LARA FABIAN, din nou la București

Dana Ene
Concertul se reia...

- Pe 20 octombrie revine pe scena Sălii Palatului din București cântăreața belgiană Lara Fabian. Este cel de-al doilea concert pe care îl susține în țara noastră. A mai cântat pe aceeași scenă în premieră, în primăvara lui 2012. Entuziasmul publicului bucureștean a determinat-o să se întoarcă -

Anul acesta, Lara le-a pregătit numeroșilor ei fani români un concert de excepție, presărat cu cele mai iubite melodii ale ei: "Je t'aime", "Tu t'en vas" sau "Si tu m'aime". Pen­tru că spectacolul pe care-l oferă nu este retrospectiv, ci face parte din turneul de promovare a celui mai nou album lansat în primăvara anului trecut, "Le Secret", Lara va interpreta și melodii cuprinse pe acest disc.
Pornind de la München (unde va cânta pe 5 octombrie), Lara își reia turneul mon­dial întrerupt dramatic anul trecut, pe 19 octombrie, la Dijon, când s-a trezit pe sce­nă că nu mai auzea niciun sunet. "Am fost la un pas să rămân definitiv surdă, din cau­­za greșelii unui tehnician, care m-a ex­pus în timpul unei emisiuni TV unui sunet cu frecvența de 1.000 de herți. Nu am dat foarte mare atenție incidentului, dar atunci mi-a fost afectată urechea internă. Câteva zile mai târziu, m-am trezit pe scenă, în tim­pul unui solo de chitară, că nu mai au­zeam nimic. I-am semnalat asta ingine­ru­lui de sunet. El mi-a făcut semn că totul este în regulă și că se aude foarte bine. Mi-am scos căștile și am observat că toate sunetele din jurul meu erau estompate. În acel moment, am realizat că problema nu era de natură tehnică. M-am speriat îngro­zitor și am întrerupt spectacolul. Am fugit de pe scenă direct la doctor, iar diagnos­ticul pe care mi l-a dat a căzut ca un trăs­net - surzenie totală. Au urmat zeci și zeci de teste și tratamente", povestea ea într-un interviu acordat revistei "Paris Match".

"La Diva"

În cei 28 de ani de carieră, Lara Fabian a vândut peste 20 de milioane de discuri în întreaga lume, devenind cea mai bine co­tată cântăreață de origine belgiană. A fost gratulată de critica muzicală franceză cu apelativul "La Diva".
Fiică a unei italience și-a unui belgian - Lara Sophie Katy Crokaert s-a născut în Etterbeek, lângă Bruxelles, pe 9 ianuarie 1970. Dragostea pentru muzică a moște­nit-o de la tatăl ei, care era chitarist. A înce­put să cânte, să danseze și să se joace la pian de la o vârstă fragedă. Și-a ales muzica drept ca­rieră și s-a apucat serios de studiul acesteia. Încă din adolescență a câștigat mai multe competiții, remar­cându-se prin vocea ei cristalină și foarte puternică. La 20 de ani, s-a mutat în Canada unde și-a început la modul serios cariera.
Albumul ei de debut, intitulat chiar "Lara Fa­bian" (1991), a obținut discul de platină, în mai puțin de două săptămâni de la lansare.
Comparată, adeseori, cu Céline Dion, artista bel­giană a luat lumea muzicală cu asalt. Vocea ei de soprană lirică, combinată cu înclinația de-a cânta în mai multe limbi (engleză, italiană, spaniolă, portu­gheză, rusă, germană, greacă, turcă și chiar ebraică) i-au adus o mulțime de admiratori. Drept dovadă stau numeroasele premii obținute, printre care nouă discuri de platină și două premii "World Music".
Lara și-a urmat cariera cu îndârjire și a reușit să se impună și să se mențină în topuri, timp de mai bine de 16 ani, până la nașterea fiicei sale, Lou, în 2007. Copila născută din povestea de dragoste a artistei cu producătorul și compozitorul Gérard Pullicino a de­ve­nit principala ei prioritate, mai ales că mariajul în­ce­puse să scârțâie. "Fiica mea este mai importantă pentru mine chiar decât muzica. Îmi amintesc cum, înaintea unui concert pe care-l susțineam la Praga, am primit un telefon de la ea. Voia să-mi audă vocea și să-mi povestească ce a făcut peste zi. Câteva mii de oameni mă ovaționau și așteptau să intru pe scenă, dar eu i-am lăsat să aștepte, până ce mi-am terminat convorbirea cu Lou. Nu mi-am pus nicio secundă pro­blema de-a închide mai repede telefonul ca să ies să cânt și să fiu adulată", se confesa cântăreața într-un interviu.

"Domnișoara Jivago" și "Secretul"

Chiar dacă a fi mamă a devenit principala ei preo­cupare, artista nu a putut să renunțe de tot la prima ei iubire, muzica. A trecut-o însă în plan se­cund, acordând ceva mai multă atenție vieții ei personale, decât celei trăite în fața reflec­toarelor. Căsnicia cu Gérard a luat sfârșit în 2012, dar, la scurtă vreme, Lara și-a găsit consolare în brațele unui magician italian, Gabriel di Giorgio, pe care l-a și luat de soț, în vara anului trecut.
"Le Secret", cel de-al 11-lea album al ei de studio, marchează revenirea sa pe scena mondială, după o pauză de patru ani, de la "Toutes les femmes en moi" (2009), singurul disc de anvergură pe care l-a mai scos după nașterea fiicei sale.
Lara a mai fost implicată într-un proiect, în 2010, care a avut drept rezultat un album special, intitulat "Mademoiselle Zhivago". Acesta s-a vândut însă doar în patru țări: Rusia, Ucraina, Franța și Belgia. Alcătuit din 11 melodii aparținând compozitorului rus Igor Krutoy, discul a fost conceput ca un pro­iect cinematografic, fiecare melodie având propriul videoclip, realizat de regizorul și producătorul ucrainean Alan Badoev. Îm­preună, cele 11 videoclipuri alcătuiesc un ade­vărat film, o poveste a unei femei ce se reîncarnează, trăind experiențe și vieți dife­rite, în secole diferite. Chiar dacă albumul "Mademoiselle Zhivago" s-a vândut în Ru­sia în peste 800.000 exemplare, producătorii artistei au decis să nu-l distribuie încă la scară mondială, de teamă că nu va avea succesul scontat.
Cu atât mai așteptat de fani a fost "Le Se­cret" (2013), un album dublat și de un turneu mondial. Seria de concerte atât de dorită a fost însă întreruptă brusc, anul trecut, din cauza pro­ble­melor de auz ale artistei. Din fericire, a fost vorba doar de o amânare. "După inci­dentul din Fran­ța, am fost la un pas de de­pre­sie. Dar fiica și soțul meu m-au susținut moral. Am urmat cu strictețe sfatu­rile medicilor, pentru ca să-mi revin și să nu-i deza­măgesc pe toți acei oameni care au cumpărat bilete. Abia aștept să mă reîntâl­nesc cu ei", declara artista.
În luna octombire, Lara își reia în forță turneul. Până să ajungă pe scena Săli Palatului, va susține cinci concerte în Germania, unul în Lituania și două în Cehia. Biletele pentru concertul de la București se găsesc în rețeaua Eventim și au prețuri cuprinse între 125 și 400 lei (categoria VIP).