S-a privatizat... somnul de veci

Cristian Curte
Până de curând, în România puteai să-ți dormi som­nul de veci în două feluri de cimitire: ale cultelor reli­gioase și ale statului, administrate de primării.

Oamenii de afaceri au simțit însă că e rost de profit în acest seg­ment și au inventat cimitirele private. Ele funcționau, însă, la limita legii, de vreme ce niciun act normativ nu prevedea această posibilitate. Firmele respective se prevalau însă de faptul că serviciile funerare sunt private și asimilau înființarea și funcționarea unui cimitir acestui tip de afacere. Așa că, în câțiva ani, au fost cumpărate te­renuri de către investitori particulari care le-au parcelat și vândut cu profit, ca locuri de veci.
Mai nou, Parlamentul a adoptat o lege - 102/2014, care reglementează existența cimitirelor private. Pa­triar­hia Română s-a opus, acuzând faptul că, vreme de ani de zile, discuțiile pe marginea legii fiind mult mai vechi, ni­meni nu a ținut cont de propunerile ei, iar actul nor­ma­tiv va pune probleme celor care vor beneficia de locuri de veci în cimitirele private. La protestul Bisericii Orto­doxe se va ralia și Biserica Catolică, îngrijorată, și ea, de problemele legale care pot apărea pe parcursul derulării afa­cerii private. Surse sigure au declarat că pentru adop­tarea acestei legi a făcut presiuni UDMR-ul, la schimb cu susținerea pe care o acordă partidului aflat la guver­nare, iar presa le-a făcut jocul, strigând că popii vor iarăși bani și se tem de concurența care ar putea să le ia caimacul. Ziariștii au scăpat din vedere că Biserica Ortodoxă nu e împotriva cimitirelor de stat și că a propus ca viitoarele inițiative private să coopteze și statul în proiecte, pentru a evita abuzurile.
Iar abuzuri pot exista. Din belșug. Orice investitor în domeniul imobiliar poate să sesizeze din avion opor­tunitatea de a cumpăra un teren extravilan la preț modic și de a-l vinde, apoi, parcelat în bucățele, ca locuri de veci. Doar că, spre deosebire de alte afaceri, aici, abia după ce vinzi tot și faci profit, încep pro­ble­mele. Pentru că locurile de veci rămân în responsa­bi­litatea ta... pe veci. Cât credeți că rezistă o firmă în Ro­mânia după ce și-a văzut banii în buzunar și a vândut toate mormintele? Zece ani, douăzeci? Să zicem că firma cu pricina a achi­ziționat terenul printr-un credit imobiliar, pe care-l plă­tește băncii în zece sau douăzeci de ani. Dacă ea vinde toate locurile de veci în cinci ani, poate să-și ia tălpășița și să-i lase pe proprietarii mor­mintelor și cu banii luați, și cu locul de veci ipotecat la bancă. În fond, s-au făcut astfel de afaceri cu aparta­men­tele, de ce nu s-ar repeta acum cu mormintele? Apoi firma intră în faliment, iar banca - ce poate să facă altceva, decât să vândă silit terenul? Cu morți cu tot!
Aici, legea care urmează să intre în vigoare are și o salvare pentru cei îngropați "la privat". În caz de fali­ment al firmei, statul va prelua cimitirul. Și creditul ipo­tecar, dacă există unul? Despre asta nu se spune nimic în lege și tocmai asta e portița prin care, cred eu, se pot da câteva tunuri imobiliare. Creditul, în forma actuală, va rămâne cel mai probabil primăriilor. Curat afacere pri­vată! În cârca statului, cum ne-am obișnuit...