Delta în festival

Iulian Ignat
ROWMANIA 2014

La doar patru ani de la debut, Festivalul In­ter­­național al bărcilor cu Vâsle "Rowma­nia" a ajuns cel mai important eveniment de sport, ecologie și muzică din țară. Desfășurat la Tulcea, în ultimele zile ale verii calendaristice, festi­va­lul pornit din dorința aprigă de a aduce soluții pen­tru salvarea Deltei Dunării și-a adăugat în fiecare an în pro­gram noi competiții, noi direc­ții, noi parteneri interna­ționali. Toată aceas­tă desfășurare de forțe se învârte în jurul carismei lui Ivan Patzaichin, le­gen­da­ra figură a spor­tului românesc. Este impresionant cum un om de onestitatea și modestia sa a reușit să creeze și să ducă mai departe (alături de o echipă sudată), un astfel de eveniment de amploare internațională. "Mie-mi place mai întâi să fac și mai apoi să vor­besc", a spus fostul mare campion, la deschiderea festivalului, ce s-a con­stituit într-o predare de ștafetă între gene­rații. Dacă în anii precedenți, simbolica sosire pe Du­năre a cam­pionilor îi avea în centru pe Patzaichin, Vasile Dîba și Toma Simionov, de această dată, aceș­tia au fost înso­țiți de proaspeții campioni mondiali la kaiac-canoe, Liviu Dumitrescu și Victor Mihalachi. "Ei au câștigat la Moscova, exact aceleași medalii pe care le câști­gam eu cu Toma Simionov, în 1980. A­ceas­ta este una din marile noastre dorințe: copiii din Deltă să viseze din nou că pot deveni campioni mon­diali și olimpici."

Întrecere între pescari

"Vânturici, dă barca mai înapoi, nu vezi că ești cu doi metri în față!?".
Cu mâinile făcute pâlnie, Patzaichin strigă la con­curenții ce își strunesc între valuri canotcile, ca pe niște cai de curse la linia de start, apoi coboară steagul și competiția începe. Câte doi reprezentanți ai satelor și orașelor din Deltă vor vâsli cu toate energiile con­tra curentului, preț de patru kilometri, până pe faleza din Tulcea, în tradiționala cursă a pescarilor din zonă. "Până acum, fiecare con­cu­ra în lotca sa pescăreas­că și nu era foarte corect pentru că unii aveau bărci performante, iar alții nu", ne explică Patzaichin. "A­cum, competiția se desfă­șoară în canotci, și fiecare pornește cu aceeași șansă. Ne dorim ca în curând, fie­care sat să dețină o canot­că, și compe­titorii să se poată antrena cu ea".
Canotca a fost pusă pe ape în 2010, ca o îmbinare între canoe, ambarcațiunea de performanță ce i-a adus glorie sportivului Patzai­chin, și lotca pescărească spe­cifică Deltei. Ideea a fost ca ea să devină un soi de bicicletă a Deltei, un vehicul cu care turiștii să viziteze canalele și frumu­sețile zo­nei, altfel decât în zgomotoasele și rapidele bărci cu motor. În jurul acestei bărci s-a creat festiva­lul "Row­mania". Inventatorul canotcii, Paul Vasiliu, poate fi mândru: barca sa nu este îndrăgită doar ca ambarcațiune de agrement, ci face față în aprige com­petiții. După o luptă înverșunată, cursa a fost câști­gată, pentru prima oară, de echipajul orașului Sulina, urmat îndeaproape, de mult mai experimen­tații vâs­lași ai Milei 23. "Anul trecut am ieșit pe locul patru și acum ne-am dorit foarte mult să câștigăm", au declarat câștigătorii, un tânăr iute și musculos, Iulian Nuțu, de 28 de ani, și prietenul lui. cu șapte ani mai mare, Ștefan Toader. Ștefan lucrase în tura de noapte, a doua zi dormise și apoi se prezentase la startul competiției. "Nu ne-am pregătit, șefu', special pen­tru cursă. Cu ce avem pe noi, cu asta am venit. Asta e o întrecere pentru cei din lumea pescarilor. Mai sunt unii care se pregătesc pentru campionate, pen­tru olimpiade, așa că nouă nu ni se prea dădeau șan­se de câștig. Dar uite că am demonstrat că se poate. Noi mergem cu bărcile pescărești în zona Sulina, Puiu, Lumina, Dunărea Veche, avem și motor, nu tragem așa mult la rame. Uneori rămânem pe apă și noaptea, când nu strân­gem destul pește, pentru că munca noastră e influen­țată de vânt, de mișcarea plau­ri­lor".

