Împreună, la București: AL BANO și ROMINA POWER

Dana Ene
- Pe 5 noiembrie sunteți invitați la Sala Palatului din Capitală, la un eveniment absolut extraordinar - cel mai iubit duo italian al anilor '80, Al Bano și Romina Power, reapare pe scenă, după o prea îndelungată absență. Iar dacă pe Al Bano ați mai avut ocazia să-l ascultați "pe viu" (ultimul concert l-a susținut tot la Sala Palatului, chiar în primăvara acestui an), apariția Rominei, alături de fostul ei soț este, cu adevărat, un eveniment! -

Cei doi artiști au format, timp de aproape 30 de ani, cel mai îndrăgit cuplu italian, atât pe scenă, cât și în viața reală. Povestea lor de dragoste a început chiar ca-n filme, pe platoul lungmetrajului "Nel Sole", în 1967, când Al Bano (Albano Carrisi), cântărețul provenit dintr-o familie săracă din sudul Ita­liei, o întâlnea pentru prima dată pe Romina - o adevărată prințesă hollywood-iană, fiica legendarului actor Tyrone Power. Trei ani mai târziu, cei doi își uneau nu doar viețile, ci și carierele. După "Nel Sole", au mai jucat împreună în alte șase filme, dar au început să și cânte în duet. Au participat la Festivalul San Remo, în 1982, cu melodia "Felici­tà" (am putea spune că este melodia-emblemă a cu­plului Al Bano - Romina), când s-au plasat pe locul doi, pentru ca doi ani mai târziu, pe aceeași scenă, să obți­nă Ma­rele Premiu, cu "Ci sarà". Au reprezentat Italia de două ori la Eu­rovision și dețin numeroase discuri de pla­tină și premii, printre care un Glob de aur german, pentru melodia "Feli­ci­tà". Din păcate, dispa­riția, în condiții miste­rioase, în New Orleans (SUA), în 1994, a fiicei lor celei mari, Ylenia (care avea pe atunci doar 24 de ani), a stârnit tensiuni puternice în cuplu și cei doi au ajuns la divorț. Nici acum, după 20 de ani, nu sunt cunoscute cu adevărat culi­sele acestei povești dramatice. Cert este că, în urma dispariției fetei, cât și a divorțului, fie­care din cei doi a pornit pe dru­mul său. În timp ce Al Bano a urmat o ca­rie­ră solo în Italia și s-a implicat în mai multe programe de tele­viziune, Romina s-a mutat în California, unde a început să scrie, să picteze și chiar să-și încerce norocul ca regizor, cu un scurtmetraj - "Upaya" (2005) - căruia i-a scris și sce­nariul. A urmat o călătorie în India, în urma căreia a început să practice yoga și meditația, a renunțat la alcool (de care abuzase după dispariția Yleniei) și a devenit vegeta­riană. Abia în 2012 s-a întors la muzică și și-a lansat un album, "Da lontano" ("De departe"), avân­du-l drept colaborator pe fiul ei, Yari Carissi.
Dar anul trecut, Al Bano și Romina Power au pro­dus o mare surpriză, apărând pe scenă, din nou, ală­turi. Evenimentul s-a petrecut la Moscova, pe durata a două concerte, la 14 ani de la divorț și după aproape două decenii de când cei doi soți au împărțit ultima oară scena. Revenirea comună a fost rezul­tatul unui adevărat "complot" ce le-a apar­ținut celor trei copii ai lor - Yari (41 ani), Cristel (29 ani) și Romina Iolanda (27 ani). Ei au reu­șit cât de cât să peticească relația părinților lor, atunci când nimeni nu se mai aștepta la asta. Căci, după dispariția Yle­niei, Al Bano și Romina nu doar că nu au mai putut să rămână împreună, dar și-au aruncat unul altuia cuvinte grele după di­vorț. Dacă une­le căsnicii se întăresc în fața unei tragedii, a lor s-a destrămat. Nu s-au mai văzut la față ani la rând și au afirmat de mai multe ori că nu există posibilitatea unei reconci­lieri. În timp ce solistul a ac­cep­tat posibi­litatea ca fiica lui să nu mai fie în viață, Romina nu a renunțat niciodată la ideea că aceasta trăiește, căutând-o cu disperare prin toată America. Așa că împă­carea lor, după ani lungi de neînțelegeri și răceală, a reprezentat pentru multă lume o adevărată surpriză, iar pentru fanii cuplului, împlinirea unui vis. "Este, totuși, tatăl copiilor mei și bărbatul pe care l-am iubit și este important să lăsăm în urmă vechile sentimente de ranchiună", declara Romina într-un interviu, anul trecut. La rândul lui, Al Bano spunea: "Am trăit îm­preună cu Romina o perioadă extraordinară din viața mea". Dar limbajul lor scenic a spus mai mult: micile glume și drăgălășenii schimbate sub ochii publicului au făcut ca inimile fanilor să bată tare, dezlegând speculațiile. "Sunt Al Bano și Romina iar împre­ună?", se întrebau, cu litere de-o șchioapă, mai multe reviste italienești. Cântărețul a potolit, însă, rumoarea: "Pe vremuri, cântam «Felicita» doar pentru noi, publicul aproape că nu exista când interpretam melo­dia asta. Acum am cântat-o numai pentru specta­tori", spunea Al Bano, după concertele din Ru­sia. "...Era altă viață, e păcat că s-a termi­nat... mai există un pic de amă­răciune, dar am îngropat măcar se­curea războiului din­tre noi... Copiii noștri aveau lacrimi în ochii când ne-au văzut cântând iarăși împreună", declara cântăre­țul, a­vând-o la braț pe noua sa parteneră de viață, Loredana Lecciso.
