Corigență la chimie: ACID sau BAZIC?

Gilda Fildan
- Lecția de chimie despre acizi și baze se aplică și corpului omenesc. Ca să fim sănătoși, ele trebuie să se afle în echilibru. Din păcate, alimentația nesănătoasă - fast-food-ul, carnea, hidrocarburile, făina albă, zahărul și alcoolul - produce aciditate în exces, un teren ideal pentru bolile cronice -

Așa cum rotițele dințate mai mari și mai mici din alcătuirea unui ceas elvețian se îmbină în proporția corectă, pentru a asi­gura precizia mecanismului, tot astfel și procesele metabolice complexe din corpul nostru se desfășoară optim doar dacă raportul dintre acizi și baze se men­ține în limitele unui anumit echilibru. Nu înseamnă că acizii ar fi neapărat dăunători, iar bazele - be­nefice. Amândouă au o însemnătate vitală pentru sănătatea noastră. Totul depinde de modul cum sunt puse în balanță.
Abaterile în direcția excesului, ca și a deficitului de aciditate, pot avea consecințe grave: o serie de sub­stanțe indispensabile pentru noi nu mai sunt trans­portate suficient de repede acolo unde este nevoie de ele, permeabilitatea membranelor celulare se modi­fică, și apar tulburări. Terapeuții naturiști afirmă că, odată cu înaintarea în vârstă, aproape 70% din popu­lație suferă de aciditate excesivă.
Așa-numitul pH este o valoare care ne indică dacă un lichid e alcalin (adică bazic) sau acid. Sângele are un pH de 7,4 (+/-0,5). Organismul posedă sisteme de amortizare cu ajutorul cărora împiedică depășirea - în plus sau în minus - a limitelor normale ale aci­dității. Aceasta va fi ulterior eliminată prin plămâni și rinichi. Acizii sunt, de asemenea, evacuați și prin transpirație sau pe cale intestinală. Chiar și sistemul osos joacă aici un rol.
Suferiți frecvent de dureri de cap, aveți o stare permanentă de oboseală fizică sau epuizare nervoasă, v-au apărut probleme cu articulațiile, dureri muscu­lare ori tulburări digestive? În acest caz, ar fi util să verificați dacă nu cumva suportați repercu­siu­nile unei acidoze cronice. Pentru a vă determina echilibrul aci­do-bazic, nu este nevoie nici măcar să vă prezen­tați la un laborator, ca să faceți o analiză de sânge. În loc de aceasta, vă puteți măsura singuri acasă pH-ul urinei, printr-un procedeu extrem de simplu. Benzile pentru testare le veți găsi la farmacie. Urina de dimineață este în mod normal acidă (cu un pH mai mic de 6,5), iar valorile din cursul zilei variază, adesea, cu un punct. De aceea, e mai bine să efectuăm măsurarea câteva zile consecutiv. În zilele respective, nu trebuie luate medicamente. Unele dintre ele, ca de exemplu, acidul acetilsalicilic (aspirina), au o acțiune acidi­fiantă. Afecțiunile gastro-intestinale manifestate prin diaree sau vomă, ca și administrarea de antibio­tice, vor influența rezultatul măsurătorii.
Este întotdeauna util să reflectăm la stilul nostru de viață - de la stresul cotidian, până la deprinderile alimentare. Acestea din urmă au o însemnătate covâr­șitoare, după cum țin să sublinieze numeroși medici: "Din ce în ce mai des constatăm la pacienți prezența unor boli cro­nice și tulburări ale echili­brului acido-bazic. Ele provin din mul­tiple cauze. Există medicamente care pot perturba acest echilibru și, de asemenea, observăm că, în multe cazuri, tipul de alimentație al omului modern nu furnizează orga­nismului toți nutrienții nece­sari". Într-adevăr, nutriția corectă și sănătoasă nu ocupă unul din primele locuri pe lista noastră de priorități și, cu toate că nu se poate spune că n-am fi suficient de informați, continuăm să mâncăm frecvent preparate fast-food, produse din făină albă, alimente de origine animală și unele care conțin zahăr ascuns.
Important de reținut este faptul că aciditatea ex­cesivă din corpul nostru nu ia naștere printr-un con­sum prea mare de alimente acre, ci de alimente din a căror digestie rezultă acizi. În consecință, nutrițio­niștii împart alimentele în două categorii: formatoare de aciditate și formatoare de alcalinitate. Mineralele și oligoelementele sunt alcalinizante, în timp ce proteinele (în special cele animale), ca și carbohidrații au un efect acidifiant. Datorită conținutului lor bogat de minerale organice, alimentele de origine vegetală au capacitatea de a neutraliza eficient acizii.
Studiile clinice referitoare la densitatea țesutului osos ne arată că o dietă alcalină este benefică sănă­tății. Astfel, s-a demonstrat prin osteodensi­tometrie că, în condițiile unei alimentații prepon­derent bazice, ca aceea adoptată de vegetarieni și vegani, sistemul osos este mai rezistent decât cel al persoanelor care preferă meniuri cu multă carne. Într-un cuvânt: oase mai puternice și un risc mai redus de osteoporoză.
În general, putem considera, totuși, că ne aflăm pe drumul cel bun: în ultimii ani, multe milioane de oameni din Europa au îmbrățișat stilul de alimentație vegetarian sau vegan. Însă, dincolo de predilecția pentru legume și fructe, specialiștii ne sfătuiesc să com­binăm neapărat alimentele alcalinizante cu cele acidifiante, în proporția de 80/20.