Rock'n'row

Afinitatea lui Ivan Patzai­chin pentru muzica rock a fă­cut ca, timp de patru ani, pe sce­na amplasată pe faleza din Tulcea să concerteze cele mai bune trupe românești, fie din noul val, fie cele devenite deja "cla­sice". O muzică facilă ar fi adus, cu siguranță, mai mulți tulceni în fața scenei, însă organizatorii au ținut de la în­ceput ca muzica să fie live și de calitate. Vorbind în termeni spor­tivi, în prima seară, șta­cheta a fost ridicată la cel mai înalt nivel, când pe scenă au urcat orădenii de la Celelalte Cuvinte. Ce altă trupă ar fi avut curajul să-și înceapă con­certul cu o piesă nouă, necu­noscută, de aproape zece mi­nu­te? Cea mai constantă for­ma­ție din isto­ria rock-ului ro­mâ­nesc a oferit un concert me­morabil, ce a pro­pus o retrospectivă a activi­tă­ții trupei, de la perioada ac­tua­lă, spre cea a debutului. "Iată că, după mai bine de treizeci de ani, avem pri­mul nostru concert la Tulcea", s-a adresat specta­torilor Călin Pop, chitaristul și solistul vocal al trupei. Pentru el a fost un adevărat tur de forță să schimbe chitara electrică cu cea acus­tică, în încercarea reușită a grupului de a-și prezenta piese mai vechi și mai dure, în noi variante. Rockerii orădeni pregătesc lansarea unui întreg album acustic, iar concertul de la Tulcea a fost una din rarele ocazii în care pot fi văzuți pe scenă, în această peri­oadă.
În cea de-a doua sea­ră, Robin and the Back­stabbers au arătat că sunt și o bună trupă live. Albu­mul lor de de­but, "Stalin­grad", a adunat multe apre­cieri, iar compo­zițiile de pe disc au primit un impuls de energie pe sce­nă. A urmat, în fața unui public nu­meros, Pasărea Rock, trupa "răzvrătiților", din formula străveche, de aur, a Phoenix-ului. Trupa sună foarte bine și este normal să fie așa, cu muzicieni de calitatea lui Ioji Kappl, Ovidiu Lipan Țăndă­rică, Mircea Baniciu, Cristi Gram și a celorlalți. Însă for­mația are nevoie să își defi­nitiveze statutul cât mai rapid, să vină cu un repertoriu legat, cu piese noi, altfel riscă să rămână cea mai bună trupă de acompaniament pe care a avut-o Mircea Baniciu, ceea ce este prea puțin pentru pretențiile grupului.
Festivalul s-a încheiat cu cel mai pur rock and roll adus în scenă de un alt supergrup, cel ce-i are în cen­tru pe Cristi Minculescu și pe chitaristul Nuțu Ol­teanu.

