Detectivii PSI

Redactia
- În unele cazuri irezolvabile, poliția se folosește de puterile paranormale ale unor persoane, pentru a descoperi criminalii și urmele fărădelegilor pe care aceștia le-au săvârșit -

Harta minții

În aprilie 1983, dispărea din Alton, un orășel din Illinois, tânăra Mary Lou Cousett. Căutările de cinci luni ale polițiștilor prin împrejurimi rămân fără rezultat, și nicio pistă serioasă privind dispariția ei nu a putut fi descoperită. Cu cât trecea timpul, cu atât poliția și familia fetei dispărute se temeau că totul va avea un sfârșit tragic. Cu toate acestea, un informator le sugerase polițiștilor că prietenul fetei, Stanley Holliday, era direct implicat în dispariție, adăugând că cercetările s-ar fi putut concentra cu folos în jurul unei porțiuni precise din autostrada 155, și anume, la sud de Peoria. Aceste informații se potriveau cu bănuielile celor din anturajul tinerei Mary Lou Cousett: părinți și prieteni, erau cu toții de acord că Stanley Holliday era un personaj dubios, ba chiar un răufăcător. Drept urmare, Holliday a fost arestat și pus sub pază severă, dar, din lipsă de probe, a trebuit să fie eliberat, fără a putea fi inculpat.
Eliberarea singurului suspect al cazului a făcut să crească tensiunea printre apropiații dispărutei. Drept răspuns la o asemenea frustrare, poliția a hotărât să joace și ultima carte. S-a apelat la Greta Alexander, binecunoscută pentru puterile sale paranormale, care era din localitatea vecină, Delavan.
Fără a fi sigură că va avea o con­tribuție determinantă în acest caz, Greta Alexander a acceptat, totuși, să încerce. De cum a sosit la Alton, ea a cerut hărțile topografice ale re­giunii, în care apăreau zonele deja investigate de poliție. Pe urmă, și-a plimbat îndelung degetele peste su­prafața fiecărei hărți. După ce a ieșit din concentrare, Greta Alexander a declarat că spiritul ei percepuse o descoperire pe care și poliția avea să o facă într-un viitor apropiat. Mâna îi rămăsese fixată pe un perimetru al hărții situat la est de Alton, porțiune care fusese deja săpată și cercetată cu atenție. Ofi­țerii de poliție prezenți la experiment s-au în­doit că noi săpături ar fi putut să schimbe datele obținute deja. Dar cum metodele "orto­doxe" eșuaseră, au hotărât să mai facă o ultimă încer­care. Au organizat, prin urmare, în ziua de 14 no­iembrie, ultimele săpături în comitatul Tazewell. Surpriză: în timp ce străbătea pădurea, un colaborator al poliției, Steve Trew, a observat că din pământ ieșea ceva. Acest "ceva" era o bucată de picior. Au scos numaidecât la iveală o gră­madă de oseminte, identificate ca fiind ale lui Mary Lou Cousett. Victima fusese băgată într-o groapă făcută la repezeală, la o distanță mai mică de un kilometru de autostrada 155. Iar atunci când Stanley Holliday a fost confruntat cu aceste des­co­periri, a cedat psihic și a mărturisit că-și lovise prietena, deoarece fusese beat. Tânăra nu-și mai revenise.
Exactitatea cu care Greta Alexander a dat detalii în legătură cu împrejurările în care s-au făcut macabrele descoperiri i-a uimit pe polițiști: 22 din cele 24 de predicții făcute de atunci înainte de această femeie au fost "ținte atinse".
De pildă, Greta spusese că, într-o cercetare an­terioară a terenului, cineva care purta niște "ciz­me ciudate" mersese pe lângă cadavru. Po­li­ția a verificat și a confirmat: unul dintre vo­lun­tarii veniți să ajute la cercetările din această zonă purtase cu acest prilej "niște cizme de pom­pier, mai mult decât uzate, bune de-aruncat la gunoi". Alexander mai anunțase că trupul va fi găsit lângă punctul de întâlnire a trei drumuri și că fusese despărțit de cap. Ceea ce așa și era.

