Analizele care ne asigură sănătatea

Rodica Demian
- Fiecare vârstă are problemele ei de sănătate. Unii le ignoră și merg cât îi ține benzina. Alții vor să le afle și să se pună la adăpost. Pentru asta e nevoie de examene speciale de depistare. Ele nu trebuie neglijate, pentru că pot repera un factor de risc sau o maladie ce evoluează pe nesimțite -

Aveți un exces de colesterol? Sau de hipertensiune? Un diabet? S-ar pu­tea să fi fost contaminați cu virusul hepatitei C sau cu Sida? Dar la oftal­molog când ați fost ultima oară?
În mod evident, depistarea unei afec­țiuni este capitală. Scopul este de a putea acționa din vreme, pentru ca boala să nu evolueze. O maladie depistată de timpuriu poate fi con­trolată mai bine. Este valabil și pentru cancer, care poate fi prognosticat mai sigur, dar și pen­tru multe alte afecțiuni. Fără a mai vorbi de factorii lor de risc. Depistarea unui exces de colesterol permite tratarea lui cu un regim sau cu un medica­ment și evitarea apariției unei boli cardiovasculare (infarct, accident vascu­lar cerebral...). Ex­tirparea unui polip de pe colon înseamnă împie­dicarea degenerării lui în cancer. Și lista este lungă.
În cele ce urmează vă prezentăm prin­ci­palele metode de depistare a unor afecțiuni, care pot ameliora calitatea vieții, dacă nu chiar viața însăși.

STAREA GENERALĂ
Controale care trebuie făcute regulat


• Măsurarea tensiunii arteriale, la fiecare control medical

Hipertensiunea arterială (HTA) este maladia cea mai frecventă în Europa. Ea sporește riscul unei crize cardiace (infarct mio­cardic), al unui accident cerebral (AVC) și al insuficienței renale. Este clar că depistarea hiperten­siunii ar fi benefică sănătății. Ceea ce este relativ simplu, cu ajutorul tensiometrului. Această brasardă gonflabilă, aplicată pe braț sau pe încheietura mâinii și legată de un manometru, măsoa­ră presiunea exercitată de sânge asupra pereților arterelor, atunci când inima se contractă (pre­siu­ne sistolică) și când se rela­xează (diastolică). Cele două cifre indi­cate sunt exprimate în mili­metri coloană de mercur (mmHg): cea mai mare nu trebuie să depă­șească 140 mmHg, iar cea mai mică, 90 mmHg. "Hiperten­siunea este diagnosticată atunci când presiunea arterială, măsu­rată de mai multe ori în stare de calm și odihnă, nu scade sub aceste valori", explică specia­liștii. Și cum ea are tendința de a crește odată cu vârsta, se reco­mandă măsurarea ei regulată, după 40 de ani.

• Palparea, un gest simplu

Nu e nevoie de instrumente ultraperformante pentru a depis­ta to­tul. Palparea, care face par­te din examenul clinic cu aceeași de­nu­mire (ascultarea inimii și a plă­mânilor cu un stetoscop), este cât se poate de performantă pentru depistarea anumitor afec­țiuni. Ea constă în atingerea di­verselor zone ale corpului pen­tru desco­perirea unei ano­ma­lii (o tumoră, în ge­neral). Pal­pând abdomenul, de pildă, medicul încearcă să de­tec­teze o creștere a volumului fi­ca­tului sau al spli­nei, care-ar pu­tea in­dica o afec­țiune gravă.

Palparea bazei gâtului
Permite detectarea unor e­ven­tuali noduli pe tiroi­dă. Pal­parea zo­nelor ganglionare (gât, zona in­ghi­nală, axile) poate des­coperi un gan­glion suspect, ce ar putea fi semn al unei in­fec­ții (toxo­plas­mo­ză, mononu­cleo­ză, maladia ghea­relor de pisică), al unei maladii sistemice (lupus, po­liartrită...) sau al unui cancer (leucemie, limfom, ma­la­dia Hod­gkin...).

