ZODIACUL LUNII OCTOMBRIE

Tana Rosca
Cea de a doua pereche de eclipse a acestui an se petrece în octombrie. Prima este eclipsa totală de Lună (așa-numita "Lună sângerie"), care are loc pe data de 8, la mijlocul zodiei Berbecului, unde se găsește și Uranus, planeta marilor și radicalelor transformări sociale. Din fericire, această eclipsă este prinsă într-un aspect astrologic armonios, numit zmeu, care imprimă evenimentelor o evoluție pozitivă. Eclipsa de Soare din 23 cade în Scorpion, alături de micul benefic Venus, putând ridica sau, dimpotrivă, rezolva, chestiuni bănești, în funcție de felul în care ne-am raportat la bunurile materiale deținute în comun cu alte persoane sau de cum au decurs relațiile noastre cu băncile. Artiștii sunt și ei vizați de această eclipsă, care le transformă creativitatea, îndemnâdu-i să-și descopere straturi tot mai profunde ale forței de expresie. Între 5 și 10, Mercur ne îndeamnă să ne revizuim finanțele, apoi eficiența comunicării cu cei cu care suntem în relații stabile.

BERBEC
Gata de schimbări


Eclipsa de Lună din semnul dvs. poate constitui un semnal că sunteți pregătiți să puneți în practică schimbările pe care v-ați tot propus să le faceți, de circa trei ani și jumătate. Aceia dintre dvs. care au făcut schim­bări radicale și nu sunt mulțumiți de ce-a ieșit pot reveni asupra lor, căci ac­țiunile vor fi mai inspirate și mai bine susținute. Știți mai bine ce vreți, în consecință, lucrurile încep să se lege altfel, iar rezultatele se vor ve­dea pe parcursul următoarelor patru luni. Eclipsa de Soare din 23 vă poate ajuta să conștientizați anumite frici, care vă tarează relațiile sau creati­vi­tatea. Înțelegând de unde vin, le veți pu­tea lăsa în urmă.
BANI: O asociere de afaceri este pusă la încercare, la în­cepu­tul lunii, sau partenerul poate fi silit de împrejurări să iasă din aso­ciere. Asigurați-vă, înaintea eclipsei de Soare din 23, că sunteți în ordine cu toate dările. În acest caz, banii care vi se cuvin de drept vor ajunge la dvs.
CARIERĂ: Încercați să ignorați înțepăturile colegilor dvs. rivali, până pe 26. După această dată, veți putea demonstra șefilor ce puteți. Cel mai bine lucrați singuri.
DRAGOSTE: Berbecii solitari au toate șansele să în­tâl­nească pe cineva potrivit, mai ales în­tre 11 și 14. Cuplurile stabile au de fă­cut ajustări dar nu le va fi prea greu.
SĂNĂTATE: La începutul lunii, dar mai ales pe 5, se poa­te ca o afecțiune mai veche să de­vină acută. Sistemul limfatic-ganglio­nar sau picioarele sunt vizate în mod special.

TAUR
Revelații majore


O sumedenie de lu­cruri as­cun­se pot ieși la iveală, ca urmare a eclipsei de Lună din 8, iar efectele acestor dezvăluiri se pot face simțite timp de patru luni după acest eve­niment. Puteți constata că persoa­ne asupra cărora n-ați avut niciun du­biu că v-ar fi prieteni, de fapt vă fă­ceau rău într-ascuns, dar puteți afla, de ase­me­­nea, că oameni la care nici nu v-ați fi gândit v-au ajutat cu discreție, fără a-și aroga vreun merit pentru asta. Aceia dintre dvs. care au preocupări spiri­tua­le pot avea revelații cu privire la o doc­trină sau la un maestru spiri­tual, în timp ce aceia care urmează o terapie pot afla adevăruri surprin­zătoare des­pre ei înșiși.
BANI: Pentru a nu vă supune niciunui risc, ar fi bine să vă ocupați de chestiunile bănești, după data de 5.
CARIERĂ: În relațiile de muncă apar tot felul de ele­men­­te surprinzătoare, în preajma eclip­­sei de Lună din 8, dar nu e cazul să vă fie teamă, este vorba despre lucruri care trebuiau să fie redefinite și re­așe­zate, căci nu mai aveau cum să func­ționeze în forma veche.
DRAGOSTE: Eclipsa de Soare din 23 poate marca un mo­ment definitoriu în relația de cuplu, un moment în care amândoi vă de­cideți să ieșiți din șabloane. Doar între 5 și 10 e bine să fiți atenți la comu­nicare, care, din pricina lui Mercur retrograd, nu vă permite să abordați cu succes decât probleme trecute.
SĂNĂTATE: Puteți găsi soluții cu totul neașteptate sau originale la problemele dvs. de sănă­tate, mai ales între 11 și 14.

