mișcări de copulație mai lente, mai mult timp acordat preludiului (spre plăce­rea partenerului, fapt ce reduce și teama că nu ajun­geți la "performanță") și luarea de pauze în timpul mișcării, atunci când vă simțiți aproape de climax.
* Unii specialiști recomandă aplicarea presiunii pe zona dintre anus și rădăcina penisului sau o ușoa­ră tragere a scrotului ori strângerea zonei unde glanda penisului se întâlnește cu teaca lui, pentru a reduce stimulul.
* Există și recomandarea de a folosi prezer­va­tive, care reduc senzațiile sexuale, ajutând bărbatul să nu ajungă atât de repede la climax. Atenție, a se evita prezervativele subțiri sau ultrasubțiri!
* Exercițiile yoga sau de masaj ar putea ajuta la eliminarea tensiunii și în dobândirea autocontrolului.
* Acupunctura ajută și ea, întărind unele puncte sau reglând energiile din zona respectivă. Puteți fo­losi puncte de pe meridianul Rininchi, Vas Gu­verna­tor, Vas de Concepție, Pericard, Vezica Urinară.
* Și homeopatia poate fi de ajutor. Medicamente precum Caladium, Conium, Natrium muriaticum, Nux vomica, Selenium sunt folositoare, însă medicamen­te­le de preferat sunt cele individualizate, con­stitu­ționale, preparate chiar de medicul homeopat.
Însă cel mai mare succes în atenuarea ejaculării precoce îl va avea bărbatul care privește sexul drept o dăruire pentru celălalt, o năzuință spre armonie fizică și sufletească, ceea ce îl va ajuta, în cele din urmă, să-și depășească problemele.
Vă urez succes!

Dr. ANDREI MANU-MARIN -medic primar urologie, specializare neuro-urologie și urodinamică, EVOMED București, www.evo-med.ro, tel. 0740/07.73.37, e-mail: andrei.manumarin@yahoo.com

"Unchiul meu se luptă cu o anemie severă și are adenom de prostată"
(Răspuns pentru VIOLETA POPESCU, F. AS 1129)


Retenția mare de urină a produs insuficiența re­nală (creatinină mare) și aceasta, la rândul ei, anemia. Sonda urinară și aportul mare de lichide sunt soluțiile pentru dânsul, în acest moment. Cu sonda urinară, dacă elimină urină suficientă, va scădea creatinina. Anemia se va reface mai în­cet. Abia apoi se pune problema dacă să fie operat sau nu (în niciun caz acum). Este important să aflați dacă vezica uri­nară va putea func­ționa singură, fără son­dă. Altfel, ope­rația va fi un risc fără niciun beneficiu. Se poate afla dacă vezica urinară mai funcționează, făcând probe urodinamice (cistomanometrie), la 1-2 luni du­pă acest episod acut de retenție. (La Clinica EVO­MED există aparatură pentru aceste măsu­rători.) Până atunci, va menține sonda pe care o va schimba la fiecare 3 săptămâni.