Palparea sânilor
Realizată în cadrul depistării cancerului mamar, le este re­comandată tuturor femeilor, din trei în trei luni.

•  Fundul de ochi (la oftalmolog)

Dacă există un examen oftalmologic important la vârsta adultă, acesta este cel al fundului de ochi. Permite examinarea părții posterioare a ochiului, în special a retinei, a părții centrale (macula) și a vaselor de sânge. Deci permite depistarea maladiilor ce evo­luează pe nesimțite, precum degenerescența maculară (legată de vârstă), glaucomul (creșterea presiunii în ochi) sau cataracta (opacifierea cristalinului).
Grație oftalmoscopurilor actuale, examenul se poate face fără pregătire. Dar poate necesita, totuși, instilarea prealabilă a unui co­lir, care să dilate pupilele, da­că acestea sunt prea mici. Dacă nu există probleme speciale, consultațiile la oftal­molog sunt recomandate din 3 în 3 ani, sau din 5 în 5 ani, până la 45 de ani, o dată la doi ani sau trei ani, între 45-65 de ani și anual, la o vârstă tre­cută de 65 de ani.

•  Analiza de urină, o dată pe an

Este un examen foarte simplu, pentru că este suficient să prelevăm noi înșine, într-un flacon curat și uscat, un eșantion de urină, și anume dimineața, la prima micțiune (al doilea jet). Flaconul este, apoi, predat la un laborator. Indicată în cazul schimbării aspectului urinei sau al unei infecții urinare, analiza constituie un test de rutină.

Dozajul zahărului
Zahărul apare în urină (glicozurie) atunci când cantitatea din sânge (glicemia) este prea mare. Ceea ce poate semnala o afecțiune a ficatului sau a pancreasului și, mai ales, un diabet.

Prezența sângelui
Numită hematurie, aceasta poate indica o afec­țiune a rinichilor, a prostatei sau a vezicii urinare și poate revela chiar un cancer. Medi­cii preco­nizează depistarea individuală a per­soa­nelor predispuse (fumători trecuți de 50 de ani, lucrători din industria chi­mică...). Este deci importantă accep­tarea analizei propuse de medicina muncii.

Investigarea proteinelor
Prezența lor poate fi semnul unei maladii renale, al unei inflamații sau al unui cancer al căilor urinare (vezică, prostată, uretră).

• Analiza sângelui (pentru cele 3 dozări indispensabile)

Toată lu­mea cunoaș­te acest exa­men, care con­stă în pre­le­varea de sân­ge din­tr-o venă (de obicei la nivelul în­doi­turii cotului), după legarea cu un garou. Analiza anumitor para­metri ai sângelui permite de­pis­tarea a numeroase mala­dii.

Colesterolul
Este cea mai importantă lipidă din organism. Dozarea ei, efectuată după 12 ore de nemâncare, permite depista­rea unei hiperco­les­terolemii, unul din principalii factori de risc ai maladiilor cardiovas­culare. Include nivelul coles­te­rolului total, existent în sân­ge și pe cel al proteinelor care-l transportă: HDL sau co­lesterolul "bun" și LDL, sau colesterolul "rău", responsabil pentru depozitele de grăsimi care se formează pe pereții arterelor (aterom). La adulții fără alt factor de risc, valoarea e considerată normală, dacă colesterolul total este sub 2,20 g/l de sânge, LDL-ul, inferior sau egal cu 1,60 g/l și HDL-ul, peste 0,40 g/l.

Trigliceridele
Sunt alte forme de grăsimi detectabile în sânge. Consti­tuie, la fel ca și colesterolul, un factor de risc important pentru afecțiunile cardiovas­cu­lare (aterom, infarct, AVC...) și pentru diabet. Valoarea lor este măsurată tot după 12 ore de nemâncare și se estimează că nivelul lor este anormal, dacă depășește 2 g/l.