Ce e acid și ce e bazic?

Hrana optimă se compune din 80% alimente for­matoare de alcalinitate și 20% formatoare de acidi­tate. În ghidurile de nutriție găsim uneori și informații neconcordante - de pildă, în unele dintre ele, tofu figurează ca ușor acidifiant, iar în altele, ca ușor alcalinizant. În ansamblu, însă, aproape toate soiurile de legume și fructe, ca și cartofii și fructele uscate sunt alcalinizante, pe când carnea și, în ge­neral, produsele de origine animală se încadrează în categoria alimentelor acidifiante.

Legume
Alcaline: majoritatea legumelor, lăstarii, ver­de­țurile și ierburile.
Acide: anghinarea, po­rumbul, varza de Bru­xelles, legu­minoa­se­le, legumele con­servate.

Nuci/ semințe
Alcaline: se­min­țele de dovleac, mig­dalele, semințele de floarea-soarelui.
Acide: nucile, alunele de pă­dure, nucile de Bra­zilia, pecan și ma­ca­da­mia.

Lactate
Alcaline: laptele bă­tut degresat, laptele dul­­ce nepasteurizat, ze­rul, laptele de soia.
Acide: lactatele pasteurizate, smântâna, laptele covăsit, brânza dulce, telemeaua, brânza de vaci.

Fructe
Alcaline: toate soiurile de fructe.

Carne, pește
Acide: toate felurile de carne și pește.

Băuturi
Alcaline: ceaiurile de plante, ceaiul verde, apele minerale necarbonatate, ceaiul negru infuzat mai mult de patru minute.
Acide: alcoolul, cafeaua, apele mi­ne­rale carbo­ga­zoase, ră­coritoarele, ceaiul ne­gru infuzat mai puțin de patru minute.

Cereale
Alcaline: hrișca, soia, meiul, quinoa.
Acide: grâul spel­ta, orzul, toate pro­dusele din făină albă, pastele făinoase, ore­zul alb.

De reținut: supli­mentele cu minerale organice pot neu­tra­liza acizii din orga­nism.

TEST

Aveți o aciditate prea mare?
- 30 de întrebări: răspunsul DA vă aduce 1 punct, iar NU - 0 puncte -

* Suferiți de oboseală cronică și/sau vă vine greu să faceți un efort, pentru a vă rezolva treburile gospodărești zilnice, îndatoririle profesionale sau alte activități?

* Sunteți irascibil, vă pierdeți ușor buna dispoziție sau/și aveți stări depresive?

* Sunteți extrem de sensibil la durere ori suferiți de dureri cronice?

* Adormiți greu și/sau vă treziți în cursul nopții?

* Aveți arsuri gastrice și/sau eructații acide?

* Suferiți de dureri la stomac și/sau gastrită?

* Vă luptați cu constipația, balonările sau/și colita cronică?

* Ați fost diagnosticat cu o micoză în cavitatea bucală sau pe intestin?

* Musculatura dvs. este încordată sau aveți o contractură, în special în zona cefei, a umerilor și a spatelui?

* Vă chinuie durerile de cap/migrenele?

* Pielea dvs. e palidă sau îngălbenită?

* Aveți mâncărimi și/sau iritații pe piele?

* Unghiile dvs. sunt friabile?

* Aveți micoze la unghiile de la mâini sau de la picioare?

* Părul dvs. și-a pierdut luciul și/sau firele se rup ușor?

* Vă cade părul?

* Vi se cariază dinții, aveți sângerări cronice ale gingiilor sau parodontoză?

* Sunteți supraponderal?

* Sunteți friguros și/sau aveți mereu picioarele/mâinile reci?

* Transpirați la cel mai mic efort fizic?

* Răciți des și/sau aveți mereu de-a face cu sinuzita sau cu infecții persistente?

* Sistemul dvs. imunitar e slăbit?

* Mâncați zilnic preparate fast-food?

* Consumați zahăr în fiecare zi (dulciuri, răcoritoare)?

* Vă aflați deseori în situații conflictuale și/sau stresante?

* Consumați regulat alcool?

* Beți zilnic cafea sau ceai negru, infuzat mai puțin de patru minute?

* Fumați?

* Faceți mișcare mai puțin de 5.000 de pași pe zi?

* Dormiți mai puțin de opt ore?

Evaluarea testului

Mai mult de 5 puncte
Există riscul ca organismul dvs. să dezvolte cu timpul o acidoză. O puteți preveni, introducând în meniu mai multe alimente bazice, reducând eventual consumul de cafea, ceai negru, alcool și țigări, dor­mind suficient și relaxându-vă mai des.

Mai mult de 10 puncte
E posibil să aveți deja un surplus de aciditate în organism. Măsurați-vă cât mai curând pH-ul, iar apoi modificați-vă alimentația în sensul regulei 80/20, prezentată de noi în cuprinsul acestui articol. Asigu­rați-vă că vă satisfaceți nevoile de somn, odihnă și relaxare.