Sport printre picături

Gilda Fildan
- Gimnastică pentru oamenii ocupați -

- Vorbim mereu despre mișcare și sport, deși nu avem niciodată timp destul pentru ele. Când să le faci? În metrou, la birou, acasă, în fața oalelor de pe aragaz? Da!, răspund specialiștii în condiție fizică, care ne asigură că fiecare clipă a vieții noastre cotidiene poate fi transformată în sport. Exemplele care urmează o dovedesc -

Balans pe vârfurile picioarelor

Telefonul su­nă din nou! În vreme ce îl duceți la ureche și vorbiți, ba­lansați-vă, ridicându-vă pe vârful pi­cioa­relor și co­borând pe căl­câie. Acest ba­lans pompează fluxul sanguin în vene și în­tă­rește gambele.

Hopa-sus, cu coșul de hârtii

Nu e chiar atât de simplu: ca să prindeți cu picioarele coșul de hârtii și să-l ridicați, mușchii abdominali sunt con­strânși să depună un efort serios.

Poziția schiorului

Cât timp vă spălați pe dinți, îndoiți genunchii, ca și cum ați coborî cu schiurile pe pârtie, astfel vă fortificați musculatura coapselor.

Legarea șireturilor

Să vă așezați pe scaun? Nici gând! Stând în picioare, aduceți genunchiul la piept și faceți cu șiretul o fundă de toată frumusețea. Vă va ajuta la îmbunătățirea coordonării mișcărilor.

Spălatul pe cap

De ce să întindeți șampo­nul pe păr cu degetele? Mai bine procedați altfel: capul se rotește sub mâinile care stau pe loc.

Barza

În vreme ce vă îmbrăcați și vă încheiați la nasturi, stați într-un picior. Așa vă întăriți musculatura întregului corp și vă antrenați echilibrul.

Stretching pe ușă

Ah, ce plăcut: aruncați o privire la colegii de birou de alături și folosiți această oca­zie, pentru a face un exerci­țiu de streching în cadrul ușii.

Trasul de volan

Conduceți mașina? Apă­sați volanul cu ambele mâini pentru cinci secunde, apoi trageți de el în sens invers. Ajută echilibrul muscular și constituie o modalitate de a vă elibera de frustrare, în mo­mentele când sunteți blo­cați în trafic.

Posteriorul pus la lucru

Activitățile cotidiene vă obligă, adesea, să contractați anumite părți ale corpului. Nu e rău de­loc: așa vă pu­teți an­tre­na, de pil­dă, și muș­chiul glu­teus ma­­ximus (marele fe­­sier), în­cordân­du-l și relaxân­du-l când stați pe sca­un.

Fitness la supermarket

Vă doriți brațe musculoa­se? Le puteți obține și la su­permarket: încleștați mâinile pe mânerul căruciorului de cumpărături și depărtați (sau apropiați) brațele în forță.

Apăsare alternativă

O coadă lungă la casa de marcat n-are de ce să vă de­ran­jeze: ea vă oferă un prilej nimerit de a vă lucra brațele. Apăsați-le alternativ în sus și în jos.

Ridicarea căruciorului

Are efect în special dacă v-ați făcut o aprovizionare ma­sivă: ridicați căruciorul plin-ochi cu cumpărături. Nu vă feriți să încordați și muș­chii perineali.

Rotații de umeri

Așteptând la stop, exe­cu­tați mișcări de rotație cu u­me­­rii. Este un exercițiu be­ne­fic pentru musculatura con­­tractată a cefei.

Împreunarea mâinilor

E avantajos în ambele va­riante: apăsând mâinile una de alta, vă fortificați mușchii pectorali, iar trăgându-le în lateral, vă întăriți spatele.

Apăsări și hula-hoop


Depărtați coapsele, în timp ce opuneți rezistență cu amândouă mâinile. Din când în când, faceți puțin hula-hoop în poziția șezând.