Comoara de aur

Andrei Cheran
Arheologie

- O expoziție din Germania prezintă în premieră, tezaurul de la Gessel, una din cele mai mari comori de aur din epoca bronzului -

Descoperit în aprilie 2011, în apropiere de orașul Syke, din Saxonia Inferioară, în timpul unor săpături pentru instalarea unei conducte de țiței, comoara din Gessel cuprinde 117 obiecte de aur: spirale, coliere, brățări și agrafe - care au stat îngropate în pământ vreme de peste 3.000 de ani. Ceea ce îi entu­zias­mează pe cercetători este faptul că tezaurul s-a păstrat în întregime și că tehnicile ultramoderne folosite în cer­cetările arheologice au permis o detectare precisă a tezaurului, exact în locul unde a fost găsit.
Obiectele fuseseră învelite într-o pânză de in, fixată cu șase ace de bronz, care au rămas intacte. Uimitoare este cantitatea mare de aur pe care o conțin obiectele, semn că tezaurul i-a aparținut unui per­sonaj de rang înalt. Bijuteriile sunt parțial în­doite și rupte (desfă­cu­te), fapt ce do­vedește că a­tunci când au fost executate, me­­talul era deja "vechi". Cel care a în­gro­pat comoara a do­rit, pro­babil, s-o as­cun­dă de duș­­mani sau să o în­cre­din­țeze pă­mân­­tului, ca o­fran­dă. Spe­cia­liș­tii a­preciază că es­­te vorba de o des­­coperire de sen­zație, una din cele mai im­por­tan­te co­mori de aur din epoca bron­­zu­lui.


Inventarul tezaurului

1. Brățara. Este o brățară masivă, în formă de panglică cu capetele vizibil lățite. Probabil că e vorba de un giuvaer semifinisat, neornamentat. La arte­fac­tele comparabile din epoca bronzului, capetele late sunt răsucite.
2. Spirala mare. Comoara numără două spirale mari, executate dintr-un fir de aur masiv, pentagonal. Partea superioară a uneia dintre ele este îndoită în sus, iar în locul îndoiturii sunt fixate cinci spirale mici, în formă de ochelari.
3. Fibula. Agrafa din aur masiv, lungă de 16 cm, este îndoită. Pe mijloc, este orna­men­tată cu motive solare și cu cercuri concentrice, eventuale simboluri ale infinitului.
4. Inelele mici.Cele 18 inele mici au fost, pro­babil, când­va, părți componente ale unui lanț sau co­lier.
5. Lanțurile în spirală. Comoara cuprinde și opt lan­țuri formate, fiecare, din câte 10 spirale de aur, îmbinate între ele. Cer­cetătorii bă­nu­iesc că aceste lan­țuri reprezentau un fel de mijloace de plată, o formă stră­veche a banilor.

* Apariția. Comoara de aur a fost descoperită în 7 aprilie 2011. Ea a fost lăsată la locul ei, împreună cu pământul din jur, și a fost studiată acolo.

* Cercetarea. Tezaurul aflat sub pământ a fost studiat cu ajutorul razelor Röntgen și al tomografului computerizat, cercetătorii obținând o imagine 3D, exact ca cea a comorii ascunse odinioară.

* Dezvelirea. Un restaurator a curățat cu multă grijă comoara de pământ. Dar aceasta, după executarea unui model de aceleași dimensiuni, pe baza datelor oferite de computer.