Zahărul din sânge
Glicemia corespunde nive­lului glucozei din sânge, prin­ci­palul zahăr din organism. Valoarea ei normală, pe sto­macul gol, este cuprinsă între 0,70 și 1,10 g/l de sânge. O cifră mai mare decât 1,26 g/l, constatată în două reprize, in­dică un diabet. Între 1,10 g/l și 1,26 g/l se vorbește de glice­mie non-diabetică.
În practică, această măsu­rare poate fi sugerată tuturor persoanelor trecute de 45 de ani, care prezintă factori de risc (supraponderalitate, hi­per­ten­siu­ne arterială, exces de co­lesterol). Același lucru este valabil și în cazul diabetului familial sau gestațional (in­sta­lat în timpul sarcinii).

• Audiograma (recomandată la 45-50 de ani)


Evidente sau insidioase, tulburările auzului sunt ade­seori subestimate. Dar este dificil să scăpăm de ele: prin­cipala cauză a pierderii progresive a auzului este le­gată de vârstă. Este, de altfel, unul din motivele pentru ca­re se propune depistarea tul­burărilor audi­tive între 45-50 de ani (sau mai devreme, în situații de risc - munca în me­diu zgo­mo­tos). Se eva­luează perce­perea sunetelor (audiometrie tonală) testând, cu ajutorul unei căști, pragul auditiv, conform frecven­țelor (înalte, medii, grave). Și se eva­luează, de aseme­nea, înțe­legerea cuvintelor într-un mediu zgomotos (au­dio­me­trie vocală). Ulterior, rezul­tatul este reprezentat într-o audiogramă.

RISCUL DE CANCER
Examene sistematice


Depistarea rămâne arma cea mai eficientă pentru a lupta împotriva cancerului. Ea permite luarea de măsuri timpurii, înainte de instalarea bolii. Ceea ce aduce după sine tratamente mai ușoare și șanse de vindecare sporite.

• Colul uterin - Un frotiu, începând de la 20-25 de ani

Cu ce frecvență?
Din trei în trei ani, după două prime frotiuri con­statate ca fiind nor­male, efectuate la un interval de un an. Doar repetarea frotiurilor permite, efectiv, asigu­rarea unei bune de­pis­tări. Ele se continuă până la 65 de ani, menopauza nereprezentând un motiv de sus­tragere de la acest examen.

Cum se procedează?
"Cheia" depistării, frotiul, se realizează în timpul examenului ginecologic. Celulele colului sunt prele­vate din fundul vaginului, cu o mică perie sau cu o spatulă, și sunt trimise la un laborator. Dacă rezul­tatele sunt suspecte, se prescriu alte examene: alte frotiuri, test de detectare a papilomavirusului, examen detaliat al colului (colposcopie).

• Sânul - O mamografie după 50 de ani


Cu ce frecvență?
O dată la 2 ani, până la 74 de ani. Și în fiecare an, dacă există antecedente personale sau familiale de cancer de sân sau de ovare.

Cum se procedează?
Depistarea cuprinde un examen clinic (cu palparea sânilor) și o mamografie. Fiecare sân este comprimat între două plăci și radiografiat de două ori. În caz de anomalie, medi­cul poate propune alte investigații: ecografie, biop­sie...

• Pielea - O supraveghere, începând de la 20 de ani

Cu ce frecvență?
Fiecare femeie trebuie să efec­tueze o auto-examinare a pielii, de 3 ori pe an și să se prezinte pentru o consultație la dermatolog, cel puțin o dată pe an, dacă există riscuri. Adică, dacă pielea ei se arde ușor, se bronzează puțin sau deloc. Aceeași precauție, dacă are multe alunițe sau pistrui, dacă se expune la raze ultraviolete arti­ficiale sau dacă există antecedente de cancer de piele în familie.