Trăsnită de fulger

Folosirea unor persoane ca Greta Alexander a devenit, pentru polițiștii din întreaga lume, o practică obișnuită. Acești asistenți neobișnuiți sunt numiți sugestiv detectivi psihici. Mediumurile pot opera în diverse feluri, dar majoritatea lor acordă prioritate unei singure metode pentru a "colecta" informații. Unii visează noaptea des­fă­șurarea evenimentelor, alții percep situații - trecute sau viitoare - în stare de trezie totală. Alții folosesc o altă metodă, cunoscută sub nu­mele de psihometrie. A­ceas­tă tehnică se înte­me­iază pe un principiu sim­plu: lucrurile personale ale fie­căruia dintre noi înma­ga­zinează vibrații la care mediumul se poate conecta. În general, prin atingerea obiectelor personale ale prezumptivului criminal sau ale victimei, mediumul primește niște semnale-imagini, în unele cazuri, me­saje, care pot să constituie indicii de o importanță ca­pitală.
Un medium ca Greta Alexander, de pildă, are în­sușirea de a vizualiza de la distanță un loc și împre­ju­rimile lui, cu o precizie extraordinară. Această re­marcabilă aptitudine a "viziunii la distanță" pare a nu fi tulburată de constrângerile timpului: după câte se pare, Greta se poate "branșa" la evenimente viitoa­re sau trecute, fără probleme.
Nimeni nu știe cum se dezvoltă o asemenea aptitu­dine. Cât despre Greta Alexander, ea crede că deține aceste capacități psihice din 1961, an în care a fost lovită de un fulger. "După această întâmplare, am trăit experiențe anormale. Am început să am premo­niții mult mai clare decât înainte".
Îndoieli și adversități
În ciuda succeselor evidente înregistrate de detec­tivii "psi", testele realizate în laboratoare pentru de­tec­tarea aptitudinilor mediumurilor sunt sceptice. Doi parapsihologi, profesorul Charles Tart și Jeffrey Smith, care l-au testat pe detectivul psihic german Pe­ter Hurkos, au tras concluzii (publicate în revista "So­cie­tății Americane de Cercetări Psihice") fără echi­voc: "Nu găsim nicio percepție extrasenzorială activă în această experiență".
În fața unei constatări științifice negative ca aceas­ta, mediumurile invocă faptul că un laborator "aseptic" nu reprezintă un teren favorabil pentru exercitarea aptitudinilor psihice.
Asemenea teste sunt plictisitoare și se desfășoară într-un climat de suspiciune ce nu incită subiectul "psi" la o atitudine pozitivă. Un medium este per­formant atunci când se află în stare de concentrare, "pe fază", atunci când aptitudinile sale sunt folosite așa cum trebuie.
Este puțin probabil totuși că - așa cum susțin unii savanți neîncrezători - succesele mediumurilor ar ține numai de întâmplare. În cazul reușitelor Gretei Alexander sau ale francezului Jean-Louis Crozier, de pildă, simpla coincidență este imposibilă. De altfel, de ce polițiștii din întreaga lume fac din ce în ce mai mult apel la mediumuri, pentru a-i ajuta în cazurile nerezolvate de ei prin metodele anchetei tradiționale?
Dificultatea de a oferi o dovadă științifică a per­cepției extrasenzoriale și a detectării psihice nu va putea repune în discuție rezultatele pozitive obți­nute până acum în toată lumea.

ARGUMENTE
Profil suspect


Într-un articol publicat în revista britanică "Psyhic News", se dădea știrea-bombă că un individ poreclit "Unabomber" (foto), și care vreme de 17 ani a tero­ri­zat instituțiile americane cu amenințările și scri­so­rile lui capcană, fusese identificat de mai mulți vi­zionari britanici. Theodore Kaczynski, agent FBI, a trimis o scrisoare despre "Unabomber" unui prieten ame­ri­can, rezident în Anglia, Walter Smith . Acesta a contactat douăsprezece mediumuri locale și le-a in­terogat, pe fiecare în parte, folosind scrisoarea ca pe un instrument psihometric pentru localizarea psihică a lui "Unabomber". Raportul obținut, foarte amă­nun­țit, corespundea descrierii suspectului, în sfârșit ares­tat în aprilie 1996. La citirea ra­portului, Kaczynski a declarat stupefiat: "Pot afirma cinstit că m-au făcut să cred în para­psihologie".