GEMENI
Tensiuni în cuplu


Viața dvs. socială poate să fie da­tă peste cap în preajma eclipsei de Lună din 8, dar în sens pozitiv. Este posibil să cunoașteți persoane renu­mite, printr-un context de împrejurări imposibil de anticipat. Puteți atrage aten­ția unui personaj influent, care să dorească să vă ajute, să vă puneți în va­loare calitățile. Alții își pot găsi men­torul. Sau dvs. înșivă puteți deveni un model pentru oameni cu care obiș­nu­iați să vă intersectați frecvent, dar care nu remarcaseră la dvs. acele calități de care își dau seama acum. Toate aceste scenarii sunt po­sibile, îm­pre­ună sau separat, pe perioa­da urmă­toarelor patru luni, dar niciunul dintre ele nu poate fi planificat sau re­gizat. În perioada 5-26, în care planeta dvs. gu­vernatoare, Mercur, se află în mișcare retrogradă (ulti­ma din acest an) ar fi mai bine să nu vă bizuiți pe capa­ci­tatea dvs. de-a fi con­vin­gători.
BANI: O nouă oca­zie de-a porni o afacere se poate ivi din 26 încolo, cel mai pro­babil la inițiativa unui bărbat energic și hotărât dar, în același timp, autoritar.
CARIERĂ: Tensiunile din cuplu vă pot afecta prestația profesională, la început de lună. Data cea mai periculoasă este cea de 5.
DRAGOSTE: Pasiune, ceartă sau amândouă - asta aduce Marte în viața dvs. de cuplu, până pe 26. Poveștile noi de dragoste pot fi marcate de eclipsa de Lună din 8, dar într-un fel mai degrabă plăcut. Puteți întâlni pe cineva total neobișnuit.
SĂNĂTATE: În urma eclipsei de Soa­re din 23 poate în­cepe un proces de regenerare.

RAC
Afectați de eclipsă


Eclipsa de Lună din data de 8 vă afectează mai mult decât pe al­te semne zodiacale, dat fiind că Luna es­te cea care vă guver­nea­ză, mai ales că e vor­ba despre o eclipsă tota­lă. Știind acest lucru, ar trebui să încercați să vă detașați de stările de spi­rit puternice dar schim­bătoare, pe care le simțiți înaintea producerii acesteia. Lăsați-le să vină și să plece, fără a le acorda prea multă atenție. Schimbările care se pre­figurează în această perioadă se pot în­tâmpla în familie, unde anumite rapor­turi necesită o redefinire. Sau e nevoie să faceți reamenajări sau să vă mutați. Oricare ar fi situația, tranformările ne­ce­sare vor avea loc mai repede și mai bine, decât v-ați fi așteptat. E foarte po­sibil ca prietenii de la serviciu să se mobilizeze să vă ajute.
BANI: Planurile dvs. de sporire a veniturilor sunt bune, indi­ferent ce spun cei din familie, care s-ar putea să aibă alte idei. Diver­gen­țele în acest sens pot exista în special la în­ceputul lunii.
CARIERĂ: În acest domeniu acționează eclipsa de Lu­­nă din 8, dând naștere unei situații cu totul aparte, în urma căreia să faceți nu doar un salt în carieră, ci și să vă pu­neți în practică viziunea personală.
DRAGOSTE: Apele s-au limpezit în bună măsură, în sensul că v-ați decis asupra unei direcții doar că, după eclipsa de Soare din 23, mai aveți de luat niște măsuri de ordin prac­tic.
SĂNĂTATE: Migrenele și puseurile de tensiune ar trebui pre­­venite sau tratate de îndată ce apar.