Cum se procedează?
Fiecare își "inspectează" pielea, inclusiv în fața oglinzii. Reperarea vizuală a alunițelor suspecte se face după criteriile așa-numitei reguli "ABCDE": asimetrie, borduri dantelate, culoare neomogenă, dia­metru în creștere și evoluție. Dermatologul verifică fiecare bucățică de piele cu ajutorul unei lupe sau al unui dermoscop, mai precis. Dacă există vreo îndo­ială, poate extrage o aluniță, sub anestezie locală, pen­tru a fi analizată la un laborator.

• Colonul - Un test după 50 de ani


Cu ce frecvență?
Din 2 în 2 ani.

Cum se procedează?
Depistarea se bazează pe căutarea urmelor de sânge - invizibile cu ochiul liber - din fecale. Testul actual constă în prelevarea mai multor eșantioane de fecale și analizarea lor într-un laborator. La începutul lui 2015 el va fi înlocuit printr-un test mai sensibil și mult mai puțin restrictiv (o singură prelevare, în loc de șase). Dacă iese pozitiv, este necesară o colo­noscopie (examinarea interiorului intestinului gros). A­ceasta le este recomandată de la bun început persoa­nelor cu risc de cancer rectal (antece­dent familial apropiat).

SUPRAVEGHEREA INIMII
Cele 4 examene-cheie


• Ecografia cardiacă

Ce este?
Eco-cardiografia vizualizează, în timp real și în mișcare, inima, pereții și valvele ei. Ideală pentru detectarea unei tulburări a contracției inimii sau a unei anomalii a valvelor, a unei hipertrofii a mușchiului sau a unei malformații car­diace. Când este cuplată cu Doppler-ul, ecografia cardiacă permite studierea cir­culației sângelui în inimă și în artere.

Cui îi e destinată?
Acest examen este necesar adeseori în cazul unor simptome ce indică o afec­țiune cardiacă (suflu sistolic, dureri tora­cice, stare de rău...).

• HOLTER ECG


Ce este?
Este o investigație care permite de­tec­tarea tulburărilor ritmului cardiac sau a conducției, care survin, în mod episo­dic, de-a lungul timpului. Este un fel de electrocardiogramă în minia­tură. Electrozii plasați pe tora­ce sunt legați printr-un cablu de un înregistrator portabil, care înregistrează impulsurile electrice ale inimii în 24 de ore din 48.
Cui îi e destinat?
Această investigație este indicată atunci când un simp­tom se poate datora unei ano­malii a ritmului sau a con­duc­ției cardiace (sincopă, stare de rău, palpitații nocturne).

•  ELECTROCARDIOGRAMĂ

Ce este?
Este examenul de bază în cardio­logie. Realizată în cabinetul medicului generalist sau al cardiologului, electro­car­diograma înregistrează, în câteva minute, impulsurile electrice ale inimii, prin intermediul unor electrozi plasați la nivelul încheieturii mâinilor, al gleznelor și al pieptului, permițând detectarea unor anomalii cardiace (tulburări ale ritmului sau ale conducției electrice, dificultăți de oxigenare a inimii).

Cui îi e destinată?
Ar trebui să fie, sistematic, pentru spor­tivii de performanță (inclusiv copiii) și pentru persoanele trecute de 50 de ani, mai ales dacă sunt sedentare și se (re)apu­că de sport, sau dacă au factori de risc cardiovascular (tabagism, hiperten­siune, obezitate abdominală...). Le este recomandată femeilor care doresc un tratament hormonal pentru menopauză.