Însă cele două concerte "unice" cu Romina s-au multiplicat. Cei doi foști iubiți și soți au început să apară pe scenă mai des, au cântat în Canada, în Ame­rica, Spania, și vor ajunge chiar și la noi. În ciuda vâr­stei pe care o au - Al Bano (71 de ani) și Romina (62 ani) - între cei doi pare să mai existe o fărâmă din mag­netismul care făcea ca, odinioară, simpla lor apa­riție pe scenă să ridice sălile în picioare. Dacă în pri­mul lor concert împreună între cei doi exista o oare­care stânjeneală, aceasta s-a dizolvat, lăsând loc tan­dre­ții. "E ca și cum nu ne-am fi oprit niciodată din cântat. Când faci ceva vreme de 30 de ani împreună, e imposibil să uiți lucrul acela. E normal să existe «ceva» între noi. Avem deja o mulțime de oferte să mai concertăm împreună. O să le analizăm și o să hotărâm ce vom face", spune Ro­mina.
Al Bano este mult mai rezervat. "Eu și Romina cântăm acum doar de dragul co­piilor noștri! Nu e nimic altceva între noi!". Între timp, însă, nunta lui cu Loredana, pe care starleta o anunța anul trecut pe la di­verse posturi de televiziune, s-a tot amânat. Reîntoarcerea Rominei este bine privită de italieni. Sentimentali, ei nu au fost deloc în­cân­tați de actuala parteneră de viață a lui Al Bano, dansatoarea exotică Loredana Lecciso (42 de ani). Chiar dacă cei doi sunt împreună încă din anul 2000 și au doi copii, relația lor nu a fost niciodată oficializată. Iar dacă e să ne luăm după presa italiană - nici nu va fi!
Dar Romina nu a revenit în Italia doar pentru muzică. În Puglia (provincia natală a lui Al Bano), alături de Yari, fiul ei, s-a im­plicat într-o afacere, la o fermă unde produc ulei de măs­line. Al Bano are și el, la o arun­cătură de băț, în Cellino San Marco, pro­priile tere­nuri viticole. Este o "dovadă" cla­ră, pentru mulți, că relația lor a început să se îmbu­nă­tățească nu numai pe plan profesional. Fanii cei mai înfocați ai cuplului mai speră și azi la o împăcare, iar italienii așteaptă cu sufletul la gură să-i revadă și ei pe scenă pe cei care, ani la rând, i-au încân­tat cu povestea și cu cântecele lor de dragoste. Se pare că visul li se va împlini anul viitor. Zvonul ar fi fost confirmat chiar de Ro­mi­na, pe Twitter, unde este foarte activă. Ea i-a răspuns unei fane că nu exclude posibilitatea unei apariții, împreună cu Al Bano, pe scena de la San Remo.
Până atunci, vă îndemnăm să profitați de prilejul de a-i vedea alături, pe scenă, pe Al Bano și Romina, cei doi artiști cu care mulți dintre noi ne-am împărțit anii ado­lescenței.
Biletele pot fi cumpărate la prețuri cuprinse între 150 de lei și 600 de lei din rețeaua Eventim sau de la casa de bilete a Sălii Palatului.