Descoperă Tulcea

Pe lângă competițiile sportive și concertele de pe scenă, faleza a găzduit și alte evenimente diverse, sub egida "Rowmania". Concert de fanfară, târg al mește­șugarilor tradiționali din zona Deltei, o expoziție cu excepționale fotografii semnate Magnus Lundgren și Steffen Widstrand, ce înfățișează flora și fauna sălba­tică a Deltei. "Descoperă Tulcea" este o inițiativă nouă, care încearcă să arate, atât tinerilor turiști cât și localnicilor, că Tulcea nu are doar faleza, ci și multe alte locuri ce merită vizitate. Șase echipe, în mare parte formate din adolescenți, s-au înscris în această competiție de două zile, în care au descoperit lăcașuri de cult ale diferitelor religii - moschee, biserica cato­lică, cea ortodoxă, sinagoga, muzee și alte locuri inte­resante din oraș.
Cel mai spectaculos eveniment de pe faleză a fost parada superbilor cai de rasă, ai clubului hi­pic tulcean "Real Ra­cing". Turiști și local­nici au fost la fel de în­cântați de apariția aces­tora și i-au urmat timp de o oră, pe traseul lor, de-a lungul fale­zei. Coordonatorul școlii de călărie este Ștefan Răi­lea­nu, medic veterinar, ce s-a im­pli­­cat în salva­rea cailor săl­batici din pădurea Letea. "Este o mun­că de șapte ani, cu o echi­pă de 22 de cai și 32 de copii. Ne antre­năm pe un maidan, pentru că nu avem un teren de antrena­ment, și prin prezența noas­tră la Row­mania, am încer­cat să atra­gem atenția auto­rităților, poa­­te vor vedea, în sfâr­șit, im­portanța și fru­musețea spor­tului pe care îl prac­ti­căm. Am început din­tr-o joa­că, mi-am cumpărat un cal, îl țineam într-un grajd de vaci, aici, în Tulcea. Am mai luat cai, iepele au fătat, am antre­nat mânjii, și așa au ajuns campioni na­țio­nali, iar unul dintre ei a câș­tigat, în Cehia, locul întâi din 87 de cai."

Ivan Patzaichin: "Avem un proiect nou: pescaturismul"

- Rezultatele competițiilor sportive și ale eveni­men­­telor artistice de anul acesta sunt foarte clare, vizibi­le. Care este impactul, după patru ediții ale festi­va­lului, în domeniul care vă doare cel mai mult, cel al ecologiei? Sunt semne bune pentru salvarea Deltei?

- Începe să vină și altfel de lume în Deltă. M-a bucurat foarte mult să aflu că anul trecut, Delta a fost declarată "regina turismului în Europa". Vin mulți turiști străini și cei care vin sunt deja educați: nu vin să arunce pet-uri în Dunăre. Noi am creat un parte­neriat cu zece operatori de turism, ce încearcă să vân­dă mai mult produse locale și să nu primească turiști doar pentru o zi jumate. Asta este statistica, cei mai mulți turiști vin aici pentru o zi și jumătate, ceea ce înseam­nă că localnicului nu-i rămâne nimic de pe urma vizitei. 80% se duce pe transport, restul pe mâncarea pe care o cumpără din hipermarket. Ideea e să aduci turistul care vine special pentru natură, să vadă păsări, să vadă oameni, tradiții locale. Noi avem acum un proiect-pilon pentru pescaturism, promovat într-un "triunghi" între Cri­șan - satul în care se ajun­ge cel mai repede din Deltă, cu orice transport - Ca­ra­orman, unde există o re­zer­vație de păsări, și Mila 23. Vrem ca turistul să sim­tă nevoia să mai întârzie o zi, două, în Deltă. Costul transportului rămâne ace­lași, că stai o zi, că stai mai multe. Cu cât rămâne un turist mai mult în zonă, cu atât le rămân mai mulți bani localnicilor.

- Localnicii înțeleg dezvoltarea ecologică a Deltei?

- E greu să faci schimbări majore într-o perioadă scurtă, să spui localnicilor că nu e bine ce s-a făcut în 40 de ani. Nu vrem să înlăturăm turismul care s-a făcut până acum, ci să oferim o alternativă. Proiectul nostru cu pescaturismul implică mai mulți localnici: și pe pescar, și pe soția lui, care gătește, și pe barca­giul care transportă turiștii. Dacă omul vede că la ve­cin vine turistul și stă patru, cinci zile, și lucrurile merg, se mișcă, se va gândi, cum poate atrage și el turiști pe termen lung. Iar cel mai important lucru pe care poate să-l ofere este o Deltă curată și un stil de viață tradițional, simplu. Pentru că acești turiști vin să savureze Delta, să simtă ritmul ei, al naturii și al oamenilor.