Cazul baronului Empain

Parapsihologul Jean-Pierre Gi­rard a lucrat cu succes la un caz celebru: dispariția baronului Edouard-Jean Empain, ridicat de la domiciliul său, de pe str. Foch din Paris, la 23 ianuarie 1978. Baronul Empain făcea atunci parte din conducerea puternicului grup industrial "Empain-Schnei­der", iar răpitorii pretinseseră o răscumpărare colosală pentru acea vreme: 100 de milioane de franci francezi! Contactat de un asociat al baronului pentru a spri­jini ancheta poliției, J.P. Girard a cerut să fie condus în biroul in­dustriașului, pentru a se "im­pregna" cu am­bianța de lucru a celui răpit și pentru a atin­ge obiec­tele pe care a­cesta le folosea zil­nic (mapa de pe bi­rou, presse-papier-ul). Pe urmă, a cerut o foto­grafie, un pulover și o scrisoare scrisă de mâna baronului, pen­tru a efectua - la lo­cuința lui - un stu­diu psihometric pe baza acestor trei ele­mente. Datorită aces­tei teh­nici - con­stând în a se concentra asupra u­nui obiect, în scopul de a stabili un contact psihic cu anu­mite in­formații aflate "în memoria" obiectului - J.P. Girard a dat urmă­toa­rele lămuriri: portretul unui bărbat desenat cu pre­ci­zie, localizarea baronului, undeva pe lângă Savigny-sur-Orge și descrierea unei case ce-avea în fundul grădinii un rezervor-cisternă.
Când, la 26 martie 1978, poliția i-a arestat pe răpitori și l-a eliberat pe baronul Empain, indicațiile lui Jean-Pierre Girard au fost confirmate: casa în care fusese ținut ostatecul avea un rezervor-cisternă, era situată chiar în Savigny-sur-Orge, iar portretul-robot desenat corespundea perfect unuia dintre frații Cayole, autorul principal al răpirii.­

MARTOR: Colin Wilson

Colin Wilson, criminolog și scri­­i­­tor celebru, încearcă să ex­plice pu­terile detectivilor psihici.
"Detectivii psihici lucrează diferit, cea mai fo­losită metodă fiind telepatia. Mediumurile afirmă deseori că văd despre ce este vorba în vis, ori când au contact cu spiritele care le furnizează informații din lumea lor. De ce nu? Facultățile minții omenești, apti­tu­dinile noastre sunt mult mai întinse și mai profun­de decât credem sau decât știm. Aceste capa­cități sunt conștientizate în proporție redusă, ele asemănându-se cu icebergul, din care o bună parte rămâne ne­cu­nos­cută. Intuiția este un factor pe care ar trebui să-l luăm în considerare, așa cum facem cu clarviziunea și premoniția".
- Cum apreciați atitudinea poliției față de detec­tivii psihici?
- De câtva timp, poliția a devenit mult mai des­-chisă față de ideea de a recurge la serviciile unor me­diumuri. Aceas­tă deschidere a avut rezultate po­zitive, mediu­mul scoțând la iveală câte un element util anchetei sau dând câte o informație, pe care po­liția n-o divulgase publicului larg. Imaginea globală a detectivilor psi­hici este umbrită, încă, de câte unii "iluminați", care îi fac uneori pe anchetatori să piar­dă timp prețios, îndrumând, cu toată bunăvoința, ancheta pe piste false.