LEU
Ambiție și creativitate


E clipsa de Lună din data de 8 vă poate face să vă simțiți ca o să­geată în arcul destinului, o să­geată gata să-și ia zborul și să atingă o țintă înaltă. Toți Leii sunt ambițioși și pentru toți e important să își exprime, în­tr-un fel sau altul, creati­vi­ta­tea. Circums­tanțele care se în­tru­nesc acum oferă exact ca­drul necesar ca să vă realizați la un nivel la care aspirați de mult. Prietenii pot juca un rol major și surprinzător în va­lorificarea cunoș­tințelor dvs. Personalitatea dvs. are în­tre 11 și 14 un impact maxim. Eclipsa de Soa­re din 23 vă poate fi de asemenea de fo­los pentru a pune la punct ches­tiuni în ceea ce privește casa: să încheiați o tran­­zac­ție le­gată de un imobil sau o pro­prie­tate fun­ciară. Mai e posibil să func­ționați ca un adevărat diplomat, care aduce armonie în familie.
BANI: Amintirea unei experiențe nefericite în afaceri vă poate face să ezitați într-un proiect, care de astă dată are șanse de reușită. Dar ar fi bine să vă angrenați în el după data de 5.
CARIERĂ: În jurul eclipsei din 8 ar fi mai bine dacă nu v-ați băga să-i împăcați pe colegii dvs. care se ciondănesc, ca să nu picați la mijloc. Comunicarea în relațiile de muncă lasă de dorit, între 11 și 26. În schimb, puteți face ordine în hârtii și puteți re­veni asupra unor detalii contrac­tuale.
DRAGOSTE: Un Marte frumos aspectat poate a­du­­ce o mare dragoste în viața dvs., într-un context care ne duce cu gândul la o dragoste fulgerătoare.
SĂNĂTATE: Un plus de energie vine din partea ace­lu­iași Marte, după 26. Fiți însă atenți la ten­siunea arterială și la zona capului.

FECIOARĂ
Spor la bani


La fel ca verii dvs. astrologici, Gemenii, și dvs. veți avea în­trucâtva de suferit în perioada 5-26, cât timp planeta care vă guvernează, Mercur, se va găsi în mișcare retro­gra­dă. Între 5 și 10 ați putea deveni prea critici în dis­cuțiile cu cei din anturajul dvs. apro­piat. O situație mai încurcată privind casa ori familia se poate rezolva ca prin farmec în urma eclipsei din 8. In­tervalul ideal este 11-14. Eclip­sa de Soare din data de 23 influențează pu­ternic contextul vieții dvs. de zi cu zi. Simple amiciții se pot adânci, deve­nind prietenii de suflet. Noi prieteni pot intra în viața dvs. sau puteți deveni preo­cu­pați de un nou domeniu de cunoaștere.
BANI: Aspectele pozitive care acționează în forță în prima jumătate a lunii pot duce la o creștere bruscă a veniturilor dvs. Poate fi vorba despre o afacere lăsată baltă, care reîn­cepe. Încercați însă să sem­nați contrac­tele în afa­ra intervalului 11-26.
CARIERĂ: Dacă nu povestiți des­pre prietenia dvs. cu anu­mite persoane influ­ente, mai ales la în­ceputul lunii, acestea vor putea să vă ajute în continuare, cu discreție, să vă afirmați.
DRAGOSTE: În cuplu pot să reapară situații du­re­roase din trecut, dar nu e bine să insistați asupra lor, mai ales pe 5. Relațiile de iubire se intensifică la sfârșit de lună.
SĂNĂTATE: Tonusul dvs. general este bun, dar aveți por­nirea de a comite excese alimentare și nu numai.

BALANȚĂ
Pe val


Vârful configurației numită zmeu, care va deveni exactă între 11 și 14, se găsește în zodia dvs. În acel interval, veți fi propulsați de aspectele pozitive care vă în­con­joară și care vă oferă ocazia să vă bucurați din plin de toate relațiile din viața dvs. Vă înțelegeți mai bine cu vecinii și rudele. Interacțiunile de zi cu zi devin mai plăcute. Relațiile de prietenie pot căpăta o savoare nouă. O singură umbră cade asupra acestui tablou fru­mos, anume faptul că, între 5 și 10, Mercur retro­grad în semnul dvs. nu vă permite să comunicați la fel de bine ca de obicei. Nu-i nimic, puteți valorifica acea perioadă reluând comunicarea cu persoane dragi dvs. pe care le-ați cam neglijat și lăsându-le în pri­mul rând pe ele să vorbească.
BANI: Cea de-a doua eclipsă a lunii, cea de Soare, din data de 23, vă poate face să câștigați o nouă perspectivă asupra banilor. Vă puteți da seama de unele resurse, pe care le-ați putea folosi ca să câștigați bani, dar care, până acum, au rămas latente.
CARIERĂ: Relațiile cu colaboratorii dvs. bărbați pot fi destul de tensionate, la începu­tul lunii, iar tensiunile pot culmina pe 5.
DRAGOSTE: Relațiile de cuplu se cer revizuite, categoric, mai ales în jurul eclipsei de Lună din 8, când vă puteți lămuri ce anume trebuie schimbat ca lucrurile să meargă. Perioada optimă de a pune în practică aceste revelații este 11-14.
SĂNĂTATE: Picioarele și sistemul limfatic-ganglionar sunt sensibile, mai ales la început de lună.