•  PROBĂ DE EFORT

Ce este?
Este examenul ideal pentru a des­co­peri un ritm cardiac dereglat sau o vas­cu­larizare dereglată a inimii (ischemie), care nu apare decât la efort. Un aparat pen­tru electrocardiogramă cu 12 deriva­ții este cuplat cu un exercițiu fizic de in­tensitate progresivă, pe o bicicletă sta­tică sau un covor rulant. Acest test are loc într-un mediu spitalicesc, cu un car­dio­log, cu o infirmieră și cu un material de reanimare la-ndemână. În cazul fe­meilor, se preferă frecvent ecografia de stres, care îmbină o ecografie cardiacă cu o stimulare a inimii, fie prin efort, fie prin perfuzia unui medicament.

Cui îi e destinată?
Este recomandată celor trecuți de 50 de ani, care au factori de risc multipli de insuficiență coronariană (hipercoles­te­rolemie, hipertensiune, tabagism, seden­tarism, diabet...). Dar și în caz de simp­tome de insuficiență coronariană (dureri toracice sau tăierea respirației la efort, mai ales) și, de asemenea, sportivilor.

SITUAȚII SPECIALE
Teste ce nu trebuie uitate


Atunci când se manifestă, o mare parte din afecțiuni au produs deja stricăciuni, uneori ireparabile. Este cazul maladiilor infec­țioase ale ficatului, al patologiilor care fragilizează oasele și al afecțiunilor respiratorii cronice.

•  Hepatite C și B - Cel puțin o dată în viață


Depistarea hepatitelor B și C se face printr-o simplă prelevare de sân­ge. Grosso modo, ar trebui să o efectuați și dvs. dacă vi s-a făcut o transfuzie de sânge înainte de 1992, dacă ați fost supuși la acte medicale invazive înainte de 1997, dacă ați folosit droguri și dacă ați avut un ta­tuaj, un piercing sau mai mulți par­teneri sexuali. Mai nou, ministerele sănătății din Uniunea Europeană recomandă ca fiecare cetățean între 18-60 de ani, să facă acest test cel puțin o dată în viața lui.
Depistarea hepatitei, ca și cea a Sida, este gratuită și anonimă în cen­trele de depistare.

• Evaluarea respirației - Chiar și pentru nefumători


Este un examen ce-ar trebui să fie la fel de obișnuit precum măsura­rea tensiunii arteriale, mai ales la persoanele trecute de 40 de ani fu­mătoare sau nefumătoare și la per­soa­nele expuse substanțelor poluan­te, profesionale sau domestice. Exa­menul, denumit spirometrie, constă în măsurarea cantității maximale de aer expirat, timp de o secundă. Este un instrument de diagnosticare util, în cazul astmului și al maladiilor pulmonare obstructive cronice (MPOC). Medicul generalist poate efectua un prim test, cu un spiro­metru miniaturizat.
Dar respirația poate fi măsurată și la domiciliu cu un debitmetru mi­nus­cul ("peak flow"), care se găsește în farmacii și înregistrează viteza maximală a ieșirii aerului din plă­mâni.

•  OsteodensiometriE - Pentru femeile de peste 60 de ani


Acest examen radiologic măsoa­ră densitatea minerală osoasă și per­mite detectarea persoanelor cu risc de osteoporoză. Această patologie, care aduce după sine un risc ridicat de fracturi (la șold, la vertebre, la în­cheietura mâinii) afectează o femeie din trei, după instalarea menopauzei.

•  Testul HIV - Dacă a existat vreun risc


Testul de depistare SIDA le este recomandat intens celor care și-au asumat vreun risc (raport sexual neprotejat, ruptură de prezervativ, folosirea aceleași seringi). Dar și celor care vor să abandoneze prezer­vativul (cupluri stabile, dorința de a rămâne însărcinată) și la început de sarcină. Testul este efectuat printr-o prelevare de sânge. Unele asociații propun, de asemenea, teste rapide, pornind de la o picătură de sânge din vârful degetului, interpretabile în 30 de minute. Dar care trebuie confir­ma­te, dacă sunt pozitive, printr-o prelevare normală de sânge. La fel ca și autotestele salivare, care spe­răm că vor fi disponibile curând și în farmaciile românești.