Sfaturi pentru binele părului

Redactia
Alegeți-vă șamponul cu lupa

Chiar dacă e moale și blând, un șam­pon prost ales fragilizează părul. Ca să fiți sigure că alegerea este bună, ce­reți avizul vânzătoarelor de raion (une­le sunt foarte școlite) sau folosiți doar o linguriță de șampon la spălare. Nu vă pierdeți răbdarea și clătiți-vă pă­rul de o mie de ori, până ce se aude un "scârțâit". Atunci e curat.

Feriți-vă de părul gras

Fluctuațiile hormonale, stresul, ex­cesul de spălări... așa ne pomenim că avem părul gras. Există tratamente medicale care potolesc proliferarea seboreei, dar rezultatele se lasă uneori așteptate. Câteva gesturi de urgență dau rezultate rapide: reduceți numărul șamponărilor, rezumând spălatul pă­rului la o dată pe săptămână.

O piele suplă

Adesea, când ne spălăm pe cap, sim­țim sub degete că pielea este ri­gi­dă, greu de mișcat din loc. În anumite cazuri, aces­ta e semnul începutului de calviție. La schimbarea ano­tim­purilor - primăvara și toamna -, fenomenul este normal, dar nu și în afara lor. A­na­­­lizați-vă alimentația (în cauză poa­te fi o lipsă de vitamine și de mi­ne­rale), iar o dată pe săptămână, ma­sați-vă părul cu ulei de măsline și rom. Indicată este și clătirea cu bere (tur­nată direct din sticlă), foarte bo­gată în vitaminele B și PP.

Spanac, contra mătreții

Așa procedau străbu­ni­cile noastre și aveau, se pare, succes: dați în clo­cot câteva foi mai mari de spanac, apli­ca­­ți-le ca atare pe părul umed, lă­sați-le câ­te­va minute să acțio­ne­ze, apoi ma­sa­ți-le în păr. Clătiți-vă din abun­dență cu apă călduță.

Masaj cu sare

Cel puțin o dată pe săptămână, ma­­sați-vă părul umed cu un pumn de sare fină, marină. Sarea stimulează ac­ti­vi­tatea sanguină, foarte redusă, a pielii de pe cap. Spălați-vă apoi părul cum procedați de obicei.

Masaj cu urzici și ulei de măsline

Băgați în mixer câ­teva frunze proas­­­pete de urzici, împreună cu o lin­­­­gură de ulei de măsline. Aplicați pre­­paratul pe păr, insistând asupra ră­dăcinilor. Lăsați să ac­ționeze 15 mi­nu­­­­te. Procedeul se repetă o dată pe lună.