Remedii din Tirol

Rodica Demian
- Medicina cu plante a explodat. În țările vestice, rețetele tradiționale sunt reluate și îmbogățite în institute de cercetări. În frunte se află Germania, Austria și Elveția, care au dezvoltat în zonele lor alpine, veritabile școli de plante medicinale, crescute pe piscurile Tirolului. Cum și țara noastră este o "grădină de sănătate", remediile care urmează vă pot fi de mare folos -

INFECȚII URINARE

Vezica urinară iubește căldura: ceai și băi la picioare

Rinichii și vezica se simt bine la căldură. Pentru rinichi, frigul înseamnă stres. De altfel, meridianul vezical se sfârșește la picioare. De aceea, ceaiurile fierbinți, care încălzesc în interior, și băile calde la picioare, sunt o adevărată binefacere. E foarte simplu: beți ceai, încălzindu-vă picioarele în apă fierbinte. Și relaxați-vă.

Intern

Ceai pentru vezică, din amestec de plante
Ingrediente pentru 100 g de amestec de plante: 40 g splinuță, 20 g frunze de mesteacăn, 20 g urzică, 20 g frunze de păpădie.
Preparare și folosire:
* Se opărește 1 linguriță de plante amestecate, cu o ceașcă de apă clocotită.
* Se lasă să se infuzeze 10 minute (acoperit) și se strecoară.
* Se bea câte-o ceaș­că, de 3 ori pe zi, cât mai fierbinte posibil.

Lichide "slabe"
Pentru o spălare temeinică a vezicii, ar fi bine să beți, în afara ceaiului recomandat, 1-2 litri de bău­turi așa-zise "slabe": apă plată (caldă), sucuri de legume și de fructe subțiate, supe slabe de zar­zavat și ceaiuri de plante (mai puțin concentrate).

Extern

Amestec de plante pentru baie la picioare
Ingrediente: 200 g coada-calului, 200 g boabe de ienupăr. În plus: un lighean, un mojar, șosete de lână, o buiotă.
Preparare și folosire:
* Se amestecă ingredientele și se zdrobesc în mo­jar ca să se obțină circa 6 linguri. Se pun într-o oală, cu 1 l de apă, și se lasă să se înmoaie 30 de mi­nu­te.
* Se acoperă cu capac și se fierb încet, la foc mic, circa 5 minute.
* Între timp, se încălzesc repede șosetele cu ajutorul buiotei umplute cu apă fier­bin­te.
* Se strecoară ceaiul și se toarnă în li­ghean sau cădiță.
* Se adaugă apă rece, până ce temperatura apei scade la mini­mum 38°. Se înmoaie picioarele în apă și se lasă să se încălzească 10 minu­te.
* După baie, se șterg superficial cu proso­pul, se încalță ime­diat șosetele de lână, calde. Ur­mează, obligatoriu, odihnă la pat. Eventual, se pune buiota pe zona ve­zicală.

Neapărat odihnă
Odihna de după baia la picioare face parte din terapie, fiindcă în timp ce stați culcați, organele in­ter­ne, deci inclusiv rinichii, sunt mai bine irigate cu sânge.

Nicio șansă pentru cistită
Este o afecțiune care vi­zea­ză în special femeile. Din cau­za ure­terului mai scurt, agenții pa­to­geni mi­grează ușor din mu­coa­să în vezica urinară. Ur­mătoa­rea rețetă s-a dovedit a fi eficientă în cazul unui mare număr de femei, chiar și numai pentru faptul că este un tratament ra­pid, foarte simplu și... bine mirositor.
Ingrediente: 4 picături ulei eteric de portocală amară (bergamotă), 4 picături ulei de ienupăr, 3 pi­cături ulei eteric de eucalipt, câte 2 picături de ulei eteric de benzoe, de arbore de ceai și de lemn de santal. În plus: sticluțe de 30 ml, tampoane (de pus în chiloți), eventual o buiotă pentru apă fierbinte.
Preparare și folosire:
* Se amestecă uleiurile și se picură zilnic 1/2 de linguriță (în cazuri acute și de mai multe ori pe zi) pe un tampon, aplicat pe zona genitală. În plus, se ma­sea­ză zona vezicală cu amestecul de uleiuri.
* O buio­tă aplicată pe partea inferioară a abdomenului creează - de obicei - o senzație plăcută.

Combinația rapidă
Se amestecă 1/2 linguriță de ulei de măsline cu 1 picătură de ulei de arbore de ceai și cu 1 picătură de ulei eteric de eucalipt. Se picură pe un tampon și se aplică pe zona genitală.

DURERI DE CAP

Persoanele cu dureri de cap suferă - în mod frec­vent - din cauza picioarelor reci ca gheața. Dacă vă numărați printre ele, optați pentru o baie caldă la pi­cioare (progresivă), cu ghimbir. Alungă durerile de cap.

Extern

Ingrediente: 1 bulb mic de ghimbir, 1 l apă fier­binte. În plus: lighean sau cădiță, termometru, șosete de lână.
Preparare și folosire:
* Se rade ghimbirul, se opărește cu 1 l de apă clo­cotită și se lasă să se infuzeze - acoperit - circa 10 minute.
* Se toarnă în lighean și se adaugă apă rece, până când temperatura scade la 35°C.
* Se înmoaie picioarele în apă și se stă 10-15 minute, adăugând - din când în când - câte puțină apă fierbinte, până ce temperatura urcă, încet, la 40-41°C.
* Se tamponează picioarele superficial cu un prosop, se pun șosetele de lână și se stă la odihnă, în pat, cel puțin 30 de minute.

Baie totală!
Face bine și previne durerile de cap: o baie cu apă până la gât. Temperatura apei: 38°. Durata: 15 minu­te. Relaxare completă!

Rezultat cert: terapie Kneipp
Țineți antebrațele, vreme de câteva mi­nute, în apă rece și frecați-le, apoi, pu­ternic.

Terapie tropicală
Pentru prevenirea durerilor de cap, ma­sa­ți-vă tâmplele cu o felie de ghimbir proas­păt tăiată.

Intern

Tinctură împotriva durerilor de cap

Ingrediente: 2 linguri frunze proaspete de mentă, 2 linguri frun­ze proaspete de roiniță, 2 linguri flori de levănțică, 2 linguri frunze de iz­mă de grădină sau spilcuță (Chry­san­themum parthenium), 100 ml vodcă. În plus: 1 borcan de sticlă cu capac (culoare deschisă), 2 sticle cu picurător.
Preparare și folosire:
* Se taie mărunt toate plantele și se zdrobesc în mojar.
* Se pun în bor­can, împreună cu alcoolul.
* Se lasă să se macereze circa 3 săptămâni (scuturând re­gu­lat borcanul).
* Se filtrează, apoi, în sticlele cu pi­curător, pe care se lipesc etichete cu numele prepa­ra­tului.
* Preventiv - respectiv pentru a evita apariția durerilor - se iau câte 20 de picături, de 3 ori pe zi. În cazuri acute, se pot lua 30-40 de picături.