SCORPION
Ascensiune profesională


Eclipsa parțială de Soare din data de 23 vă afectează direct, pentru că se petrece în sem­nul dvs., respectiv la 0 grade în Scorpion, iar gradul 0 este considerat în astrologie „grad critic". Nu vă spe­riați, e vorba doar de faptul că întotdeauna în­cepu­turile presupun un efort mai substanțial. Iar această eclipsă poate descrie un nou început, în felul în care abordați relațiile. Primiți un ajutor pre­țios, pe micul benefic Venus, ceea ce poate fi un sem­nal că, străduindu-vă la început, puteți deveni mai des­chiși, mai accesibili, din punct de vedere emoțional. Aceste transformări nu se întâmplă, evi­dent, în ziua eclipsei, ci se petrec timp de circa un an.
BANI: Energia și curajul cu care v-ați aruncat într-un proiect (de preferință nou) luna trecută poate da roade nesperat de bogate luna aceasta, culminând între 11 și 14.
CARIERĂ: Și la acest capitol sunteți susținuți de aspecte pozitive, și ascensiunea dvs. se produce mai ușor decât v-ați fi imaginat, în parte, datorită bunăvoinței speciale pe care vi-o arată unul dintre șefi.
DRAGOSTE: În relația dvs. de dragoste se poate întâmpla ceva ce vă pune pe gân­duri, în jurul datei de 5, pentru că situația vă aduce aminte de o suferință din trecut. Dar, cu Venus în semnul dvs., până la mijlocul lunii viitoare, vă re­ve­niți ușor.
SĂNĂTATE: Beneficiați de energie multă și bună, mai ales dacă știți să vă feriți de răceli, între 11 și 26.

SĂGETĂTOR
Inițiative curajoase


M arte în semnul dvs., pâ­nă pe 26, vă în­tă­rește încrederea în sine pre­cum și în destinul care vă că­lău­zește. Vă vine ușor să vă asu­mați riscuri, doar în jurul datei de 5 ar fi de dorit să fiți mai prudenți. Intervalul cel mai promițător pentru inițiativele dvs. personale începe odată cu eclipsa de Lună din 8 și poate cul­mina între 11 și 14, când pe cer se desenează o con­figurație asemănă­toare cu un arc, în mijlocul căruia stă, gata de lan­sare, o săgeată, insemnul zodiei dvs. Întâmpinând aces­te energii fa­vorabile cu credință și bucurie, puteți să vă treziți că de­veniți cunoscuți peste noapte sau mă­car vă puteți bucura că filozofia dvs. de viață are puterea să-i inspire pe cei cărora le-o îm­­părtășiți. Eclipsa de Soa­re din 23 ar putea să-i stâr­nească pe cei care vă in­vi­­diază, dar Venus vă promite protecție în fața unel­ti­rilor.
BANI: Cel mai bine ar fi să vă lansați într-un nou proiect sau să începeți un nou ser­vi­ciu, după data de 26, dar încercați să nu arătați, de la început, cât de sus țintiți.
CARIERĂ: Fiți amabili și împăciuitori și cu aceia dintre colegii dvs. care vă pro­voacă verbal, în special între 5 și 10. Pe 8, relațiile cu femeile pot fi problematice.
DRAGOSTE: Săgetătorii singuri luna aceasta își pot întâlni marea iubire, într-un fel cu totul surprinzător. Cele mai mari șanse ca acest lucru să se întâmple sunt între 11 și 14.
SĂNĂTATE: În preajma eclipsei de Soare din 23 ar fi bine să stați mai mult acasă, liniștiți și să nu faceți eforturi care să vă solicite ini­ma sau coloana.