MARTOR: Robert Dubois

Robert Dubois este reprezentantul poliției din comitatul Tazewell (Illinois, SUA), care a contactat-o pe Greta Alexander, pentru a ajuta criminaliștii în rezol­varea cazului Cousett.
"Noi mai lucraserăm împreună și nu era primul caz pe care i-l prezentam. Îmi amintesc că am chemat-o și-am în­trebat-o: «Avem în comitat un ca­davru?». Iar ea mi-a răspuns numai­decât: «Da», și ne-a făcut rapid o descri­ere completă a cazului. Toate in­formațiile coincideau cu ceea ce știam despre dispărută".
- Cum îi evaluați prestația?
- Când este vorba de Greta, prestația este fie 100% bună, fie 100% proastă. N-a existat niciodată vreun stadiu inter­mediar. În cazul de față, prestația ei a fost 100% bună.
- D-na Alexander are o aptitudine reală sau este vorba doar de simple coincidențe?
- Este un medium foarte puternic. În afară de amănunte privind hainele purtate de victimă, ea ne-a descris și poziția trupului, și unde se afla capul. Ea știa totul și nu există o altă explicație pentru faptul că ne-a oferit atâtea detalii de identificare.
- Ați fost vreodată criticat pentru că ați folosit mediumuri?
- Nu, niciodată. Avem numai de câș­tigat de pe urma lor, și absolut ni­mic de pier­dut. Dacă me­diu­mul dă in­for­mațiile ne­­ce­sare sau in­sistă asupra unor ele­mente ce-au fost neglijate, a­tunci vom pro­gre­sa. Dacă nu este exact, atunci n-avem nimic de pierdut. Dar a chema pe cineva ca Greta nu în­seamnă că am înlocuit cercetările clasice pentru poliție.

Spionii Psi

Abilitatea de a detecta imaginar evenimente pe­trecute la distanță nu a fost folosită doar în scopuri civile, ci și militare. În Menlo Park, din Silicon Valley, la sud de San Francisco, se află un institut care a fost, ani de zile, adăpost, pentru cercetări psihologice secrete din SUA: "Standford Research Institute", cunoscut și sub numele de SRI interna­țio­nal. (Litera grecească Psi se pune, în lu­mea ști­inței, ca simbol pentru însușiri și activități para­normale.). Cercetările Psi, despre a căror existență s-a aflat public abia în anul 1995, au fost demarate de serviciile secrete americane încă din 1970 și au avut drept scop identificarea unor feno­mene aflate la distanță. Pe vremea aceea, America se afla în perioada războiului rece cu Rusia și se zvonea tot mai des că Moscova făcea de multă vreme expe­ri­mente paranormale și că rușii erau foarte avansați în zona spionajului Psi. Reacția americană nu a întârziat și așa s-a născut un program ultra­se­cret al CIA, intitulat "Spionii Psi".

Remote Viewing

După 28 noiembrie 1995, ziua în care directorul de atunci al CIA, Robert Gates, a anunțat fi­na­li­zarea (după 23 de ani) a programului Psi, cercetările au fost date publicității. Așa s-a aflat despre elabo­rarea unei tehnici menite să faciliteze activitățile telepatice, numită "Remote Viewing" (identificare la distanță). Cu ajutorul ei, persoane cu însușiri ex­trasenzoriale puternice erau antrenate să furnizeze in­formații tot mai exacte des­pre diverse locații sau oameni, cel mai adesea de interes mili­tar.

Un geniu PSI: Pat Price

Fost comisar de poliție și vi­ceprimar în Los Angeles, Pat Price a fost un as al spio­najului PSI. În topul activită­ților sale s-a aflat identifi­ca­rea, prin concentrare și vi­zua­lizare puternică, a unei baze mi­litare din Kazahstan. Descrie­rea lui a coincis în detaliu cu o fotografie a zonei, realizată la fața locului, de un spion. Mai mult decât des­cri­erea bazei, Price a informat CIA-ul despre fap­tul că bom­bele aflate la ba­za ru­sească erau fa­bri­cate cu ma­terial nuclear. Din pă­cate, Pat Price nu s-a bucu­rat multă vreme de talentul lui: a murit, cu totul inex­plica­bil, în 1975. Ucis la distanță, de un omolog rus? În URSS, telepatia a fost folosită, nu o dată, ca armă le­tală împotriva in­di­vizilor inco­mozi.