SCRISORI CARE AȘTEAPTĂ RĂSPUNS

Cititor Formula AS
"Iubirea este puterea care ține universul întreg"

(Scrisoarea: "Sunt sigură! Nu există iubire și nici bărbatul vieții noastre". F. AS nr. 1133)

Dragă Aurelia,
Se spune că dragostea durează vreo doi-trei ani, apoi dispare! Există chiar studii psihologice care susțin această opinie și care întăresc și con­firmă - de fapt - o im­presie din cale-afară de negativă pentru conștiința cuplului. De ce dispare dragostea după un timp? De ce doi oameni care s-au iubit ajung să se urască, să-și facă zile ne­gre unul altuia, ori să cu­noas­că suferințe interioare de neimaginat? Unde pie­re frumusețea și atracția de la început, căldura și blân­dețea, unde se rupe lanțul virtuos al vieții care pul­sa în inimile îndrăgos­tiților, de vreme ce iubirea este atât de puternică? Nu-i așa că ex­pe­riența umană în dragoste ne con­vinge, cu vârf și îndesat, inclusiv prin studii făcute de specialiști, că dra­gostea dispare și, dacă dispare, merită să n-o alegem? Oare nu e așa de im­por­tant să iubim, de vre­me ce iubim vreo doi-trei ani și apoi ne întoarcem la apatie, la sin­gu­­rătate, la instabilitate emoțională și la dorința de a întâlni din nou iu­birea ? Oare ex­periența vie­ții ne convinge să alegem un par­tener pe alte criterii decât iu­birea, de vreme ce iubirea, oricum, se "termină"?
De fapt, dragostea nu dispare, dar dis­pare, cu cer­titudine, capaci­ta­tea min­ții de a o percepe! Iubirea - în for­ma ei divină, în forma ei reală, repre­zintă o pu­tere pe care nu putem să ne-o imaginam, nici s-o cre­ăm vreo­da­tă cu mintea. Este puterea care ține uni­­versul întreg, în­tr-o ordine fantas­ti­că. Este pute­rea care-i dă viață se­min­ței și pu­terea fără de care ni­ciunul din­tre noi n-am putea respira măcar o se­cundă. De aceea, iubirea nu poate să dispară! Este imposibil să dis­pară singura stare absolută a uni­ver­sului și ceea ce este cu adevărat real. Dispare, însă, din viețile noas­tre, ca­pacitatea minții de a percepe iubirea. După doi-trei ani de dra­gos­te, după cinci sau șapte ani, min­tea "scoate" de sub obroc, din beciul incon­ști­ent, toate abe­rațiile pe care le-a crezut realități. Min­tea își dă în petec.
Mintea se arată pe ea însăși în toată goliciunea și degringolada sa. Sufe­rința va deveni tot mai ac­cen­tuată, dacă cel ce-o trăiește nu o percepe ca pe-o pu­rificare, dar și ca pe o alegere personală. Suferin­ța pe care o trăim în relația de cu­plu și care ne spune ob­sesiv că nu iubim, că partenerul nu ne iubește, descrie incapacitatea minții de a per­cepe iubirea. Dacă, în timp ce trăim nefericirea interioară ne pla­săm, încetul cu încetul, într-un alt unghi de percepție, dacă în­cer­căm să vedem la celălalt părțile sale po­zitive, să căutăm tot ce-am putea apre­cia, tot ce ne-ar ajuta să-l ve­dem diferit, suferința ar dispărea. Și noi am simți că iubirea nu este o încălzire glandulară, nici o pa­si­u­ne înrobitoare, cât o stare perma­nentă a sufle­tului omenesc.
Recuperarea acestei stări ne duce spre cu­noaș­terea realității care ne spu­ne că iubirea nu dispare, ci dispare nu­mai mintea capabilă s-o perceapă. Dra­­­­gos­tea nu trece. Mintea, însă, spe­ră să ne poată păcăli că-i așa și de aceea ne oferă și experiențele cores­pun­­­ză­toare. De aceea, când trăim sen­ti­­mentul de pierdere a iubirii în cu­plu, tre­buie să ne concentrăm asupra pro­pri­ei noastre minți, căci în mintea pro­prie se ascunde eroarea că "iubirea nu este".
KOSTAS K. - e-mail: kostaskonstan@yahoo.com