CAPRICORN
Surprize cu folos


Cei din familie vă pot pre­găti o mare și frumoasă surpriză, fie în jurul eclipsei de Lună din 8, fie în perioada 11-14. În cel mai rău caz, ei pun la cale această surpriză acum, iar dvs. vă veți bucura de ea la un moment dat, pe parcursul următoarelor 4 luni. Mai e posibil să găsiți o soluție nesperat de bună privind un imobil sau o bucată de pământ, în legătură cu care au tot existat probleme, de peste trei ani încoace. Cea de-a doua eclipsă, cea de Soare, din 23, vă poate fi de asemenea de folos, în privința relațiilor de prie­tenie. Vă veți putea lămuri cine vă caută compania din in­teres și cine vă agreează ca personalitate, iar ca urma­re a acestei clarificări, prieteniile adevărate se vor apro­fun­da.
BANI: O investiție mai veche, care a încetat să vă preocupe în mod special, poate începe să se dezvolte într-o manieră de-a dreptul specta­cu­loasă. În anumite cazuri, poate fi vorba despre o moș­tenire lăsată, fără să vă așteptați la așa ceva, de o rudă prin alianță sau de cineva din străinătate.
CARIERĂ: Lăsați-i pe șefi să vorbească, în perioada 5-10, și veți avea de câștigat, pentru că veți înțelege mai bine ce se așteaptă de la dvs. O promovare este posibilă, mai ales între 11 și 14.
DRAGOSTE: Pe final de lună, partenerului dvs. îi vine greu să se descurce cu dvs., pentru că nu suportați ca cineva să vă facă program.
SĂNĂTATE: Tensiunea arterială și cea intra­oculară ar trebui supravegheată până pe 26, dar mai cu seamă în jurul datei de 5.

VĂRSĂTOR
În centrul atenției


Vă puteți trezi în centrul aten­­­ției, fără a fi conștienți că ați fi făcut ceva special, în jurul eclipsei de Lună, din data de 8, sau în zilele imediat următoare, probabil între 11 și 14. Se poate să fi dat cuiva o idee, iar aceasta să fi func­ționat atât de bine, încât acum să se facă vâlvă în jurul ei și al dvs. Se poate să fi făcut un pronostic care să fi părut tuturor imposibil și care să se adeverească, așa încât toți cei care știu despre el să înceapă să vă considere un adevărat profet. Cert este că puteți intra în rolul eroului, fără voie. Ar fi bine să știți că această vizibilitate, pe care n-ați căutat-o cu tot dinadinsul, vi se cuvine pe drept și că ar fi cazul să vă asumați me­ritele pe care ceilalți vi le recunosc. Acest lucru v-ar putea ajuta și să faceți față invidiilor pe care le treziți și care se pot înteți după 26.
BANI: Începutul de lună nu este propice pentru activități comerciale sau financiare, ziua cea mai nepotrivită fiind cea de 5.
CARIERĂ: Chiar dacă prestigiul pe care vi-l aduc cunoștințele dvs. nu este dublat de o funcție sau remunerație pe măsură, tot e posibil să treziți invidii de care ar fi bine să vă feriți, în special după 26.
DRAGOSTE: Atât relațiile recente de iubire, cât și cele consolidate deja, merg bine. Doar comunicarea verbală a emoțiilor poate fi mai stân­­gace, între 11 și 26, din pricina lui Mercur retrograd.
SĂNĂTATE: Sistemul imun trebuie întărit, ca să nu faceți brusc infecții, către finele lunii. Migrenele și tensiunea pot fi, de asemenea, un factor de risc, după 25.

PEȘTI
Emoții explozive


În lunile trecute, mulți dintre dvs. au trecut printr-un pro­ces de vindecare a unor răni emo­țio­nale, perioadă care, deși dureroasă­, a dus la ali­narea unor vechi suferințe. La începutul acestei luni, în special în jurul datei de 5, alt tip de dureri pot ieși la suprafață. Probabil că e vorba despre momente în care v-ați simțit agresați (nu neapărat fizic). Acestea ies la suprafață pentru a fi asimilate și vindecate, dar procesul este mai puțin lin, pentru că e vorba despre emoții explozive, care vă pot lua și pe dvs. înșivă prin surprindere. Către sfârșitul lunii, puteți simți nevoia să întreprindeți diverse acțiuni împreună cu grupul dvs. de prieteni dar, spre deosebire de alte dăți, veți dori să dați tonul și să stabiliți regulile aces­tor eveni­mente.
BANI: Aceștia se pot materializa înte-un mod aproape miraculos sau în urma unui pro­iect ingenios, dar de la care nu ați fi așteptat sub nicio formă asemenea rezultate. Zilele optime sunt cu­prinse între 11 și 14, dar mai toate ideile din prima parte a acestei luni pot deveni lucrative.
CARIERĂ: Cu excepția zilei de 5, inițiativele dvs. se potrivesc cu cele ale șefilor și nu e exclusă o promovare.
DRAGOSTE: Pe de o parte, sunteți mai siguri pe dvs. și ați reușit să puneți niște lucruri în perspectivă. Vă simțiți încă vulnerabili, mai ales în jurul datei de 5.
SĂNĂTATE: Problemele vi le puteți provoca sin­guri, dacă vă dați frâu liber poftei de mâncare sau băutură.